Bekæmpelsesmiddelstatistik 2001

II Landbrugets pesticidanvendelse i 2001

1 Indledning

Den foranstående bekæmpelsesmiddelstatistik angiver det samlede danske salg i 2001 af aktivstoffer og produkter, der er omfattet af den danske lovgivning om denne særlige kategori af kemiske stoffer og produkter. Som et supplement til statistikken opgør Miljøstyrelsen hvert år tillige anvendelsen af den delmængde af bekæmpelsesmidlerne, der anvendes i landbruget til bekæmpelse af ukrudt, sygdomme og skadedyr samt til vækstregulering af afgrøder. Opgørelsen, der afrapporteres i det følgende, udarbejdes som en del af Pesticidhandlingsplan II og angiver omfanget af anvendelsen af bekæmpelsesmidler både i mængde aktivstoffer og i behandlingshyppighed.

Behandlingshyppigheden opgøres efter to metoder; den gamle (oprindelige) metode, der blev anvendt i forbindelse med Pesticidhandlingsplan I, og den nye, der er en opdateret udgave af denne. Opgørelsen efter gammel metode fastholdes indtil videre af hensyn til muligheden for sammenligning med tidligere års opgørelser. Det skyldes, at den nye beregningsmetode har vist sig at give resultater, der ligger lidt højere end den gamle. En nærmere beskrivelse af ændringerne i opgørelsesmetoden kan findes i "Bekæmpelsesmiddelstatistik 1998".

Opgørelsen er baseret på salgstallene for aktivstoffer og produkter i det forudgående kalenderår, som indberettes af firmaerne til Miljøstyrelsen. Vurderingen af forbrugsmønstre for aktivstoffer og formulerede produkter er foretaget i samarbejde med Danmarks JordbrugsForskning i Flakkebjerg. De benyttede arealdata for 2001 er stillet til rådighed af Danmarks Statistik, mens beskrivelserne af klimaforhold og skadegørere i det væsentlige er baseret på "Oversigt over landsforsøgene 2001", der udgives af Landsudvalget for Planteavl.