Den danske drikkevandsforsyning er hovedsageligt baseret på grundvand af god kvalitet.
Derfor betragtes risikoen for fækal forurening af det danske drikkevand minimal, hvilket
betyder, at kloring af vandet for at garantere sikkert drikkevand i de fleste tilfælde er
unødvendigt. Der er fordele ved ikke at klore vandet, da kloring kan danne uønskede
biprodukter og forringe vandets lugt og smag. Til gengæld giver det forøget mulighed
for, at der undervejs i ledningsnettet fra vandværket til forbrugeren kan ske en vækst
af bakterier (Albrechtsen et al. 1999). Væksten foregår dels i biofilm på vandrørenes
inderside og dels i vandfasen og kan føre til forringelse af drikkevandskvaliteten og
overskridelse af drikkevandskvalitetskravene.
Biofilmen består af et komplekst mikrobielt samfund med forskellige både aerobe og
anaerobe bakterier og svampe. Desuden findes forskellige typer af ikke sygdomsfremkaldende
protozoer, f.eks. ciliater og flagellater, der græsser på bakterierne og dermed
påvirker biofilmdannelsen (Sibille et al. 1998). I biofilmens miljø er der mulighed for,
at patogene mikroorganismer kan overleve gennem længere tid, f.eks. Legionella
pneumophila, Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Aeromonas hydrophila og Pseudomonas
aeruginosa (Keevil et al. 1995, Statens Seruminstitut 1995,).
Bakteriers vækst er bestemt af tilgængeligheden af næringsstoffer, temperaturen og
vandets opholdstid i ledningsnettet. Drikkevandets gennemsnitstemperatur har været
stigende de senere år (DVF 1998a), og det faldende vandforbrug har betydet en længere
opholdstid i ledningsnettet, og har dermed forøget risikoen for, at der vokser bakterier
op undervejs til forbrugerne.
De heterotrofe bakteriers vigtigste næringsstof er organisk kulstof. Et højt indhold
af nedbrydeligt organisk kulstof i drikkevandet medfører risiko for bakteriel vækst,
dannelse af biofilm i ledningsnettet og dermed forringelse af vandkvaliteten. Indholdet af
nedbrydeligt organisk kulstof i dansk drikkevand og grundvand har indtil nu været stort
set ukendt. Denne undersøgelse af et mindre antal vandværker er foretaget for at bidrage
til en større viden herom.
Eftervækst defineres her som stigningen i antallet af bakterier i drikkevandet
undervejs fra vandværket til forbrugeren.
Eftervækstpotentiale er metodeafhængigt og defineres her som antallet af bakterier,
der vokser op i en prøve ved henstand, eller som prøvens indhold af assimilerbart
organisk kulstof (AOC).
På baggrund af ovenstående er dette projektets formål at gennemføre en
undersøgelse af drikkevand fra en række danske vandværker med henblik på