Fælles miljø, fælles ansvar – Danmark og EU

Europa drukner i elektronikskrot

En computer med farveskærm og printer er i dag næsten en lige så naturlig del af et dansk hjem som fjernsynet og stereoanlægget. På samme måde er mobiltelefoner synlige overalt i bybilledet sammen med walk-men,  CD-afspillere og bærbare computere.

Dertil kommer et utal af almindelig elektroniske hjælpemidler i hjemmene som for eksempel videomaskiner, tørretumblere, vaskemaskiner, elektriske tandbørster og så videre.

Vores store forbrug af elektronik betyder, at der bliver produceret tilsvarende store mængder elektronikskrot. Og det er langt fra et isoleret dansk problem. I gennemsnit frembringer hver EU-borger 16 kg. elektronisk affald.

Affald med miljøskadelige stoffer vokser

Man forventer, at mængden af elektronisk affald over de næste 5-10 år vil stige med 5-10 procent hvert eneste år. Problemet er, at elektronikskrot indeholder alt for mange miljøskadelige stoffer. For eksempel indeholder en farveskærm til computeren eller en fjernsynsskærm i gennemsnit ca. 1 kilo bly.

Desuden er der bromerede flammehæmmere (stoffet forhindrer brand) i rigtig mange af apparaterne. Nogle af disse stoffer er fundet i store koncentrationer i modermælk og fisk og er under mistanke for at føre til kræft, fosterskader og hjerneskader hos børn. Meget elektronikskrot indeholder også kviksølv. Alt i alt en farlig cocktail, som er et stort problem overalt i EU.

Fælles EU-regler på vej

I Danmark har vi klare regler for, at elskrot skal afleveres separat og ikke må smides i den almindelige skraldespand. Men i dag er der ikke særlige fælles regler i EU for el-skrot. Det er et problem for miljøet.

EU er derfor nu ved at lægge sidste hånd på to nye direktiver. Ét som pålægger producenterne at betale for afhentning og miljømæssig forsvarlig oparbejdning af de udtjente apparater. Og et direktiv hvor en del af de farlige stoffer ikke må anvendes i elektroniske produkter efter 2007.

Det nye direktiv skærper også reglerne for håndteringen af el-skrot i Danmark. Planen er, at der skal etableres indsamlingsordninger, så det fremover bliver gratis for forbrugerne at komme af med kasseret elektronisk udstyr. Ved køb af nyt udstyr som for eksempel et TV får forbrugerne desuden mulighed for at aflevere deres gamle TV til forhandleren.

Forbrugerne får en stor del af ansvaret for at indfri de gode resultater, der er lagt op til i affaldsdirektivet. Det er vigtigt at sortere affaldet, så for eksempel små elektroniske apparater som clockradioer og gameboys, der indeholder tungmetaller, ikke smides i affaldssækken. Affald med tungmetaller må nemlig ikke forbrændes, men skal genanvendes eller eventuelt deponeres.