Metoder til værdisætning af dansk vejtrafiks forurening af jord og grundvand

7 Ordliste

I listen nedenfor er nogle af de anvendte ord og begreber for jord og grundvandsforurening uddybet. Til forklaring er anvendt Miljøordbogen udarbejdet af Amternes Videncenter for Jordforurening, 2001 (www.avjinfo.dk) samt Vejledning i håndtering af jord i og fra offentlige vejarealer (Vejdirektoratet, 2001a).

Bly (Pb): Et tungmetal som tidligere blev tilsat benzin i form af tetraethylbly til forbrændingsmotorer.

BTEX: BTEX er en samlet betegnelse for Benzen, Toluen, Ethylbenzen og Xylener, som er flygtige komponenter, der bl.a. findes mange i olieprodukter, specielt benzin.

Eluat: Den væske, som siver gennem jord eller affald, i forbindelse med et udvaskningsforsøg.

MTBE: MTBE er en forkortelse for stoffet methyl-tertiær-butylether. Siden midten af 1980'erne har MTBE været tilsætningsstof i benzin med højt oktantal. Stoffet har et højt oktantal og kan erstatte blyforbindelser, og det kan forbedre benzinforbrændingen, så indholdet af kulilter og kulbrinter i udstødningsgassen reduceres.

NVOC: Ikke flygtigt organisk kulstof.

PAH: Poly Aromatiske Hydrocarboner (kulbrinter) indeholdende stabile ringsystemer, som indgår i tjære, olie, tørv og asfalt i varierende mængder og sammensætninger. Visse PAH'er er kræftfremkaldende. Normalt analyseres for følgende 7 stoffer: Flouranthen, benz(b+j+k)flouranthen, benz(a)pyren, dibenz(a,h)anthracen og indeno(1,2,3-cd)pyren (PAH (7 stk. MST)).

Phthalater: Phthalater er plastblødgørere, som bl.a. anvendes i undervognsbehandling. DEHP er et meget benyttet plastblødgøringsmiddel i PVC.

TOC/THC: Total organisk kulstofforbindelser.

Total kulbrinter fordelt på fraktionerne C6-C10, C10-C25 og C25-C35: Kulbrinter er kemiske forbindelser, hvori der indgår kulstof og brint. Ved kemisk analyse af kulbrinter opgives resultatet som oftest i forhold til kulbrinternes størrelse (antallet af kulstofatomer (C):

C6 - C10: Overvejende benzin.
C10- C25: Overvejende dieselolie (og let fyringsolie).
C25-C35: Olieprodukter, herunder lettere smøreolier.

Tungmetallerne Cd, Cr, Cu, Ni, Zn: Cadmium (Cd), chrom, (Cr), kobber (Cu), nikkel (Ni) og zink (Zn). Tungmetallerne indgår bl.a. som bestanddele i akkumulatorer, billak/-maling, metaldele, bremsebelægninger etc.