Opdatering af UMIP-databasen

4 Erfaringer fra projektet

Under projektet blev der høstet nogle erfaringer, som kan komme fremtidige projekter til gavns. Erfaringerne handler mest om UMIP PC-værktøjets brugerfunktionalitet og om datakvalitet/-kontinuitet.

Med hensyn til brugerfunktionaliteten må det nok erkendes, at indlæsning af de mange nye data har afstedkommet et behov for en mere funktionsorienteret menu for opdeling af data. Det kan være vanskeligt at finde og vælge processer og opdelingen i materialer, hjælpematerialer, produktionsprocesser osv. er ikke længere tilstrækkelig. En funktions- og/eller brancheorienteret underopdeling vil være en fordel, f.eks. a la SimaPro. Dette vil være et arbejde for en videreudvikling af PC-værktøjet.

Det har været et problem i projektet at opnå en kontinuitet i datas strukturering og kvalitet. Dette er nok et generelt problem, der er svært at undgå, når data kommer fra mange kilder; men det er vigtigt at f.eks. afgrænsning af processer er udført efter ensartede principper, når data skal anvendes generelt. Noget kan nok gøres for at afhjælpe dette gennem PC-værktøjets brugerfunktionalitet. F.eks. er der ingen restriktioner på hvad man kan bruge af datatyper, og fejl/uklarheder i processernes afgrænsning i forhold til hinanden kan formentlig undgås ved indførelse af visse brugsrestriktioner. Der er f.eks. set eksempler på, at nogle brugere anvender affaldsforbrænding af træ som termisk energi, hvor fyring med træ ville være mere rimeligt. Affaldsforbrænding af træ indeholder intet ressourcetræk, hvorimod fyring med træ gør. Indbygning af restriktioner er igen et arbejde for en videreudvikling af PC-værktøjet og skal gennemtænkes nøje.

Endelig må det konkluderes, at det var et problem at etablere LCA processer for data der var tilvejebragt i projekter, der ikke oprindeligt havde et LCA formål. Årsagen hertil ligger i, at en funktionel enhed ikke er beskrevet eller at der fokuseres på en snæver og som helhed mindre væsentlig del af livscyklus. Et banalt eksempel på manglende funktionelle enhed er, at emissionen fra en proces er målt over et tidsrum, men der er ingen oplysninger om det producerede volumen i samme tidsrum.