Miljøprojekt nr. 717, 2002

Gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer

 

Indholdsfortegnelse

1. Forord
    
2. Projektets formål og baggrund
2.1 Projektets baggrund og målgruppe
2.2 Projektforløb
    
3. Sammenfatning og konklusion
3.1 Del A - undersøgelse af de kommunale affaldsordninger
3.1.1 Konklusion for del A
3.1.2 Affaldsordninger som undersøgelsen omfatter
3.1.3 Faktorer med indflydelse på det kommunale omkostningsniveau
3.1.4 Analysemetode
3.1.5 Udarbejdelse af spørgeskema
3.1.6 Indsamling og bearbejdning af data
3.1.7 Indsamlingseffektivitet og udlicitering
3.1.8 Demografiske forhold
3.1.9 Serviceforhold
3.2 Del B - undersøgelse af regnskabsprincipperne på forbrændings- og deponeringsanlæg
3.2.1 Konklusion for del B
3.2.2 Teoretiske overvejelser om regnskabsprincippers potentielle indflydelse på gebyrfastsættelsen
3.2.3 Indsamling og bearbejdning af data fra forbrændings- og deponeringsanlæg
3.3 Fælles konklusion vedrørende projektets 2. fase
    
4. Metodeudvikling for fase 1
4.1 Fase 1
4.2 Metodeudvikling for del A
4.2.1 Affaldsordninger som undersøgelsen omfatter
4.2.2 Bestemmelse af faktorer der antages at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger
4.2.3 Prioritering af faktorerne der antages at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger
4.2.4 Anvendelsen af Indenrigsministeriets kommunale budget- og regnskabssystem i forbindelse med undersøgelsen
4.2.5 Mulige analysemetoder
4.3 Metodeudvikling for del B
4.3.1 Regnskabspraksis og gebyrberegningspraksis
4.3.2 Fastsættelse af gebyr
4.3.3 Oversigt over regnskabsmæssige/beregningsmæssige forhold
4.3.4 Eksempler på hvordan forskelle i regnskabspraksis kan påvirke gebyrets størrelse
    
5. Valg af 16 kommuner samt udarbejdelse af spørgeskema
5.1 Udvælgelse af deltagende kommuner
5.2 Udarbejdelse af spørgeskemaer
5.2.1 Del I - oplysninger vedrørende omkostninger
    
6. Indsamling og bearbejdning af data fra de udsendte spørgeskemaer
6.1 Indsamling af oplysninger fra de 16 kommuner
6.1.1 Udsendelse af spørgeskemaer til de 16 kommuner
6.1.2 Generelle problemer ved udfyldelsen af spørgeskemaerne
6.1.3 Bearbejdning af oplysningerne fra spørgeskemaerne
6.1.4 Data vedrørende indsamlingseffektivitet
6.1.5 Oplysninger vedrørende udlicitering af affaldsordninger
    
7. Demografiske forhold og serviceforhold
7.1 Demografiske forhold i de undersøgte kommuner
7.2 Serviceforhold i de undersøgte kommuner
7.2.1 Dagrenovationsordninger
7.2.2 Papir- og papordninger
7.2.3 Glasordninger
7.2.4 Genbrugsstationer
7.2.5 Ordninger for farligt affald
7.2.6 Øvrige affaldsordninger
    
8.Indsamling og bearbejdning af data fra forbrændings- og deponeringsanlæg
8.1 Analyse af gebyrer og regnskabsprincipper for de anlæg der besvarede spørgeskemaet
8.1.1 Blandet affald til forbrænding
8.1.2 Dagrenovation
8.1.3 Blandet affald til deponering
8.1.4 Trends og konkluderende kommentarer
8.2 Undersøgelse af de udvalgte 5 affaldsselskaber
8.2.1 Analyse
8.3 Konklusion
    
Bilag
4.1 Bruttoliste over faktorer der kan have indflydelse på de kommunale omkostninger til affaldsordninger
4.2 Det kommunale budget- og regnskabssystem
5.1 Vejledning og spørgeskema til de 16 kommuner
6.1 Udfyldte spørgeskemaer fra de 16 kommuner
7.1 Regulativfastsatte ordninger i de 16 kommuner
8.1 Spørgeskema udsendt til 48 kommunale anlæg
8.2 Opfølgende spørgeskema til 5 udvalgte affaldsselskaber
8.3 Andre faktorer og forhold der kan forventes at have indflydelse på gebyrfastsættelsen
     

1. Forord

Vurderingen af, om kommunerne løser deres opgaver på affaldsområdet tilfredsstillende, har i mange år baseret sig på miljømæssige kriterier. Genanvendes der nok affald, deponeres der for meget, behandles affaldet miljømæssigt tilfredsstillende m.v.

Tilsvarende har der været fokus på kommunernes tilrettelæggelse af affaldsordningerne. Er det nemt for borgerne/virksomhederne, er ordningerne effektive, informeres der nok osv.

Inden for de senere år er der i stigende grad sat fokus på kommunernes renovationsgebyrer og dermed indirekte på omkostningsniveauet i de kommunale affaldsordninger. Affaldsområdet er som bekendt brugerfinansieret, og på den baggrund er der intet mærkeligt i, at blandt andet brugerne (borgere/virksomhederne) har en interesse i at vide, hvad de får for deres renovationsgebyrer.

Men også fra politisk hold er der udtrykt ønske om, at kunne få et større indblik i de kommunale omkostninger til affaldshåndteringen.

Et sådan indblik tjener tre formål:

For det første vil en større gennemsigtighed i de kommunale affaldsgebyrer gøre det muligt for brugerne at se, hvad de får for deres renovationsgebyr.

For det andet vil det skabe større bevidsthed i den enkelte kommune om omkostningsniveauet for affaldsordningerne, og dermed indirekte være et incitament til at gå ordningerne og den tilhørende administration efter i sømmene.

For det tredje vil der kunne opnås en større sammenlignelighed i de kommunale renovationsgebyrer. En indsigt som også kan bidrage til øget fokus på effektiviteten af ordningerne i de enkelte kommuner, herunder erfaringsudveksling mellem kommunerne.

Baggrunden for dette projekt er netop et ønske om at styrke informationerne om kommunernes omkostninger og tilhørende serviceniveau for de enkelte affaldsordninger.

Projektet er støttet af Miljøstyrelsens Udviklingsordning under Program for renere produkter m.v. Projektet er blevet udført i samarbejde mellem KL, Dansk Industri, Carl Bro A/S og PriceWaterhouseCoopers. KL har stået for projektledelsen. Projektet er blevet fulgt af en følgegruppe bestående af repræsentanter fra:

Miljøstyrelsen (formand)
Københavns Kommune
Foreningen af miljømedarbejdere i Kommunerne
Kommunalteknisk Chefforening
RenoSam
Affaldsteknisk Samarbejde
Indenrigsministeriet
Finansministeriet
Projektet er afsluttet i foråret 2002.

 

2. Projektets formål og baggrund

2.1 Projektets baggrund og målgruppe
2.2 Projektforløb

Projektets formål er at styrke informationerne om kommunernes omkostninger og serviceniveau for de enkelte affaldsordninger.

Hensigten er at opfylde formålet ved at opstille nøgletal for kommunens omkostninger til håndtering af affald fra husholdninger og erhverv. Der vil blive sat fokus på serviceniveauets betydning for omkostningerne, og projektets vil give indsigt i de bagvedliggende årsager til fastsættelsen af de kommunale affaldsgebyrer.

Projektet vil for det første forsøge at udarbejde et grundlag for at skabe større gennemsigtighed i de enkelte kommuners affaldsgebyrer. For det andet vil der blive forsøgt udarbejdet et grundlag for at skabe en større sammenlignelighed mellem kommunernes respektive omkostninger til affaldsordningerne. For det tredje vil det blive undersøgt, om forskelle i regnskabsprincipper kan forklare (dele af) de varierende behandlingsgebyrer for forbrændings- og deponeringsanlæg.

2.1 Projektets baggrund og målgruppe

Der har gennem de senere år været en stigende interesse for de kommunale affaldsgebyrer. Interessen udspringer blandt andet af, at de kommunale affaldsgebyrer varierer kommunerne i mellem, uden at der har kunne findes nogle entydige forklaringer på disse forskelle.

Interessen stammer blandt andet fra folketingspolitikere, centraladministrationen, brancheorganisationer, borgere og erhverv, men også i de enkelte kommuner opleves en stigende fokusering på omkostningerne til affaldsordningerne. Fælles er ønsket om at opnå en større gennemsigtighed og sammenlignelighed i de kommunale affaldsgebyrer for dermed at styrke informationerne om de kommunale omkostninger til affaldshåndtering.

Projektets primære målgruppe er kommunerne, de fælleskommunale affaldsselskaber, borgere og erhverv. Projektets sekundære målgruppe er folketingspolitikere, centraladministrationen samt brancheorganisationerne.

Forud for dette projekt er der gennemført en række undersøgelser med forskellige tilgange til de kommunale affaldsgebyrer. En række af disse undersøgelser er kort nævnt nedenfor. Der er dog ingen af undersøgelserne, der på detaljeret vis opgører kommunernes omkostninger til de enkelte affaldsordninger.

Center for Samfundsvidenskabelig miljøforskning (CeSam) har i 1997 udarbejdet arbejdspapiret "Kommunernes finansiering af affaldsbortskaffelsen". Papiret vedrører "hvile-i-sig-selv-princippet", finansiering, organisatoriske forhold m.m.

RenoSam har i 1998 for Miljøstyrelsen udarbejdet projekt "Råd og vink" om gebyrfastsættelsen på affaldsområdet (Miljøprojekt nr. 465/99). Projektet er en undersøgelse af gebyrgrundlaget for de kommunale/fælleskommunale affaldsanlæg og vedrører økonomien i behandlingsleddet (forbrænding og deponering).

Konkurrencestyrelsen har i januar 1999 udgivet en redegørelse om affaldssektoren. Redegørelsen berører blandt andet gebyrområdet, og det konstateres, at der er store forskelle i affaldsgebyrerne og serviceniveauet. Konklusionen er, at der ikke er en entydig sammenhæng mellem gebyrernes størrelse og serviceniveauet.

Videncenter for affald og genanvendelse (nu "Videncenter for affald) indhenter periodisk de kommunale takstblade for renovation, vand og andre miljørelaterede områder. Takstbladene registreres i dag uden nogen form for bearbejdning. Det er desuden i forbindelse med udarbejdelsen af miljøprojektet "Kommunale affaldsplaner og regulativer" (nr. 447/98) registreret, hvorledes renovationsgebyrerne i de enkelte kommuner er sammensat.

Jørgen Grønnegaard Christensen udgav i 2001 bogen "Affaldssektorens politiske organisering". I bogen indgår en analyse af affaldssektorens økonomi, herunder en sammenligning af gebyrniveauet for en række kommuner. Analysen omfatter alene dagrenovationsgebyrer, og tager ikke højde for om, og i givet fald i hvilket omfang, at dette gebyr dækker andre ordninger for husholdninger (fx papir, pap, glas og farligt affald).

Miljøstyrelsen indsamler med hjemmel i affaldsbekendtgørelsen en gang årligt oplysninger om kommunernes omkostninger til husholdnings- og erhvervsaffald.

Kommunernes hjemmel til at opkræve affaldsgebyrer fastlagt i miljøbeskyttelseslovens § 48. Anvendelsen af miljøbeskyttelseslovens § 48 er nærmere beskrevet i bemærkningerne til lovforslaget samt i Miljøstyrelsens vejledning om bortskaffelse, planlægning og registrering af affald (vejledning nr. 4/94).

2.2 Projektforløb

Som nævnt har man ikke tidligere forsøgt at gennemføre en så detaljeret undersøgelse af de kommunale omkostninger til affaldsordninger, som dette projekt lægger op til.

Derfor er det samlede projekt opdelt i to faser, hvoraf dette projekt alene omfatter første fase.

I første fase skal der ske en metodemæssig udvikling baseret på en undersøgelse af 16 kommuner og 5 fælleskommunale affaldsselskaber.

Metoden skal for det første sikre, at der kan tilvejebringes oplysninger om den enkelte kommunes omkostninger til et givet antal affaldsordninger, herunder fordelingen af omkostningerne på diverse poster.

For det andet skal metoden bygge på, at det muliggøres at sammenstille den enkelte kommunes omkostninger til affaldsordninger for husholdninger og erhverv med kommunens serviceniveau i form af fx ordningernes organisering (indsamlings-/anvisningsordninger), indsamlingsfrekvensen og geografisk dækningsgrad. Ud over de servicemæssige forhold er omkostningerne til affaldsordningerne afhængige af demografiske forhold som fx befolkningstæthed, affaldsmængde pr. indbygger, antal indbyggere pr. husstand og antal virksomheder.

Formålet er således at udvikle og afprøve en model, der indeholder de informationer, der vil være en forudsætning for en landsdækkende afdækning af de bagvedliggende faktorer, der har betydning for det kommunale omkostningsniveau på affaldsområdet. Hermed vil det være muligt at foretage en sammenligning af kommunernes omkostninger til affaldsordningerne. Modellen vil blive afprøvet på de 16 udvalgte kommuner.

For så vidt angår de fem fælleskommunale selskaber, er formålet at undersøge om forskellige regnskabsprincipper kan have betydning for størrelsen af behandlingsgebyrerne på henholdsvis forbrændings- og deponeringsanlæg.

Såfremt det ud fra resultaterne af fase 1 viser sig muligt, at opstille gennemsigtige og sammenlignelige data for kommunernes omkostninger til affaldsordninger for husholdninger og erhverv, vil fase 2 skulle gennemføres.

Fase 2 vil indebære, at det udviklede spørgeskema udsendes til samtlige af landets kommuner med henblik på en landsdækkende indsamling og bearbejdning af kommunernes omkostninger til affaldsordninger.

 

3. Sammenfatning og konklusion

3.1 Del A - undersøgelse af de kommunale affaldsordninger
3.1.1 Konklusion for del A
3.1.2 Affaldsordninger som undersøgelsen omfatter
3.1.3 Faktorer med indflydelse på det kommunale omkostningsniveau
3.1.4 Analysemetode
3.1.5 Udarbejdelse af spørgeskema
3.1.6 Indsamling og bearbejdning af data
3.1.7 Indsamlingseffektivitet og udlicitering
3.1.8 Demografiske forhold
3.1.9 Serviceforhold
3.2 Del B - undersøgelse af regnskabsprincipperne på forbrændings- og deponeringsanlæg
3.2.1 Konklusion for del B
3.2.2 Teoretiske overvejelser om regnskabsprincippers potentielle indflydelse på gebyrfastsættelsen
3.2.3 Indsamling og bearbejdning af data fra forbrændings- og deponeringsanlæg
3.3 Fælles konklusion vedrørende projektets 2. fase

Projektets overordnede formål var at styrke informationerne om kommunernes omkostninger og serviceniveau for de enkelte affaldsordninger. For at opfylde formålet er projektet opdelt i henholdsvis en del A og en del B.

I del A sættes fokus på de kommunale omkostninger til affaldsordningerne sammenholdt med serviceniveau, indsamlingseffektivitet, demografi m.m.

I del B sættes fokus på de regnskabsprincipper, som ligger til grund for forbrændings- og deponeringsanlæggenes fastlæggelse af behandlingsgebyrer.

De to undersøgelse holdes adskilt, idet der ikke er nogen sammenhæng mellem de oplysninger, der skal indsamles og bearbejdes fra henholdsvis kommunerne og affaldsselskaberne.

3.1 Del A - undersøgelse af de kommunale affaldsordninger

I første omgang skulle der udvikles en metode, som kunne give indsigt i de bagved liggende årsager til fastsættelsen af de kommunale affaldsgebyrer. Metoden bygger på at sammenstille de enkelte kommuners omkostninger til affaldsordningerne for husstande og erhverv med kommunernes serviceniveau.

3.1.1 Konklusion for del A

Som det er fremgået af afsnit 3.1, har det ikke været muligt at indsamle oplysninger fra kommunerne med henblik på at sammenligne det kommunale omkostningsniveau inden for de udvalgte affaldsordninger. Dette skyldes blandt andet vanskelighederne ved at overføre data til spørgeskemaet og vanskelighederne ved at opgøre omkostningerne mellem kommunen og affaldsselskabet samt internt i den kommunale forvaltning, jf. afsnit 3.1.5.

Der er dog ingen tvivl om, at ønsket om større gennemsigtighed og sammenlignelighed i/mellem de kommunale omkostninger til affaldsordninger, kræver at man indsamler oplysninger af en karakter, der svarer til den metode som er udviklet i dette projekt.

En anden væsentlig grund til at kommunernes oplysninger ikke er direkte sammenlignelige, skyldes, at de fælles retningslinier, der findes for at føre regnskab og budgetter på affaldsområdet, ikke er tilstrækkelige som udgangspunkt for en sammenligning af omkostningsniveauet. I det omfang at kommunerne fx førte ordningsbaserede regnskaber, ville forudsætningerne for at kunne sammenligne de kommunale omkostninger være langt bedre.

Det må således konkluderes, at der på det foreliggende grundlag ikke er mulighed for at opstille ensartede, og dermed sammenlignelige, nøgletal for hver enkelt affaldsordning i de adspurgte kommuner. Det er heller ikke muligt at adskille omkostningerne til erhvervsaffaldsordningerne fra husholdningsaffaldsordninger for samtlige affaldsordninger.

På den positive side kan det konstateres, at de fleste af de 16 kommuner reelt var interesserede i projektet, og gjorde en stor indsats for at udfylde spørgeskemaet, herunder afsatte de tid til at forberede og deltage i opfølgende møder. Endvidere kunne de følge formålet med projektet, og mange af kommunerne kunne også se et formål i, at kommunen selv kunne opgøre sine omkostninger på affaldsområdet i et mere detaljeret omfang, end det er tilfældet i dag.

Nogle kommuner gav endelig udtryk for, at hvis de viste præcist, hvad det var for oplysninger, der blev efterspurgt, ville de kunne registrere de ønskede oplysninger. Dette ville fx kræve, at de inden starten af et regnskabsår havde kendskab til, hvilke oplysninger der skulle registreres. På den baggrund ville de kunne registrere ressourceforbruget på de ønskede poster, og ved årets udgang kunne der foreligge et regnskab, som i vidt omfang kunne leve op til de forudsætninger, som er nødvendige for at kunne foretage en sammenligning af det kommunale omkostningsniveau.

Selv om projektet således ikke har kunnet opfylde sine ambitioner, er der skabt et godt grundlag for et eventuelt videre arbejde på dette område. Projektet har således fået klarlagt og dokumenteret en række af de problemstillinger, som er forbundet med at indsamle oplysninger om de kommunale omkostninger på affaldsområdet. Problemstillinger som der nødvendigvis må findes svar på, hvis man ønsker en større sammenlignelighed mellem de kommunale omkostninger på affaldsområdet.

3.1.2 Affaldsordninger som undersøgelsen omfatter

De affaldsordninger, som det blev besluttet, at undersøgelsen skulle omfatte, fremgår af tabel 3.1.2.1.

Tabel 3.1.2.1
Affaldsordninger der medtages i undersøgelsen

Ordninger

Private husstande

Erhverv

 

 

 

Obligatoriske

 

 

Dagrenovation

X

X

Papir

X

X

Glas

X

 

Farligt affald

X

X

Klinisk risikoaffald 1

 

X

Kølemøbler

X

X

Elektrisk og elektronisk affald

X

X

Transportemballage af plast

 

X

Forbrændingsegnet affald

 

X

Madaffald fra storkøkkener

 

X

Ståltromler

 

X

 

 

 

Andre ordninger

 

 

Haveaffald

X

 

Storskrald

X

 

Genbrugsstationer

X

X

1 Klinisk risikoaffald er i bekendtgørelsesmæssig forstand at betragte som farligt affald. Men på grund af sin særlige karakter har de fleste kommuner selvstændige ordninger for klinisk risikoaffald, hvorfor det er valgt at betragte det som en selvstændig ordning i undersøgelsen.

Der arbejdes med en opdeling af affaldsordningerne mellem henholdsvis husholdninger og erhverv, da dette er fundet mest hensigtsmæssigt. Hensigten er, at nedbryde kommunernes samlede omkostninger på affaldsområdet med henblik på, at udskille de respektive andele heraf på de 14 udvalgte affaldsordninger.

3.1.3 Faktorer med indflydelse på det kommunale omkostningsniveau

En nødvendig forudsætning for at gøre dette er at se på, hvilke faktorer der kan have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger. Faktorer der antages at have en sådan indflydelse fremgår af tabel 3.1.3.1, opdelt efter økonomiske forhold, organisatoriske forhold, demografiske forhold, serviceforhold og andre forhold.

Tabel 3.1.3.1.
Faktorer med indflydelse på omkostningerne til kommunale affaldsordninger

 

Faktorer der har indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger

Økonomiske forhold

 

Driftsomkostninger

Personale og administration, varekøb, vedligeholdelse, indsamling af affald

Omkostninger ifm. større investeringer

Henlæggelser, etablering af anlæg, indkøb af materiel, afskrivningsperiode

Udgifter/indtægter

Behandlingsgebyrer, afsætningspriser, afgifter, renteindtægter/-udgifter, salg af ekstra sække, stativer, kompostbeholdere m.v., salg af vare fra genbrugsbutik på genbrugsstationen

Organisatoriske forhold

"In-house" produktion, udlicitering, varetages opgaven af kommunen og/eller et affaldsselskab, ejerskab af behandlingsanlæg

Demografiske forhold

Boligtyper/boligsammensætningen, befolkningstætheden, antal beboere pr. husstand, "besværlige" afhentningsadresser, erhvervstæthed, erhvervsammensætning, virksomhedernes størrelse

Serviceforhold

Antal affaldsordninger, ordningstyper, indsamlingsmateriel, antal afhentninger, affaldsordningernes dækningsgrad, antal genbrugsstationer, antal fraktioner på genbrugsstationerne, genbrugsbutik på genbrugsstationerne, borgerservice, virksomhedsservice, åbningstider på genbrugsstationen

Andre forhold

Borgernes indstilling, øvrige myndigheders administrationspraksis, affaldsmængder, arbejdsmiljø, krav til affaldsbehandlingen

 
For at reducere antallet faktorer blev der efterfølgende foretaget en prioritering af de 41 faktorer, som er nævnt i tabel 3.1.2. Prioriteringen er sket gennem drøftelser i projektets følgegruppe og en efterfølgende vurdering af, hvilke faktorer følgegruppens medlemmer vurderede have væsentlig indflydelse på omkostningsniveauet. Prioriteringen fremgår af tabel 3.1.4.

Tabel 3.1.3.2.
Prioriterede faktorer blandt de 41

Prioritet

Faktor

1.

Indsamling af affald, afskrivningsperiode, antal affaldsordninger, ordningstype (indsamlings- eller anvisningsordning), affaldsordningens dækningsgrad

2.

Personale og administration, antal fraktioner på genbrugsstationen

3.

Vedligeholdelse, henlæggelser, indkøb af materiel, afsætningspriser, udlicitering, varetages opgaven af kommunen og/eller et affaldsselskab, boligtyper/boligsammensætningen, erhvervssammensætning, antal afhentninger

4.

Etablering af anlæg, "in-house" produktion, erhvervstæthed, antal genbrugsstationer, åbningstider på genbrugspladsen, virksomhedsservice, affaldsmængder

    
Det er således de i tabel 3.1.3 nævnte faktorer, der primært skal fokuseres på i metodeudviklingen og den efterfølgende undersøgelse. Oplysningerne vil dels skulle indhentes via direkte kontakt til kommunerne, dels via andre kilder.

3.1.4 Analysemetode

Målet var at opstille en analysemetoder/-model, der kunne beskrive variationerne i omkostningsniveauet set i lyset af de demografiske, organisatoriske og servicemæssige faktorer, der antages at have indflydelse på det samlede omkostningsniveau.

Der blev valgt en metode, hvor kommunerne skal grupperes i ensartede "klynger" for så vidt angår deres respektive demografiske, organisatoriske og servicemæssige faktorer. Den bagved liggende tankegang er, at kommunerne inden for hver "klynge" i udgangspunktet burde have det samme omkostningsniveau på affaldsområdet set under ét. Metoden ville også kunne anvendes inden for de enkelte affaldsordninger, i det omfang det ikke er muligt at gruppere kommunerne i "klynger" på basis af alle deres affaldsordninger.

Mere avancerede (statistiske) analysemetoder blev også overvejet. Det blev dog besluttet ikke at anvende sådanne metoder. Undersøgelsen ville ikke omfatte tilstrækkelige datamængder. Der deltog for få kommuner, og det viste sig senere, at de indsamlede data var for unøjagtige og opgjort på et for uensartede grundlag.

3.1.5 Udarbejdelse af spørgeskema

Det spørgeskema, som blev udsendt til kommunerne, blev inddelt i to dele (spørgeskemaet er vedlagt som bilag 5.1):

Del I - oplysninger om omkostninger
Del II - oplysninger vedrørende serviceforhold m.m.

Kommunerne blev konkret anmodet om at afgive økonomiske oplysninger vedrørende følgende forhold: Administration, driftsudgifter, indtægter/udgifter, investeringer/henlæggelser samt de samlede omkostninger.

Omkostningerne skulle fordeles efter de affaldsordninger, som skal undersøges i projektet, jf. tabel 3.1.1. Der skulle endvidere ske en opdeling af omkostninger på henholdsvis private husstande og erhverv.

For at kunne vurdere effektiviteten i affaldsordningerne blev kommunerne også bedt om at afgive følgende oplysninger for hver enkelt affaldsordning: Indsamlet mængder i ton pr. år, kommunens samlede vurderede potentiale i tons pr. år, antal opsamlinger/tømninger pr. uge samt den samlede volume til rådighed pr. uge.

Endvidere blev kommunerne bedt om at angive, om de enkelte ordninger var udliciteret. Endelig blev der spurgt til affaldsmængderne og potentialet på de kommunale genbrugsstationer.

For så vidt angår oplysningerne vedrørende serviceforhold mv. var udgangspunktet for dette Kommunedatabasen. Kommunedatabasen indeholder en række oplysninger om regulativfastsatte affaldsordninger og kommunale genbrugsstationer, herunder de serviceforhold som ønskedes undersøgt.

Oplysningerne blev fremsendt på et i forvejen udfyldt spørgeskema. Kommunerne blev bedt om at gennemgå skemaet med henblik på at kvalitetssikre det.

Spørgeskemaet blev udsendt til 16 kommuner, der havde indvilliget i at deltage i undersøgelsen.

3.1.6 Indsamling og bearbejdning af data

Resultatet af de indkomne og besvarede spørgeskemaer viste sig ikke at være tilfredsstillende. Der blev derfor fulgt op på spørgeskemaet gennem en række personlige og telefoniske interviews med alle kommunerne. Opfølgningen styrkede kommunernes besvarelser af spørgeskemaet, men der var fortsat nogle huller i besvarelserne, og oplysningerne var ikke alle direkte sammenlignelige.

Kommunerne gav udtryk for en række generelle problemer ved at udfylde spørgeskemaet.

Disse vedrørte blandt andet:
Vanskeligheder ved at overføre egne data til spørgeskemaets systematik
Vanskeligheder ved at opgøre omkostningsfordelingen mellem kommunen og affaldsselskab
Vanskeligheder ved at opgøre omkostningsfordelingen mellem kommunale forvaltninger/afdelinger
Omkostningerne registreres ikke på ordningsniveau, og må derfor skønnes.

Det kunne således konkluderes, at kommunernes metodik for registrering af omkostningerne på affaldsområdet er meget forskelligartet og dermed vanskelig at sammenligne.

Det fremgår af de besvarede spørgeskemaer, jf. bilag 6.1, at ingen kommuner har kunne foretage en fuldstændig udfyldelse af spørgeskemaet. En række kommuner kunne endvidere ikke opgøre deres omkostninger på henholdsvis private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger. Begrundelserne skal blandt andet findes i de generelle problemer, som kommunerne havde ved udfyldelsen af spørgeskemaet.

Den manglende udfyldelse skal ikke ses som et udtryk for, at ordningerne ikke er etableret. Den manglende udfyldelse er alene et udtryk for, at kommunerne ikke har fundet det muligt at opgøre omkostningerne for affaldsordningerne på det detailjeringsniveau, som spørgeskemaet lægger op til.

Det må således konkluderes, at det på det foreliggende grundlag ikke er muligt at opstille ensartede, og dermed sammenlignelige, nøgletal for hver enkelt affaldsordning i de adspurgte kommuner, og det er heller ikke muligt at adskille omkostningerne til erhvervsaffaldsordningerne fra husholdningsaffaldsordningerne i de enkelte kommuner.

For at give en idé om, hvordan man kunne opstille og sammenligne nøgletal, er der i tabel 3.1.6.1 opstillet nøgletal for kommunernes omkostninger til dagrenovationsordningerne i 1999 (eksklusive moms).

Tabel 3.1.6.1.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til dagrenovationsordningerne (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

54900

0,17

139000

0,42

304360

0,92

Ballerup

20808

701

0,03

4629

0,22

7333

0,35

Værløse

7466

 

 

3243

0,43

5702

0,76

Helsingør

26989

1.163

0,04

 

 

19.485

0,72

Hillerød

15345

1237

0,08

6288

0,41

23163

1,51

Holbæk

15500

1029

0,07

6.757

0,44

12530

0,81

Hvidebæk

2332

145

0,06

887

0,38

1780

0,76

Skælskør

5381

190

0,04

3004

0,56

4610

0,86

Ravnsborg

3077

430

0,14

1479

0,48

2054

0,67

BOFA(Rønne)

21277

538

0,03

11108

0,52

17929

0,84

Nr. Aaby

2319

109

0,05

1080

0,47

1615

0,70

Ryslinge

3045

24

0,01

1200

0,39

1828

0,60

Svendborg

20668

3.335

0,16

4.597

0,22

9.432

0,46

Skanderborg

8645

441

0,05

3358

0,39

5.319

0,62

Hirtshals

6431

570

0,09

3347

0,52

5.122

0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

4629,45

0,07

13569,77

0,42

28150,83

0,76

Min

 

24,00

0,01

887,00

0,22

1615,00

0,35

Maks

 

54900,00

0,17

139000,00

0,56

304360,00

1,51

   
Tilsvarende nøgletal er i afsnit 6.1.3.1 opstillet for papirordninger, glasordninger, genbrugsstationer, farligt affaldsordninger, øvrige ordninger og alle ordninger.

Det skal understreges, at nøgletallene ikke er sammenlignelige, hvorfor der ikke kan drages nogle konklusioner vedrørende forskellene i kommunernes omkostningsniveauer. Dernæst er der ikke taget hensyn til effektiviteten i ordningerne, servicefaktorer, organisatoriske faktorer og demografiske faktorer.

3.1.7 Indsamlingseffektivitet og udlicitering

Undersøgelsen viser, at der stort set ikke er nogle kommuner, der har opgivet det vurderede indsamlingspotentiale for de enkelte affaldsordninger, mens kommunerne for en række affaldsordninger har opgivet de indsamlede mængder.

Dette betyder, at det ikke er muligt at opgøre indsamlingseffektiviteten, og det er dermed heller ikke muligt at drage nogle konklusioner mellem indsamlingseffektivitet og omkostninger.

Undersøgelsen viser, at mange kommuner udliciterer dele af affaldshåndteringen. Udliciteringen omfatter i langt de fleste tilfælde alene transporten af affaldet. Idet affaldsproducenterne selv vælger transportører ved anvisningsordninger, omfatter udliciteringen alene kommunale indsamlingsordninger.

3.1.8 Demografiske forhold

Oplysninger om de 16 kommunernes demografiske forhold er indsamlet via Danmarks Statistik og fremgår af tabel 3.1.8.1.

Tabel 3.1.8.1.
Udvalgte demografisk forhold i de 16 kommuner

Se her!

Det beregnede antal en-/tofamilieboliger er udregnet på baggrund af DS oplysninger om antal parcelhuse, rækkehuse og stuehuse.

Ud fra tabellen er det ikke muligt at gruppere kommunerne i ensartede "klynger" baseret på de demografiske forhold. Hertil varierer faktorerne for meget kommunerne i mellem.

Konklusionen er ikke overraskende, idet der er tale om en generel problemstilling, der i særlig grad gør sig gældende, når man skal udvælge et relativt lille antal kommuner, som samtidigt ikke kan vælges frit.

I hvilket omfang man på landsplan vil kunne opdele kommunerne i en række "klynger", kan hverken af- eller bekræftes, men må basere sig på en konkret vurdering, som ikke ligger inden for dette projekt at foretage.

3.1.9 Serviceforhold

Et tilsvarende billede gør sig gældende, når man ser på servicefaktorerne for affaldsordningerne, om end der inden for enkelte affaldsordninger tegner sig nogle reelle sammenligningsmuligheder.

Sammenligningen af serviceforhold har primært tager udgangspunkt i de affaldsordninger, som der også er opstillet nøgletal for. Det vil sige dagrenovationsordninger, papir- og papordninger, glasordninger, genbrugsstationer, ordninger for farligt affald samt øvrige ordninger.

For dagrenovationsordninger for private husholdninger var det muligt at foretage en gruppering på trods af, at et par kommuner faldt udenfor. Inddelingen så ud som følger:
Indsamling af dagrenovation 13 gange i kvartalet (13 kommuner)
Indsamling af dagrenovation 6,5 gange i kvartalet (1 kommune)
Indsamling af dagrenovation og organisk affald 6,5 gange i kvartalet (4 kommuner)

For de øvrige affaldsordninger er der foretaget en gruppering efter tilsvarende principper (se afsnit 7.2).

Mulighederne for en tilsvarende gruppering for dagrenovationsordninger for erhverv var derimod begrænset på grund af ordningernes forskelligartethed.

For ordninger for glas fra private husholdninger tegnede der sig nogle muligheder for at foretage en meningsfuld gruppering, men en nærmere analyse af de enkelte ordninger ville dog være nødvendig.

På genbrugspladserne var det muligt at foretage en gruppering for så vidt angik åbningstiderne. Grupperingen vil dog ikke holde stik, når der samtidig skulle tages højde for modtagne affaldstyper og –kategorier, hertil var billedet for broget. Dernæst bliver grupperingen vanskeliggjort af, at det ikke er muligt at tegne et ensartet billede af de kommunale genbrugsstationer for så vidt angår antallet af genbrugsstationer pr. bolig/erhverv.

For farligt affaldsordninger for private husholdninger var det muligt at gruppere nogle af kommunerne, mens nogle faldt udenfor.

For farligt affaldsordninger for erhverv tegner der sig et klarere billede, som muliggør en reel sammenligning af en række kommuner.

For de øvrige affaldsordninger tegner der sig ligeledes nogle muligheder for, at grupperer kommunerne for ordningerne for private husholdninger. Billedet er dog ikke entydigt, og vil derfor kræve en nærmere analyse for at fastlægge en eventuel meningsfuld gruppering.

For så vidt angår de øvrige ordninger for erhverv var billedet mere entydigt, og for flere af de øvrige ordninger var det således muligt at foretage en ensartet gruppering.

Samlet kan det således konkluderes, at det ikke er muligt at foretage en gruppering af de 16 kommuner set under ét. Hertil er såvel de demografiske som servicemæssige forhold for forskelligartede på trods af, at alle de faktorer, som kan have betydning for det kommunale omkostningsniveau, ikke er inddraget.

Ser man på de enkelte affaldsordninger hver for sig tegner billedet sig en smule anderledes. Her er mulighederne for at sammenligne de enkelte kommuner betydeligt bedre. Men en egentlig analyse besværliggøres selvsagt af, at de kommuner, som kan sammenlignes på en ordning, ikke nødvendigvis kan det på en anden ordning.

Dette ændre ikke ved, at det må konkluderes, at det ikke er muligt at foretage en gruppering af de 16 kommuner på en måde, som kan danne baggrund for en meningsfuld sammenligning for så vidt angår demografiske og servicemæssige faktorer. Hertil er kommunernes demografiske forhold og valg af affaldsordninger, herunder serviceniveauet, for forskellige.

3.2 Del B - undersøgelse af regnskabsprincipperne på forbrændings- og deponeringsanlæg

Projektets del B gik ud på at belyse forskellene i omkostningerne til behandlingen af affald for så vidt angår forbrænding og deponering. Formålet er at finde årsager til forskelle i anlæggenes behandlingsgebyrer, som er baseret på anlæggenes regnskabsprincipper.

3.2.1 Konklusion for del B

Konklusionen på undersøgelsen af de fem selskaber er, at det ikke for disse selskaber over en 10-års periode er muligt at påvise en sammenhæng mellem forskellene i regnskabsprincipper og forskelle i behandlingsgebyrer. Et ønske om en jævn fordeling i gebyrerne kan ikke umiddelbart bekræftes af gebyrerne for de fem selskaber.

Der er forskel de enkelte selskaber i mellem, men årsagerne skal snare findes i den politiske tradition, produktionsapparatets tilstand, myndighedskrav, befolkningsgrundlag, anlægsomkostninger m.v.

Dette betyder ikke, at det ikke kan være hensigtsmæssigt, at selskaberne anvender ensartede regnskabsprincipper. Dette af hensyn til at eliminere så mange usikkerhedsfaktorer som muligt.

3.2.2 Teoretiske overvejelser om regnskabsprincippers potentielle indflydelse på gebyrfastsættelsen

De teoretiske overvejelser om regnskabsprincippers potentielle indflydelse på gebyrfastsættelsen baserer sig i vidt omfang på Miljøstyrelsens projekt "råd og vink" om gebyrfastsættelse fra 1999.

Generelt betragtes anvendelsen af driftsøkonomiske principper fremfor kontant- eller kasseprincippet at give et mere retvisende billede af resultatet for det enkelte år og for en periode af år. Det skal bemærkes, at Miljøstyrelsens vejledning nr. 4/94 er i overensstemmelse med det driftsøkonomiske princip, mens Indenrigsministeriets generelle kommunale regnskabspraksis er i overensstemmelse med kontantprincippet. Dette kan betyde, at der er forskel mellem anlæggenes regnskabs- og gebyrberegningspraksis.

Projekt "Råd og vink" anbefaler, at beregne gebyrer på basis af flere års budgetter. Dette skyldes blandt andet hensynet til et stabilt gebyr uden for store udsving.

Følgende principper/forhold kan give anledning til forskelle i gebyrstørrelserne:
Afskrivninger eller straksafskrivninger (udgiftsførsel) af materielle anlægsaktiver
Afskrivningsperiodens længde
Henlæggelser
Fordeling af fællesomkostninger
Opdeling i aktiviteter
Periodisering af omkostninger og indtægter
Indtægter relateres til den aktivitet, de vedrører
Registrering af interne mængdeoverførsler
Affaldsafgift - periodisering
Affaldsafgift - refusion og registrering under aktiviteten

Konsekvenserne af forskellene i regnskabsprincipper følger af en række enkle eksempler.

Anvendelsen af henholdsvis afskrivning og udgiftsførsel viser, at dette set over en 10-årig periode ikke medfører nogen samlet forskel, men til gengæld er der betragtelig forskel årene i mellem.

Anvendelse af henlæggelser som en form for forskudsafskrivninger giver heller ikke anledning til forskelle set over en 10-årig periode i forhold til, at der ikke foretages henlæggelser. Også her er der dog forskel årene i mellem.

Metoden, hvorved det enkelte anlæg fordeler sine fællesomkostninger, vil kunne have permanent betydning for gebyrstørrelsen. Således vil et anlæg, der belaster en aktivitet, og det gebyr, der hører hertil med en andel af fællesomkostninger, opleve et permanent højere gebyr end det anlæg, der ikke gør det.

3.2.3 Indsamling og bearbejdning af data fra forbrændings- og deponeringsanlæg

Indsamlingen af oplysninger fra forbrændings- og deponeringsanlæg faldt i to etaper. I første omgang blev der udsendt et spørgeskema til 48 anlæg, hvor de blev anmodet om at fremsende en række generelle regnskabsoplysninger for 1999.

Herefter blev der udvalgt 5 anlæg, som blev gjort til genstand for en nærmere analyse, hvilket indebar at de blev anmodet om at uddybe deres procedurer for gebyrfastsættelse og regnskabsaflæggelse.

3.2.3.1. Analyse af gebyrer og regnskabsprincipper for de anlæg, der besvarede spørgeskemaet

37 af de 48 adspurgte anlæg besvarede det første spørgeskema. På basis af de indkomne oplysninger blev affaldet groft opdelt i følgende fraktioner, som er udgangspunktet for den regnskabstekniske analyse:
Blandet affald til forbrænding
Dagrenovation (til forbrænding)
Blandet affald til deponi.

Den regnskabstekniske analyse tog udgangspunkt i følgende principper:
Aktivering og afskrivning af materielle anlægsaktiver?
Udgiftsførsel af anlægsaktiver
Henlæggelser/hensættelser
Fordeling af fælles omkostninger
Opdeling i driftsområder.

Den regnskabstekniske analyse viser, at det ikke er muligt med sikkerhed at påvise en systematisk sammenhæng mellem forskelle i regnskabsprincipper og forskelle i gebyrer på den udvalgte population. Der er en rent logisk sammenhæng mellem forskelle i regnskabsprincipper og forskelle i gebyrer, men denne kommer ikke til udtryk i den valgte stikprøve, hvorfor der må være andre forhold, der betinger forskellene.

Der er i mange selskaber et ønske om, at der er en jævn udvikling i gebyrerne, og at borgere og erhverv dermed ikke oplever de store udsving i gebyrerne. Denne praksis udjævner forskelle i regnskabspraksis, men vil derfor også sløre forskelle heri.

3.2.3.2 Analyse af de fem udvalgte selskaber

Af de 5 selskaber er det kun et, der ikke foretager decideret sammenholdelse af forventede udgifter med ønskede indtægter ved fastlæggelsen af gebyrer. Generelt sammensættes gebyrerne for at dække udgifter til drift, investeringer, afskrivninger og henlæggelser. Ligeledes er der generel praksis omkring inkludering af administrationsomkostninger i gebyrberegningen. Generelt indgår også eventuelle indtægter i forbindelse med affaldshåndteringen eller kraft-/varmeproduktion i det samlede regnskab.

Alle selskaber tilstræber en stabil udvikling i affaldsgebyrerne overfor kunderne, og alle selskaberne ser gebyrfastsættelsen som en indtægt, der fuldt ud skal dække omkostningerne.

En undersøgelse af gebyrudviklingen for dagrenovation for de 5 selskaber bekræfter dog ikke umiddelbart et ønske om en stabil udvikling i gebyrerne.

Der er generelt forskelle på de regnskabsprincipper, der afleder midlertidige forskelle som fx om der afskrives eller ej. For de principper, der afleder permanente forskelle, er der generelt ikke forskel selskaberne imellem, idet der fordeles fællesomkostninger og opdeles i aktiviteter.

Undersøgelsen afdækker den størrelsesmæssige spredning af gebyrerne på de tre ovennævnte affaldsfraktioner. Denne viser, at der for hver enkelt affaldsfraktion er op til en faktor 2 i forskellen på højeste og laveste indeks for gebyrerne.

Selskaberne er så store, og de administrative fællesomkostninger er så betydelige, at de bevidst inddrages som en aktivitet, der skal dækkes via gebyrindkrævningen i forbindelse med affaldshåndteringen. Herudover opdeler alle selskaberne regnskabsføringen i aktiviteter.

3.3 Fælles konklusion vedrørende projektets 2. fase

Som det fremgik af afsnit 2 (projektets formål og baggrund), skulle der ved afslutningen af projektets første fase tages stilling til, om der skulle gennemføres en anden fase. Anden fase skulle i givet fald indebære en landsdækkende undersøgelse af de kommunale affaldsgebyrer.

Men som det er fremgået af dette kapitel, har det med den metode, der er anvendt i dette projekt, ikke været muligt at opstille gennemsigtige og sammenlignelige data for kommunernes omkostninger til affaldsordningerne for husholdninger og erhverv.

Tilsvarende har det heller ikke været muligt at påvise en sammenhæng mellem forskelle i regnskabsprincipper og forskelle i behandlingsgebyrer på henholdsvis forbrændings- og deponeringsanlæg.

Det kan derfor ikke anbefales, at projektets fase 2 iværksættes.

Ønsker man reelt at sammenligne kommunernes omkostninger på affaldsområdet, vil det være nødvendigt at kunne indsamle oplysninger af en karakter, som er blevet forsøgt i dette projekt. Man kunne eventuelt overveje at sænke ambitionerne ved fx at bede om oplysninger fra et færre antal affaldsordninger og/eller ved at slå flere ordninger sammen.

Endelig skal det bemærkes, at nogle kommuner gav udtryk for, at hvis de på forhånd, inden starten af det pågældende regnskabsår, viste præcist, hvad det var for oplysninger, der blev efterspurgt, ville de kunne registrere de ønskede oplysninger.

Selv om projektet ikke har kunnet opfylde sine ambitioner, er der skabt et godt grundlag for et eventuelt videre arbejde på dette område. Projektet har således fået klarlagt og dokumenteret en række af de problemstillinger, som er forbundet med at indsamle oplysninger om de kommunale omkostninger på affaldsområdet. Problemstillinger som der nødvendigvis må findes svar på, hvis man ønsker en større sammenlignelighed mellem de kommunale omkostninger på affaldsområdet.

 

4. Metodeudvikling for fase 1

4.1 Fase 1
4.2 Metodeudvikling for del A
4.2.1 Affaldsordninger som undersøgelsen omfatter
4.2.2 Bestemmelse af faktorer der antages at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger
4.2.3 Prioritering af faktorerne der antages at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger
4.2.4 Anvendelsen af Indenrigsministeriets kommunale budget- og regnskabssystem i forbindelse med undersøgelsen
4.2.5 Mulige analysemetoder
4.3 Metodeudvikling for del B
4.3.1 Regnskabspraksis og gebyrberegningspraksis
4.3.2 Fastsættelse af gebyr
4.3.3 Oversigt over regnskabsmæssige/beregningsmæssige forhold
4.3.4 Eksempler på hvordan forskelle i regnskabspraksis kan påvirke gebyrets størrelse

Formålet med dette kapitel er, at finde frem til en metode som giver en realistisk mulighed for at opfylde projektets tre hovedformål:

  1. Øge gennemsigtigheden i de kommunale affaldsgebyrer
  2. Styrke sammenligneligheden af de kommunale affaldsgebyrer
  3. Finde regnskabstekniske årsager til forskelle i behandlingsgebyrerne på forbrændings- og deponeringsanlæg.

Kapitlet beskriver forudsætningerne for indsamlingen af de informationer og data, som er nødvendige for at kunne leve op til projektets formål. Kapitlet danner således baggrund for udarbejdelsen af spørgeskemaer til kommuner og affaldsselskaber samt indsamlingen og bearbejdningen af data.

4.1 Fase 1

Fase 1 rummer to dele (A og B).

Del A (afsnit 4.2) har til formål at belyse forskelle i gebyrer vedrørende kommunale affaldsordninger for husholdninger og erhverv, og dermed belyse de forhold der har betydning for de kommunale omkostninger forbundet med etableringen og driften af henholdsvis husholdningsaffalds- og erhvervsaffaldsordninger.

Del B (afsnit 4.3) har til formål at belyse forskelle i omkostninger til behandlingen af affaldet for så vidt angår forbrænding og deponering. I del B udredes de regnskabsprincipper, der ligger til grund for behandlingsanlæggenes gebyrfastsættelse med henblik på at finde årsager til forskelle i behandlingsanlæggenes behandlingsgebyrer.

Figur 4.1.1 illustrerer genstandsfeltet for projektets første. fase. Pilene symboliserer affaldsstrømmene i affaldssystemet.

 

Figur 4.1.1.
Genstandsfeltet for projektets første fase

Genstandsfeltet for projektet er blandt andet de økonomiske og servicemæssige faktorer, der knytter sig til det affald fra husholdninger og erhverv, der går gennem de kommunale affaldsordninger og/eller behandles på de fælleskommunale anlæg, herunder affaldsordninger, hvor kommunen alene har en administrativ rolle (typisk anvisningsordninger). Dette er illustreret ved kasserne og pilene med de fuldt optrukne linier.

Del A og B vil rapporten igennem holdes adskilt, idet der ikke er nogen sammenhæng mellem de oplysninger, der skal indsamles og bearbejdes fra henholdsvis kommunerne og affaldsselskaberne.

4.2 Metodeudvikling for del A

Formålet med afsnittet er at udvikle en metode, som kan give indsigt i de bagved liggende årsager til fastsættelsen af de kommunale affaldsgebyrer. Dette vil give mulighed for at vurdere sammenhængen mellem pris og ydelse i den enkelte ordning, og der vil blive mulighed for at foretage sammenligninger af affaldsgebyrerne på tværs af de danske kommuner.

Metoden skal bygge på at sammenstille den enkelte kommunes omkostninger til affaldsordninger for husstande og erhverv med kommunernes serviceniveau i form af fx ordningernes organisering, indsamlingsfrekvens, typen af indsamlere og indsamlingsmateriel samt geografisk dækningsgrad m.m. Ud over de servicemæssige forhold er omkostningerne til affaldsordninger afhængige af forhold som fx befolkningstæthed, boligsammensætning, antal virksomheder/arbejdspladser, affaldsmængde pr. indbygger og en række finansielle forhold.

4.2.1 Affaldsordninger som undersøgelsen omfatter

I projektet er det valgt i første omgang at medtage de affaldsordninger, som kommunerne er forpligtiget til at etablere i henhold til affaldsbekendtgørelsen.

Undersøgelsen baserer sig på data fra 1999, hvorfor der vil blive taget udgangspunkt i bekendtgørelse nr. 299 af 30. april 1997 om affald. Denne er som bekendt senere blevet erstattet af bekendtgørelse nr. 619 af 27. juni 2000 om affald.

Endvidere er affaldsordningerne for kølemøbler, elektrisk og elektronisk affald samt madaffald fra storkøkkener medtaget, da kommunerne er forpligtiget til at etablere ordninger for disse affaldsfraktioner. Disse affaldsfraktioner er alle underlagt selvstændig regulering.

Ud over de obligatoriske ordninger er medtaget en række andre ordninger, da disse stort set eksisterer i alle kommuner. Det fremgår af tabel 4.2.1.1, hvilke affaldsordninger der medtages i undersøgelsen.

Tabel 4.2.1.1.
Affaldsordninger der medtages i undersøgelsen

Ordninger

Private husstande

Erhverv

 

 

 

Obligatoriske

 

 

Dagrenovation

X

X

Papir

X

X

Glas

X

 

Farligt affald

X

X

Klinisk risikoaffald 1

 

X

Kølemøbler

X

X

Elektrisk og elektronisk affald

X

X

Transportemballage af plast

 

X

Forbrændingsegnet affald

 

X

Madaffald fra storkøkkener

 

X

Ståltromler

 

X

 

 

 

Andre ordninger

 

 

Haveaffald

X

 

Storskrald

X

 

Genbrugsstationer

X

X

1 Klinisk risikoaffald er i bekendtgørelsesmæssig forstand at betragte som farligt affald, men på grund af sin særlige karakter, har de fleste kommuner selvstændige ordninger for klinisk risikoaffald, hvorfor det er valgt at betragte det som en selvstændig ordning i undersøgelsen.

Som det fremgår af tabellen, er der valgt at arbejde med en opdeling af affaldsordningerne mellem henholdsvis private husstande og erhverv. Dette er gjort dels fordi private husstande og erhverv ikke er underlagt de samme obligatoriske affaldsordninger, dels fordi det er hensigtsmæssigt at arbejde med denne opdeling, eftersom der er tale om to grundlæggende forskellige affaldsproducenter. Det er da også kutyme i alle kommuner, at der udarbejdes regulativer for henholdsvis husholdnings- og erhvervsaffald.

Det skal bemærkes, at de forskellige love og bekendtgørelse som regulerer de i tabellen nævnte affaldsordninger primært fastsætter (minimums)rammer for, hvorledes ordninger skal etableres. Dette betyder, at kommunerne har forskellige grader af frihed til selv at bestemme, hvordan de konkrete affaldsordninger skal etableres. Dette betyder, at ordningerne langt fra er ensartede i de enkelte kommuner, hvilket tydeligt vil fremgå af kapitel 6 og 7.

Det er hensigten, at nedbryde kommunernes samlede omkostninger på affaldsområdet med henblik på at udskille de respektive andele heraf på de 14 udvalgte affaldsordninger.

For at kunne gøre dette er det nødvendigt at se på, hvilke faktorer der kan have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger.

4.2.2. Bestemmelse af faktorer der antages at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger

Et af hovedformålene med projektet er at få opstillet en metode, der kan beskrive variationerne i omkostningerne til de kommunale affaldsordninger. Følgende forhold antages at have indflydelse på kommunernes omkostninger til affaldsordningerne:
Økonomiske forhold
Organisatoriske forhold
Demografiske forhold
Serviceforhold
Andre forhold.

På baggrund af ovenstående overordnede forhold blev der udarbejdet en bruttoliste over de specifikke faktorer, der antoges at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger.

Bruttolisten blev i første omgang udarbejdet uden hensyntagen til de enkelte faktorers eventuelle indflydelse på omkostninger og uden hensyntagen til kommunernes muligheder for at påvirke faktorerne. Bruttolisten blev heller ikke prioriteret, og endelig dækker listen såvel husholdnings- som erhvervsaffaldsordningerne.

Bruttolisten er vedlagt som bilag 4.1 og beskriver følgende forhold:
Faktorer, der har indflydelse på omkostninger til de kommunale affaldsordninger
De enkelte faktorers potentielle indflydelse på de samlede omkostninger
Kommunens mulighed for at yde indflydelse på de enkelte faktorer

I tabel 4.2.2.1 er angivet, hvilket faktorer der er medtaget på bruttolisten opdelt efter de overordnede forhold, som har indflydelse på omkostningerne.

Tabel 4.2.2.1.
Faktorer med indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger

 

Faktorer der har indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger

Økonomiske forhold

 

Driftsomkostninger

Personale og administration, varekøb, vedligeholdelse, indsamling af affald

Omkostninger ifm. større investeringer

Henlæggelser, etablering af anlæg, indkøb af materiel, afskrivningsperiode

Udgifter/indtægter

Behandlingsgebyrer, afsætningspriser, afgifter, renteindtægter/-udgifter, salg af ekstra sække, stativer, kompostbeholdere m.v., salg af vare fra genbrugsbutik på genbrugsstationen

Organisatoriske forhold

"In-house" produktion, udlicitering, varetages opgaven af kommunen og/eller et affaldsselskab, ejerskab af behandlingsanlæg

Demografiske forhold

Boligtyper/boligsammensætningen, befolkningstætheden, antal beboere pr. husstand, "besværlige" afhentningsadresser, erhvervstæthed, erhvervsammensætning, virksomhedernes størrelse

Serviceforhold

Antal affaldsordninger, ordningstyper, indsamlingsmateriel, antal afhentninger, affaldsordningernes dækningsgrad, antal genbrugsstationer, antal fraktioner på genbrugsstationerne, genbrugsbutik på genbrugsstationerne, borgerservice, virksomhedsservice, åbningstider på genbrugsstationen

Andre forhold

Borgernes indstilling, øvrige myndigheders administrationspraksis, affaldsmængder, arbejdsmiljø, krav til affaldsbehandlingen

   
Bruttolisten er udgangspunktet for en nedbrydning af kommunernes samlede omkost- ninger på affaldsområdet i forskellige elementer, som samlet set kan forklare det kommunale omkostningsniveau.

Det antages, at alle de ovennævnte faktorer i et eller andet omfang er bestemmende for de samlede omkostninger. I det efterfølgende vurderes bruttolistens faktorer nærmere.

4.2.2.1 Økonomiske forhold

Driftsomkostningerne er af betydning for omkostningerne til affaldsordningerne, og er et af de forhold, som kommunerne har relativ stor indflydelse på.

Kommunernes investeringer har indflydelse på omkostningerne. Ligeledes har kommunerne indflydelse på investeringernes størrelse, men er dog i visse tilfælde underlagt nogle udefra kommende bindinger (arbejdsmiljøkrav, godkendelseskrav, regionsplaner o.lign.).

Udgifter og indtægter har indflydelse på de samlede omkostninger, om end i meget varierende omfang. Indtægter fra salg af "genbrugsaffald" fra en genbrugsbutik er fx forsvindende små i forhold til behandlingsudgifterne til fx forbrænding og deponering. Kommunernes muligheder for at yde indflydelse på udgifter og indtægter varierer.

Alle ovennævnte oplysninger indhentes direkte hos kommunerne, da de ikke fremgår af de oplysninger, som umiddelbart er tilgængelige.

4.2.2.2 Organisatoriske forhold

De organisatoriske forhold kan have stor betydning for omkostninger til affaldsordningerne set under et, men er erfaringsmæssigt vanskelige at omkostningsfastsætte direkte. Det forventes, at de organisatoriske forhold vil kunne bruges som en bagvedliggende forklaring på forskelle i omkostninger. Kommunerne har indflydelse på disse forhold.

Oplysningerne indhentes hos kommunerne.

4.2.2.3 Demografiske forhold

De demografiske forhold har betydning for omkostningerne til affaldsordningerne, men er vanskelige at omkostningsfastsætte direkte, og forventes at ville kunne bruges som en bagvedliggende forklaring på forskelle i omkostninger til affaldsordningerne. Kommunernes indflydelse på de demografiske forhold er meget begrænset.

Oplysningerne indhentes primært via Danmarks Statistik.

4.2.2.4 Serviceforhold

Serviceforholdene har betydning for omkostningerne til de kommunale affaldsordninger, og er tillige et forhold, som kommunerne har indflydelse på, men vil være vanskeligt at omkostningsfastsætte direkte.

Man skal her være opmærksom på, at hvad der er henholdsvis god og dårlig service afhænger af øjnene der ser.

Oplysninger om serviceniveauerne vil delvis indhentes via eksisterende kilder og delvis indhentes hos kommunerne.

4.2.2.5 Andre forhold

Andre forhold kan også have betydning for omkostningerne til affaldsordningerne. Borgernes indstilling og adfærd, de samlede affaldsmængder, øvrige myndigheders administrationspraksis og kvalitetskrav til affaldsbehandlingen er alle faktorer, der har indflydelse på omkostningerne. Kommunernes muligheder for at yde indflydelse kan der ikke siges noget generelt om. Fx kan kommunerne påvirke behandlingskravene, mens de kun i begrænset omfang kan yde indflydelse på de samlede affaldsmængder.

Man skal være opmærksom på, at de enkelte faktorer ikke kan ses isoleret. I en række tilfælde vil to eller flere faktorer "spille" sammen og dermed variere indbyrdes. Det må antages, at fx de to faktorer "antal affaldsordninger" og "personale og administration" hænger sammen og tilsvarende med "affaldsordningernes dækningsgrad og "indkøb af materiel".

Som det fremgår forventes en lang række af faktorer at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger. Alle disse faktorer vil ikke kunne inddrages direkte i undersøgelsen. Dels fordi det metodisk vil være meget vanskeligt, dels fordi ikke alle faktorer har lige stor betydning for omkostninger.

Derfor foretages en prioritering af de faktorer, som er fremgået af bruttolisten.

4.2.3 Prioritering af faktorerne der antages at have indflydelse på omkostningerne til de kommunale affaldsordninger

Prioriteringen af de 41 faktorer er sket gennem drøftelser i projektets følgegruppe og en efterfølgende vurdering af, hvilke faktorer følgegruppens medlemmer vurderede havde væsentlig indflydelse på omkostningsniveauet. Dette indebar, at antallet af faktorer, der efterfølgende skulle fokuseres på i undersøgelsen, blev reduceret til 23, jf. tabel 4.2.3.1.

Tabel 4.2.3.1.
Prioriterede faktorer med indflydelse på omkostningsniveauet

Prioritet

Faktor

1.

Indsamling af affald, afskrivningsperiode, antal affaldsordninger, ordningstype (indsamlings- eller anvisningsordning), affaldsordningens dækningsgrad

2.

Personale og administration, antal fraktioner på genbrugsstationen

3.

Vedligeholdelse, henlæggelser, indkøb af materiel, afsætningspriser, udlicitering, varetages opgaven af kommunen og/eller et affaldsselskab, boligtyper/boligsammensætningen, erhvervssammensætning, antal afhentninger

4.

Etablering af anlæg, "in-house" produktion, erhvervstæthed, antal genbrugsstationer, åbningstider på genbrugspladsen, virksomhedsservice, affaldsmængder

   
Fordelingen af prioriterede faktorer mellem de overordnede forhold er:
Økonomiske forhold: 8 faktorer prioriteret ud af 14 mulige
Organisatoriske forhold: 3 faktorer prioriteret ud af 4 mulige
Demografiske forhold: 3 faktorer prioriteret ud af 7 mulige
Serviceforhold: 8 faktorer prioriteret ud af 11 mulige
Andre forhold: 1 faktor prioriteret ud af 5 mulige.

Alle oplysninger, data, informationer m.v. indhentes direkte hos de enkelte kommuner eller via andre kilder (fx Danmarks Statistik og Kommunedatabasen).

De nærmere overvejelser vedrørende indsamlingen af oplysninger til brug for undersøgelsen vil fremgå af kapitel 6.

4.2.4 Anvendelsen af Indenrigsministeriets kommunale budget- og regnskabssystem i forbindelse med undersøgelsen

Som et led i undersøgelsen er det blevet undersøgt i hvilket omfang den generelle statistik, der indsamles inden for rammerne af Indenrigsministeriets kommunale budget- og regnskabssystem (KBRS), kan anvendes i analyserne.

Undersøgelsen har vist, at specifikationerne i KBRS generelt ikke er egnet til dyberegående analyser af omkostningerne til de kommunale affaldsordninger.

Omkostningerne, som skal analyseres, indgår i funktionerne fælles formål, renovation og olie- og kemikalieaffald m.v., men specifikationerne er for utilstrækkelige til væsentligt at kunne bidrage til at forklare omkostningerne på det detaljeringsniveau, som projektet lægger op til. En mere uddybende gennemgang af KBRS fremgår af bilag 4.2.

Såfremt KBRS senere skal anvendes til sådanne analyser, er der behov for en revision af KBRS. KBRS er netop blevet revideret, og med de nye ændringer er der skabt et bedre grundlag for at anvende KBRS som udgangspunkt for en vurdering af det kommunale omkostningsniveau på affaldsområdet (herunder en vejledende kontoplan). Det er dog ikke muligt at anvende det revideret KBRS, idet denne undersøgelse bygger på 1999-tal.

4.2.5 Mulige analysemetoder

I forbindelse med analysen af de kommunale omkostninger til affaldsordninger må det naturligvis overvejes, hvilken analysemetode der skal anvendes.

Et overordnet formål er at opstille en analysemetode eller -model, der kan beskrive variationerne i omkostningsniveauet set i lyset af de demografiske, organisatoriske og servicemæssige faktorer, der antages at have indflydelse på omkostningsniveauet.

Dette kan i princippet gøres på to måder:

  1. Ved at gruppere kommunerne i ensartede "klynger" for så vidt angår demografiske, organisatoriske og servicemæssige faktorer/forhold
  2. Ved at gennemføre mere detaljeret statistiske analyser på de indsamlede data.

4.2.5.1 Gruppering af kommunerne i ensartede "klynger"

Denne metode går ud på, at det forsøges at gruppere de 15 kommuner i en række ensartede "klynger", der helst ikke skal overstige 2-3 "klynger".

Hensigten er således at gruppere kommunerne i "klynger", hvor kommunerne i hver "klynge" er ensartede for så vidt angår de demografiske, organisatoriske og servicemæssige forhold for de relevante affaldsordninger.

Tesen er så, at kommunerne inden for hver "klynge" i udgangspunktet burde have det samme omkostningsniveau på affaldsområdet set under ét. Er dette ikke tilfældet, vil det i første omgang skulle undersøges, om forklaringen kan findes inden for de forudsætninger, der er lagt til grund for opgørelsen af de økonomisk faktorer (omkostningerne). Kan forklaringen ikke findes her, vil forskellene måske kunne skyldes effektivitetsforskelle.

Metoden vil også kunne anvendes, selv om kommunerne ikke kan grupperes i ensartede "klynger" på basis af alle affaldsordningerne. Erfaringerne fra en række andre projekter viser, at det er meget vanskeligt at finde frem til kommunerne, som for alle affalds- ordninger er direkte sammenlignelige, når det er en forudsætning, at de skal have ensartede demografiske, organisatoriske og servicemæssige forhold.

For at komme dette til livs vil man som alternativ kunne tage de enkelte affaldsordninger én for én og undersøge, om det er muligt at gruppere kommunerne i "klynger" inden for enkelte affaldsordninger. Kan dette lade sig gøre, vil man kunne lave en tilsvarende analyse som for affaldsordningerne set under ét, blot på ordningsniveau.

4.2.5.2. Statistiske analyser

En anden måde at analysere data på, er at undersøge hvilke af de udvalgte faktorer, der har størst indflydelse på omkostningerne til affaldsordningerne og i givet fald, hvor stor indflydelse de enkelte faktorer har.

Dette kan ske ved en statistisk metode kaldet Regressionsanalyse. Metoden er en statistisk beregning af, hvorledes forskellige faktorer (kaldet forklarende variable) påvirker en given faktor (kaldet responsvariabel). I dette tilfælde vil reponsvariablen være omkostningsniveauet, og de forklarende variable vil være de udvalgte fx demografiske og organisatoriske faktorer.

Hvis eksempelvis antallet af afhentninger antages at være en variabel, der påvirker omkostningsniveauet, således at jo flere afhentninger man har, jo højere er omkostningsniveauet, vil dette forhold kunne beskrives ved følgende ligning:

"Omkostninger" = a + b«" antal afhentninger"

Grafisk ser relationen således ud:

 

I ligningen angiver "a" skæringspunktet på den lodrette akse, og "b" angiver hældningen på den stiplede linie.

At "a" ikke skærer den lodrette akse i nulpunktet er et udtryk for, at der er basisomkostninger ved etableringen af en affaldsordning, der er uafhængig af, om der fx er 1 eller 10 afhentninger pr. 14. dag.

Figuren illustrerer, at når antallet af afhentninger øges, stiger omkostningsniveauet. Hældningen på linjen viser i hvor høj grad, antallet af afhentninger påvirker omkostningsniveauet. Hvis linjen var meget stejl, ville antallet af afhentninger have betydelig indflydelse på omkostningsniveauet. Omvendt ville en meget flad linje betyde, at antallet af afhentninger kun havde ringe grad af indflydelse på omkostningsniveauet. Hvis linjen var vandret, ville antallet af afhentninger ikke have nogen indflydelse på omkostningsniveauet.

En regressionsanalyse går således ud på, at man opstiller forskellige faktorer, der antages at have indflydelse på omkostningerne, og derefter laver en beregning på, hvor stor hældningskoefficienten "b" er i ligningen. Dermed vil man kunne få afdækket, hvilke faktorer der har indflydelse på omkostningerne, og hvor stor denne indflydelse er.

Anvendelse af denne metode kræver for det første en tilstrækkelig mængde data. Hvis der var fyldestgørende data fra de 15 kommuner, som senere undersøges, kunne disse data være afprøvet for at kortlægge om de valgte faktorer havde indflydelse på omkostningerne. Men selv med fyldestgørende data fra de 15 kommuner, ville det ikke være muligt at sige om resultaterne var fyldestgørende for alle landets kommuner.

Dernæst kræver anvendelsen af metoden, at de anvendte data er sammenlignelige. Hvis en del data er grove skøn eller opgjort på forskellige grundlag, vil de fleste statistiske analyser give resultater, der ikke vil være brugbare.

Som det senere vil vise sig, er de oplysninger, der indsamles i kommunerne vedrørende omkostningerne for de enkelte affaldsordninger, ikke nøjagtige og heller ikke opgjort på et ensartet grundlag. Det vil således ikke være muligt inden for rammerne af dette projekt at anvende regressionsanalyser som en brugbar analysemetode.

Sammenligningen af kommunerne vil således tage udgangspunkt i mulighederne for at gruppere kommunerne i "klynger", jf. afsnit 4.2.5.1.

4.3 Metodeudvikling for del B

En væsentlig del af omkostningerne til kommunernes affaldsordninger omfatter udgifter til forbrænding og deponering af affald. Behandlingsgebyrerne for disse ydelser kan variere fra anlæg til anlæg. I dette afsnit beskrives forskellige regnskabsprincippers betydning for anlæggenes omkostninger til forbrænding og deponering.

En række andre faktorer spiller også ind på størrelsen af behandlingsgebyrerne. Det drejer sig primært om anlægs- og driftsomkostninger. Det ligger dog uden for dette projekt at inddrage disse forhold.

For så vidt angår regnskabsprincipperne vil disse blive behandlet under ét for henholdsvis forbrændings- og deponeringsanlæg.

4.3.1 Regnskabspraksis og gebyrberegningspraksis

Miljøstyrelsens projekt "Råd & Vink" fra 1999 beskæftiger sig i kapitel 2 med eksisterende regnskabs-, budget- og gebyrpraksis og beskriver her 24 affaldsselskabers praksis. I kapitel 4 beskrives forskellen mellem driftsøkonomiske principper og kontantprincippet.

Det anføres, at der findes to principielt forskellige principper at føre regnskab efter:
Kontant- eller kasseprincippet, som er det princip, der anvendes i det af Indenrigsministeriet autoriserede budget- og regnskabssystem for kommuner
Det driftsøkonomiske princip, som almindeligvis anvendes i erhvervsvirksomheder.

Kontantprincippet følger udbetalingen/modtagelsen af de involverede pengebeløb.

Det driftsøkonomiske princip indebærer, at der afskrives på anlæg, driftsmidler mv. samt periodiseres indtægter og udgifter. Det driftsøkonomiske princip giver derfor en jævn fordeling af omkostningerne til anskaffelsen af anlæg, større driftsmidler mv. Ved periodisering undgår man tillige, at betalingstidspunktet får afgørende og tilfældig indvirkning på resultatet af en periode.

Anvendelse af driftsøkonomiske principper giver derfor et mere retvisende billede af resultatet for det enkelte år og for en periode af året. Det giver derved større mulighed for at kontrollere, om ordningerne hviler i sig selv, idet resultaterne over en årrække bliver mere stabile. Det forbedrer tillige forudsætningerne for at udarbejde beregningsmodeller med en langsigtet og stabil udvikling af gebyrerne.

Miljøstyrelsens vejledning nr. 4/94 er i overensstemmelse med det driftsøkonomiske princip. Derimod er Indenrigsministeriets generelle kommunale regnskabspraksis i overensstemmelse med kontantprincippet. Dette være sagt uden hensyntagen til "Orienteringsskrivelse om registrering af fysiske aktiviteter i en kommunal status- opgørelse" (17. december 2001), hvori der foreskrives anvendelse af afskrivninger i forsyningsområdet.

Der kan derfor være forskel mellem et affaldsselskabs regnskabspraksis og dets gebyrberegningspraksis. Vi har derfor forespurgt de fem undersøgelsesobjekter om såvel regnskabspraksis som gebyrberegningspraksis.

Af de fem undersøgte affaldsselskaber svarede de alle generelt ja til spørgsmålet, om der anvendes samme principper ved gebyrberegningen som regnskabspraksis.

Et selskab supplerede med at oplyse, at der tillige ved gebyrberegningen skete en fordeling af fællesomkostninger og interne ydelser. Et andet selskab oplyste, at der ikke var samme gebyrberegningspraksis for forbrændingsanlægget som ved de øvrige aktiviteter. Et tredje selskab oplyste, at der ved forbrændingsanlæggets start blev der foretaget en kostægte beregning af gebyret, men at der til og med 1999 blot var sket en årlig regulering. Det pågældende selskab har i 2000 beregnet et omkostningsægte gebyr.

4.3.2 Fastsættelse af gebyr

I kapitel 4.4 i "Råd & Vink, 1999" er fastsættelsen af gebyrer omtalt og følgende anbefales:

"Gebyrerne fastsættes normalt forud med et år. Beregningen sker på grundlag af budgettet baseret på en opgørelse af de omkostninger, der er forbundet med håndtering, behandlingen mv. af det affald, som gebyret vedrører. Er gebyret mængderelateret, skal der desuden foretages en opgørelse af mængden af affald.

Budgettet og dermed gebyrerne skal færdiggøres således, at den del af gebyrerne, der opkræves som faste gennemsnitsgebyrer, kan udsendes og opkræves sammen med den kommunale ejendomsskat.

Normalt vil det være hensigtsmæssigt at udarbejde flerårige budgetter (Indenrigsministeriets budgetregler for kommunerne kræver anvendelse af 3 overslagsår). Det vil således være naturligt også at lave en prognose for gebyrudviklingen og mindst for overslagsårene.

Det er sjældent, at regnskab og budget er helt identiske. Derfor vil der næsten altid være behov for at indregne tidligere års budgetafvigelse i gebyrfastsættelsen. Også her gælder det naturligvis, at korrektioner for tidligere års afvigelser skal indregnes under de ordninger, som afvigelsen vedrører."

Det, at tidligere års budgetafvigelser skal indregnes, er en konsekvens af hvile i sig selv princippet, der ikke tillader affaldsselskaberne at beholde et eventuelt overskud.

Som det fremgår af ovenstående, anbefales det at beregne gebyrer på basis af flere års budgetter. Dette skyldes blandt andet hensynet til et stabilt gebyr uden for store udsving. Dette kan i sig selv give anledning til at forskelle i regnskabsprincipper udlignes, jf. bemærkningerne neden for om midlertidige forskelle.

4.3.3 Oversigt over regnskabsmæssige/beregningsmæssige forhold

I "Råd & Vink, 1999" redegøres der i kapitel 4 for valg af principper ved gebyropkrævning og -beregning. I det efterfølgende har vi med inspiration herfra opstillet en oversigt over, hvilke regnskabsmæssige forhold der skal tages hensyn til, og som kan give anledning til forskelle i gebyrstørrelser.

Tabel 4.3.3.1:
Regnskabsmæssige forhold som kan give anledning til forskelle i gebyrstørrelse

Princip/forhold

Påvirkning på gebyret

Afskrivning eller
straksafskrivning (udgiftsførsel) af materielle anlægsaktiver

Forskelle udlignes over en længere tidshorisont, men et år kan være påvirket af en stor anskaffelse og i teorien give anledning til et større gebyr i det pågældende år set i forhold til årene før og efter.

Afskrivningsperiodens længde

Forskelle i afskrivningsperiodens længde, der ikke er driftsøkonomisk betinget, kan give forskelle i enkelte år. Det vil udlignes over en længere tidshorisont, men to identiske anlæg, der afskrives over 10 henholdsvis 15 år, vil have forskellige gebyrer i 15 år.

Henlæggelser

Henlæggelser kan i henlæggelsesåret forøge gebyret. I anvendelsesåret og de efterfølgende år kan det reducere gebyret. Dermed kan henlæggelser give anledning til forskelle årene imellem, men ikke set over en længere tidshorisont.

Fordeling af fællesomkostninger

I det omfang der ikke fordeles fællesomkostninger helt eller delvist, kan dette give anledning til forskelle i gebyrer. Denne forskel vil ikke blive udlignet over tid (permanent forskel). Fællesomkostningerne skal dog under alle omstændigheder betales eller dækkes ind, hvorfor der vil være andre gebyrer, der direkte eller indirekte belastes herfor. Selve metoden til fordeling af fællesomkostninger kan i øvrigt også give anledning til permanente forskelle.

Opdeling i aktiviteter

I det omfang affaldsselskabet ikke regnskabsmæssigt opdeles i aktiviteter (driftsområder som forbrænding, deponi, kompostering, genbrugspladser mv.) kan dette give anledning til forskelle i gebyrer. Det vil ikke være muligt at beregne et kostægte gebyr, idet registreringerne ikke sker pr. aktivitet. En kalkule kan foretages, men da der ikke sker regnskabsmæssig registrering pr. aktivitet, vil beregningen ske på et usikkert grundlag, og opfølgning vil ikke være mulig. Denne forskel vil ikke blive udlignet over tid.

Periodisering af omkostninger og indtægter

En af de grundlæggende forskelle mellem det driftsøkonomiske princip og kontantprincippet er, at der periodiseres omkostninger og indtægter under det driftsøkonomiske princip. Forskelle vil udlignes over tid, jf. afskrivninger, men det enkelte år kan være belastet heraf

Indtægter relateres til den aktivitet, de vedrører

Sker dette ikke, kan der opstå forskelle, der ikke udlignes over tid. Hvis for eksempel indtægter fra genbrugelige materialer efter en behandling ikke registreres under aktiviteten, bliver gebyret for den pågældende aktivitet alt andet lige for højt.

Registrering af interne mængdeoverførsler

Et gebyr beregnes typisk som omkostninger divideret med mængden i ton. Den behandlede mængde skal også indeholde de mængder, der kommer fra interne aktiviteter. Eksempelvis skal mængder til deponi fra genbrugspladser registreres under deponi, idet deponigebyret ellers bliver for stort. Denne forskel udlignes ikke over tid.

Affaldsafgift - periodisering

Periodisering af affaldsafgift, hvorved menes, at affaldsafgiften afsættes som en skyldig omkostning subsidiært som et tilgodehavende i den periode, den vedrører, kan give midlertidige forskelle, der udlignes på kort sigt.

Affaldsafgift - refusion og registrering under aktiviteten

I det omfang der sker en besparelse på affaldsafgift (refusion) - for eksempel i forbindelse med sortering, skal den refunderede/sparede affaldsafgift godskrives den aktivitet, der har bevirket besparelsen. Sker dette ikke, kan det give permanente forskelle i gebyrer.

 
4.3.4 Eksempler på hvordan forskelle i regnskabspraksis kan påvirke gebyrets størrelse

Set over en lang - og for forbrændingsanlæg og deponi ofte meget lang - tidshorisont vil forskelle i regnskabspraksis ikke nødvendigvis give sig udslag i forskelle i gebyrer. Dette skyldes, at der for en række af regnskabsprincipperne kun er tale om midlertidige forskelle - ikke permanente forskelle. Derimod kan der inden for en kortere periode/afskrivningsperiode kunne opstå forskelle i gebyrstørrelser, hvis man stringent anvender driftsomkostningerne i det konkrete år som beregningsgrundlag for gebyret.

Det gælder fx for regnskabspraksis for afskrivning/udgiftsførsel af investeringer i materielle anlægsaktiver samt henlæggelser til samme. De følgende meget enkle eksempler vil belyse dette.

4.3.4.1 Eksempel 1: Afskrivning/udgiftsførsel

En maskine/anlæg koster kr. 20 mio. i anskaffelse. Den har løbende driftsomkostninger pr. år på kr. 500.000. Afskrivninger kan beregnes til kr. 2 mio. ved en levetid på 10 år. Der behandles 10.000 ton affald pr. år.

Gebyret beregnes som de samlede omkostninger divideret med den behandlede mængde. Der tages ikke hensyn til et eventuelt ønske om en stabil gebyrstørrelse.

I det ene alternativ anvendes afskrivning over 10 år. I det andet anvendes udgiftsførsel i år 1. Der er ikke indregnet renter i eksemplet.

Tabel 4.3.4.1.1:
Eksempel 1 - afskrivning/udgiftsførsel (kr. pr. ton)

Princip

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

År 6

År 7

År 8

År 9

År 10

I alt

Afskrivning

250

250

250

250

250

250

250

250

250

250

2500

Udgiftsførsel

2.050

50

50

50

50

50

50

50

50

50

2.500

Forskel

-1.800

200

200

200

200

200

200

200

200

200

       0

  
Eksemplet viser, at der over en 10-årig periode ingen forskel er mellem de to principper om end, der er en betragtelig forskel årene imellem. Hvis der over en 10-års periode ingen forskel er gælder det samlede gebyr som en affaldsforbruger skal betale i 10 år, hvis vedkommende har samme mængde affald over hele perioden og rent faktisk også anvender samme ordning. En affaldsforbruger, der kun anvender ordningen i de tre første år, vil ikke opleve samme gebyrstørrelse. En analyse af gebyrer, der kun omhandler ét år, vil også vise store forskelle i gebyrstørrelsen.

Eksemplet viser også, at der alt andet lige skal forventes større gebyrer, når der anvendes udgiftsførsel. Man kan også hævde, at der sker en hurtigere "opsparing" i affaldsselskabet, når der anvendes udgiftsførsel. Ved anvendelse af afskrivninger i gebyrberegningen sker der en større overensstemmelse mellem nytteværdi og betaling, men affaldsselskabet skal selv finansiere investeringen, enten ved låneoptagelse eller ved anvendelse af eventuel fri likviditet. Ved anvendelse af kontantprincippet er der ikke overensstemmelse mellem nytteværdi og betaling, men derimod mellem likviditet og investering.

Hvis et affaldsselskab anvender låneoptagelse svarende til investeringen, og afdragene stort set svarer til afskrivningen, vil der ikke være forskel mellem gebyret ved de to principper.

4.3.4.2 Eksempel 2: Henlæggelser

Henlæggelser er en form for forskudsafskrivninger og kan derfor afbøde de forskelle, der især gjaldt det første år i eksempel 1. I eksempel 2 er der indregnet henlæggelser i 4 år forud for anskaffelsen både ved afskrivning og ved udgiftsførsel.

Investeringen sker i år 5 og er på kr. 10 mio. Afskrivningen sker over 5 år. De løbende driftsomkostninger andrager kr. 500.000. Henlæggelsen sker i årene 1 til 4 med kr. 1 mio. hvert år. Der behandles 10.000 ton pr. år.

Gebyret beregnes som de samlede omkostninger divideret med den behandlede mængde. Der tages ikke hensyn til et eventuelt ønske om en stabil gebyrstørrelse.

Da der er tale om en kortere afskrivningsperiode end i eksempel 1, kan gebyrerne i de to eksempler ikke umiddelbart sammenlignes.

Tabel 4.3.4.2.1
Eksempel 2: Henlæggelser (kr. pr. ton)

Princip

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

År 6

År 7

År 8

År 9

År 10

I alt

Afskrivning uden henlæggelser

50

50

50

50

250

250

250

250

250

50

1500

Afskrivning med henlæggelser

150

150

150

150

170

170

170

170

170

50

1.500

Forskel

-100

-100

-100

-100

80

80

80

80

80

0

0

   
Ovennævnte eksempler er begge repræsentanter for midlertidige forskelle. Nede for har vi medtaget to eksempler på permanente forskelle, det vil sige forskelle, der ikke udlignes over tid.

4.3.4.3 Eksempel 3: Fordeling af fællesomkostninger

En aktivitet og det gebyr, der hører hertil, bør ideelt set belastes med en andel af fællesomkostningerne. I det omfang et selskab gør det, og et andet ikke gør det, vil det aflede permanente forskelle i gebyrerne.

I eksempel 3 er der løbende årlige driftsomkostninger på kr. 2.500.000. Andel af fællesomkostninger andrager kr. 500.000. Der behandles 10.000 ton pr. år.

Gebyret beregnes som de samlede omkostninger divideret med den behandlede mængde. Der tages ikke hensyn til et eventuelt ønske om en stabil gebyrstørrelse, der dog kommer af sig selv i eksemplet.

Tabel 4.3.4.3.1.
Eksempel 2: Fordeling af fællesomkostninger (kr. pr. ton)

Princip

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

År 6

År 7

År 8

År 9

År 10

I alt

Fordeling af fælles-
omkostninger

300

300

300

300

300

300

300

300

300

300

3000

Ikke fordeling af fælles-
omkostninger

250

250

250

250

250

250

250

250

250

250

2500

Forskel

50

50

50

50

50

50

50

50

50

50

500

   
Fællesomkostningerne skal dog betales eller dækkes under alle omstændigheder, hvorfor der alt andet lige må være et andet gebyr, der dækker disse.

4.3.4.4 Eksempel 4: Intern registrering af mængder

Som de tre foregående eksempler viste, kan forskelle i gebyrer relatere sig til omkostningssiden og dermed tælleren i brøken. Nævneren, der er mængden af behandlet affald, kan også give anledning til forskelle. I det omfang, der er interne overførsler af affald til behandling, eksempelvis hvis deponi belastes af affald fra en genbrugsaktivitet eller fra forbrændingsanlægget, skal disse interne overførsler også registreres. I det omfang et selskab gør det, og et andet ikke gør det, vil det give anledning til permanente forskelle i gebyrerne.

I eksempel 4 er der løbende årlige driftsomkostninger på kr. 2.400.000. Der behandles 10.000 ton pr. år fra eksterne kilder og 2.000 ton fra interne kilder.

Gebyret beregnes som de samlede omkostninger divideret med den registrerede behandlede mængde. Der tages ikke hensyn til et eventuelt ønske om en stabil gebyrstørrelse, der dog også i dette eksempel kommer af sig selv.

Tabel 4.3.4.4.1.
Eksempel 2: intern registrering af mængder (kr. pr. ton)

Princip

År 1

År 2

År 3

År 4

År 5

År 6

År 7

År 8

År 9

År 10

I alt

Med registrering af interne mængder

200

200

200

200

200

200

200

200

200

200

2000

Uden registrering af interne mængder

240

240

240

240

240

240

240

240

240

240

2500

Forskel

-40

-40

-40

-40

-40

-40

-40

-40

-40

-40

-400

 

5. Valg af 16 kommuner samt udarbejdelse af spørgeskema

5.1 Udvælgelse af deltagende kommuner
5.2 Udarbejdelse af spørgeskemaer
5.2.1 Del I - oplysninger vedrørende omkostninger

I dette kapitel beskrives, hvorledes de 16 kommuner, som har deltaget i undersøgelsen, blev valgt. Endvidere beskrives det hvordan spørgeskemaet blev udformet, jf. de metodiske overvejelser fra kapitel 5.

5.1 Udvælgelse af deltagende kommuner

I projektet blev det i udgangspunktet besluttet at undersøge 15 kommuner. Følgende kriterier blev på forhånd opstillet for valg af kommuner:
Der skulle udvælges mindst én interessentkommune for hver af de 5 udpegede affaldsselskaber, der skal indgå i projektets del B
De 15 kommuner skulle parvis være indbyrdes sammenlignelige med hensyn til fordelingen af egentlige boliger og den samlede erhvervsandel heraf
De 15 kommuner skulle være beliggende i geografisk forskellige del af landet
De 15 kommuner skulle være positivt indstillet i forhold til at deltage i undersøgelsen.

Begrebet "egentlige boliger i alt" er defineret af Danmarks Statistik, og til forskel for "husstande i egentlige boliger i alt" omfatter det samtlige boliger i kommunen - også dem, der står ubeboede ved opgørelsestidspunktet.

Antallet af egentlige boliger i 1997 fordeler sig på de danske kommuner inden for følgende intervaller:
166 kommuner med mellem 1.000 og 5.000 egentlige boliger i alt
62 kommuner med mellem 5.000 og 10.000 egentlige boliger i alt
47 kommuner med mellem 10.000 og 30.000 egentlige boliger i alt
4 kommuner med mellem 30.000 og 50.000 egentlige boliger i alt
4 kommuner med mellem 50.000 og 270.281 egentlige boliger i alt

Den gennemsnitlige erhvervsandel af det samlede antal egentlige boliger i Danmark er 14%.

Det har ikke været muligt at følge de opstillede kriterier slavisk. Der var endvidere enighed om at bruge Københavns Kommune, blandt andet fordi de har gennemført en analyse af omkostningerne på affaldsområdet, der minder om den, der ønskes gennemført i dette projekt. Dette indebar, at Frederiksberg Kommune kom med i analysen, idet det ikke umiddelbart var muligt at opsplitte data fra de to kommuner, hvis affaldsordninger i vid udstrækning drives af R98. Hermed er der 16 kommuner med i analysen.

I tabel 5.1.1 er angivet de relevante demografiske data for de 16 udvalgte kommuner.

Tabel 5.1.1.
Udvalget demografiske data for de 16 udvalgte kommuner.

Kommunenavn

Egentlige boliger i alt

Andel af erhverv i forhold til antallet af boliger (%)

København

279476

9,9

Frederiksberg

51502

8,9

Ballerup

20808

9,2

Værløse

7466

10,6

Helsingør

26989

11,1

Hillerød

15345

12,7

Holbæk

15500

11,2

Hvidebæk

2332

13,9

Skælskør

5381

14,2

Ravnsborg

3077

13,5

Rønne

7579

9,6

Nørre Aaby

2319

16,0

Ryslinge

3045

13,8

Svendborg

20668

9,8

Skanderborg

8645

13,3

Hirtshals

6431

15,5

5.2 Udarbejdelse af spørgeskemaer

Et væsentligt formål med spørgeskemaet var at indsamle oplysninger om de kommunale omkostninger til affaldsordninger, da disse ikke kan indsamles via det kommunale budget- og regnskabssystem.

Det andet formål med spørgeskemaet var at indsamle oplysninger om kommunernes servicemæssige forhold.

For at opfylde disse formål blev spørgeskemaet inddelt i to dele:

  1. Del I – oplysninger vedrørende omkostninger
  2. Del II – oplysninger vedrørende serviceforhold m.m.

Der blev i første omgang udarbejdet et udkast til spørgeskema. Dette blev afprøvet på 2 af de udvalgte kommuner og blev herefter revideret til sin endelig form.

5.2.1 Del I - oplysninger vedrørende omkostninger

Som det fremgik af kapitel 5, blev det besluttet, at følgende affaldsordninger skulle undersøges:
Dagrenovation
Papir
Glas
Storskrald
Haveaffald
Farligt affald
Genbrugsstation
Madaffald
Klinisk risikoaffald
Transportemballage af plast
Forbrændingsegnet affald
Ståltromler
Kølemøbler
Elektronikskrot
Øvrige ordninger

Det blev endvidere valgt at arbejde med en opdeling af affaldsordningerne på henholdsvis private husstande og erhverv.

Der var to væsentlige årsager til at anmode om oplysninger på ordningsniveau.

For det første ville det give et mere nuanceret billede af kommunernes omkostninger til affaldsordningerne. Hvis to eller flere kommuner således havde det samme tilbud af affaldsordninger til private husholdninger og erhverv, ville man med denne metode være i stand til at kortlægge, hvilke(n) affaldsordninger som var årsagen til en eventuel forskel i omkostningsniveauet.

For det andet giver det mulighed for at sammenligne kommuner der ikke tilbyder sine private husholdninger og erhverv de samme affaldsordninger set under ét. Dette er jo ikke til hindre for, at der på ordningsniveau kan foretages en sammenligning. To eller flere kommuner kan godt have ensartede ordninger for fx dagrenovation og farligt affald, mens de øvrige ordninger ikke er ensartede.

I kapitel 4 blev der peget på følgende økonomiske faktorer, som det blev antaget havde stor indflydelse på de kommunale omkostninger til affaldsordningerne:
Personale og administration
Afskrivningsperiode
Vedligeholdelse
Henlæggelser
Indkøb af materiel
Afsætningspriser
Etablering af anlæg
Indsamling af affald.

Omkostninger skulle fordeles på erhverv og private, eksklusiv statsafgifter.

For at få indsamlet så mange relevante informationer som muligt blev kommunerne bedt om at afgive økonomiske oplysninger om følgende forhold:
Administration, inkl. udgifter til administration hos affaldsselskab og/eller private entreprenører, der er pålignet den pågældende ordning
Driftsudgifter til daglig drift, herunder løbende udgifter til materiel som poser, beholdere mv. og eksklusiv administrationsudgifter, der er pålignet den pågældende ordning. Indtægter/udgifter i forbindelse med affaldsbehandling henhører under Indtægter/udgifter
Indtægter/udgifter i forbindelse med affaldsbehandling og salg af genanvendelige materialer, der omhandler den pågældende ordning
Investeringer, lagerforskydning, henlæggelser, gæld, renter og afskrivning til materiel, der er pålignet den pågældende ordning
De samlede omkostninger fordelt pr. ordning.

I de tilfælde, hvor kommunerne ikke foretog en særskilt registrering af de fire omkostningsposter på ordningsniveau, blev de, hvis de fandt det muligt, anmodet om at foretage en fordeling efter et kvalificeret skøn.

I det omfang det ville være muligt for kommunerne at opgive de ønskede oplysninger, ville det betyde, at der kunne opnås et detaljeret kendskab til kommunernes omkostninger på ordningsniveau.

Et andet forhold, der spiller ind på omkostningsniveauet, er effektiviteten i affaldsordningerne. At en kommune har få omkostninger til en affaldsordning, er ikke nødvendigvis positivt, hvis de indsamlede affaldsmængder er små.

For at kunne vurdere effektiviteten i affaldsordninger blev kommunerne derfor også bedt om at afgive følgende oplysninger på ordningsniveau:
Indsamlet mængde i tons pr. år. Ved at spørge til den indsamlede mængde fordelt på ordninger vil det i vurderingen være muligt at tage højde for blandt andet stordriftsfordele
Kommunens samlede vurderede potentiale i tons pr. år. Det samlede potentiale i forhold til indsamlet mængde fordelt på ordning vil kunne give oplysninger om indsamlingseffektivitet
Antal opsamlinger/tømninger pr. uge. (fx antal husstande, affaldsøer, kuber, spande mv.) fordelt på de enkelte ordninger pr. uge. Denne oplysning vil udover at oplyse om ordningsomfang kunne forklare fx øgede driftsudgifter.
Samlet tømt volumen til rådighed pr. uge. Her ønskes fx at volumen på glaskuber og containere, der tømmes en gang månedligt, fordeles pr. uge. Ligeledes ønskes fx tømninger af dagrenovation fra etageboliger flere gange om ugen omregnet. Oplysninger herom vil kunne anvendes til en beregning af fx omkostningerne pr. enhed
Er de enkelte ordninger udliciteret.

Endelig blev der spurgt til affaldsmængderne og potentialerne på de kommunale genbrugsstationer. Oplysninger om store mængder farligt affald eller elektronikskrot vil fx kunne anvendes til at forklare store driftsudgifter til genbrugsstationen.

Indsamlingen af oplysninger om effektiviteten i affaldsordningerne ville kunne anvendes som en mulig medvirkende årsag til forskelle i de kommunale omkostningsniveauer.

5.2.2 Del II – oplysninger vedrørende serviceforhold mv.

Udgangspunktet for denne del af undersøgelsen, som skulle belyse en række servicemæssige forhold, var at anvende informationer fra Kommunedatabasen (1999).

Fra Kommunedatabasen er det muligt på kommuneniveau at trække oplysninger om regulativfastsatte affaldsordninger. Herunder oplysninger om, hvilke affaldsfraktioner regulativet omfatter, om ordningen/regulativet omfatter erhverv og/eller husholdninger samt hvilke ordninger, der er gældende for de enkelte affaldsfraktioner.

Yderligere er det fra Kommunedatabasen muligt at trække oplysninger om erhvervs og borgeres adgang til de kommunale genbrugsstationer i de enkelte kommuner. Herunder hvilke affaldsfraktioner, der kan afleveres og i hvilke mængder. Desuden er der oplysninger om genbrugsstationernes åbningstid, hvilket ud fra en servicevinkel er relevant.

Disse oplysninger om regulativfastsatte affaldsordninger og de kommunale genbrugsstationer blev på et særskilt, i forvejen udfyldt spørgeskema fremsendt til de 16 kommuner. Kommunerne blev bedt om at gennemgå skemaet med henblik på at kvalitetssikre disse, således at der var overensstemmelse mellem oplysningerne i Kommunedatabasen og de faktiske forhold i de 16 kommuner i 1999.

Spørgeskemaet, som blev sendt ud til de 16 kommunerne kan findes i bilag 5.1.

 

6. Indsamling og bearbejdning af data fra de udsendte spørgeskemaer

6.1 Indsamling af oplysninger fra de 16 kommuner
6.1.1 Udsendelse af spørgeskemaer til de 16 kommuner
6.1.2 Generelle problemer ved udfyldelsen af spørgeskemaerne
6.1.3 Bearbejdning af oplysningerne fra spørgeskemaerne
6.1.4 Data vedrørende indsamlingseffektivitet
6.1.5 Oplysninger vedrørende udlicitering af affaldsordninger

Formålet med dette kapitel er at indsamle og bearbejde oplysninger fra kommunerne med henblik på at vurdere, om der kunne foretages en sammenligning af det kommunale omkostningsniveau inden for de affaldsordninger, som blev udvalgt.

Som det vil fremgå, har dette ikke kunnet lade sig gøre.

Den udviklede metode, og det hertil hørende spørgeskema, har haft som en væsentlig forudsætning, at de oplysninger, som var nødvendige for metodens anvendelse, kunne tilvejebringes og havde et tilstrækkelig validitet, herunder at omkostninger var opgjort på et ensartede grundlag.

Projektet har vist, at disse forudsætninger ikke har været tilstede. Det er ikke lykkedes at indsamle de ønskede oplysninger, og en række af de oplysninger, vi har indsamlet, er for uensartede til, at en reel sammenligning af de kommunale omkostninger på affaldsområdet var mulig.

Ønsker man at sammenligne kommunernes omkostninger på affaldsområdet, vil det være nødvendigt at kunne indsamle oplysninger af en karakter, som er blevet forsøgt i dette projekt. Man kunne eventuelt overveje at sænke ambitionsniveauet ved fx at bede om oplysninger fra et færre antal affaldsordninger og/eller ved at slå flere ordninger sammen (fx papir/pap samt glas under ét).

Dette vil dog næppe ændre på det faktum, at kommunernes oplysninger om omkostninger til affaldsordninger fortsat vil være vanskelige at sammenligne.

En væsentlig grund, til at kommunernes oplysningerne ikke er direkte sammenlignelige, skyldes, at de fælles retningslinier, der findes for at føre regnskab og budgetter på affaldsområdet, ikke er tilstrækkelige som udgangspunkt for en sammenligning af omkostningsniveauet. I det omfang at kommunerne fx førte ordningsbaserede regnskaber, ville forudsætningerne for at kunne sammenligne de kommunale omkostninger være langt bedre.

På den positive side kan det konstateres, at de fleste af de 16 kommuner reelt var interesserede i projektet, og gjorde en stor indsats for at udfylde spørgeskemaet, herunder afsatte tid til at forberede og deltage i opfølgende møder. Endvidere kunne de følge formålet med projektet, og mange af kommunerne kunne også se et formål i, at kommunen selv kunne opgøre sine omkostninger på affaldsområdet i et mere detaljeret omfang, end det er tilfældet i dag.

Nogle kommuner gav endelig udtryk for, at hvis de viste præcist, hvad det var for oplysninger, der blev efterspurgt, ville de kunne registrere de ønskede oplysninger. Dette ville fx kræve, at de inden starten af et regnskabsår havde kendskab til, hvilke oplysninger der skulle registreres. På den baggrund ville de kunne registrere ressourceforbruget på de ønskede poster, og ved årets udgang kunne der foreligge et regnskab, som i vidt omfang kunne leve op til de forudsætninger, som er nødvendige for at kunne foretage en sammenligning af det kommunale omkostningsniveau.

Selv om projektet således ikke har kunnet opfylde sine ambitioner, er der skabt et godt grundlag for et eventuelt videre arbejde på dette område. Projektet har således fået klarlagt og dokumenteret en række af de problemstillinger, som er forbundet med at indsamle oplysninger om de kommunale omkostninger på affaldsområdet. Problemstillinger som der nødvendigvis må findes svar på, hvis man ønsker en større sammenlignelighed mellem de kommunale omkostninger på affaldsområdet.

6.1 Indsamling af oplysninger fra de 16 kommuner

Der eksisterer ingen fælles retningslinier for, hvorledes kommunerne skal føre regnskab med økonomien i deres affaldsordninger, udover det Kommunale Budget- og Regnskabssystem, der, jf. tidligere, ikke er tilstrækkeligt. Herudover skal kommunerne leve op til de overordnede principper for gebyrfastsættelsen, jf. § 48 i miljøbeskyttelsesloven samt tilhørende lovbemærkninger og vejledninger.

Formålet med udviklingen af spørgeskemaet var derfor at opstille nogle rammer, som muliggjorde tilvejebringelsen af de ønskede informationer på et grundlag som gjorde en sammenligning mulig.

Nødvendige forudsætninger for dette var selvsagt, at kommunerne kunne opgøre omkostningerne på ordningsniveau, og at opgørelserne blev foretaget på et ensartet og dermed sammenligneligt grundlag.

6.1.1 Udsendelse af spørgeskemaer til de 16 kommuner

Efter at have udvalgt de 16 kommuner blev disse kontaktet med henblik på at forhøre sig om, hvorvidt de havde tid og lyst til at deltage i undersøgelsen. Alle 16 kommuner var i udgangspunktet positive overfor at deltage i undersøgelsen. Herefter blev spørgeskemaet udsendt med tilhørende vejledning til kommunerne. Vi var i et vist omfang i besiddelse af regnskabsudtræk, udtræk fra Kommunedatabasen, affaldsplaner o.lign. med henblik på at kunne hente og supplere data herfra.

To af de først udvalgte kommuner henvendte sig efterfølgende og meddelte, at de alligevel ikke havde ressourcer til at deltage i undersøgelsen. Yderligere to besvarelser viste sig at være af en sådan kvalitet, at det blev besluttet ikke at inddrage dem i undersøgelsen.

Dette førte til, at der blev valgt fire nye kommuner som deltagere i undersøgelsen. De fire kommuner blev kontaktet, og accepterede alle at deltage i undersøgelsen. Disse fire kommunerne er indeholdt i de 16 udvalgte kommuner, jf. tabel 5.1.1.

Resultatet af de indkomne og besvarede spørgeskemaer viste sig ikke at være fuldt tilfredsstillende. Seks kommuner havde besvaret spørgeskemaet nogenlunde fyldestgørende, fem kommuner havde delvist besvaret spørgeskemaet, mens de sidste fem kommuners besvarelser var mangelfulde.

På grund af besvarelsernes svingende kvalitet blev det besluttet, at følge op på de udsendte spørgeskemaer gennem en række personlige og telefoniske interviews med alle kommunerne. Ti kommuner blev interviewet personligt, mens de seks øvrige kommuner blev interviewet telefonisk.

Som forberedelse til disse interviews blev indsamlet yderligere relevant datamateriale fra kommunerne i form af fx regnskaber og affaldsplaner.

Det primære formål var at styrke projektets dataside, hvilket kunne opfyldes via interviews af specielt to årsager.

For det første ville den personlige kontakt muliggøre en bedre fælles forståelse for formålet med spørgeskemaet og de forudsætninger, der lå til grund for spørgeskemaets udformning. For det andet ville et bedre kendskab fra projektets side til de konkrete data, kommunerne var i besiddelse af, være et styrket udgangspunkt for en konstruktiv dialog med kommunerne om, hvilke konkrete oplysninger det var, vi søgte.

De personlige interviews gav endvidere kommunerne mulighed for konkret at redegøre for nogle af de problemer, de havde i forbindelse med udfyldelsen af spørgeskemaet. Samtidig kunne kommunerne stille forslag til, hvorledes de kunne forestille sig, at omkostningerne kunne opgøres, således at der kunne tilvejebringes et sammenligneligt grundlag.

Interviewene havde en betydelig positiv effekt. Der er således ikke tvivl om, at denne fremgangsmåde har medført en betydelig styrkelse af kommunernes besvarelse af spørgeskemaet. Omvendt må det desværre stadig konstateres, at der fortsat var en række huller i besvarelserne, og at informationerne fortsat ikke var helt sammenlignelige.

6.1.2. Generelle problemer ved udfyldelsen af spørgeskemaerne

Generelt har kommunerne haft vanskeligheder ved at overføre data fra deres egne systemer til den systematik, der var i det udsendte spørgeskema. En række kommuner har fundet spørgeskemaet uoverskueligt og omfattende, ligesom enkelte kommuner har udtrykt, at det var som at sammenligne æbler og pærer.

En række af kommunerne er interessenter i affaldsselskaber, der i større eller mindre grad administrerer og driver affaldsordningerne. Dette betyder, at omkostningerne til en eller flere affaldsordninger i større eller mindre grad er delt mellem kommunen og affaldsselskabet. En problemstilling er derfor, i hvilket omfang der er tilstrækkelig gennemsigtighed i, hvorledes omkostningerne fordeles mellem kommunen og affaldsselskabet, herunder om omkostningerne kan fordeles på de enkelte affaldsordninger. En så detaljeret omkostningsfordeling, som dette projekt kræver, er på det nuværende grundlag ikke muligt at tilvejebringe.

Tilsvarende ligger nogle af omkostningerne i en række kommuner i andre afdelinger/forvaltninger, og er dermed ikke registreret hos den del af forvaltningen, der alene beskæftiger sig med affald. Enkelte affaldskontorer betaler endvidere et fast årligt beløb til den kommunale "centralforvaltning". Begge typer af omkostninger vil i reglen være umulige at henføre direkte til konkrete affaldsordninger, og tilsvarende vanskelig at opgøre på henholdsvis husholdninger og erhverv.

En række af de omkostninger, som ønskes oplyst, må baseres på skøn i den enkelte kommune. Forudsætningerne for disse skøn er meget sjældent ens, da de er baseret på erfaringer i de konkrete kommuner. Forskelligheden kan blandt andet skyldes, at kommunerne prioriterer affaldsordningerne forskelligt, ligesom det må antages, at affaldsordningerne for de samme fraktioner ikke nødvendigvis medfører en ensartede belastning af den kommunale administration kommunerne imellem.

Det generelle indtryk efter de personlige interviews er, at de fleste kommuner på kortere eller længere sigt vil kunne tilvejebringe de informationer, som der efterspørges i spørgeskemaet, specielt hvis de i forvejen havde kendskab til den ønskede metodik. Men efter deres nuværende metodik foretager de ikke en systematisk registrering af samtlige oplysninger, som spørgeskemaet efterlyser. Det er ligeledes opfattelsen, at de fleste kommuner efter drøftelserne godt kan se formålet med de efterspurgte registreringer, men blot ikke hidtil har haft brug herfor.

Det kan endvidere konstateres, at den generelle fokus, der har været på kommunernes gebyrfastsættelse gennem de senere år, har ført til, at en række kommuner har taget deres gebyrfastsættelse op til revision. Dels for bedre at kunne informere brugerne om, hvilke konkrete omkostninger gebyrerne dækker, dels for selv at få et bedre overblik over, hvorledes omkostningerne på affaldsområdet fordeler sig mellem de mange forskellige aktiviteter.

På nuværende tidspunkt må det dog konstateres, at det vil være meget vanskeligt at udforme et ensartet spørgeskema, som det ikke vil være vanskeligt for kommunerne at svare på, såfremt man bevare det ambitionsniveau, der er lagt op til i projektet.

6.1.3 Bearbejdning af oplysningerne fra spørgeskemaerne

Efter at interviewene var gennemført, blev spørgeskemaet returneret til de respektive kommuner med henblik på at kvalitetssikre de indhentede oplysninger.

De udfyldte spørgeskemaer fra de 16 kommuner er præsenteret i bilag 6.1. Der knytter sig såvel nogle generelle som specifikke bemærkninger til de enkelte spørgeskemaer.

For alle blanke felter gælder, at det ikke har været muligt at indhente de ønskede oplysninger. Mange kommuner har ikke kunne opsplitte omkostningerne på henholdsvis private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger. Alle omkostningerne er eksklusive den statslige affaldsafgift.

Flere af kommunerne har en række konkrete bemærkninger til deres respektive spørgeskemaer. Bemærkningerne fremgår af bilag 6.1.

Bemærkningerne er med til at understrege den forskellighed, der kendetegner kommunerne for så vidt angår fastlæggelsen af omkostningsstrukturen for såvel affaldsordningerne set under et som de enkelte affaldsordninger isoleret set.

Spørgeskemaet er inddelt i tre hovedpunkter, der behandles i det efterfølgende:
Oplysninger om omkostningerne til de enkelte affaldsordninger
Oplysninger vedrørende ordningernes effektivitet
Oplysninger om de enkelte ordninger er udliciteret

6.1.3.1 Omkostninger vedrørende de kommunale affaldsordninger

Oplysninger om omkostninger skulle for hver af de valgte affaldsordninger udspecificeres på fire hovedposter: Administration, driftsudgifter, indtægter/udgifter investeringer samt henlæggelser m.v. Som det fremgår af de besvarede spørgeskemaer, jf. bilag 6.1, har ingen kommuner udfyldt hele spørgeskemaet.

Det var forventet, at kommunerne kunne opgøre deres omkostninger på henholdsvis private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger. Men som det fremgår, har mange kommuner ikke været i stand til at foretage denne opdeling.

Kommunerne angiver flere grunde til, at dette ikke kan lade sig gøre på nuværende tidspunkt. Den eller de medarbejdere, der dækker affaldsområdet, arbejder typisk med en række affaldsordninger for såvel private som erhverv. Typisk registrerer medarbejderne ikke, hvor meget tid de bruger på de enkelte ordninger og/eller brugere. Medarbejderne har selvfølgelig en fornemmelse af, hvilke ordninger og brugere de anvender mest tid på, men som sagt ikke en mere præcis registrering.

Ovenstående betyder, at tidsforbruget derfor skulle baseres på et kvalificeret skøn. Mange kommuner er dog så usikre på dette skøn, at de ikke ønsker at foretage sådanne skøn.

Langt de fleste kommuner har endvidere anvisningsordninger for de fleste erhvervsaffaldsordninger, hvilket betyder, at de kun har omkostninger i forbindelse med administration og planlægning af ordningerne. Indsatsen er ofte begrænset og det tilsvarende ressourceforbrug derfor beskedent. Som nævnt sker der sjældent en registrering af dette ressourceforbrug, og endnu sjældnere sker det på ordningsniveau.

Hertil kommer de tidligere nævnte problemer vedrørende fordelingen af omkostninger for de kommuner, som er interessenter i affaldsselskaber, og de tilsvarende problemer for de kommunerne, hvor omkostningerne på affaldsområdet er placeret flere steder i den kommunale forvaltning.

På det foreliggende grundlag er det således ikke muligt at foretage en fordeling af de kommunale omkostninger på affaldsområdet mellem affaldsordningerne for henholdsvis private og erhverv.

Den manglende udfyldelse af spørgeskemaet skal alene ses som udtryk for, at kommunerne ikke har fundet det muligt at opgøre de ønskede omkostninger. Affaldsordningerne er i praksis etableret, som det vil fremgå af kapitel 7.

For de affaldsordninger, hvor kommunerne kan give oplysninger om omkostningsniveauet, er det som hovedregel kun de første tre omkostningsposter, som der gives oplysninger om (administration, driftsudgifter og indtægter/udgifter). Omkostningsposten henlæggelser, investeringer m.v. er kun i meget få tilfælde udfyldt. Der har ikke umiddelbart kunne findes en entydig forklaring på dette.

En mulige forklaring kan være at investeringerne foretages af et affaldsselskab, og derfor indgår som en del af kommunens betaling til affaldsselskabet, uden at den del, som går til investeringer, henlæggelser m.v., er specificeret direkte.

En forudsætning for at opstille økonomiske nøgletal for de kommunale omkostninger til affaldsordningerne var, at de oplysninger, som kommunerne blev bedt om at afgive i spørgeskemaet, rent faktisk kunne tilvejebringes. En anden ligeså væsentlig forudsætning var, at nøgletallene skulle være indbyrdes sammenlignelige.

Ingen af disse to forudsætninger har kunne holde stik, hvorfor det ikke er muligt at opstille ensartede nøgletal for hver enkel affaldsordning i de adspurgte kommuner. Det vil heller ikke være muligt at adskille omkostninger til erhvervsaffaldsordningerne fra affaldsordningerne for private husholdninger.

For dog at give en idé om, hvordan man kunne opstille og sammenligne nøgletal, bliver der i det efterfølgende opstillet nøgletal for følgende ordninger:
Dagrenovation
Papir
Glas
Genbrugsstationer
Farligt affald
Øvrige ordninger
Alle affaldsordninger.

Nøgletallene opgøres på følgende omkostningsposter:
Administration
Driftsudgifter
Samlede omkostninger.

For hver omkostningspost er omkostningerne endvidere opgjort pr. egentlig bolig.

De efterfølgende seks tabeller viser disse nøgletal opgjort for hver enkel kommune. Endvidere er angivet maksimums-, minimums- og gennemsnitsomkostninger for hver af de seks affaldsordninger. Alle beløb er fra 1999, i tusinde kr. og eksklusive moms.

På grund af de manglende muligheder for at foretage en meningsfuld sammenligne af nøgletallene i de syv tabeller, er tabellerne ikke kommenteret enkeltvis. Til gengæld er der foretaget en samlet kommentering umiddelbart efter tabel 6.1.3.1.7.

Tabel 6.1.3.1.1.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til dagrenovationsordningerne (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

54900

0,17

139000

0,42

304360

0,92

Ballerup

20808

701

0,03

4629

0,22

7333

0,35

Værløse

7466

 

 

3243

0,43

5702

0,76

Helsingør

26989

1.163

0,04

 

 

19.485

0,72

Hillerød

15345

1237

0,08

6288

0,41

23163

1,51

Holbæk

15500

1029

0,07

6.757

0,44

12530

0,81

Hvidebæk

2332

145

0,06

887

0,38

1780

0,76

Skælskør

5381

190

0,04

3004

0,56

4610

0,86

Ravnsborg

3077

430

0,14

1479

0,48

2054

0,67

Rønne (BOFA)

21277

538

0,03

11108

0,52

17929

0,84

Nr. Aaby

2319

109

0,05

1080

0,47

1615

0,70

Ryslinge

3045

24

0,01

1200

0,39

1828

0,60

Svendborg

20668

3.335

0,16

4.597

0,22

9.432

0,46

Skanderborg

8645

441

0,05

3358

0,39

5.319

0,62

Hirtshals

6431

570

0,09

3347

0,52

5.122

0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

4629,45

0,07

13569,77

0,42

28150,83

0,76

Min

 

24,00

0,01

887,00

0,22

1615,00

0,35

Maks

 

54900,00

0,17

139000,00

0,56

304360,00

1,51

  
Tabel 6.1.3.1.2.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til papirordninger (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egentlige bolig

Kbh & Frb

330978

5000

0,02

11460

0,03

16720

0,05

Ballerup

20808

38

0,00

520

0,02

576

0,03

Værløse

7466

 

 

230

0,03

258

0,03

Helsingør

26989

65

0,00

 

 

1369

0,05

Hillerød

15345

5

0,00

58

0,00

237

0,02

Holbæk

15500

53

0,00

1.079

0,07

1321

0,09

Hvidebæk

2332

 

 

14

0,01

9

0,00

Skælskør

5381

10

0,00

108

0,02

124

0,02

Ravnsborg

3077

 

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

21277

108

0,01

2067

0,10

6447

0,30

Nr. Aaby

2319

 

 

 

 

-4

0,00

Ryslinge

3045

 

 

 

 

 

 

Svendborg

20668

490

0,02

776

0,04

1487

0,07

Skanderborg

8645

 

 

154

0,02

247

0,03

Hirtshals

6431

10

0,00

95

0,01

95

0,01

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

642,11

0,01

1505,55

0,03

2222,00

0,05

Min

 

5,00

0,00

14,00

0,00

-4,00

0,00

Maks

 

5000,00

0,02

11460,00

0,10

16720,00

0,30

    
Tabel 6.1.3.1.3.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til glasrordninger (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

2520

0,01

4790

0,01

5470

0,02

Ballerup

20808

15

0,00

300

0,01

229

0,01

Værløse

7466

 

 

203

0,03

270

0,04

Helsingør

26989

 

 

 

 

 

 

Hillerød

15345

14

0,00

141

0,01

120

0,01

Holbæk

15500

 

 

 

 

 

 

Hvidebæk

2332

 

 

56

0,02

36

0,02

Skælskør

5381

10

0,00

215

0,04

285

0,05

Ravnsborg

3077

 

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

21277

36

0,00

240

0,01

683

0,03

Nr. Aaby

2319

 

 

 

 

 

 

Ryslinge

3045

 

 

 

 

 

 

Svendborg

20668

 

 

 

 

 

 

Skanderborg

8645

 

 

81

0,01

65

0,01

Hirtshals

6431

10

0,00

75

0,01

10

0,00

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

434,17

0,00

677,89

0,02

796,44

0,02

Min

 

10,00

0,00

56,00

0,01

10,00

0,00

Maks

 

2520,00

0,01

4790,00

0,04

5470,00

0,05

      
Tabel 6.1.3.1.4.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til genbrugsstationer (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

pr. egent-
lige bolig

Drift

pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

2795

0,01

4976

0,02

18716

0,06

Ballerup

20808

594

0,03

3645

0,18

5159

0,25

Værløse

7466

 

 

992

0,13

935

0,13

Helsingør

26989

 

 

 

 

5640

0,21

Hillerød

15345

771

0,05

2392

0,16

2910

0,19

Holbæk

15500

929

0,06

1.036

0,07

9115

0,59

Hvidebæk

2332

7

0,00

91

0,04

950

0,41

Skælskør

5381

10

0,00

746

0,14

1556

0,29

Ravnsborg

3077

156

0,05

540

0,18

748

0,24

Rønne (BOFA)

21277

72

0,00

3579

0,17

8269

0,39

Nr. Aaby

2319

66

0,03

277

0,12

730

0,31

Ryslinge

3045

55

0,02

546

0,18

1991

0,65

Svendborg

20668

1.707

0,08

792

0,04

3752

0,18

Skanderborg

8645

778

0,09

378

0,04

1245

0,14

Hirtshals

6431

80

0,01

1.070

0,17

2160

0,34

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

616,89

0,03

1504,30

0,12

4258,42

0,29

Min

 

7,00

0,00

91,00

0,02

730,00

0,06

Maks

 

2795,00

0,09

4976,00

0,18

18716,00

0,65

     
Tabel 6.1.3.1.5.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til ordninger for farligt affald (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

2380

0,01

3880

0,01

6720

0,02

Ballerup

20808

13

0,00

192

0,01

205

0,01

Værløse

7466

   

316

0,04

325

0,04

Helsingør

26989

       

1.509

0,06

Hillerød

15345

64

0,00

641

0,04

705

0,05

Holbæk

15500

184

0,01

386

0,02

584

0,04

Hvidebæk

2332

       

120

0,05

Skælskør

5381

10

0,00

   

10

0,00

Ravnsborg

3077

71

0,02

247

0,08

499

0,16

BOFA

21277

215

0,01

729

0,03

1843

0,09

Nr. Aaby

2319

8

0,00

188

0,08

305

0,13

Ryslinge

3045

10

0,00

378

0,12

388

0,13

Svendborg

20668

246

0,01

514

0,02

967

0,05

Skanderborg

8645

5

0,00

501

0,06

506

0,06

Hirtshals

6431

15

0,00

10

0,00

45

0,01

               

Gnm

 

268,40

0,01

665,14

0,04

982,06

0,06

Min

 

5,00

0,00

10,00

0,00

10,00

0,00

Maks

 

2380,00

0,02

3880,00

0,12

6720,00

0,16

    
Tabel 6.1.3.1.6.
Nøgletal for kommunernes omkostninger til øvrige ordninger (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

Kbh & Frb

330978

460

0,00

1380

0,0

890

0,00

Ballerup

20808

           

Værløse

7466

301

0,04

   

301

0,04

Helsingør

26989

           

Hillerød

15345

734

0,05

   

734

0,05

Holbæk

15500

439

0,03

   

439

0,03

Hvidebæk

2332

3

0,00

   

3

0,00

Skælskør

5381

522

0,10

   

522

0,10

Ravnsborg

3077

           

Rønne (BOFA)

21277

           

Nr. Aaby

2319

948

0,41

   

974

0,42

Ryslinge

3045

           

Svendborg

20668

           

Skanderborg

8645

27

0,00

   

27

0,00

Hirtshals

6431

       

-79

-0,01

               

Gnm

 

429,25

0,08

1380,00

0,00

423,44

0,07

Min

 

3,00

0,00

1380,00

0,00

-79,00

-0,01

Maks

 

948,00

0,41

1380,00

0,00

974,00

0,42

    
Tabel 6.1.3.1.7.
Nøgletal for kommunernes samlede omkostninger til alle affaldsordningerne (1000 kr.)

Kommune

Egent-
lige boliger

Adm.

Pr. egent-
lige bolig

Drift

Pr. egent-
lige bolig

Saml.udg.

Pr. egent-
lige bolig

R98 (Kbh)

330978

81865

0,25

199466

0,60

406346

1,23

Ballerup

20808

1708

0,08

11803

0,57

18493

0,89

Værløse

7466

301

0,04

5236

0,70

8067

1,08

Helsingør

26989

1297

0,05

 

 

30127

1,12

Hillerød

15345

2904

0,19

10540

0,69

28168

1,84

Holbæk

15500

2634

0,17

10059

0,65

25353

1,64

Hvidebæk

2332

155

0,07

1137

0,49

2987

1,28

Skælskør

5381

752

0,14

4073

0,76

7107

1,32

Ravns-
borg

3077

689,5

0,22

2533

0,82

3648,5

1,19

Rønne (BOFA)

21277

969

0,05

18617

0,87

36609

1,72

Nr. Aaby

2319

1131

0,49

1545

0,67

3652

1,57

Ryslinge

3045

89

0,03

4226

1,39

4207

1,38

Svend-
borg

20668

5777

0,28

9319

0,45

18532

0,90

Skander-
borg

8645

1326

0,15

4866

0,56

7990

0,92

Hirtshals

6431

715

0,11

4717

0,73

7703

1,20

 

 

 

 

 

 

 

 

Gnm

 

6820,86

0,15

20581,21

0,71

40599,29

1,28

Min

 

89,00

0,03

1137,00

0,45

2987,00

0,89

Maks

 

81865,00

0,49

199466,00

1,39

406346,00

1,84

    
De syv tabeller giver alene et billede af, hvordan man kunne opstille nøgletal for kommunernes omkostninger til diverse affaldsordninger. Skulle billedet være ideelt, ville det kræve, at følgende forudsætninger alle var opfyldt:
Omkostningerne var fordelt mellem private husholdnings- og erhvervsaffaldsordninger
Omkostninger var fordelt mellem alle de udvalgte affaldsordninger
Alle omkostningsposter var udfyldt for hver enkelt affaldsordning
Alle kommuner havde opgjort deres omkostninger på det samme grundlag.

Disse forudsætninger er ikke opfyldt, som det blandt andet er beskrevet i starten af dette afsnit.

Som det fremgår af de syv tabeller over nøgletallene for kommunernes omkostninger varierer nøgletallene meget. Vurderer man kommunernes indsats alene ud fra disse tal, vil man konkludere, at omkostningerne pr. egentlig bolig spænder meget vidt. Man kunne således foranlediges til at mene, at en række kommuner, afhængigt af hvilke(n) ordninger der er tale om, burde kunne begrænse sine omkostninger.

På det foreliggende datagrundlag er det dog ikke muligt at drage sådanne konklusioner. Der er flere grunde hertil.

For det første varierer kommunernes metodik med hensyn til, hvordan omkostningerne opgøres, så meget, at en direkte sammenligning ikke er muligt.

For det andet er der ikke taget hensyn til effektivitet i ordningerne, service faktorer, organisatoriske faktorer og demografiske faktorer. Forhold der alle antages at have indflydelse på det kommunale omkostningsniveau.

Disse problemstillinger behandles i det efterfølgende.

6.1.4 Data vedrørende indsamlingseffektivitet

Formålet med at indhente oplysninger om indsamlede mængder, volumen til rådighed m.v. var primært at kunne vurdere kommunernes indsamlingseffektivitet for de enkelte affaldsordninger. Tesen var, at forskelle i indsamlingseffektiviteten ville kunne være en medvirkende årsag til forskelle i omkostningsniveauet.

Der er dog stort set ingen kommuner, der har opgivet det vurderede indsamlingspotentiale for de enkelte affaldsordninger. Dermed er det ikke muligt at opgøre indsamlingseffektiviteten for de enkelte kommuner. Af dette følger, at det ikke er muligt at drage nogle konklusioner mellem indsamlingseffektivitet og omkostninger.

De kommunale affaldsplaner skal fra og med planperioden 1. januar 2001 - 31. december 2012 indeholde et afsnit med en detaljeret redegørelse for kommunernes forventninger til de fremtidige affaldsmængder, der produceres i kommunen frem til 2013, jf. affaldsbekendtgørelsens § 7, stk. 1, pkt. 1.

For en række af affaldsordningerne er de indsamlede mængder opgivet. Hermed kan der gives en vurdering af, hvor store mængder af en given type affald der indsamles pr. egentlig bolig i den enkelte kommune. Dette vil som illustration blive gjort for henholdsvis dagrenovation, papir og glas.

Tabel 6.1.4.1.
Indsamlingsdata for dagrenovation

Kommune

Indsamlet mængder (tons)

Antal tømninger pr. uge

Volumen til rådighed pr. uge (hl)

Volumen pr. egentlig bolig pr. uge (hl)

Indsamlet mængde pr. egentlig bolig (ton)

Kbh & Frb

229.875

38.300

551.000

1,66

0,69

Ballerup

10.600

10.063

26.992

1,30

0,51

Værløse

4.232

 

9.404

1,26

0,57

Helsingør

17.630

30.500

48.500

1,80

0,65

Hillerød

7.499

 

13.500

0,89

0,49

Holbæk

7.868

17.086

20.320

1,31

0,51

Hvidebæk

1.338

1.162

 

 

0,57

Skælskør

3.682

 

 

 

0.68

Ravnsborg

1.493

3.395

5.296

1,72

0,49

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

1.431

2.595

285

0,12

0,62

Ryslinge

2.300

 

6.500

2,13

0,76

Svendborg

7.290

7.400

26.728

1,29

0,35

Skanderborg

6.708

8.660

9.636

1,11

0,78

Hirtshals

3.992

6.095

 

 

0,62

Gennemsnit

 

 

 

1,32

0,59

   
Som det fremgår af tabellen, indsamles der gennemsnitlig 590 kilo dagrenovation pr. egentlig bolig i de 16 kommuner. De fleste ligger mellem 500 og 700 kilo, mens tre kommuner falder udenfor med hhv. 780, 760 og 350 kilo pr. egentlig bolig. Sammenligneligheden mellem tallene svækkes dog af, at der ikke er en opdeling mellem private og erhverv, og at potentialet ikke kendes.

Tabel 6.1.4.2.
Indsamlingsdata for papir

Kommune

Indsamlet mængder (ton)

Antal tømninger pr. uge

Volumen til rådighed pr. uge (hl)

Volumen pr. egentlig bolig pr. uge (hl)

Indsamlet mængde pr. egentlig bolig (ton)

Kbh & Frb

21.386

15.000

38.570

0,12

0.06

Ballerup

1.309

93

1.670

0.08

0,06

Værløse

515

44

830

0,11

0,07

Helsingør

2.310

170

4.250

0,16

0.09

Hillerød

836

1.404

 

 

0,05

Holbæk

1.668

300

1710

0,11

0,11

Hvidebæk

 

 

 

 

 

Skælskør

551

 

498

0,09

0,10

Ravnsborg

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

 

 

 

 

 

Ryslinge

 

 

 

 

 

Svendborg

1.381

144

3.100

0,15

0,07

Skanderborg

 

 

 

 

 

Hirtshals

282

48

96

0,02

0,04

Gennemsnit

 

 

 

0,10

0,07

   
Som det fremgår af tabellen, indsamles der i gennemsnit 70 kilo papir pr. egentlig bolig. De fleste ligger mellem 50 og 70 kilo, mens enkelte skiller sig ud med henholdsvis 110, 100, 90 og 40 kilo pr. egentlig bolig. Sammenligneligheden af tallene svækkes af, at der ikke er foretaget en opdeling mellem private og erhverv og af, at potentialet ikke kendes. Endelig er mængderne fra genbrugsstationen ikke medtaget. De reelt indsamlede mængder vil således være større end de i skemaet angivet.

Tabel 6.1.4.3.
Indsamlingsdata for glas

Kommune

Indsamlet mængder (ton)

Antal tømninger pr. uge

Volumen til rådighed pr. uge (hl)

Volumen pr. egentlig bolig pr. uge (hl)

Indsamlet mængde pr. egentlig bolig (ton)

Kbh & Frb

6.214

750

13.050

0,04

0,019

Ballerup

602

39

775

0.04

0,028

Værløse

266

36

650

0,09

0,036

Helsingør

1.170

170

4.250

0,16

0,043

Hillerød

 

1.720

 

 

 

Holbæk

745

85

1.480

0,09

0,048

Hvidebæk

 

 

30

0,01

 

Skælskør

221

 

368

0,07

0,041

Ravnsborg

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

 

 

140

0,06

 

Ryslinge

 

 

 

 

 

Svendborg

 

 

 

 

 

Skanderborg

 

4

1.200

0,14

 

Hirtshals

203

48

96

0,02

0,031

Gennemsnit

 

 

 

0,07

0,035

    
Som det fremgår af tabellen, indsamles der i gennemsnit 35 kilo glas pr. egentlig bolig. De fleste ligger mellem 30 og 50 kilo, mens enkelte skiller sig ud med henholdsvis 19 og 28 kilo pr. egentlig bolig. Sammenligneligheden af tallene svækkes af, at potentialet ikke er kendt. Desuden er mængderne fra genbrugsstationerne ikke taget med. De reelt indsamlede mængder vil således være større end de i skemaet angivet.

For flere af de øvrige fraktioner vil det også være muligt at lave et skøn over de indsamlede mængder pr. egentlig bolig, men selvfølgelig kun i det omfang kommunerne har opgivet de relevante oplysninger. Men som det gælder for data i de ovenstående tre tabeller svækkes dataene af, at der ikke sker en fordeling mellem private og erhverv, og at potentialet i de enkelte kommuner ikke kendes. Samtidig vil en reel sammenligning også indebære, at de affaldsmængder, der indsamles via genbrugsstationen, blev medregnet. Som det fremgår af de udfyldte spørgeskemaer, har kommunerne i et vist omfang angivet, hvilke mængder og fraktioner/typer der indsamles på genbrugsstationerne. Men disse tal svækkes også af, at der ikke er foretaget en opdeling mellem private og erhverv.

Generelt er konklusionen, at der er gode muligheder for at få kendskab til de indsamlede mængder affald for nogle af de affaldsordninger, som er undersøgt i projektet. Det må eksempelvis antages, at det gennem en nærmere analyse af de indkomne mængder på genbrugsstationer er muligt at få et kvalificeret skøn over fordelingen mellem de mængder af affald, der kommer fra henholdsvis private og erhverv.

Tilgengæld er det ikke muligt at sige noget om indsamlingseffektiviteten, idet stort set ingen af kommunerne har angivet det vurderede indsamlingspotentiale for nogle af de affaldsordninger, der er spurgt til.

6.1.5 Oplysninger vedrørende udlicitering af affaldsordninger

For hver enkelt affaldsordningen havde kommunerne mulighed for at angive, om disse var udliciteret i 1999. Formålet med denne oplysning var at kunne vurdere, om der var en sammenhæng mellem omkostningsniveauet for de enkelte ordninger, og hvorvidt de var udliciteret.

Tabel 6.1.5.1.
Tabel over udliciteret ordninger i de 16 kommuner (et kryds angiver, at ordningen er udliciteret)

Kommune

Dagreno-vation

Papir

Glas

Storskrald

Haveaffald

Farligt affald

Kbh & Frb

 

 

 

 

 

 

Ballerup

X1

X2

X

X

X

X3

Værløse

X1

X2

X

X

X

X1

Helsingør

X1

X1

X

X

X

 

Hillerød

X1

X1

X

 

 

 

Holbæk

X2

 

 

X

 

 

Hvidebæk

 

X2

X

X

 

 

Skælskør

X

 

 

 

 

 

Ravnsborg

 

 

 

 

 

 

Rønne (BOFA)

 

 

 

 

 

 

Nørre Aaby

X2

X1

X

 

X

X2

Ryslinge

X1

 

 

 

 

X2

Svendborg

X2

Delvis1

 

X

 

 

Skanderborg

X2

 

 

X

 

 

Hirtshals

X2

 

 

 

 

X2

I alt

10

7

6

7

4

5

1 Både ordningen for private og erhverv
2 Kun ordningen for private
3 Kun ordningen for erhverv

Som det fremgår af tabellen, udliciteres en væsentlig andel af de kommunale affaldsordninger. Det skal dog bemærkes, at udliciteringen i langt størstedelen af tilfældene alene vedrører transporten af affaldet.

Dernæst skal det bemærkes, at for så vidt angår dagrenovationen fungerer disse ordninger i reglen således, at erhverv, der har dagrenovationslignende affald, kan tilslutte sig den private ordning. Dette betyder, at de fleste dagrenovationsordninger i realiteten er udliciterede for såvel private som erhverv. Det tilsvarende gør sig gældende for haveaffald og storskrald, i det omfang kommunerne tilbyder denne ydelse til erhverv.

For så vidt angår papir og glas er disse ofte etablerede som anvisningsordninger for erhverv, hvorfor en eventuel udlicitering af ordningerne selvsagt ikke er relevant. Hertil kommer, at erhverv i praksis vil kunne anvende kuber, affaldsøer o.lign., som i princippet kun er for husholdningerne, da det er umuligt at føre kontrol med om dette sker.

Som det endvidere fremgår af tabellen, er ikke alle ordningerne fra spørgeskemaet medtaget, idet der ikke for disse foretages udlicitering i samme grad. Det skal dog nævnes, at flere kommuner udliciterer en eller flere af ordningerne for henholdsvis kølemøbler, elektronikskrot, madaffald og klinisk risikoaffald.

Det kan således konkluderes, at der er gode muligheder for at få oplysninger om, i hvilket omfang kommunerne udliciterer sine affaldsordninger. Oplysninger må antages at være rimeligt valide, hvorfor de ville kunne anvendes som en faktor, der vil kunne indgå i en analyse af det kommunale omkostningsniveau.

7. Demografiske forhold og serviceforhold

7.1 Demografiske forhold i de undersøgte kommuner
7.2 Serviceforhold i de undersøgte kommuner
7.2.1 Dagrenovationsordninger
7.2.2 Papir- og papordninger
7.2.3 Glasordninger
7.2.4 Genbrugsstationer
7.2.5 Ordninger for farligt affald
7.2.6 Øvrige affaldsordninger

I dette kapitel vil det blive undersøgt, om det er muligt at gruppere de 16 udvalgte kommuner ud fra de demografiske forhold. Endvidere vil det blive undersøgt, om det er muligt at gruppere kommunerne inden for de udvalgte affaldsordninger på servicefaktorerne.

Som det vil fremgå af kapitlet kan det konkluderes, at det ikke ud fra de 16 udvalgte kommuner er muligt at foretage en gruppering i ensartede "klynger" set under et, hverken ud fra servicemæssige eller demografiske faktorer.

Inden for de enkelte affaldsordninger tegner sig nogle reelle sammenligningsmuligheder for så vidt angår de servicemæssige faktorer.

For dagrenovationsordninger for private husholdninger er det muligt at foretage en gruppering på trods af, at et par kommuner faldt udenfor.

Mulighederne for en tilsvarende gruppering for dagrenovationsordninger for erhverv var derimod begrænset på grund af ordningernes forskelligartethed.

For ordninger for glas fra private husholdninger tegnede der sig nogle muligheder for at foretage en meningsfuld gruppering, men en nærmere analyse af de enkelte ordninger ville dog være nødvendig.

På genbrugspladserne var det muligt at foretage en gruppering for så vidt angik åbningstiderne. Grupperingen holder dog ikke stik, når der samtidig skulle tages højde for modtagne affaldstyper og –kategorier. Hertil var billedet for broget. Dernæst bliver grupperingen vanskeliggjort af, at det ikke er muligt at tegne et ensartet billede af de kommunale genbrugsstationer for så vidt angår antallet af genbrugsstationer pr. bolig/erhverv.

For farligt affaldsordninger for private husholdninger var det muligt at gruppere nogle af kommunerne, mens nogle faldt udenfor.

For farligt affaldsordninger for erhverv tegner der sig et klarere billede, som muliggør en reel sammenligning af en række kommuner.

For de øvrige affaldsordninger tegner der sig ligeledes nogle muligheder for at grupperer kommunerne for ordningerne for private husholdninger. Billedet er dog ikke entydigt og vil derfor kræve en nærmere analyse for at fastlægge en eventuel meningsfuld gruppering.

For så vidt angår de øvrige ordninger for erhverv var billedet mere entydigt, og for flere af de øvrige ordninger var det således muligt at foretage en ensartet gruppering.

På grund af de demografiske og servicemæssige forskelligheder er det ikke muligt at foretage en gruppering af de 16 kommuner set under ét.

Ser man på de enkelte affaldsordninger hver for sig, tegner billedet sig en smule anderledes. Her er mulighederne for at sammenligne de enkelte kommuner betydeligt bedre. Men en egentlig analyse besværliggøres selvsagt af, at de kommuner, som kan sammenlignes på en ordning, ikke nødvendigvis kan det på en anden ordning.

Hertil kommer endvidere problemerne med at sammenligne kommunernes nøgletal, for så vidt angår omkostninger til affaldsordninger, jf. kapitel 6.

Analysen i dette kapitel vil alene kunne anvendes til at vurdere, om det er muligt at foretage en gruppering af de 16 kommuner, mens det ikke vil være muligt at vurdere om, og i hvilket omfang, demografiske forhold og serviceforhold har indflydelse på det kommunale omkostningsniveau til affaldsordninger.

7.1 Demografiske forhold i de undersøgte kommuner

Projektets følgegruppe pegede på følgende tre demografiske faktorer, som man mente, havde størst indflydelse på de kommunale omkostningerne til affaldsordningerne, jf. afsnit 4.2.3:

  1. Boligtype/boligsammensætning
  2. Erhvervssammensætning
  3. Erhvervstæthed.

Af tabel 7.1.1 fremgår en række demografiske forhold om de 16 kommuner. Oplysningerne er indsamlet via Danmarks Statistik.

Der skal ved arbejdet med tabellen gøres opmærksom på, at der i antallet af egent-lige boliger i alt, jf. Danmarks Statistik, indgår oplysninger om etageboliger, parcelhuse, rækkehuse m.v., men at der ikke er direkte overensstemmelse. Det skyldes bl.a., at egentlige boliger i alt omfatter alle boliger i kommunen beboede eller ikke beboede. Derfor er der ikke overensstemmelse mellem antallet af egentlige boliger i alt og summen af de tre boligtyper (en-/tofamilie, etageboliger og sommerhuse).

Tabel 7.1.1.
Udvalgte demografisk forhold i de 16 kommuner

Se her!

Som det fremgår af tabellen, kan man ikke umiddelbart gruppere kommunerne i ensartede "klynger". Hertil varierer faktorerne for meget kommunerne imellem.

Eksempelvis er der fem kommuner, hvis andel af erhverv i forhold til boliger udgør fra 8-10%, hvorfor de i udgangspunktet kunne antages at være rimelig ensartede. Problemet er, at fx forholdet mellem en/-tofamilieboliger og etageboliger samt erhvervstætheden pr. km2 langt fra er ensartede.

Forudsætningerne for udvælgelsen af kommunerne var, at der skulle udvælges (mindst) en interessentkommune for hvert af de fem udpegede affaldsselskaber. Dernæst skulle de 16 kommuner være indbyrdes sammenlignelige to og to med hensyn til fordelingen af egent- lige boliger, og den samlede erhvervsandel heraf, og de skulle være beliggende i forskellige dele af landet. Endelig skulle de udvalgte kommuner være indstillet på at deltage i undersøgelsen.

Dette har selvsagt begrænset mulighederne for objektivt at udvælge 16 kommuner, som kunne grupperes i et begrænset antal "klynger" (fx 2 eller 3) med nogenlunde ensartede demografiske forhold. Selv for flere af de kommuner, der parvis passer sammen på de ovennævnte to faktorer, vil der være store forskelle på en række af de andre faktorer, eksempelvis befolknings- og erhvervstætheden.

Med det tilvejebragte datagrundlag for de 16 kommuner er det således ikke muligt at gruppere de 16 kommuner i "klynger", som er indbyrdes sammenlignelige for så vidt angår de demografiske forhold.

Konklusionen er ikke overraskende, idet der er tale om en generel problemstilling, der i særlig grad gør sig gældende, når man skal udvælge et relativt lille antal kommuner, der samtidigt ikke kan vælges frit.

7.2 Serviceforhold i de undersøgte kommuner

Projektets følgegruppe pegede på følgende otte servicefaktorer, som man mente havde størst indflydelse på de kommunale omkostninger til affaldsordninger:
Antal affaldsordninger
Ordningstyper (indsamlings-/anvisningsordninger)
Antal afhentninger
Affaldsordningernes dækningsgrad
Virksomhedsservice
Antal genbrugsstationer
Antal fraktioner på genbrugsstationerne
Åbningstider på genbrugsstationerne.

De otte faktorer relaterer sig til tre mere overordnede forhold. For det første kommunens samlede antal affaldsordninger (1. dot). For det andet forhold der vedrører den enkelte affaldsordning (dot 2-5). For det tredje forhold der vedrører de kommunale genbrugsstationer (dot 6-8).

I det efterfølgende er serviceforholdene beskrevet for de ordninger, som der er opstillet nøgletal for i analysen af kommunernes omkostninger til affaldsordninger, det vil sige dagrenovation, papir, glas, genbrugsstationer, farligt affald og øvrige ordninger.

Beskrivelserne af ordningerne er opdelt efter erhverv og husstande. Endvidere skelnes der mellem en-/tofamiliesboliger og etageboliger.

I forbindelse med hver ordning er det undersøgt, om der kan foretages en meningsfuld gruppering af de 16 kommuner baseret på ensartede servicefaktorer.

Som generel kommentar til afsnittet skal det bemærkes, at i det omfang der på baggrund af servicefaktorer kan foretages en gruppering af kommunerne i et mindre antal "klynger", der er kendetegnede ved ensartede ordninger, vil disse "klynger" ikke kunne opretholdes i det omfang, at de også skal være ensartede for så vidt angår de demografiske faktorer, jf. afsnit 7.1.

Beskrivelsen af serviceforhold er primært baseret på data, som er indhentet i Kommunedatabasen.

7.2.1 Dagrenovationsordninger

I det efterfølgende er det i tabelform beskrevet, hvorledes ordningerne for indsamling af dagrenovation for henholdsvis private husstande og erhverv er etableret.

Tabel 7.2.1.1.
Regulativfastsat henteordning for dagrenovation for en-/tofamilieboliger med angivelse af det beregnede antal en-/tofamilieboliger og antal egentlig boliger i kommunen

Se her!

    
Tabel 7.2.1.2.
Regulativfastsat ordning for dagrenovation for etageejendomme med angivelse af antal etageboliger og egentlig boliger i kommunen

Se her!

Som bekendt skal kommunerne etablere indsamlingsordninger for dagrenovation fra husholdninger, hvilket alle kommunerne også har gjort. Ud fra de to tabeller kan kommunerne inddeles i tre "klynger":
Indsamling af dagrenovation 13 gange i kvartalet (11 kommuner)
Indsamling af dagrenovation 6,5 gange i kvartalet (1 kommune)
Indsamling af dagrenovation og organisk affald 6,5 gange i kvartalet (fire kommuner).

Som det fremgår af tabellen, tømmes der i to af kommunerne oftere dagrenovation end én gang om ugen, hvilket skyldes, at der ikke er den fornødne plads ved etageboligerne til at oppebære ugetømning.

Set ud fra de valgte servicefaktorer er det således muligt at foretage en meningsfyldt gruppering af kommunerne for så vidt angår ensartede ordninger for indsamling af dagrenovation fra private husstande.

Tabel 7.2.1.3.
Regulativfastsat ordning for dagrenovation for erhverv med angivelse af antal erhverv i kommunen

Kommune

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

Organisk affald

Anvisningsordning

27625

Frederiksberg

Organisk affald

Anvisningsordning

4580

Ballerup

Dagrenovationslignende affald

Henteordning

1906

Værløse

Dagrenovationslignende affald

Henteordning

788

Helsingør

Dagrenovation

Henteordning

2989

Hillerød

Dagrenovation

Henteordning

1929

Holbæk

Dagrenovation

Anvisningsordning

1738

Holbæk

Organisk dagrenovation

Henteordning

1738

Holbæk

Dagrenovation

Henteordning

1738

Hvidebæk

Organisk dagrenovation

Henteordning

323

Hvidebæk

Rest affald

Henteordning

323

Hvidebæk

Dagrenovationslignende affald

Anvisningsordning

323

Skælskør

Dagrenovation

Anvisningsordning

764

Skælskør

Dagrenovation

Henteordning

764

Skælskør

Organisk dagrenovation

Henteordning

764

Skælskør

Dagrenovationslignende affald

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Dagrenovation

Henteordning

415

Ravnsborg

Dagrenovation

Anvisningsordning

415

Ravnsborg

Dagrenovation

Henteordning

415

Nørre Aaby

Dagrenovation

Henteordning

371

Ryslinge

Rest affald

Henteordning

419

Ryslinge

Vegetabilsk dagrenovation

Henteordning

419

Ryslinge

Dagrenovation

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Organisk dagrenovation

Anvisningsordning

419

Svendborg

Dagrenovation

Henteordning

2031

Skanderborg

Dagrenovation

Henteordning

1149

Hirtshals

Dagrenovation

Henteordning

1017

   
Som det fremgår af tabellen, har 15 ud af de 16 kommuner én eller flere ordninger for dagrenovationslignende affald for erhverv. Det er dog kun muligt at identificere følgende "klynge" af kommuner, der har ensartede ordninger:
Indsamlingsordninger for dagrenovation etableret som henteordninger (otte kommuner)

Ingen af de otte kommuner har dog angivet, hvor ofte affaldet hentes, hvorfor et konkret kendskab til dette vil kunne føre til en yderligere opdeling.

For så vidt angår de øvrige kommuner er det ikke muligt at foretage en meningsfyldt gruppering. Hertil er kommunernes ordninger for forskelligartede.

7.2.2 Papir- og papordninger

I det efterfølgende er det i tabelform beskrevet, hvorledes ordningerne for indsamling af papir for henholdsvis private husstande og erhverv er etableret.

Tabel 7.2.2.1.
Regulativfastsat ordning for papir og pap for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
    

Tabel 7.2.2.2.
Regulativfastsat ordning for papir og pap for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!

Hvis man ser bort fra, at fraktionerne ikke er de samme i kommunerne, og hvis det an- tages, at der altid er tilstrækkelig volumen til rådighed for fraktionerne i kommunerne, vil kommunerne kunne grupperes i følgende tre "klynger":
Bringeordninger for papir og pap (6 kommuner)
Henteordninger for papir og pap (5 kommuner)
Bringe- og henteordninger for papir og pap (2 kommuner).

Der mangler to kommuner, hvilke skyldes, at disse har henholdsvis bringeordning for en-/tofamlieboliger samt henteordning for etageboliger og omvendt.

Grupperingen svækkes af en række forhold. For det først er alle kommunerne ikke med. Dernæst er der i flere tilfælde tale om, at bringeordningerne er udformet således, at det er på genbrugsstationen, der kan afleveres papir og pap. Endelig er henteordningen i en af kommunerne via storskraldsordningen. Hertil kommer, at forudsætningerne for grupperingen er tvivlsomme.

Tabel 7.2.2.3.
Regulativfastsat ordning for papir og pap for erhverv i de 16 kommuner

Se her!

Hvis man antager, at de forskellige fraktionsbetegnelser dækker de samme typer af papir og pap fra erhverv, kan kommunerne grupperes i følgende "klynger":
Henteordninger for papir og pap (5 kommuner)
Anvisningsordninger for papir og pap (5 kommuner)
Ringeordninger for papir og pap (2 kommuner)
Anvisnings- og bringeordninger for papir og pap (2 kommuner)
Hente- og bringeordninger for papir og pap (2 kommuner).

Grupperingen svækkes af, at det ikke vides præcist, hvor stort et område ordningerne dækker (særligt der, hvor der er to typer ordninger), og hvor ofte affaldet bliver afhentet.   En endelig gruppering vil således kræve en nærmere analyse af kommunernes ordninger.

7.2.3 Glasordninger

I det efterfølgende er det i tabelform beskrevet, hvorledes ordningerne for indsamling af glas fra private husstande er etableret.

Tabel 7.2.3.1.
Regulativfastsat ordning for glas for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.2.3.2.
Regulativfastsat ordning for glas for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!

Sammenholdes de to tabeller, kan kommunerne grupperes i følgende to "klynger":
Bringeordninger for glas (9 kommuner)
Henteordninger for glas (3 kommuner)

De resterende fire kommuner har ordninger, som ikke kan indgå i en ensartede grup- pering.

For at der kan foretages en endelig gruppering, vil det være nødvendigt med en nærmere analyse af fx kubetæthed, volumen samt mulighederne for at aflevere på genbrugsstationen.

7.2.4 Genbrugsstationer

I det efterfølgende er der i tabelform beskrevet relevante serviceforhold på genbrugsstationerne, herunder hvilke typer affald der modtages.

Tabel 7.2.4.1.
Antallet af genbrugsstationer og erhvervs adgang hertil samt antallet af egentlige boliger og erhverv pr. genbrugsstation

Kommune

Antal genbrugs-
stationer

Må erhverv anvende genbrugs-
station?

Egentlig boliger pr. genbrugsstation

Erhverv pr. genbrugsstation

København

3

Ja

69.869

9.208

København

1

Nej

 

 

Frederiksberg

1

Ja

51.502

4.580

Ballerup

1

Ja

20.808

1.906

Værløse

1

Ja

7.466

788

Helsingør

1

Ja

26.989

2.989

Hillerød

1

Ja

15.345

1.929

Holbæk

1

Nej

7.750

1.738

Holbæk

1

Nej

 

 

Hvidebæk

1

Ja

2.332

323

Skælskør

1

Ja

2.691

764

Skælskør

1

Nej

 

 

Ravnsborg

1

Ja

3.077

415

Rønne*

7/1,4

Ja

1.083/5.414

104/520

Nørre Aaby

1

Ja

2.319

371

Ryslinge

2

Ja

1.523

210

Svendborg

1

Ja

6.889

2.031

Svendborg

2

Nej

 

 

Skanderborg

1

Ja

8.645

1.149

Hirtshals*

9/1,5

Nej

715/4.287

 

* For Rønne og Hirtshals er der korrigeret for, at det samlede antal genbrugsstationer dækker samtlige interessentkommuner i det pågældende affaldsselskab.

Som det fremgår af tabellen, har borgerne i alle 16 kommuner adgang til mindst én genbrugsstation, mens der er én enkelt kommune, hvor erhverv ikke har adgang.

Erhvervs adgang til genbrugsstationerne er typisk betinget. Det kan fx dreje sig om, at køretøjer over 3500 kg. ikke har adgang, eller at der ikke må afleveres affaldsmængder over et vist antal kilo. I nogle tilfælde må erhverv ikke komme på genbrugsstationerne i weekenden, og/eller de må kun komme inden for bestemte tidsrum.

Af tabellen fremgår det, at der ikke er nogle ensartede forhold mellem, hvor mange egentlige boliger eller erhverv der er pr. genbrugsstation, hvorfor det ikke er muligt at lave en sammenligning på dette område.

Ved en gennemgang af de forskellige genbrugsstationers åbningstid kan kommunerne grupperes i følgende tre "klynger", dog med forskellige variationer.
Åbningstid fra midt på formiddagen til ca kl.. 18.00 på hverdage og fra kl. 10.00 til kl. 17.00 på lørdage og/eller søndage (10 kommuner), heraf holder tre af disse kommuner lukket midt på ugen
Åbningstid fra kl. 7.00 eller 8.00 til midt eller sidst på eftermiddagen alle ugens hverdage samt lørdag og/eller søndag (4 kommuner), heraf holder en enkelt kommune lang tid åbent på en af hverdagene
Åbningstider enkelte dage i løbet af ugen, herunder en dag i weekenden (to kommuner).

Generelt vil tidlige åbningstider og åbningstider i arbejdstiden være til fordel for erhverv. Tilsvarende vil lange åbningstider og weekendåben være til fordel for de private hus- stande. For begge parter gælder, at jo mere genbrugsstationen har åbent, des bedre service vil der være tale om, idet dette må antages at fordele presset på genbrugsstationen. Omvendt vil kortere åbningstider ikke umiddelbart være en serviceforringelse, sålænge såvel private husstande som erhvervs behov bliver opfyldt.

Et andet forhold, der har betydning, er, hvilke affaldstyper og kategorier der modtages på genbrugsstationerne. Dette er illustreret i de følgende to tabeller.

Tabel 7.2.4.2.
Affaldstyper der modtages på genbrugsstationerne fordelt på kommuner

Se her!
   

Tabel 7.2.4.3.
Affaldskategorier der modtages på genbrugsstationerne fordelt på kommuner

Se her!

Som det fremgår af de to tabeller, er der muligheder for aflevere mange affaldstyper og –kategorier på genbrugsstationerne.

En række standardtyper og –kategorier går igen på de fleste genbrugsstationer, mens billedet er betydeligt mere nuanceret, når det drejer sig om "specialtyper og –kategorier".

Det generelle billede er for forskelligartet til, at der kan foretages en detaljeret gruppering af kommunerne.

Det kan dog konkluderes, at antallet af affaldstyper, der modtages på genbrugsstationerne, er nogenlunde ens (13-20), hvor der dog er to kommuner, der skiller sig ud med henholdsvis 26 og 30 affaldstyper.

Tilsvarende er antallet af affaldskategorier, der modtages, nogenlunde ens (9-12), hvor    dog en enkelt kommune skiller sig ud med 15 kategorier.

Der er dog ikke nødvendigvis sammenhæng mellem antallet af affaldstyper og –kategorier. Fx modtager en af de kommuner, som modtager 16 affaldstyper, 12 affaldskategorier,   mens en af de kommuner, som modtager 18 affaldstyper, modtager 9 affaldskategorier.

Set ud fra et serviceperspektiv vil det kunne diskuteres hvornår der er tale om god service. Nogle vil opleve det som en god service, at der kan afleveres mange affaldsfraktioner/kategorier, mens andre vil synes, det er besværligt, at skulle sortere sit affald i mange typer/kategorier. Set ud fra et miljømæssigt synspunkt vil det alt andet lige være en fordel med en høj sorteringsgrad.

På det foreliggende grundlag vil det ikke være muligt at gruppere de kommunale genbrugsstationer i ensartede "klynger", hertil er de 16 kommuners genbrugsstationer for forskelligartede.

7.2.5 Ordninger for farligt affald

I det efterfølgende er det i tabelform beskrevet, hvorledes ordningerne for indsamling af farligt affald fra private husstande og erhverv er etableret.

Samlet for regulativfastsatte ordninger for farligt affald er det tydeligt, at 1999 var overgangsfasen fra, at regulativerne havde været gældende for olie- og kemikalieaffald, til at være gældende for farligt affald. Derfor har en stor del af kommunerne registreret begge regulativer på trods af, at det i flere tilfælde viser sig, at de nye regulativer har ophævet de gamle. Hvis de samme kørsler for farligt affald blev lavet for år 2000, ville billedet formodentligt være noget klarere.

Tabel 7.2.5.1.
Regulativfastsat ordning for farligt affald for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
                 

Tabel 7.2.5.2.
Regulativfastsat ordning for farligt affald for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!

Af tabellerne fremgår det, at flere kommuner har oplyst, at de har en bringeordning med indsamlingsintervaller. Baggrunden er, at miljøfarligt affald kan afleveres på containerpladserne i åbningstiden, og at miljøbilen har fx 10 indsamlingsdage.

Ud fra tabellerne tegner sig følgende to "klynger" for indsamling af farligt affald fra private husstande:
Bringeordninger (8 kommuner)
Bringeordninger med faste indsamlingsintervaller (2 kommuner)

De øvrige kommuner kan ikke grupperes, idet ordningerne omfatter forskellige kombinationer af hente-, bringe- og/eller ringeordninger.

For farligt affald er der således en tendens til, at en række kommuner har relativt ens- artede ordninger, som med held vil kunne anvendes ved en sammenligning. For så vidt angår de øvrige kommuner, kan der ikke drages nogle entydige konklusioner på det foreliggende grundlag.

Tabel 7.2.5.3.
Regulativfastsat ordning for farligt affald for erhverv i de 16 kommuner

Kommune

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

Genanvendeligt farligt affald

Ringeordning

27625

København

Ikke-genanvendeligt farligt affald

Ringeordning

27625

København

Olie- og kemikalieaffald

Ringeordning

27625

Frederiksberg

Farligt affald

Henteordning

4580

Ballerup

Olie- og benzinudskillere

Anvisningsordning

1906

Ballerup

Olieaffald

Anvisningsordning

1906

Ballerup

Olieaffald

Henteordning

1906

Værløse

Olie- og kemikalieaffald

Bringeordning

788

Helsingør

Olie- og kemikalieaffald

Henteordning

2989

Helsingør

Miljøfarligt affald

Henteordning

2989

Hillerød

Farligt affald

Henteordning

1929

Hillerød

Olie- og kemikalieaffald

Henteordning

1929

Holbæk

Miljøfarligt affald

Anvisningsordning

1738

Holbæk

Miljøfarligt affald

Henteordning

1738

Holbæk

Olie- og kemikalieaffald

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Olie- og kemikalieaffald

Bringeordning

323

Hvidebæk

Miljøfarligt affald

Anvisningsordning

323

Skælskør

Olie- og kemikalieaffald

Anvisningsordning

764

Skælskør

Miljøfarligt affald

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Farligt affald

Henteordning

415

Ravnsborg

Olie- og kemikalieaffald

Anvisningsordning

415

Rønne

Farligt affald

Henteordning

728

Nørre Aaby

Olie- og kemikalieaffald

Anvisningsordning

371

Nørre Aaby

Farligt affald

Henteordning

371

Ryslinge

Farligt affald

Henteordning

419

Ryslinge

Problemaffald

Bringeordning

419

Ryslinge

Problemaffald

Henteordning

419

Ryslinge

Olie- og kemikalieaffald

Anvisningsordning

419

Svendborg

Olie- og kemikalieaffald

Henteordning

2031

Svendborg

Farligt affald

Henteordning

2031

Skanderborg

Farligt affald

Henteordning

1149

Hirtshals

Farligt affald

Henteordning

1017

Hirtshals

Miljøfarligt affald

Henteordning

1017

Hirtshals

Olieforurenet jord

Anvisningsordning

1017

Hirtshals

Olie- og benzinudskillere

Henteordning

1017

   
Grunden, til at der ikke er oplyst indsamlingsintervaller for henteordningerne er, at disse i praksis fungerer som ringeordninger. Hermed vil kommunerne kunne grupperes i følgende to "klynger" for så vidt angår indsamling af farligt affald fra erhverv:
Hente-/ringeordninger (9 kommuner)
Anvisningsordninger og hente-/ringeordninger (5 kommuner).

De sidste to kommuners ordninger adskiller sig såvel fra de ovennævnte 14, som ind- byrdes.

For farligt affald fra erhverv er der således også her en tendens til, at en række kommuner har relativt ensartede ordninger som med held vil kunne anvendes ved en sammenligning. For så vidt angår de øvrige kommuner kan der ikke drages nogle entydige konklusioner på det foreliggende grundlag.

7.2.6 Øvrige affaldsordninger

Ud over de ovenfor gennemgåede affaldsordninger blev der i spørgeskemaet til kommunerne ligeledes bedt om økonomiske data for følgende affaldsordninger:
Storskrald
Haveaffald
Madaffald
Klinisk risikoaffald
Transportemballager af plast
Forbrændingsegnet affald
Ståltromler
Kølemøbler
Elektronikskrot.

Servicefaktorerne for de ni ovennævnte ordninger vil alene blive gennemgået på et overordnet niveau for henholdsvis private husstande og erhverv. Dette er beskrevet i de følgende to tabeller. En mere detaljeret beskrivelse af affaldsordningerne kan findes i bilag 8.1.

Tabel 7.2.6.1.
Udvalgte servicefaktorer for "øvrige affaldsordninger" for private husstande

 

Antal kommuner med ordning

Henteordning

Bringeordning

Kombinationer af ordninger1

Storskrald

16

10

3

3

Haveaffald

16

7

4

5

Kølemøbler2

4

0

1

3

Elektronikskrot3

5

1

1

3

1 Kombinationer af ordninger dækker over, at kommunen har forskellige ordninger, herunder forskellige ordninger for henholdsvis en-/tofamlieboliger og etageboliger
2 For de øvrige 12 kommuner var det i hovedreglen muligt at aflevere kølemøbler på genbrugsstationen
3 Kommunernes regulativer for elektronikskrot skulle træde i kraft den 1. december 1999.

Det er ikke muligt at foretage nogen ensartet gruppering af de 16 kommuner ud fra de fire affaldsordninger set under et. For storskrald og haveaffald er en sådan gruppering delvis mulig. Tabellen dækker dog over, at der fx er forskellige indsamlingsintervaller i forbindelse med henteordninger, mens nogle kommuner ikke angiver indsamlingsintervaller.

Tabel 7.2.6.2.
Udvalgte servicefaktorer for "øvrige affaldsordninger" fra erhverv.

 

Antal kommuner med ordning

Hente-
ordning1

Bringe-
ordning

Anvisnings-
ordning

Kombinationer af ordninger2

Madaffald3

15

12

0

2

1

Klinisk risikoaffald

16

12

1

0

3

Transportemballager af plast

15

2

0

11

2

Forbrændingsegnet affald

10

0

0

10

0

Ståltromler4

15

1

0

14

0

Kølemøbler

14

4

1

8

1

Elektronikskrot

13

2

0

5

6

1 Dækker også over ringeordninger
2 Kombinationer af ordninger dækker over, at kommunen har forskellige ordninger for samme affaldsfraktion
3 De to kommuner, som angiver at have en anvisningsordning, har reelt en henteordning
4 I de fleste kommuner indgår ståltromler som en del af anvisningsordningen for jern og metal.

For så vidt angår fem af de syv affaldsordninger tegner der sig en relativ klar tendens til, hvilke typer ordninger kommunerne vælger. For madaffald og klinisk risikoaffald vælges typisk en henteordning. For transportemballager af plast, forbrændingsegnet affald og ståltromler vælges typisk en anvisningsordning. Hvad angår kølemøbler og elektronikskrot er billedet betydelig mere broget.

Meget tyder dog på, at mulighederne for at foretage en reel sammenligning af ordningerne for erhverv, i form af ensartede grupperinger, er betydeligt bedre, end tilfældet er for ordningerne for private husholdninger.

Ud over de i dette kapitel beskrevne affaldsordninger har langt de fleste kommuner en række andre affaldsordninger. Det kan dreje sig om plastordninger for private husholdninger, sygehusaffaldsordninger for private husholdninger, flaske- og glas-ordninger for erhverv m.v. I bilag 7.1 er beskrevet en række af de regulativfastsatte ordninger, som er i de 16 kommuner.

 

8. Indsamling og bearbejdning af data fra forbrændings- og deponeringsanlæg

8.1 Analyse af gebyrer og regnskabsprincipper for de anlæg der besvarede spørgeskemaet
8.1.1 Blandet affald til forbrænding
8.1.2 Dagrenovation
8.1.3 Blandet affald til deponering
8.1.4 Trends og konkluderende kommentarer
8.2 Undersøgelse af de udvalgte 5 affaldsselskaber
8.2.1 Analyse
8.3 Konklusion

Dette kapitel beskriver, hvorledes der er indsamlet oplysninger til brug for den regnskabstekniske analyse af forbrændings- og deponeringsanlæg. De indsamlede oplysninger bliver dernæst behandlet med henblik på at undersøge om regnskabstekniske forhold kan forklare eventuelle forskelle i behandlingsgebyrerne.

I første omgang blev der udsendt spørgeskemaer til 48 kommunale modtageanlæg, der modtager affald til forbrænding og/eller deponering. Indsamlingen og behandlingen af disse data er beskrevet i afsnit 8.1.

Herefter blev der udvalgt fem affaldsselskaber, som indgår i projektet som cases. De fem affaldsselskaber blev bedt om at indsende yderligere data. Indsamlingen og behandlingen af disse data er beskrevet i afsnit 8.2.

8.1 Analyse af gebyrer og regnskabsprincipper for de anlæg der besvarede spørgeskemaet

Spørgeskemaet (bilag 8.1) blev udsendt til 48 kommunale anlæg, der modtager affald til forbrænding og/eller deponering. Anlæggene blev anmodet om at fremsende følgende oplysninger:
Årsregnskab for 1999, gerne med supplerende bilag, specifikationer eller beretninger
Oversigt over forbrændingstakster/-gebyrer, og/eller
Oversigt over deponeringstakster/-gebyrer.

Anlæggene blev endvidere bedt om at angive, om de var (med)ejer af et forbrændings- og/eller et deponeringsanlæg. Endelig blev anlæggene bedt om at angive, om de var interesseret i at være genstand for en nærmere undersøgelse.

Udsendelsen af spørgeskemaerne blev fulgt op af telefoniske henvendelser for at opnå så stor en svarprocent som muligt. Således er det lykkedes at indsamle brugbare oplysninger fra 37 af de 48 adspurgte anlæg.

På basis af de indkomne oplysninger kan en væsentlig del af affaldet groft opdeles i følgende fraktioner:
Blandet affald til forbrænding
Dagrenovation (til forbrænding)
Blandet affald til deponi.

Den efterfølgende regnskabstekniske analyse tager udgangspunkt i disse fraktioner.

8.1.1 Blandet affald til forbrænding

I alt 18 affaldsmodtagere angav et gebyr for modtagelse af blandet affald til forbrænding. For adskillige af de 18 affaldsmodtageres vedkommende forlanger man et mergebyr, såfremt den bortskaffede mængde ikke har den fornødne "renhedsgrad", men kræver en eller anden form for specialbehandling, eksempelvis manuel sortering. For en række af selskaberne kan mergebyret betegnes som ganske væsentligt, hvilket kan skyldes, at det forhøjede gebyrniveau ikke alene skal afspejle meromkostninger, men også skal opfattes som opdragende over for private og virksomheder, der afleverer affald. Dette aspekt er dog ikke underkastet en nærmere undersøgelse eller analyse.

De resterende 11 selskaber har ikke angivet andet end gebyr pr. ton bortskaffet affald. De i statistikken anvendte gebyrer er alle ekskl. statsafgifter og omkostninger til ekstrabehandling.

Gebyrerne fra de 18 selskaber fordeler sig som angivet i tabellen nedenfor.

Tabel 3.1.
Sammenhæng mellem anvendelse af regnskabsprincipper og gebyr for fraktionen "Blandet affald til forbrænding"

Regnskabsprincip

+100 kr./ton

+200 kr./ton

+300 kr./ton

+400 kr./ton

+500 kr./ton

7

6

3

1

1

Aktiveres og afskrives anlæg

Ja
Nej

3
4

4
2

1
2

1
-

1
-

Udgiftsførsel af anlægsaktiver

Ja
Nej

4
3

4
-

2
-

1
-

1
-

Henlæggelser/hensættelser

Ja
Nej

4
-

4
1

2
-

1
-

-
1

Fordeling af fælles omkostninger

Ja
Nej

6
-

3
1

1
1

-
-

1
-

Opdeling i driftsområder

Ja
Nej

7
-

4
-

3
-

-
-

1
-

   
Bemærk, at ikke alle selskaber, der har angivet et gebyr for den pågældende fraktion, nødvendigvis har angivet, hvilke regnskabsprincipper man anvender.

Det kan oplyses, at det selskab, der har et gebyr på over kr. 500 pr. ton, er belastet af geografiske forhold, der kan gøre sammenligningen med andre selskaber vanskelig.

8.1.2 Dagrenovation

I alt 18 affaldsmodtagere angav et gebyr for modtagelse af dagrenovation til forbrænding.

Gebyrerne fra de 18 selskaber fordeler sig som angivet i tabellen nedenfor.

Tabel 8.1.2.1.
Sammenhæng mellem anvendelse af regnskabsprincipper og gebyr for fraktionen "Dagrenovation"

Regnskabsprincip

+100 kr./ton

+200 kr./ton

+300 kr./ton

+400 kr./ton

+500 kr./ton

5

6

5

1

1

Aktiveres og afskrives anlæg

Ja
Nej

2
3

4
2

2
3

1
-

1
-

Udgiftsførsel af anlægsaktiver

Ja
Nej

4
1

4
-

2
2

1
-

1
-

Henlæggelser/hensættelser

Ja
Nej

2
-

4
1

4
-

1
-

-
1

Fordeling af fælles omkostninger

Ja
Nej

4
-

3
1

3
1

-
-

1
-

Opdeling i driftsområder

Ja
Nej

5
-

4
-

5
-

-
-

1
-

    
Bemærk, at ikke alle selskaber, der har angivet et gebyr for den pågældende fraktion, nødvendigvis har angivet, hvilke regnskabsprincipper man anvender.

8.1.3 Blandet affald til deponering

I alt 28 affaldsmodtagere angav et gebyr for modtagelse af blandet affald til deponi. For en del af de 28 affaldsmodtageres vedkommende forlanger man et mergebyr, såfremt den bortskaffede mængde ikke er sorteret på behørig vis, men kræver en eller anden form for specialbehandling, eksempelvis manuel sortering. For flere af de 28 selskaber kan mergebyret betegnes som ganske væsentligt, hvilket kan skyldes, at det forhøjede gebyrniveau ikke alene skal afspejle meromkostninger, men også skal opfattes som opdragende over for private og virksomheder, der afleverer affald, jf. omtalen under blandet affald til forbrænding. Dette aspekt er dog ikke underkastet en nærmere undersøgelse eller analyse.

Gebyrerne fra de 28 selskaber fordeler sig som angivet i tabellen nedenfor.

Tabel 8.1.3.1.
Sammenhæng mellem anvendelse af regnskabsprincipper og gebyr for fraktionen "Blandet affald til deponi".

Regnskabsprincip

+100 kr./ton

+200 kr./ton

+300 kr./ton

+400 kr./ton

+500 kr./ton

9

9

6

2

2

Aktiveres og afskrives anlæg

Ja
Nej

7
2

7
2

2
4

2
-

2
-

Udgiftsførsel af anlægsaktiver

Ja
Nej

7
2

5
3

6
-

1
-

2
-

Henlæggelser/hensættelser

Ja
Nej

8
1

8
1

1
3

2
-

-
2

Fordeling af fælles omkostninger

Ja
Nej

6
1

7
1

2
2

2
-

2
-

Opdeling i driftsområder

Ja
Nej

8
-

8
-

5
-

2
-

2
-

  
Bemærk, at ikke alle selskaber, der har angivet et gebyr for den pågældende fraktion, nødvendigvis har angivet, hvilke regnskabsprincipper man anvender.

Som supplement til ovenstående fremstilling af de indkomne svar fra renovationsselskaberne er i nedenstående tabel 8.1.3.2 vist gennemsnitsgebyrer for hver af de enkelte fraktioner sammenholdt med de respektive regnskabsprincipper.    Det skal bemærkes, at der ved beregningen af gennemsnitstal er set bort fra det ene selskab, der havde signifikant større gebyrer end de øvrige. Dette skyldes dette selskabs særlige driftsforhold set i relation til geografien.

Tabel 8.1.3.1.
Gennemsnitsgebyrer sammenholdt med regnskabsprincipper

Regnskabsprincip

Gennemsnitsgebyrer

Blandet affald (forbrænding)

Dagrenovation (forbrænding)

Affald til deponering

Aktiveres og afskrives anlæg

Ja
Nej

250 (9)
227 (8)

268 (9)
245 (8)

234 (19)
279 (8)

Udgiftsførsel af anlægsaktiver

Ja
Nej

244 (11)
148 (3)

240 (11)
262 (3)

254 (20)
187 (5)

Henlæggelser/hensættelser

Ja
Nej

246 (11)
299 (1)

275 (11)
271 (1)

216 (19)
321 (6)

Fordeling af fællesomkostninger

Ja
Nej

202 (10)
282 (2)

234 (10)
282 (2)

244 (18)
255 (4)

Opdeling i driftsområder

Ja
Nej

224 (14)
-

245 (14)
-

245 (24)
-

  
Tallene i parentes angiver antallet af renovationsselskaber, der qua deres besvarelser indgår i beregningen af gennemsnittet.

8.1.4 Trends og konkluderende kommentarer

Anvendelse af regnskabsprincipperne generelt

Hvis et affaldsselskab anvender et af de ovennævnte regnskabsprincipper, er der en tendens til, at der anvendes flere. Der er således en klar overvægt af virksomheder, der anvender fire eller flere af de fremhævede regnskabsprincipper. Det skal bemærkes, at anvendelse af både afskrivninger og udgiftsførsel godt kan forekomme, selv om de teoretisk set burde udelukke hinanden. Dels fordi der kan være tale om udgiftsførsel op til en vis beløbsgrænse, dels fordi der kan være tale om afskrivning af meget store investeringer som et forbrændingsanlæg, hvor selskabet normalt udgiftsfører også store, men ikke så store investeringer.

Forbrænding - anvendelse af regnskabsprincipperne

Det er kun på området aktivering og afskrivning af anlæg, at der stort set er lige mange, der anvender/ikke anvender princippet (8 og 9). På de andre områder er der majoritet af de selskaber, der anvender de nævnte principper. Alt andet lige skulle der på forbrændingsanlægget derfor ikke være så meget "støj" fra forskelle i regnskabsprincipper. Dette skal suppleres med, at de selskaber, der ikke aktiverer og afskriver, i mange tilfælde anvender afdrag som omkostning og dermed helt eller del- vist eliminerer forskellen i regnskabsprincip.

Dette har dog ikke givet sig udslag i en harmonisering af gebyrerne, hvorfor der må være andre årsager til forskelle i gebyrer end de regnskabsmæssige forhold.

Deponi - anvendelse af regnskabsprincipperne

På deponiområdet er der generelt større forskel i anvendelsen af regnskabsprincipper, når der ses bort fra opdeling i driftsområder. Derfor vil der ved analyse af deponigebyrer skulle tages et større hensyn til forskelle i regnskabsprincipper end for forbrændings vedkommende.

Aktivering og afskrivning

På forbrændingsområdet er der generelt højere gebyrer for de selskaber, der aktiverer og afskriver. Derimod er der generelt lavere gebyrer for de selskaber, der ikke udgiftsfører anlægsaktiver. Dette harmonerer dog ikke med den tidligere anførte konklusion vedrørende aktivering og afskrivning. Da der kun er tre respondenter under udgiftsførsel af anlægsaktiver, kan det eventuelt tilskrives statistisk usikkerhed.

På deponiområdet er der modsætningsvis et generelt højere gebyr for de, der ikke aktiverer og afskriver, hvilket er i overensstemmelse med teorien.

Henlæggelser

På grund af det beskedne antal respondenter, der ikke anvender henlæggelser, er det vanskeligt at sige noget generelt om henlæggelser og gebyrstørrelser på forbrændingsområdet.

På deponiområdet er der en tendens til, at de, der anvender henlæggelser, har et lavere gebyr end de, der ikke anvender henlæggelser. Dette er i et vist omfang i overensstemmelse med det tidligere anførte eksempel, hvor henlæggelser kan anvendes til at udligne fremtidige investeringers indflydelse på gebyret. Omvendt kan påbegyndelse af henlæggelser til et større fremtidigt anlæg også give anledning til et højere gebyr.

Fordeling af fællesomkostninger

Vedrørende fordeling af fællesomkostninger er der generelt lavere gebyrer for de, der anvender fordeling. Dette er ikke i overensstemmelse med det eksempel, der tidligere er anført. Dog skal der også her tages hensyn til det beskedne antal respondenter (2 ud af 12 fordeler ikke på forbrændingsområdet).

Opdeling i driftsområder

Respondenterne anvender alle dette princip, hvorfor det ikke skulle give anledning til forskelle.

Det er ikke muligt med sikkerhed at påvise en systematisk sammenhæng mellem forskelle i regnskabsprincipper og forskelle i gebyrer på den undersøgte population. Der er som vist i kapitel 4.3 rent logisk en sammenhæng mellem forskelle i regnskabsprincipper og forskelle i gebyrer, men denne forskel kommer ikke til udtryk i den valgte stikprøve, hvorfor der må være andre forhold, der også betinger forskellene.

Der er i mange selskaber et ønske om, at der er en jævn udvikling i gebyrerne, og at borgere og brugere dermed ikke oplever store udsving i gebyrerne. Denne praksis udjævner forskelle i regnskabspraksis, men vil derfor også sløre forskelle heri.

Desuagtet at der ikke for stikprøvens vedkommende kan påvises en sammenhæng mellem forskelle i regnskabspraksis og forskelle i gebyrer, kan det anbefales, at der af hensyn til sammenligninger mellem selskabernes gebyrer anvendes ensartede regnskabsprincipper. Dette af hensyn til at søge at eliminere så mange usikkerhedsfaktorer som muligt.

Inspiration til at opnå sammenligneligheden og dermed gennemsigtigheden kan søges i "Råd og Vink".

8.2 Undersøgelse af de udvalgte 5 affaldsselskaber

De 37 affaldsselskaber i Danmark, der besvarede spørgeskemaet, repræsenterer en bred indgangsvinkel til, hvordan gebyrer fastsættes. Det skyldes, at en lang række af forhold spiller ind, når det enkelte selskab skal beregne sine gebyrer. De mange parametre beskrives og sammenholdes andetsteds, men de medfører i praksis, at relativt få selskaber er så ens, at en egentlig sammenholdelse af gebyrer efter regnskabsprincipper giver mening. Ofte er det andre parametre, der er bestemmende for, hvor gebyrsatserne størrelsesmæssigt befinder sig.

For at kunne foretage en vurdering af regnskabsprincippernes specifikke betydning, er det altså nødvendigt at eliminere andre "støjkilder" såsom geografisk placering, befolkningsgrundlag og valg af anvendt teknologi.

Med henblik på at kunne foretage en uddybende analyse af regnskabsprincippers mulige betydning for gebyrfastsættelsen på 3 udvalgte, standardiserede fraktioner, er 5 selskaber blevet valgt ud og via spørgeskemaer blevet bedt om at uddybe deres procedurer for gebyrfastsættelse og regnskabsaflæggelse. Fælles for de 5 selskaber er, at de alle har faciliteter både til deponering og forbrænding, og endvidere har alle selskaber udtrykt interesse for at deltage i den videre analyse af, hvad regnskabsprincipper kan have af betydning for gebyrfastsættelsen og regnskabsaflæggelsen. Affaldsselskaberne varierer i størrelse og er geografisk fordelt således, at 2 ligger øst for Storebælt og 3 ligger i Jylland.

De 5 selskaber blev kontaktet med henblik på at fremsende yderligere oplysninger. Henvendelsen er vedlagt som bilag 8.2. Selskaberne blev bedt om at svare uddybende på forhold som:
Gebyrer for de sidste 10 år for fraktionerne dagrenovation, affald til forbrænding og affald til deponi
Kort redegørelse for principperne i gebyrberegningen
Budget for 1999
Oplysninger om, hvorvidt der sker indregning af tidligere års underskud eller overskud i de efterfølgende års gebyrfastsættelse
Oplysninger om, hvorvidt der indgår henlæggelser i gebyrberegningen
Oplysninger om, hvorvidt der indgår teoretiske afskrivninger, eller om der anvendes udgiftsførsel af anlægsanskaffelser
Oplysninger om, hvorvidt der tilstræbes en stabil udvikling i gebyrstørrelserne
Oplysninger om, hvorvidt der fordeles fællesomkostninger på gebyrerne,
Oplysninger om, hvorvidt der indgår beregnede renter i gebyrerne
Oplysninger om øvrige forhold af betydning for gebyrfastsættelsen.

8.2.1 Analyse

8.2.1.1 Vedrørende selve gebyrberegningen

Af de 5 selskaber er det kun et, der ikke foretager decideret sammenholdelse af forventede udgifter med ønskede indtægter ved fastlæggelsen af gebyrer. Generelt sammensættes gebyrerne for at dække udgifter til drift, investeringer, afskrivninger og henlæggelser. Ligeledes er der generel praksis omkring inkludering af administrationsomkostninger i gebyrberegningen. Generelt indgår også eventuelle indtægter i forbindelse med affaldshåndteringen eller kraft/varmeproduktion i det samlede regnskab, således sådanne indtægter faktisk påvirker gebyrfastsættelsen i nedadgående retning. Der er dog ikke i alle tilfælde foretaget en konkret beregning for alle de undersøgte 10 år.

Neden for er de enkelte selskabers besvarelse vedrørende gebyrberegningen anført i tilfældig orden.

"Det er budgetterede omkostninger og forventninger til kommende års aktiviteter, der er grundlaget for taksterne. Kan dog køre en periode med en takst, som så %-reguleres."

"Gebyret er de seneste 5 år beregnet, således at samtlige udgifter (driftsomkostninger, administrationsomkostninger, renter og afdrag (afskrivning) og henlæggelser) fratrukket alle øvrige indtægter bortset fra gebyrer resulterer i en nettoomkostning, der skal dækkes af de samlede gebyrer. På affaldsvarmeværket er beregninger herefter simple, idet nettoomkostningerne divideres med de budgetterede tilførte affaldsmængder i ton, hvorefter forbrændingsgebyret kendes. På deponierne er beregningerne mere komplicerede, idet forskellige affaldsfraktioner har forskellige deponeringsomkostninger. Dette tages der hensyn til."

"Fastlæggelsen af taksterne for forbrænding tog sin start samtidig med ibrugtagningen af forbrændingsanlægget. Taksterne blev fastsat efter, at der skulle være dækning for driftsudgifter, anlægsudgifter og forrentning/afskrivning. De dengang fastsatte takster er til og med 1999 primært reguleret med en prisfremskrivning. Undtaget er dog statsafgifter, som er indregnet fuldt ud. Det skal bemærkes, at der fra og med 2000 er takstkalkuleret med omkostningsægte takster."

"På forbrændingsanlægget fastsættes gebyret efter forbrændingsomkostningerne på eget anlæg samt omkostninger til forbrænding på eksterne anlæg. På deponi er gebyret politisk fastsat, idet gebyret er besluttet fastsat højere end gebyret til forbrænding."

"Gebyrerne fastlægges i relation til omkostningerne ved anlæggenes drift set i relation til belastning af materiel, energiindhold, omkostningsdækning i relation til afsætningsaftaler på varme (60% varmebelastning og 40% affaldsbelastning af udgifter)."

8.2.1.2 Vedrørende stabilitet og opnåelse af politiske mål

Alle selskaber tilstræber en stabil udvikling i affaldsgebyrerne over for kunderne. Et selskab er villig til at agere buffer over for stigende statsafgifter, så kunderne oplever en tillempet, afdæmpet udvikling. Alle selskaber ser dog også gebyrfastsættelsen som en indtægt, der fuldt ud skal dække diverse omkostninger.

En enkelt kommune har som opdragende foranstaltning besluttet, at gebyret for deponi pr. definition skal være højere end for forbrænding. Dette lader ikke til at være gældende for de øvrige fire selskaber i den udvidede analyse. Vi kan ikke udelukke, at der for selskaberne i den store population kan ske sådanne miljøpolitiske afvejninger. Der kan dog også være økonomiske motiver forbundet hermed, såfremt deponi på langt sigt og med indregning af alle direkte og indirekte omkostninger er dyrere end forbrænding.

Vedrørende ønsket om en stabil udvikling i gebyrerne har vi undersøgt gebyrudviklingen for dagrenovation for de fem selskaber set over 10 år. Dette er vist i tabel 8.2.1.2.1.

Tabel 8.2.1.2.1
Stigningstakst for gebyr for forbrænding af dagrenovation

 

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Selskab 1

-16%

-11%

126%

3%

3%

-14%

23%

11%

5%

Selskab 2

 

 

0%

0%

23%

20%

7%

0%

-5%

Selskab 3

0%

0%

0%

0%

U/B

200%

33%

-25%

17%

Selskab 4

-4%

0%

5%

3%

3%

0%

5%

30%

3%

Selskab 5

6%

0%

16%

2%

2%

26%

3%

7%

3%

  
Tabellen kan ikke umiddelbart bekræfte et ønske om en stabil udvikling i gebyrerne.

8.2.1.3 Vedrørende regnskabsprincipper

Nedenfor er vist svarene på spørgsmålene vedrørende anvendte regnskabsprincipper ved gebyrberegningen for de fem selskaber. Svarene er ikke anført i samme orden som oplistningen af selskaberne ovenfor eller i tabellerne

I. Aktiveres og afskrives der på materielle anlægsaktiver (driftsmidler, anlæg, deponi, etc.)?
Nej
Ja, for et anlæg ud af to
Nej, kun delvist, hvis en investering betales kontant, straksafskrives den. Der kan optages lån, i hvilket omfang afdrag udgiftsføres
Ja
Både og, idet der sker en afskrivning af de materielle anlægsaktiver over egenkapitalen, medens afdrag på optagne lån udgiftsføres i resultatopgørelsen.

II. Sker der indregning af henlæggelser i gebyrberegningen?
Det gør der ikke
Det gør der
Det gør der ikke
Sker kun, hvad angår regnskabsaflæggelsen, ikke hvad angår gebyrerne
Det gør der.

III. Fordeles fællesomkostninger til de enkelte aktiviteter?
Ja
Ja, hvad angår administrationsomkostninger
Ja
Ja, fællesomkostninger til administration fordeles
Ja og nej, fællesomkostninger indgår på mellemregningskontoen som en udgift.

IV. Er budget/bogføring/regnskab opdelt i de enkelte aktiviteter/afdelinger?
Ja, hele regnskabet er opdelt på afdelinger
Ja
Ja
Ja, de enkelte afdelinger budgetteres og bogføres særskilt
Ja.

Konkluderende er der forskel på de regnskabsprincipper, der afleder midlertidige forskelle som for eksempel, om der afskrives eller ej. For de principper, der afleder permanente forskelle, er der generelt ikke forskel, idet der fordeles fællesomkostninger og opdeles i aktiviteter.

8.2.1.4. Vedrørende den størrelsesmæssige spredning af gebyrerne

I nedenstående tre tabeller har vi vist indeks for de tre fraktioners gebyrer for de fem selskaber. Selskab 1 og 1991 er lig med 100.

Tabel 8.2.1.4.1.
Gebyr for forbrænding af dagrenovation - indeks (selskab 1 1991 = 100)

 

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Selskab 1

100

84

75

169

174

179

154

190

211

221

Selskab 2

-

-

142

142

142

175

210

225

225

213

Selskab 3

0

0

0

0

0

30

90

120

90

105

Selskab 4

96

92

92

96

99

102

102

107

140

144

Selskab 5

108

114

114

132

135

138

174

180

192

198

   
Selskab 3 har i en årrække ikke opkrævet gebyr til forbrænding. Angiveligt på grund af en god varmepris. Herudover er der en faktor 2 i forskel på højeste og laveste indeks for gebyrerne.

Ser man på de tre selskaber, der har de markant højeste gebyrer på forbrænding af dagrenovation, er der ikke sammenfald mellem de anvendte regnskabsprincipper, idet der både anvendes og ikke anvendes afskrivninger og henlæggelser.

Tabel 8.2.1.4.2.
Gebyr for blandet affald til forbrænding - indeks (selskab 1 1991 = 100)

 

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Selskab 1

100

95

88

139

143

147

126

156

173

181

Selskab 2

-

-

116

116

116

143

172

184

184

174

Selskab 3

0

0

0

0

0

25

37

61

74

86

Selskab 4

78

75

75

78

81

83

83

88

114

118

Selskab 5

88

93

93

69

69

71

61

78

88

93

   
Her er samme konklusion som for dagrenovation, idet det bemærkes, at der for selskab 5’s vedkommende er et lavere gebyr for blandet affald end for dagrenovation.

Tabel 8.2.1.4.3.
Gebyr for blandet affald til deponi - indeks (selskab 1 1991 = 100)

 

1991

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

Selskab 1

100

103

103

149

153

157

93

145

169

174

Selskab 2

-

-

196

196

196

173

172

172

221

221

Selskab 3

38

43

45

47

49

50

56

66

86

93

Selskab 4

78

75

75

78

81

83

83

88

105

108

Selskab 5

-

75

78

78

78

78

86

96

100

110

   
Der er også her en faktor 2 i forskel mellem laveste og højeste indeks og manglende sammenfald mellem de anvendte regnskabsprincipper.

8.2.1.5 Vedrørende størrelsen af de fremhævede selskaber

Alle fem selskaber er så store, at det generelt er relevant at anvende de regnskabsprincipper, der er blevet spurgt om.

Selskaberne er så store, og de administrative fællesomkostninger så betydelige, at de bevidst inddrages som en aktivitet, der skal dækkes via gebyrindkrævningen i forbindelse med affaldshåndteringen.

Herudover opdeler alle selskaberne regnskabsføringen i aktiviteter.

8.3 Konklusion

Konklusionen på den supplerende undersøgelse af fem selskaber er, at det heller ikke for disse selskaber set over en 10-års periode er muligt at påvise en sammenhæng mellem forskelle i regnskabsprincipper og forskelle i gebyrer.

Et ønske om en jævn udvikling i gebyrerne kan ikke umiddelbart bekræftes af gebyrerne for de fem.

Der er forskel de enkelte selskaber imellem, men årsagerne skal snarere findes i andre forhold. som den politiske tradition, produktionsapparatets tilstand, myndighedskrav, befolkningsgrundlag mv.

En række af de andre faktorer og forhold, der kan have indflydelse på gebyrfastsættelsen, er angivet i bilag.

 

Bilag

4.1 Bruttoliste over faktorer der kan have indflydelse på de kommunale omkostninger til affaldsordninger
4.2 Det kommunale budget- og regnskabssystem
5.1 Vejledning og spørgeskema til de 16 kommuner
6.1 Udfyldte spørgeskemaer fra de 16 kommuner
7.1 Regulativfastsatte ordninger i de 16 kommuner
8.1 Spørgeskema udsendt til 48 kommunale anlæg
8.2 Opfølgende spørgeskema til 5 udvalgte affaldsselskaber
8.3 Andre faktorer og forhold der kan forventes at have indflydelse på gebyrfastsættelsen

Bilag 4.1. Bruttoliste over faktorer der kan have indflydelse på de kommunale omkostninger til affaldsordninger

Faktorer der har indflydelse på omkostninger for kommunale affaldsordninger

Faktorens indflydelse på gebyrets samlet størrelse

Har kommunen indflydelse på faktoren

 

 

 

Økonomiske forhold

 

 

Driftsomkostninger

 

 

Personale og administration

Jo større administration, des højere gebyrer.

Stor, da kommunen, inden for rammerne af lovgivningen, selv fastsætte størrelsen og organiseringen af administrationen, herunder omfanget af de opgaver der skal løses og hvordan

Varekøb

Jo flere varekøb, des højere gebyrpriser (alt andet lige)

Gennem kommunernes indkøbspolitik har kommunen indflydelse (kvalitetskrav, miljøkrav, muligheder for mængderabat m.v.)

Vedligeholdelse

Jo mere vedligeholdelse, des højere gebyrer. Vedligeholdelsen vil i et vist omfang afhænge af den valgte teknologi/materiel. God vedligeholdelse kan på lang sigt føre til færre investeringer

Stor, da kommunerne har indflydelse på valg af teknologi/materiel og heraf følgende vedligeholdelse

Indsamling af affald

Jo større udgifter til driften af indsamlingen, des højere gebyrer (driften kan såvel være udliciteret som varetaget af kommunen selv)

Stor, da kommunen selv træffer beslutning om, hvorledes indsamlingen skal foregå

Omkostninger ifm. større investeringer

 

 

Henlæggelser

I det omfang kommunen foretager henlæggelser til senere investeringer, vil gebyret blive større. Tilsvarende vil ske, hvis investeringer finansieres efter den er foretaget.

Afhænger af om investeringen er frivillig eller nødvendig samt forudsætningerne for den valgte investering (fx teknologivalg, miljøkrav, m.v)

Etablering af anlæg

Mulighederne for at etablere anlæg, vil påvirke gebyret. Påvirkningen vil afhænge af fx de geografiske og demografiske forhold samt valget af teknologi.

Begrænset, da der stilles omfangsrige krav til fx etableringen af forbrændingsanlæg og deponeringsanlæg.

Indkøb af materiel (indsamlingsmateriale, køretøjer, containere o.lign)

Kvaliteteten og mængde af materiel påvirker gebyret i opadgående retning

Stor, da kommunen selv træffer beslutning om kvaliteten og mængden af materiel

Afskrivningsperiode

Afskrivningsperiodens længde har betydning for størrelsen af det årlige bidrag fra gebyrerne

Rimelig, da kommunen selv vælger sin afskrivningsperiode

Udgifter/indtægter

 

 

Behandlingsgebyrer

Jo højere behandlingstakster, des højere gebyrer

Begænset, afhænger af fx ejerforhold, teknologi og effektivitet

Afsætningspriser, herunder energi- og varmepriser

Jo højere afsætningspriser, des lavere gebyrer og vice versa

Afhænger af hvad affaldet skal afsættes til. Hvis kommunen har ejerskab til behandlingsanlægget er der mulighed for indflydelse. For en række affaldsfraktioner har markedspriserne stor betydning, da behandlingen varetages af private behandlingsvirksomheder

Afgifter (affaldsafgifter, affaldsvarmeafgifter)

Jo højere afgifter, des højere gebyrer og vice versa

Kommunerne har ingen direkte indflydelse på fastsættelsen af afgifterne

Renteindtægter/-udgifter

Jo flere renteindtægter, des lavere gebyrer og vice versa

Begrænset, da renteindtægter må formodes at være begrænset, qua det er et hvile-i-sig-selv-område

Salg af ekstra sække, stativer, kompostbeholdere, m.v.

Jo flere vare du kan sælge til borgerne uden for ordningen, des lavere gebyrer

Stor, da kommunen bestemmer ordningens omfang og indhold

Salg af vare fra genbrugsbutik på genbrugsstationen

Jo mere salg, des lavere gebyrer (alt andet lige)

Stor, da kommunen selv beslutter om den vil etablere en genbrugsbutik

 

 

 

Organisatoriske forhold

 

 

"In-house" produktion

Kommunerne kan selv, eller i fælleskommunale samarbejder vælge at løse en række af opgaverne. Dette kan påvirke gebyret såvel positivt som negativt

Stor, da kommunen selv beslutter dette, under hensyntagen til de konkurrenceretlige regler

Udlicitering

Kommunerne kan selv, eller i fælleskommunale samarbejder vælge, at udlicitere en række af opgaverne.Dette kan påvirke gebyret såvel positivt som negativt.

Stor, da kommunen selv beslutter om opgaver skal udliciteres.

Varetages opgaven af kommunen og/eller et affaldsselskab

Det kan ikke konkluderes entydigt, i hvilken retning dette forhold påvirker gebyret. For mindre kommunerne vil etableringen af et fælleskommunat selskab kunne føre til effektiviseringsgevinter, mens større kommuner ikke nødvendigvis vil kunne opnå effektiviseringsgevinter

Stor, da kommunen selv beslutter om den vil indgå i et fælleskommunalt selskab.

Ejerskab af behandlingsanlæg

Det kan ikke afgøres om ejerskabet har en positiv eller negativ indflydelse på gebyrets størrelse

Stor, da kommunen selv træffe beslutning om ejerskab, under hensyntagen til de konkurrenceretlige regler

 

 

 

Demografiske forhold

 

 

Boligtyper/boligsammen-
sætningen

Fordelingen mellem etagebyggeri, række, villaer og parcelhuse samt tætheden heraf påvirker gebyret i begge retninger

Begrænset (og langsigtede), da det kræver ændringer i kommunens boligstruktur

Befolkningstætheden

Des større befolkningstæthed, des lavere gebyrer (alt andet lige)

Begrænset (og langsigtede), da det kræver tiltrækning af "nye" borgere til kommunen.

Antal beboere pr. husstand

Jo flere beboere pr. husstand, des højere gebyrer (alt andet lige)

Begrænset

"Besværlige" afhentningsadresser

"Besværlige" afhentningsadresser, vil det medføre øget gebyrer for den/de pågældende husstande, da de kan pålægges et "særgebyr"

Kommunen kan opfordre til at adgandgsforholdene gøres bedre, men kan ikke tvinge borgeren. Pålægningen af et "særgebyr" kan dog virke motiverende

Erhvervstæthed

Des større erhvervstæthed, des lavere gebyrer (alt andet lige)

Begrænset, da det kræver ændringer i erhvervsstrukturen (udlægning af områder, erhvervspolitik m.v.)

Erhvervssammensætning

Jo flere forskellige affaldsfraktioner, des dyrere vil det alt andet lige være at indsamle den enkelte affaldsfraktion

Begrænset, kan blandt andet ske gennem den førte erhvervspolitik

Virksomhedernes størrelse

Jo flere ansatte, des større mængder affald pr. virksomhed (alt andet lige)

Begrænset, kan blandt andet ske gennem den førte erhvervspolitik

 

 

 

Serviceforhold

 

 

Antal affaldsordninger

Jo flere affaldsordninger, des højere gebyrer (alt andet lige). Dette kan dog afhænge af fx behandlingspriserne, indsamlingspriser o.lign. Det er ikke utænkeligt, at øget udsortering kan føre til lavere gebyrer set under et, blandt andet må man forvente at der kan opnås rationaliseringsgevinster i administrationen.

Stor, da kommunen selv vælger antallet af ordninger, udover hvad der kræves i henhold til affaldsbekendtgørelsen

Ordningstype (indsamlings- eller anvisningsordning)

Anvisningsordninger betyder lavere gebyrer

Rimelig, da kommunen i et vist omfang selv bestemmer ordningens form (bekendtgørelsen stiller dog visse krav til ordningernes type)

Indsamlingsmateriel

Jo dyrere indsamlingsmateriel, des højere gebyrer. Kvaliteten/enkeltheden af den valgte teknologi/ordning vil desuden have indfllydelse på gebyrets størrelse.

Stor, da kommunerne i vidt omfang står for valget af indsamlingsmateriel

Antal afhentninger

Jo flere afhentninger, des højere gebyrer

Stor, da kommunerne i vidt omfang selv fastlægger antallet af afhentninger

Affaldsordningernes dækningsgrad

Jo større dækningsgrad, des højere gebyrer (alt andet lige)

Rimelig, da kommunen inden for rammerne af affaldsbekendtgørelsen selv kan bestemme dækningsgraden af affaldsordningerne

Antal genbrugsstationer

Jo flere genbrugsstationer, des højere samlet gebyrer

Stor, da kommunerne bestemmer hvor mange genbrugsstationer der skal etableres

Antal fraktioner på genbrugsstationerne

Øget udsortering kan fører til lavere behandlingsomkostninger for den samlede affaldsmængde, da det betyder renere affaldsfraktioner. Det omvendte kan dog også være tilfældet, såfremt behandlingsomkostningerne for nogle af de udsorterede fraktioner er forholdsvis stor. Øget udsortering stiller endvidere større krav til genbrugspladsen etablering og drift, hvilket alt andet lige øger omkostninger og dermed gebyret.

Stor, da kommunen har indflydelse på antallet af fraktioner på genbrugspladsen samt driften heraf

Genbrugsbutik på genbrugspladsen

Etableringen af en genbrugsbutik fører til lavere gebyrer, da mindre affald vil skulle videreføres til "normal" behandling. Omvendt kræver genbrugsbutikken ressourcer, hvilket øger gebyret.

Stor, da kommunen selv bestemmer om der skal være en genbrugsbutik.

Åbningstider på genbrugspladsen

Jo længere åbningstider, des større gebyrer (alt andet lige). Begrænset åbningstider, kan medfører at udsorteringen begrænses, hvilket kan medfører højere gebyrer

Stor, da kommunen selv fastsætter genbrugsstationens åbningstider

Borgerservice (mulighed for borgerhenvendelse, dialog, informationsmateriale m.v.)

Øger service vil alt andet lige øge gebyrets størrelse. Omvendt kan servicen medvirke til en bedre udsortering m.v., der samlet set vil begrænser udgifterne og dermed medføre lavere gebyrer

Stor, da kommunen selv bestemmer sit serviceniveau overfor borgerne

Virksomhedsservice (erhvervsaffalds-
konsulenter, informationsmateriale, mulighed for virksomhedshenvendelser m.v.)

Øget service vil alt andet lige øge gebyrets størrelse. Omvendt kan servicen medvirke til bedre udsortering m.v., der samlet set vil begrænse udgifterne og dermed medføre lavere gebyrer

Stor da kommunen selv bestemmer sit serviceniveau overfor virksomhederne

 

 

 

Andre forhold

 

 

Borgernes indstilling

Jo bedre udsortering, des lavere gebyrer (alt andet lige).

Kommunerne har ikke direkte indflydelse på borgernes indstilling, men kan påvirke motivationen gennem informationsmateriale, dialog og delvist gennem gebyrets størrelse, fx vægtbaseret gebyrer (under hensyntagen til principperne for gebyrfastsættelsen)

Øvrige myndigheders administrationspraksis (amter, skat og told, arbejdstilsynet m.v.)

Der kan ikke siges noget entydigt om, hvorledes dette påvirker gebyret

Begrænset i det omfang de øvrige myndigheders administration sker inden for rammer af lovgivningen på de respektive områder

Affaldsmængder

Jo større affaldsmængder i kommune, des højere gebyrer (alt andet lige)

Begrænset, da kommunes vanskeligt kan styre brugernes forbrug og dermed deres affaldsproduktion

Arbejdsmiljø

Jo bedre arbejdsmiljø, des højere gebyrer. Bedre arbejdsmiljø kan dog motivere medarbejderne til en mere effektiv indsats, hvilket kan resultatere i lavere gebyrer

Stor, da kommunerne kan bestemmer arbejdsmiljøforholdene udover det påkrævet

Kvalitetskrav til behandlingen

Jo højere kvalitetskrav, des højere gebyrer (alt andet lige)

Stor, da kommunerne selv fastsætte kravene til behandlingen af affaldet ud over det påkrævet. Det kræver selvfølgelig at der eksisterer behandlingsanlæg, som kan leve op til kommunens krav

Bilag 4.2. det kommunale budget- og regnskabssystem

Som led i en analyse af gennemsigtighed i kommunale affaldsgebyrer skal det undersøges, i hvilken udstrækning den generelle statistik, der indsamles inden for rammerne af Indenrigsministeriets kommunale budget- og regnskabssystem (KBRS), kan anvendes i analyser eller udvælgelse af de 15 pilotkommuner under Del A i metodebeskrivelsen.

KBRS er netop blevet revideret, og med de nye ændringer er der skabt et bedre grundlag for at anvende KBRS som udgangspunkt for en vurdering af det kommunale omkostningsniveau på affaldsområdet (herunder en vejledende kontoplan). Det er dog ikke muligt at anvende det revideret KBRS, idet denne undersøgelse bygger på 1999-tal.

Analysen af gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer

I det foreløbige metodeoplæg vedrørende Del A – kommunale affaldsordninger for affald fra private husstande og erhverv lægges der op til, at der skal foretages analyser baseret på nøgletal for de 15 kommuner, som omfatter udgifter/omkostninger vedrørende:
Administration
Genbrugsordninger
Haveaffald
Storskrald/genbrugsstation
Dagrenovationsindsamling
Miljøfarligt affald.

Analysemetoden forudsætter, at rimelig detaljerede udgiftsoplysninger vedrørende ovenstående udgifter til administration og ordninger kan sammenholdes med mål for serviceniveau, frekvenser, befolkningstæthed mv.

I oplægget fravælges et antal poster, herunder poster som:
Renteudgifter/indtægter
Investeringer
Henlæggelser.

Det kommunale budget- og regnskabssystem

Inden for rammerne af Indenrigsministeriets kommunale budget og regnskabssystem (KBRS) indsamles fra kommunale budgetter og regnskaber, drifts- og anlægsudgifter og indtægter på hovedfunktionen 0.45 Renovation.

Hovedfunktionen renovation er underopdelt i funktionerne:

0.45.60 Fælles formål
0.45.61 Renovation
0.45.62 Konverteringsanlæg
0.45.63 Lossepladser
0.45.64 Olie- og kemikalieaffald mv.
0.45.65 Genanvendelsesanlæg og forsortering.

For samtlige funktioner er følgende grupperinger autoriserede for drift:

90 Administrationsudgifter
91 Renter af kommunens udlæg
92 Gebyr for genanvendelsesordninger
93 Salg af genanvendelige materialer

Endvidere er udgifts- og indtægtsarterne autoriseret tværgående i den kommunale kontoplan og dermed også for renovation.

Yderligere indsamles kommunernes budgetterede personale (omregnet til fuldtidsstillinger) på funktionsniveau som led i KBRS.

Endelig indsamles uden for de egentlige statistik hovedtal for fælleskommunale virksomheder i henhold til styrelseslovens §60, herunder 53 fælleskommunale selskaber (B2000) inden for området renovation og genbrug.

Regnskabsprincipper

Regnskabsprincipperne, som anvendes i KBRS, er det såkaldte modificerede udgiftsbaserede regnskab. Det betyder, at de løbende udgifter og indtægter registreres og periodiseres efter transaktionsprincippet pr. regnskabsår. Alle udgifter også større investeringer med et flerårigt sigte udgiftsføres på transaktionstidspunktet, mens beregnede omkostninger, som fx periodiserede afskrivninger, ikke anvendes.

Kommunerne skal imidlertid fastsætte deres takster efter hvile-i-sig-selv-princippet, hvor taksterne skal dække alle omkostninger på lang sigt, herunder:
Forrentning af lån optaget til investeringer
Forrentning af henlæggelser til investeringer
Fordelte omkostninger, herunder udgifter afholdt af den almindelige kommunale administration
Afskrivning af større investeringer.

Med henblik på at sikre gennemsigtighed i forholdet mellem kommunen og den brugerfinansierede forsyningsvirksomhed gennemføres et antal eksterne og interne regnskabsrutiner.

Kravet til de eksterne regnskabsrutiner understøttes blandt andet. gennem de autoriserede grupperinger på funktionerne anført ovenfor. De interne regnskabsrutiner skal herudover sikre målsætningen om brugerfinansiering på lang sigt og en sammenhæng mellem omkostninger og takster.

De autoriserede eksterne regnskaber

Renter af udlæg

Når renovationsopgaven udføres af kommunen selv, optages eventuelle lån af kommunen, og eventuelle henlæggelser indgår i kommunens samlede likviditet. Der opgøres imidlertid et mellemregningsforhold mellem kommunen og forsyningsvirksomheden (renovation). De interne beregnede renter af mellemværendet føres på gruppering 91, jf. ovenfor, med modpost på konto 7.35 gruppering 01. Mellemregningen fremgår af kommunens finansielle status på konto 9.35 gruppering 01.

Fordelte omkostninger

I den udstrækning kommunen, som led i arbejdet i den almindelige kommunale administration, varetager opgaver for renovationsvirksomheden fx gebyropkrævning, planlægning mv. fordeles disse omkostninger på renovationsvirksomheden ved kontering på gruppering 90. Beløbene på gruppering 90 er ikke nødvendigvis den fulde administrationsudgift, idet renovationsfunktion kan have egne administrationsudgifter, som ikke føres på konto 6 og derfor ikke indgår i fordelingen med kommunen.

Gebyr for genanvendelsesordninger og salg af genanvendelige materialer

Indtægter fra genanvendelse er endvidere autoriserede på grupperingerne 92 og 93. Indtægterne fra gebyr og salg skal i henhold til hvile-i-sig-selv-princippet indgå i den samlede finansiering og således også i fastsættelsen af renovationsgebyrer.

Kommunens udgifter til renovation

Hvile-i-sig-selv-princippet og adskillelsen fra den skattefinansierede kommunale aktivitet understøttes endvidere af en bestemmelse om, at kommunerne skal betale for og udgiftsføre forsyningsydelser på linie med andre forbrugere af ydelserne.

Interne regnskaber(Renovationsregnskabet)

KBRS’s principper om straksafskrivning (fuld udgiftsføring) af alle udgifter betyder, at der ikke inden for rammerne skal føres en aktivkonto (anlægskartotek) over fysiske aktiver (værdien af containerpladser, lastbiler og andet teknisk udstyr).

Endvidere er der ikke i dag fastsat retningslinier for værdiansættelse samt af- og nedskrivning af drifts- og anlægsaktiver i KBRS.

Imidlertid skal kommunerne for at kunne leve op til hvile-i-sig-selv-målsætningen føre et internt takstregnskab, der sikre, at der kan fastsættes takster, der på længere sigt sikre fuld brugerfinansiering. I det interne regnskab skal kommunen føre regnskab over afskrivning og restværdi for drifts- og anlægsaktiver, som ikke er udgiftsført (straksafskrevet) i takstregnskabet. De fysiske aktiver skal værdisættes til anskaffelsesprisen. Der er som sagt ikke faste regler for afskrivningen af fysiske aktiver, men almindeligvis søger kommunerne at tage hensyn til:
Den faktiske levetid for aktivet
Tilbagebetalingstiden for eventuelle lån optaget til finansiering af aktivet
En nogenlunde jævn udvikling i gebyrerne

Nye regler om omkostningsregnskaber forventes indført fra regnskab 2001 eller 2002, jf. betænkning 1369, det fremtidige budget- og regnskabssystem. Ifølge betænkningen er det hensigten, at alle beløb, som indgår i takstfastsættelsen, skal autoriseres for hele hvile-i-sig-selv (forsynings) området. De nærmere regler herfor skal fastlægges af Indenrigsministeriets Budget- og regnskabsråd.

Budgetteret personale

I statistikken over budgetteret personale anføres kommunernes forventede personaleforbrug omregnet til fuldtidsansatte på funktionerne. Personalestatistikken viser det antal personer, som er aflønnet direkte af kommunen og kan således anvendes som indikator for, i hvilken udstrækning opgaven løses af kommunalt personale eller løses i andet regi fx af private eller varetages i selskabsregi eller af en fælleskommunal virksomhed.

§60 fællesskaber

Indenrigsministeriet har netop afsluttet indsamlingen af hovedtal for fælleskommunale virksomheder under styrelseslovens §60 for budget 2000.

Hovedtal i budget 2000 for §60 fællesskaber: Renovation og genbrug

Antal selskaber 53
Driftsudgifter 2.274 mio. kr.
Driftsindtægter 2.682 mio. kr.
Anlægsudgifter 460 mio. kr.
Anlægsindtægter 4 mio. kr.
Personaleforbrug 1438 fuldtidsansatte

Oplysninger om kommunal deltagelse mv. kan rekvireres hos Indenrigsministeriet.

KBRS’s anvendelighed i analysen af gennemsigtighed

Generelt er specifikationerne i KBRS ikke egnede til dyberegående analyser af omkostninger i forbindelse med takstfastsættelsen. Udgifterne, som skal analyseres, indgår i funktionerne fælles formål, renovation og olie- og kemikalie affald mv., men specifikationerne må anses for at være utilstrækkelige til væsentligt at bidrage til at forklare taksterne.

Sekretariatet har analyseret regnskabsstatistikken for Horsens Kommune, og har tillige vurderet Horsens Kommunes egne interne regnskaber fra 1998. Horsens Kommune løser selv store dele af renovationsopgaven og har 58,7 fuldtidsansatte på hovedfunktionen.

Sammenligning af statistik og eksternt regnskab

Det fremgår, at udgifts- og indtægtsbalancen stemmer for funktionerne, bortset fra forskelle som følge af afrunding af alle statistikkens beløb til hele 1000 kr. Endvidere kan beløbene på de autoriserede grupperinger genfindes i begge opstillinger.

I statistikken indgår på højeste detailjeringsniveau arter til brug for den realøkonomiske (nationalregnskab) opdeling, mens regnskabet for Horsens Kommune viser et antal ikke autoriserede grupperinger i to niveauer.

I henhold til reglerne for KBRS kan kommunerne frit gruppere udgifter og indtægter inden for kontoområdet 20-89 på gruppering 1. niveau (intervallerne 01-19 og 90-98 er forbeholdt autoriserede grupperinger), mens gruppering 2. niveau er helt frit. Når Danmarks Statistik modtager de kommunale regnskaber, konverteres gruppering 20-89 til gruppering 99, som er koden for ikke autoriserede grupperinger.

Statistikken kan således anvendes til at vurdere, i hvilken udstrækning kommunen selv varetager opgaven med eget personale (art 1.0 løn samt personalestatistikken) eller har udliciteret større eller mindre dele af driften (art 4.5 Entreprenør og håndværkerydelser).

Renter og gæld

Endvidere redegør statistikken for mellemværendet med kommunen. Hvis renovationsvirksomheden har lånt penge af kommunen, eller hvis kommunen gennem henlæggelser har beholdninger opbygget til investeringsformål.

Samlet har kommunerne et nettotilgodehavende i renovationsvirksomheden på 306,2 mio. kr. i status 1998. Nettobeløbet dækker over, at 71 kommuner har et tilgodehavende på 577,7 mio. kr., mens 95 kommuner skylder 271,5 mio. kr. til renovationsvirksomheden. Nettorentebetalingen i 1998 udgjorde 33,2 mio. kr. Afdrag på gælden indgår ikke separat i regnskabsstatistikken, men forskydningerne fra år til år kan opgøres ved at sammenligne status for flere regnskabsår.

Størrelsen af gæld og renter afviger betydeligt fra kommune til kommune:

Renter og gæld pr. husstand 1998

 

Rente pr. husstand (kr.)

Gæld pr. husstand (kr.)

Største

180,15

2.469,98

Gennemsnit

22,57

211,89

Mindste

-65,65

-1.669,54

  
Konklusioner

Det kan anbefales, at statistikken fra KBRS anvendes i forbindelse med ud- vælgelsen af kommuner til brug for analysen. Fx således, at der tages hensyn til de oplysninger, der foreligger i KBRS statistikkerne og herved sikres en spredning inden for:
Udliciteringsgrad/Egen kommunal løsning
Gæld og renter pr. husstand
Engagement i fælleskommunal virksomhed (§60).

Endvidere må det anbefales, at afskrivninger, henlæggelser, gæld og renter inddrages i den finansielle del af analysen.

Bilag 5.1. Vejledning og spørgeskema udsendt til de 16 kommuner

Formål

Formålet med vedlagte spørgeskema er at finde frem til, om det er muligt at udvikle en metode til udarbejdelse af nøgletal, der kombinerer oplysninger om de enkelte kommuners ordninger og serviceniveau med omkostningerne til de enkelte ordninger fordelt på private og erhverv.

Omkostninger til de enkelte affaldsordninger

Omkostningerne til de udvalgte affaldsordninger skal fordeles på husholdninger og erhverv. Det er vigtigt, at omkostningerne fordeles, eventuelt efter et kvalificeret skøn. I tilfælde af at en kommune undlader at foretage fordelingen på erhverv og private kan resultatet af spørgeskemaet fx blive, at det kun er private, der betaler omkostningerne til en ordning. Derfor er det ligeledes vigtigt, at kommuner, hvor erhverv fx kan aflevere haveaffald uden beregning – skønsmæssigt – reducerer omkostninger, mængder m.v.

I forbindelse med besvarelsen af skemaet modtager vi gerne forklaringer til eventuelle skøn over såvel mængder som omkostninger. Dette skal bruges til, at vi   i det endelige spørgeskema kan opstille mere håndfaste kriterier for, hvordan kommunerne skønner.

Vejledning til spørgeskema for fordeling af omkostningerne til den enkelte affaldsordning i kr.

Omkostningerne opgøres fordelt på erhverv og private eksklusive statsafgifter. I   det tilfælde at omkostningerne ikke kan opgøres særskilt på affaldsordninger, skal der foretages en fordeling efter kvalificeret skøn.
Administration, incl. udgifter til administration hos affaldsselskab og/eller private entreprenører, der er pålignet den pågældende ordning. I tusind kr. for 1999
Driftsposter, til daglig drift, herunder løbende udgifter til materiel som poser, beholdere m.v. og eksklusiv administrationsudgifter, der er pålignet den pågældende ordning. Indtægter/udgifter i forbindelse med affaldsbehandling henhøre under punkt 3. I tusind kr. for 1999
Indtægter/udgifter i forbindelse med affaldsbehandling og salg af genanvendelige materialer, der omhandler den pågældende ordning. I tusind kr. for 1999
Investeringer, lagerforskydning, henlæggelser, gæld. Renter og afskrivning til materiel, der er pålignet den pågældende ordning. I tusind kr. for 1999
De samlede omkostninger fordelt pr. ordning. I tusinde kr. for 1999
Indsamlet affaldsmængder i ton pr. år fordelt på de enkelte ordninger
Det af kommunen skønnede samlede potentiale i ton pr. år
Antal opsamlingssteder (fx antal husstande, affaldsøer, kuber, spande m.v.) fordelt på de enkelte ordninger pr. uge
Den i kommunen samlede tømte volumen i hektoliter, der er stillet til rådig- hed pr. uge. Her ønskes fx volumen på glaskuber, containere der tømmes en gang månedligt fordeles pr. uge. Ligeledes ønskes fx tømninger af dagrenovation fra etageboliger flere gange om ugen omregnet
Er de enkelte ordninger udliciteret sættes kryds og udgifterne hertil registreres under punkter 1 til 4.

Returner venligst skemaer inden den …

Hvis der er behov for råd og vejledning ved kvalitetssikring/udfyldelse af spørgeskemaet, er du velkommen til at kontakte mig.

Du bedes ligeledes gennemgå de vedlagte oplysninger om kommunernes ordninger og rette eventuelle fejl og mangler. Det er vigtigt, fordi disse oplysninger er en beskrivelse af kommunens service, og det er forholdet mellem omkostninger og service, som Miljøstyrelsen blandt andet ønsker, vi skal belyse.

Med venlig hilsen
Anders Faber
43 48 67 99

Spørgeskema
Omkostningerne i 1999 fordelt efter affaldsordninger for X-kommune (1000 kr) Mængder angives i ton/år og volumen i hektoliter

Se her!

Bilag 6.1. Udfyldte spørgeskemaer fra de 16 kommuner

Skema 7.1:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for København og Frederiksberg Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.2:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Ballerup Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.3:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Værløse Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter

Se her!
   

Skema 7.4:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Helsingør Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.5:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Hillerød Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter

Se her!
   

Skema 7.6:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Holbæk Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter

Se her!
   

Skema 7.7:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Hvidebæk Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter

Se her!
   

Skema 7.8:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Skælskør Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.9:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Ravnsborg Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.10:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for BOFA-Kommunerne (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.11:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Nørre Aaby Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.12:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Ryslinge Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.13:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Svendborg Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.14:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Skanderborg Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!
   

Skema 7.15:
Omkostninger i 1999 i fordelt efter affaldsordninger for Hirtshals Kommune (1.000 kroner). Mængder er angivet i ton/år og volume i hektoliter.

Se her!

Bilag 7.1 Regulativfastsatte ordninger i de 16 kommuner

Tabel 7.1.1.
Regulativfastsatte ordninger for affaldstyper i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.2.
Regulativfastsatte ordninger for affaldskategorier i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.3.
Storskraldsordninger for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.4.
Storskraldsordninger for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.5.
Regulativfastsat ordning for haveaffald for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.6.
Regulativfastsat ordning for haveaffald for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.7.
Regulativfastsat ordning for madaffald for erhverv i de 16 kommuner

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Ordning

Antal

København

Madaffald

Henteordning

27625

Frederiksberg

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

4580

Ballerup

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

1906

Værløse

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

788

Helsingør

Madaffald fra storkøkkener

Anvisningsordning

2989

Hillerød

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

1929

Holbæk

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

1738

Hvidebæk

Madaffald

Henteordning

323

Skælskør

Madaffald

Henteordning

764

Ravnsborg

Madaffald fra storkøkkener

Anvisningsordning

415

Nørre Aaby

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

371

Ryslinge

Madaffald fra storkøkkener

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

419

Svendborg

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

2031

Skanderborg

Madaffald

Henteordning

1149

Hirtshals

Madaffald fra storkøkkener

Henteordning

1017

   
Tabel 7.1.8.
Regulativfastsat ordning for klinisk risiko affald for erhverv i de 16 kommuner

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Ordning

Antal

København

Specielt sygehusaffald

Ringeordning

27625

Frederiksberg

Specielt sygehusaffald

Henteordning

4580

Ballerup

Specielt sygehusaffald

Henteordning

1906

Værløse

Specielt sygehusaffald

Henteordning

788

Helsingør

Specielt sygehusaffald

Henteordning

2989

Helsingør

Specielt sygehusaffald

Bringeordning

2989

Hillerød

Specielt sygehusaffald

Henteordning

1929

Holbæk

Specielt sygehusaffald

Bringeordning

1738

Hvidebæk

Specielt sygehusaffald

Henteordning

323

Skælskør

Specielt sygehusaffald

Anvisningsordning

764

Skælskør

Specielt sygehusaffald

Henteordning

764

Ravnsborg

Klinisk risikoaffald

Henteordning

415

Rønne

Specielt sygehusaffald

Henteordning

728

Rønne

Specielt sygehusaffald

Henteordning

728

Nørre Aaby

Specielt sygehusaffald

Henteordning

371

Ryslinge

Specielt sygehusaffald

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Specielt sygehusaffald

Henteordning

419

Svendborg

Specielt sygehusaffald

Henteordning

2031

Skanderborg

Klinisk risikoaffald

Henteordning

1149

Hirtshals

Specielt sygehusaffald

Henteordning

1017

   
Samtlige kommuner har en ordning for klinisk risikoaffald. Ud over at have en henteordning har flere kommuner givet erhvervene de yderligere mulighed, der ligger i en anvisnings- eller en bringeordning, der, når det kommer til stykket, formodentligt er ens udformet.

Tabel 7.1.9.
Regulativfastsat ordning for transportemballage af plast for erhverv i de 16 kommuner

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

PE-plast

Ringeordning

27625

København

PVC-plast til genanvendelse

Ringeordning

27625

København

PVC-plast til specialdeponering

Ringeordning

27625

Frederiksberg

PE

Ringeordning

4580

Frederiksberg

PVC

Ringeordning

4580

Ballerup

PE

Anvisningsordning

1906

Værløse

Plast

Anvisningsordning

788

Helsingør

Genanvendeligt plastfolie

Anvisningsordning

2989

Helsingør

PVC

Anvisningsordning

2989

Holbæk

EPS

Anvisningsordning

1738

Holbæk

Plast

Anvisningsordning

1738

Holbæk

PVC-plast

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Plast

Anvisningsordning

323

Skælskør

Plast

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Plast

Anvisningsordning

415

Rønne

Transportemballage af plast

Anvisningsordning

728

Nørre Aaby

Plast

Anvisningsordning

371

Ryslinge

EPS

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Plast

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Plastfolie

Anvisningsordning

419

Ryslinge

EPS

Bringeordning

419

Ryslinge

Plast

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Kloakrør, PVC

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Plast

Anvisningsordning

419

Svendborg

Transportaffald af plast

Bringeordning

2031

Svendborg

Transportaffald af plast

Anvisningsordning

2031

Skanderborg

PVC

Anvisningsordning

1149

Skanderborg

Transportemballage af plast

Anvisningsordning

1149

Hirtshals

EPS

Anvisningsordning

1017

Hirtshals

PVC

Anvisningsordning

1017

Hirtshals

Transportemballage af plast

Anvisningsordning

1017

   
Tabel 7.1.10.
Regulativfastsat ordning for forbrændingsegnet affald for erhverv i de 16 kommuner

Kommune

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

Ballerup

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

1906

Værløse

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

788

Helsingør

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

2989

Holbæk

Brændbart affald

Anvisningsordning

1738

Holbæk

Brændbart affald

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

323

Skælskør

Brændbart affald

Anvisningsordning

764

Skælskør

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Brændbart affald

Anvisningsordning

415

Ravnsborg

Brændbart, stort

Anvisningsordning

415

Nørre Aaby

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

371

Skanderborg

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

1149

Hirtshals

Forbrændingsegnet affald

Anvisningsordning

1017

   
Tabel 7.1.11.
Regulativfastsat ordning for ståltromler/jern for erhverv i de 16 kommuner

Kommune

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

Jern og metal excl. kasserede køretøjer, kølemøbler og elektronikaffald

Anvisningsordning

27625

Frederiksberg

Jern og metal

Anvisningsordning

4580

Ballerup

Jern og metal

Anvisningsordning

1906

Værløse

Jern og metal

Anvisningsordning

788

Helsingør

Jern og metal

Anvisningsordning

2989

Holbæk

Jern og metal

Anvisningsordning

1738

Holbæk

Jern og metal

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Jern og metal

Anvisningsordning

323

Skælskør

Jern og metal

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Jern og metal

Anvisningsordning

415

Rønne

Jern og metal

Anvisningsordning

728

Nørre Aaby

Jern og metal

Anvisningsordning

371

Ryslinge

Jern og metal

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Jern og metal

Anvisningsordning

419

Svendborg

Jern og metal

Henteordning

2031

Skanderborg

Jern og metal

Anvisningsordning

1149

Hirtshals

Jern og metal

Anvisningsordning

1017

Hirtshals

Ståltromler

Anvisningsordning

1017

   
Tabel 7.1.12.
Regulativfastsat ordning for kølemøbler for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.13.
Regulativfastsat ordning for kølemøbler for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.14.
Regulativfastsat ordning for kølemøbler for erhverv i de 16 kommuner

Kommune

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

CFC-holdige kølemøbler

Henteordning

27625

København

Kølemøbler

Ringeordning

27625

Frederiksberg

CFC-holdige kølemøbler

Ringeordning

4580

Ballerup

CFC-holdige produkter

Bringeordning

1906

Værløse

Kølemøbler

Anvisningsordning

788

Helsingør

CFC-holdige kølemøbler

Anvisningsordning

2989

Holbæk

Kølemøbler

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

CFC-holdige kølemøbler

Anvisningsordning

323

Skælskør

CFC-holdige kølemøbler

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Køle/fryseanlæg

Anvisningsordning

415

Rønne

Køle- og frysemøbler

Henteordning

728

Nørre Aaby

Kølemøbler

Anvisningsordning

371

Ryslinge

Kølemøbler, CFC-holdige

Bringeordning

419

Svendborg

Hårde hvidevarer

Henteordning

2031

Svendborg

Kølemøbler, CFC-holdige

Bringeordning

2031

Skanderborg

CFC-holdige kølemøbler

Anvisningsordning

1149

Hirtshals

Kølemøbler

Henteordning

1017

  
Tabel 7.1.15.
Regulativfastsat ordning for elektronikskrot for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.16.
Regulativfastsat ordning for elektronikskrot for etageboliger i de 16 kommuner

Se her!
   

Tabel 7.1.17.
Regulativfastsat ordning for elektronikskrot for erhverv i de 16 kommuner

Kommune

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

Elektronikaffald

Ringeordning

27625

Frederiksberg

Elektronikaffald

Ringeordning

4580

Ballerup

Elektronisk Skrot

Bringeordning

1906

Værløse

Elektronikaffald

Anvisningsordning

788

Værløse

Elektronikaffald

Bringeordning

788

Værløse

Elektronikaffald

Henteordning

788

Helsingør

Elektronikaffald

Anvisningsordning

2989

Holbæk

Elektronikaffald

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Elektronikaffald

Anvisningsordning

323

Hvidebæk

Elektronikaffald

Bringeordning

323

Skælskør

Elektronikaffald

Anvisningsordning

764

Skælskør

Elektronikaffald

Bringeordning

764

Ravnsborg

Elektronikaffald

Anvisningsordning

415

Nørre Aaby

Elektronikaffald

Anvisningsordning

371

Ryslinge

Elektrisk og elektronisk affald

Bringeordning

419

Ryslinge

Elektrisk og elektronisk affald

Ringeordning

419

Svendborg

Elektrisk og elektronisk affald

Bringeordning

2031

Svendborg

Elektrisk og elektronisk affald

Ringeordning

2031

Skanderborg

Elektronikskrot

Anvisningsordning

1149

Skanderborg

Elektronikskrot

Henteordning

1149

Hirtshals

Elektronikaffald

Anvisningsordning

1017

    
Tabel 7.1.18.
Regulativfastsat ordning for øvrige affaldsfraktioner for en-/tofamilieboliger i de 16 kommuner

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Område

Ordning

Hillerød

Specielt sygehusaffald

En-/tofamilieboliger

Bringeordning

Ryslinge

Specielt sygehusaffald

En-/tofamilieboliger

Anvisningsordning

Svendborg

Specielt sygehusaffald

En-/tofamilieboliger

Bringeordning

 

Kommune

Affaldsfraktion

Område

Ordning

Helsingør

Genanvendeligt plastfolie

En-/tofamilieboliger

Anvisningsordning

Helsingør

PVC

En-/tofamilieboliger

Anvisningsordning

Ryslinge

EPS

En-/tofamilieboliger

Bringeordning

Ryslinge

Plast

En-/tofamilieboliger

Anvisningsordning

Ryslinge

Kloakrør, PVC

En-/tofamilieboliger

Anvisningsordning

Ryslinge

Plast

En-/tofamilieboliger

Anvisningsordning

 

Kommune

Affaldsfraktion

Område

Ordning

Holbæk

Brændbart affald

En-/tofamilieboliger

Henteordning

Rønne

Forbrændingsegnet affald

En-/tofamilieboliger

Bringeordning

   
Tabel 7.1.19.
Regulativfastsat ordning for øvrige affaldsfraktioner for etageboliger i de 16 kommuner

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Område

Ordning

Hillerød

Specielt sygehusaffald

Etageejendomme

Bringeordning

Ryslinge

Specielt sygehusaffald

Etageejendomme

Anvisningsordning

Svendborg

Specielt sygehusaffald

Etageejendomme

Bringeordning

 

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Område

Ordning

Helsingør

Genanvendeligt plastfolie

Etageejendomme

Anvisningsordning

Helsingør

PVC

Etageejendomme

Anvisningsordning

Ryslinge

EPS

Etageejendomme

Bringeordning

Ryslinge

Plast

Etageejendomme

Anvisningsordning

Ryslinge

Kloakrør, PVC

Etageejendomme

Anvisningsordning

Ryslinge

Plast

Etageejendomme

Anvisningsordning

 

Kommune

Affaldsfraktion

Område

Ordning

Holbæk

Brændbart affald

Etageejendomme

Henteordning

Rønne

Forbrændingsegnet affald

Etageejendomme

Bringeordning

    
Tabel 7.1.20.
Regulativfastsat ordning for øvrige affaldsfraktioner for erhverv i de 16 kommuner

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

Emballageglas

Ringeordning

27625

Frederiksberg

Flasker og glas

Ringeordning

4580

Ballerup

Flasker og glas

Anvisningsordning

1906

Værløse

Flasker og glas

Anvisningsordning

788

Værløse

Flasker og glas

Bringeordning

788

Hillerød

Flasker og glas

Bringeordning

1929

Holbæk

Flasker og glas

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Flasker og glas

Bringeordning

323

Hvidebæk

Flasker og glas

Anvisningsordning

323

Skælskør

Flasker og glas

Bringeordning

764

Skælskør

Flasker og glas

Anvisningsordning

764

Skælskør

Glas og flasker

Henteordning

764

Ravnsborg

Flasker og glas

Henteordning

415

Ravnsborg

Flasker og glas

Anvisningsordning

415

Rønne

Flasker og glas

Henteordning

728

Nørre Aaby

Flasker og glas

Anvisningsordning

371

Ryslinge

Flasker og glas

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Flasker og glas

Bringeordning

419

Ryslinge

Flasker og glas

Anvisningsordning

419

Ryslinge

Glas

Anvisningsordning

419

Svendborg

Flasker og glas

Henteordning

2031

Skanderborg

Glas

Anvisningsordning

1149

   
Skælskør, Ravnsborg, Rønne og Svendborg kommuner oplyser alle, at de har en henteordning for glas fra erhverv, uden at de dog har oplyst indsamling- sintervallerne. Hirtshals Kommune er den eneste kommune, der ikke har en regulativfastsat ordning for glas fra erhverv.

Tabel 7.1.21.
Regulativ fastsat ordning for storskrald for erhverv

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

Værløse

Storskrald

Bringeordning

788

Hillerød

Storskrald

Henteordning

1929

Holbæk

Storskrald

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Storskrald

Bringeordning

323

Skælskør

Storskrald

Henteordning

764

Ryslinge

Storskrald

Bringeordning

419

Ryslinge

Storskrald

Anvisningsordning

419

Svendborg

Storskrald

Henteordning

2031

   
I tabellen for storskraldsordninger for erhverv ses det, at ud af de syv kommuner, der har en sådan ordning, er der i de to tilfælde tale om en henteordning, dog
uden at der fra kommunernes side er oplyst indsamlingsintervaller.

Tabel 7.1.22.
Regulativfastsat ordning for haveaffald for erhverv

Kommunenavn

Affaldsfraktion

Ordning

Antal erhverv

København

Have- og parkaffald

Ringeordning

27625

Frederiksberg

Have- og parkaffald

Ringeordning

4580

Ballerup

Haveaffald

Anvisningsordning

1906

Værløse

Have- og parkaffald

Anvisningsordning

788

Værløse

Haveaffald

Bringeordning

788

Helsingør

Have- og parkaffald

Anvisningsordning

2989

Helsingør

Haveaffald

Anvisningsordning

2989

Hillerød

Haveaffald

Henteordning

1929

Holbæk

Haveaffald

Anvisningsordning

1738

Holbæk

Haveaffald

Anvisningsordning

1738

Hvidebæk

Haveaffald

Afbrændingsordning

323

Hvidebæk

Haveaffald

Henteordning

323

Hvidebæk

Haveaffald

Anvisningsordning

323

Skælskør

Haveaffald

Bringeordning

764

Skælskør

Haveaffald

Anvisningsordning

764

Ravnsborg

Have- og parkaffald

Anvisningsordning

415

Rønne

Have- og parkaffald

Anvisningsordning

728

Nørre Aaby

Have- og parkaffald

Anvisningsordning

371

Ryslinge

Haveaffald

Bringeordning

419

Ryslinge

Haveaffald

Anvisningsordning

419

Svendborg

Haveaffald

Henteordning

2031

Hirtshals

Haveaffald

Anvisningsordning

1017

   
Af tabellen for regulativfastsatte ordninger for haveaffald fremgår det, at Skanderborg Kommune ikke som de øvrige har en ordning. Hillerød Kommune angiver, at de har en henteordning, men ikke hvor mange indsamlinger, der er tale om kvartalsvis eller årligt.

Bilag 8.1. Spørgeskema udsendt til 48 kommunale anlæg

Projekt "Gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer"

KL er projektleder for projekt "Gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer". For at kunne gennemføre projektet har KL brug for oplysninger fra affaldsselskaber og kommunalt ejet forbrændingsanlæg. Det er i den anledning, at vi henvender os til Dem.

Projektets formål

Projektets formål er at styrke informationen om kommunernes omkostninger og serviceniveau for de enkelte affaldsordninger.

Miljøstyrelsens Udviklingsordning under program for renere produkter m.v. yder tilskud til projektet.

Formålet skal blandt andet opfyldes ved at opstille nøgletal for kommunernes omkostninger til håndtering af affald fra husstande og erhverv.

En væsentlig del af omkostningerne til kommunernes affaldsordninger omfatter udgifterne til forbrænding og deponering af affaldet. Disse udgifter kan som bekendt variere betydeligt fra anlæg til anlæg.

Projektet skal i den anledning indeholde en udredning af det regnskabstekniske grundlag for selskabernes beregning af behandlingstaksterne/-gebyrerne til forbrænding og deponering med henblik på at identificere eventuelle forskelle i regnskabsprincipperne.

Dette skal gerne medvirke til, at vi i projektet kan opstille mulige årsagsforklaringer i relation til de varierende behandlingstakster/-gebyrer.

Projektets baggrund

Projektet skal bidrage til, at skabe større åbenhed og gennemsigtighed i de kommunale renovationsgebyrer.

Projektets målgruppe er kommuner, fælleskommunale affaldsselskaber, borgere og erhvervsvirksomheder.

Projektet 1. fase indeholder en pilotundersøgelser, hvor der skal udvælges 15 forsøgskommuner og 5 forsøgsaffaldsselskaber/forbrændingsanlæg, der skal være genstand for en nærmere undersøgelse.

Opnås der i fase 1 de ønskede resultater, er det hensigten at gennemføre en landsdækkende undersøgelse (projektets 2. fase).

Oplysninger som ønskes fra affaldsselskabet/forbrændingsanlægget

KL skal anmode om at følgende oplysninger fremsendes:
Årsregnskab 1999, gerne med supplerende bilag, specifikationer eller beretninger
Oversigt over forbrændingstakster/-gebyrer, og/eller
Oversigt over deponeringstakster/-gebyrer.

For så vidt angår behandlingstakster/-gebyrer bedes det fremgå, om det er inklusive den statslige affaldsafgift.

Endvidere bedes vedlagte lille spørgeskema returneret sammen med ovenstående oplysninger i vedlagte svarkuvert.

Oplysningerne bedes venligst fremsendt senest torsdag den 18. maj 2000.

I forbindelse med indsamlingen af oplysningerne, vil vi eventuelt henvende os med henblik på supplerende oplysninger.

Spørgsmål i forbindelse med undersøgelsen bedes rette til Henrik Holst (PriceWaterhouseCoopers, 97 52 30 22) eller Niels Remtoft (KL, 33 70 33 76).

Med venlig hilsen
Niels Remtoft

Spørgeskema vedr. projekt "Gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer"

Selskabets/anlæggets navn:

 

 

 

 

Ja

Nej

Er selskabet/anlægget (med)ejer af et forbrændingsanlæg?

 

 

Er selskabet/anlægget (med)ejer af et deponeringsanlæg?

 

 

Vil selskabet/anlægget være interesseret i at være et af de 5 forsøgsselskaber/anlæg, der gøres til genstand for en nærmere undersøgelse (projektets 1. fase)?

 

 

  
Det besvarede spørgeskema vedlægges de øvrige oplysninger fra selskabet/anlægget.

Bilag 8.2. Opfølgende spørgeskema til 5 udvalgte affaldsselskaber

Projekt "Gennemsigtighed i kommunale renovations- gebyrer"

KL er projektleder for projektet "Gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer".

I den anledning henvendte vi os til Dem i maj måned, hvor vi anmodede om, og efterfølgende modtog, en række økonomiske oplysninger, der skal bruges i projektet (kopi af henvendelsen er vedlagt).

I første omgang vil vi gerne takke for det fremsendte materiale.

Grunden, til at vi henvender os til Dem igen, er, at De i forbindelse med oven- nævnte henvendelse var positive over for at være ét af de 5 affalds- selskaber/forbrændingsanlæg, der skal indgå i projektets 1. fase.

Som det tidligere er meddelt, indgår der i projektet en undersøgelse af regnskabsprincippernes m.v. indflydelse på størrelsen af de kommunale renovationsgebyrer.

Vi har tidligere forespurgt om regnskabsmateriale og gebyrstørrelser, og fået dette tilsendt. I den anden del af undersøgelsen vil vi nærmere undersøge de fem selskabers regnskabspraksis og gebyrberegning.

Undersøgelsen vedrører forbrænding og deponi, hvorfor det er disse to driftsområder, de konkrete spørgsmål og oplysninger vil dreje sig om.

Baggrunden for denne del af undersøgelsen er at undersøge og kortlægge eventuelle forklaringer på forskelle i gebyrstørrelser hidhørende fra forskelle i opgørelsesmetoder og regnskabsprincipper.

I vedlagte notat er redegjort for, hvilke materiale og oplysninger vi ønsker. Vi håber, at De kan afsætte tid til at fremsende de ønskede materialer og oplys- ninger.

Materialet og oplysningerne bedes fremsendt senest fredag den 3. november til følgende adresse:

KL
Kontoret for Teknik og Miljø
Gyldenløvesgade 11
1600 København K
Att.: Niels Remtoft

I forbindelse med indsamlingen af oplysninger, vil vi eventuelt henvende os med henblik på supplerende oplysninger.

Spørgsmål i forbindelse med undersøgelsen bedes rettet til Henrik Holst (PriceWaterhouseCoopers, 97 52 30 22) eller Niels Remtoft (KL, 33 70 33 76).

Med venlig hilsen
Niels Remtoft

Ønskede økonomiske oplysninger vedrørende forbrænding og deponering

Materiale
Budget for 1999 med eventuelle bemærkninger
Specifikationer, der viser beregningerne af gebyrer for deponering og forbrænding
Gebyrstørrelser/behandlingspriser/takster for deponering og forbrænding for årene 1996-2000

Oplysninger

  1. En kort redegørelse for principperne i gebyrberegningen, herunder om der er sket ændringer af principperne for gebyrberegningen inden for de seneste 5 år.
  2. Oplysninger om, hvorvidt der sker indregning af tidligere års underskud eller overskud i det/de efterfølgende års gebyrberegninger
  3. Oplysninger om, hvorvidt der indgår henlæggelser i gebyrberegningen
  4. Oplysninger om, hvorvidt der indgår "teoretiske afskrivninger" i gebyrberegningen eller om der anvendes udgiftsførsel af anlægsan- skaffelser
  5. Oplysninger om, hvorvidt der har været særlige forhold ved gebyr- beregningen eller selskabets aktiviteter, der kan gøre årets gebyrer a- typiske
  6. Oplysninger om, hvorvidt selskabet tilstræber at holde en "konstant/jævn" udvikling i gebyrerne, når der ses bort fra udefrakommende faktorer som fx stigning i den statslige affaldsafgift
  7. Oplysninger om, hvorvidt der fordeles fællesomkostninger ved beregningen  af gebyrerne
  8. Oplysninger om, hvorvidt der indgår beregnede renter eller lignende ved gebyrberegningen

Bilag 8.3. Andre faktorer og forhold, der kan forventes at have indflydelse på gebyrfastssættelsen

Ud over regnskabsprincipper og deres anvendelse har en lang række andre forhold indflydelse på gebyrfastsættelsen. Det må endda forventes at disse andre forhold har en væsentlig større betydning for gebyrfastsættelsen, end hvorvidt diverse regnskabsprincipper anvendes eller ej i regnskabsaflæggelsen. Forholdene er opdelt efter, hvorvidt de gør sig gældende generelt i form af forbrænding eller i form af deponi. Kapitlet baserer sig væsentligst på oplysningerne i Arbejdsrapport nr. 4, 2001 fra Miljøstyrelsen. Forundersøgelse af effektiviseringspotentialet på forbrændings- og deponeringsområdet i Danmark. Det skal bemærkes, at de an- førte lister ikke nødvendigvis er udtømmende.

Generelt

Behandlingsanlæggenes beliggenhed kan have betydning for omkostnings-
niveauet i form af varierende grundgebyrer, der ved nødvendig ekspansion kan betyde varierende omkostninger til ekspropriering specielt, hvis behandlingsanlægget er placeret i erhvervs- eller bymæssig bebyggelse. Omvendt kan placering af behandlingsanlæg fjernt fra naboer og i tyndt befolkede områder resultere i en meromkostning til etablering af veje og tilkørselsforhold. Det er dog muligt, at kommunale myndigheder vil overtage sådanne økonomiske forpligtelser.

Generelt i forbindelse med drift og specielt i forbindelse med opførsel af affaldsbehandlingsanlæg vil gældende lovgivning i form af miljøkrav i høj grad være med til at fastsætte omkostningsniveauet, påvirke indtjeningsbehovet og dermed gebyrfastsættelsen. Myndighedskrav kan omfatte filtrering, grundvandssikring, luftrensning osv.

For både forbrændingsanlæg og deponier er den forventede levetid/driftstid af betydning for, hvilke etableringsomkostninger der skal dækkes via indtjeningen og dermed de opkrævede gebyrer. Afhængig af investeringernes omfang vil anlæg til affaldsbehandling have begrænsninger. Deponier vil blive fyldt op og vil afhængig af forseglingen nedadtil kunne håndtere visse typer affald, men ikke nødvendigvis alle på grund af risiko for nedsivning af perkolat til undergrunden. Ligeså vil forbrændingsanlæg kun kunne afbrænde relativt rene fraktioner af dagrenovation og mindre brændbart affald. Jo færre og mere begrænsede investeringer der foretages i affaldsbortskaffelse, jo hurtigere må man forvente, at anlæggene slides ned og bliver utidssvarende ikke mindst som følge af skærpede lovkrav. Man vil også være nødt til at gøre sig overvejelser omkring, hvor længe der skal vedligeholdes og moderniseres, herunder bringe den tekniske standard up to date.

Endelig kan det enkelte affaldsmodtagningsselskab have en vis indtjening ved salg af affald til genanvendelse såsom glasflasker og avispapir. Der kan derfor ligge principielle valg om, hvorvidt disse indtægter gennem indgåelse i det samlede regnskab kan/skal påvirke gebyrfastsættelsen i nedadgående retning.

Lokalpolitiske ønsker om miljø og genanvendelse og det generelle ambitionsniveau på området kan give forskelle. Dette er i øvrigt i overensstemmelse med den lokalpolitiske selvbestemmelsesret, men kan altså give anledning til reelle forskelle i gebyrstørrelserne.

Specifikt vedrørende forbrændingsanlæg

Antallet af forbrændingslinier og dermed kapaciteten for det enkelte anlæg kan variere. Afhængig af kapacitetsudnyttelsesgrade\n kan selskabets relative driftsomkostninger således også variere.

Kapacitetsudnyttelsesgraden kan endvidere afhænge af, hvorvidt afbrændingen af affald udnyttes til kraft/varmeproduktion, idet behovet for fjernvarme er forskelligt efter årstiden. Afhængig af den geografiske placering kan der være forskelle i omgivelsernes efterspørgsel efter fjernvarme. Som udgangspunkt er et salg af kraft/varme således et aktiv for affaldsmodtagelsesselskabets økonomi, men med henvisning til ovennævnte grunde kan den potentielle indtjening være svær at opnå, ligesom den kan være vanskelig at styre efter. Evnen til og erfaringen med at koordinere tilrådighedværende kapacitet med omgivelsernes behov for kraft/varme er derfor af stor betydning for muligheden for at lade eventuelle indtægter komme "kunderne" til gode gennem lavere affaldsbortskaffelsesgebyrer.

Konkrete valg af anvendt teknologi eksempelvis til røgrensning har også betydning for indtjeningsgrundlaget. Forskellige metoder til røgrensning producerer forskellige mængder røgrensestøv, der efterfølgende skal deponeres. Omkostningen til deponering af støv reducerer således indtjeningen ved affaldsbaseret kraft/varme-produktion. Lovgivningen på området skærper gradvist emissionskravene, hvilket også går i retning af øgede mængder støv til deponering. Der findes i dag muligheder for genanvendelse og indkapsling af røgrensestøv i cement, men det er ikke hele produktionen af støv, der finder sådan genanvendelse. Visse teknologier til røgrensning er desuden mere energitunge end andre og dermed mere omkostningskrævende.

Faktorerne kan opsummeres således (ikke udtømmende):
Lokalitet/beliggenhed
Antal linjer og driftstid pr. linje
Alder på ovnlinjer
Kraftvarme- eller varmtvandsproducerende
Grænseflade for afsætning af energi/leveringspunkt
Type røgrensning
Renseniveau røgrensning
Etableringstidspunkt for røgrensning
Bortskaffelse af røgrensningsprodukter
Levetid/afskrivningsperiode
Åbningstid
Arbejdstilsynskrav
Myndighedskrav til miljøkontrol/miljøanalyser
Variation i afregningspris for varme.

Deponering

Valg af teknologi har også betydning for omkostningsniveauet i forbindelse med deponering af affald. Farligheden og toksiditeten af de deponerede affaldstyper er bestemmende for, hvor effektivt et deponi skal forsegles såvel nedadtil som opadtil. Derudover gives forskellige metoder til sikring mod nedsivning. Nogle løsninger kræver mindre vedligeholdelse end andre. Når omkostningerne til deponering skal dækkes via indkrævning af bortskaffelsesgebyrer, får det således betydning for gebyrernes størrelse.

Faktorerne kan opsummeres således (ikke udtømmende):
Lokalitet/beliggenhed
Membrankrav
Levetid/volumen
Åbningstid
Specielle håndteringskrav
Parallelaktiviteter, for eksempel kompostering, slaggehåndtering, mellemlagring mv.
Perkolatmængde
Forbehandlingskrav fra kommunalt renseanlæg
Transport og gebyr for perkolatbortskaffelse
Myndighedskrav til miljøkontrol/miljøanalyser
Plejeniveau for udenomsarealer mv.
Gasindvinding.