Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2000

1 Metode

1.1 Statistikkens dækning
1.2 Statistikkens grundlag
1.3 Definitioner
1.3.1 Kompostering
1.3.2 Bioforgasning
1.4 Beregninger
1.5 Lovgrundlag
1.5.1 Bekendtgørelse nr. 49, 2000
1.5.2 Bekendtgørelse nr. 960, 1998
1.5.3 Bekendtgørelse nr. 56, 2000

Siden 1992 er der årligt udarbejdet en kompoststatistik. "Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger" indeholdende oplysninger om:
Mængden af organisk affald tilført danske, behandlingsanlæg – her forstået som biogasanlæg og komposteringsanlæg.
Mængden af kompost fremkommet ved den biologiske behandling, samt kompostens anvendelse, lagerforskydning og afsætningsforhold.

I perioden 1994-1998 har "Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger" endvidere indeholdt en skønnet opgørelse over omfanget af hjemmekompostering af vegetabilsk dagrenovation. For året 1999 findes Statistik for hjemmekompostering i en selvstændig statistik.

1.1 Statistikkens dækning

Der er fremsendt indberetningsskemaer til alle anlæg der indgik i sidste års statistik. Herudover er fire nye anlæg blevet kontaktet.

I alt 148 anlæg er kontaktet, heraf seks biogasanlæg og 142 kompostanlæg.

Seks anlæg er nedlagt i løbet af 1999 og har ikke produceret og afsat kompost i 2000. Have- og parkaffald som tidligere er tilført disse anlæg komposteres nu på andre anlæg. De nedlagte anlæg indgår ikke i nærværende statistik

Tre af de kontaktede kompostanlæg har alene fliset det modtagne have-/parkaffald. Affald tilført disse anlæg indgår ikke i opgørelsen. Anlæggene vil også blive kontaktet næste år, idet nogle kan begynde at kompostere det organiske affald.

Et biogasanlæg (Århus) modtog ikke kildesorteret, organisk dagrenovation i 2000 og indgår derfor ikke i opgørelsen.

Tabel 1.1 viser hvor mange anlæg, der indgik i Statistikken for 1999 og 2000.

Tabel 1.1
Anlæg der indgår i statistikken i 1999 og 2000. Antal

 

Biogas

Kompost

I alt

Anlæg der indgik i sidste års statistik (1999)

6

138

144

Nye anlæg i forhold til sidste års statistik

 

4

+4

Kontaktede anlæg i 2000

6

142

148

Anlæg nedlagt i løbet af 1999

 

6

(6)

Ikke behandlet organisk affald fra husholdninger

1

3

(4)

Anlæg der indgår i Statistikken for 2000

5

133

138

Anlæg hvor ISAG-data er anvendt for 2000

 

4

(4)

Indberettet direkte til Statistikken for 2000

5

129

134

Kilde: Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 1999 og 2000

Alle anlæg (142 kompostanlæg og 6 biogasanlæg) er kontaktet skriftligt. Anlæggene har fået tilsendt et følgebrev, et stamkort, et indberetningsskema samt en vejledning til udfyldning af indberetningsskemaet.

Stamkortet indeholder oplysninger om anlæggets adresse, kontaktperson, kapacitet og behandlingsmetode. Manglende og ukorrekte oplysninger revideres af anlægget.

På indberetningsskemaet oplyses den tilførte, producerede og fraførte mængde. Anvendelsesområde og eventuel pris for den afsatte kompost indberettes ligeledes.

Jvf. Tabel 1.1 indgår 5 biogasanlæg og 133 kompostanlæg i "Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2000".

Af de 133 kompostanlæg var der to anlæg, der ikke ønskede at indberette oplysninger. To andre anlæg havde ikke den fornødne tid til at indberette data. For de fire nævnte anlæg er mængden af tilført have- og parkaffald indhentet fra indberetninger til ISAG. Mængden af produceret kompost er beregnet dels ud fra den tilførte mængde have- og parkaffald (ISAG 2000) i forhold til indberettet mængde (Kompoststatistik 1999) dels ud fra den producerede mængde kompost (Kompoststatistik 1999). Fraført mængde kompost samt anvendelsesområder er vurderet ud fra sidste års data.

1.2 Statistikkens grundlag

Kompost- og biogasanlæg indberetter oplysninger om mængden af:
indsamlet og komposteret organisk affald fra husholdninger
indsamlet og bioforgasset organisk affald fra husholdninger
afsat og lagret kompost.

Af Figur 1.1 fremgår det at der i "Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2000" indgår:
tilført organisk affald
produceret kompost
sigterest
lager af kompost
fraført kompost

Der er ikke tale om en egentlig massestrømsanalyse. Omsætningstabet (afdampning) ved kompostering af det organiske affald indgår således ikke i statistikken. Der tages heller ikke højde for den tid der går fra affaldet modtages til det er omdannet til færdig kompost.

Figur 1.1
Flow fra organisk affald til kompost.

På samme måde som i Figur 1.1 kan der opstilles et flowdiagram "fra organisk affald til biogas".

1.3 Definitioner

1.3.1 Kompostering

1.3.1.1 Kompostanlæg

Ved kompostanlæg forstås anlæg, der modtager og komposterer organisk affald. Det er afgørende, at der foregår en egentlig kompostering.

Anlæg, som udelukkende sønderdeler (flishugger) have- og parkaffald (HPA), er ikke omfattet af denne statistik. Såfremt et anlæg både fremstiller og afsætter flis (uden efterfølgende kompostering) og fremstiller kompost, så medtager statistikken alene den del af den tilførte mængde, der efterfølgende komposteres.

Anlæg som kun behandler have- og parkaffald fra kirkegårde er heller ikke medtaget. Hovedparten af disse anlæg behandler enkeltvis kun en meget lille mængde HPA. Oftest er der ikke tale om en egentlig kompostering (affaldet hugges til flis og spredes på ubenyttede arealer). Flis og eventuel kompost anvendes udelukkende af den enkelte kirkegårdsforvaltning på egne arealer.

1.3.1.2 Organisk affald til kompostering

Det organiske affald der behandles på kompostanlægget skal som minimum omfatte én af følgende tre affaldstyper:
Kildesorteret organisk dagrenovation. Enten rent vegetabilsk eller en blanding af vegetabilsk og animalsk.
Have- parkaffald. I det følgende også kaldet HPA.
Slam fra rensningsanlæg

Indgår andre affaldstyper end ovenstående i komposteringen, så medregnes den samlede affaldsmængde – det vil sige alt tilført affald indgår i opgørelsen.

1.3.1.3 Kompost

Ved kompost forstås det faste produkt, som er tilbage efter endt behandling på anlæggene.

1.3.1.4 Komposteringsmetoder

I statistikken benyttes følgende definitioner på anvendte behandlingsmetoder på anlæggene:
Milekompostering. Det indkomne organiske affald lægges direkte op i miler – eventuelt efter neddeling og frasortering af urenheder. Der benyttes ikke andre komposteringsmetoder end milekompostering.
Madraskompostering. Det indkomne organiske affald lægges direkte op i madras efter eventuel neddeling/frasortering. Eftermodning sker ofte i miler.
Tromlekompostering. Det indkomne organiske affald forkomposteres i tromle. Efterkompostering foregår ofte i miler.
Kammerkompostering. Forkompostering i kammer, boks eller container. Efterkompostering foregår oftest i miler.

De to førstnævnte metoder benævnes også "lavteknologiske", mens de to andre benævnes "højteknologiske".

1.3.2 Bioforgasning

1.3.2.1 Biogasanlæg

Biogasanlæg opdeles normalt i to typer: biogasgårdanlæg og biogasfællesanlæg. Biogasgårdanlæg behandler alene gylle fra husdyrproduktion. Biogasfællesanlæg modtager og behandler også andre affaldstyper – typisk restprodukter fra industrien og eventuelt kildesorteret, organisk dagrenovation.

Alene biogasfællesanlæg der modtager og behandler kildesorteret, organisk dagrenovation indgår i nærværende statistik.

Biogasgårdanlæg og biogasfællesanlæg der alene modtager og behandler industriaffald samt gylle indgår ikke i statistikken.

Såfremt et biogasfællesanlæg modtager og behandler andre affaldstyper end kildesorteret, organisk dagrenovation, så medregnes som udgangspunkt hele den behandlede affaldsmængde i statistikken.

I denne statistik benyttes betegnelsen "Biogasanlæg" for de biogasfællesanlæg, som modtager og behandler kildesorteret, organisk dagrenovation.

1.3.2.2 Restprodukt m.v.

Fra biogasanlæg, der modtager og behandler kildesorteret, organisk dagrenovation, fremkommer som regel et fast restprodukt. Det faste restprodukt udtages ofte fra forbehandlingen. Restproduktet kan eventuelt komposteres og efterfølgende afsættes som anden kompost. Som regel bliver det faste restprodukt, der udtages fra forbehandlingen ført direkte til forbrænding.

Mængden af fast restprodukt opgøres ligesom produktionen af gas og flydende restprodukt (gødningsvæske). Gassen anvendes til energifremstilling og gødningsvæsken bruges til jordbrugsformål.

1.4 Beregninger

I "Statistik for behandling af organisk affald fra husholdninger 2000" er mængden af tilført affald samt mængden af behandlet, lagret og fraført kompost i alle tilfælde opgjort i tons.

Alle anlæg er bedt om så vidt muligt at oplyse mængden i tons. Nogle anlæg har dog kun oplyst volumen (m3) samt eventuelt en rumvægt for modtaget affald (HPA) og/eller for produceret hhv. fraført kompost. Ud fra den oplyste volumen og en omregningsfaktor for rumvægten er der omregnet til tons. Omregningsfaktorer fremgår af Tabel 1.2

Tabel 1.2
Omregningsfaktor fra m3 til tons

 

 

Omregningsfaktor
anvendt i
Statistikken

Kg pr. m3

Omregningsfaktor
oplyst af
anlæggene

Kg pr. m3

Have- og parkaffald

Neddelt 1. gang

450

200 – 800

Færdig kompost

Efter sigtning

750

350 – 1.000

Sigterest

 

1.000

250 – 1.000

1.5 Lovgrundlag

1.5.1 Bekendtgørelse nr. 49, 2000

Hvorvidt affaldsprodukter kan anvendes til jordbrugsformål fremgår af Bekendtgørelse om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål (Slambekendtgørelsen), /4/. Således er biologisk behandlet affald fra husholdninger (kildesorteret dagrenovation) og spildevandsslam omfattet af Slambekendtgørelsens bestemmelser. Komposteret og ukomposteret have- og parkaffald er til gengæld ikke omfattet af Slambekendtgørelsen.

1.5.2 Bekendtgørelse nr. 960, 1998

Slambekendtgørelsen indeholder bestemmelser for grænseværdier for indholdet af tungmetaller samt afskæringsværdier for indholdet af miljøfremmede stoffer.

I Bekendtgørelsen om gødning og jordforbedringsmidler m.m. fremgår det på hvilken måde kompostprodukter der søges solgt på det danske marked skal være mærkede (deklareret), /3/.

Kravet til mærkning omfatter især kompostens værdi som gødning og jordforbedringsmiddel. Bl.a. skal indholdet af næringsstoffer oplyses, mens der ikke fokuseres på eksempelvis indholdet af tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Bekendtgørelsen omfatter alle typer af kompost – i modsætning til Slambekendtgørelsen der ikke dækker kompost fremstillet af ren have- og parkaffald.

1.5.3 Bekendtgørelse nr. 56, 2000

I Bekendtgørelse nr. 56 om tilsyn med spildevandsslam m.m. til jordbrugsformål stilles krav om anmeldelse af jordforbedringsmidler til anvendelse i jordbruget eller i private haver, /5/. Heri beskrives endvidere krav til udtagning af prøver til analyse, ligesom analyseparametre, grænseværdier og afskæringsværdier er afstemt i henhold til Slambekendtgørelsen.