Udfasning af Linære Alkylbenzen Sulfonater (LAS) i rengøringsmidler

1. Indledning

Lineære Alkylbenzen Sulfonater (LAS) er de mest anvendte anioniske tensider i vaske- og rengøringsmidler. Selvom LAS nedbrydes effektivt i rensningsanlæg, er der stadigvæk 0,02 – 0,9 mg LAS l-1 i det spildevand som udledes i vandmiljøet (Berna et al. 1989; Berna et al. 1991). LAS nedbrydes kun langsomt under anaerobe forhold og kan akkumuleres i estuarine og kystnære områder, som er recipienter for spildevandsudledninger, og hvor mængden af ilt kan være periodisk begrænset (Chen et al. 1992; Conti 1987; Madsen et al. 2001). Der er observeret koncentrationer af LAS i akvatiske miljøer (>1 mg LAS l-1), der har fysiologiske og økotoksikologiske effekter på marine organismer (Kimerle 1989; Hansen et al. 1997; Christensen et al. 1998). LAS er nu på miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, i gruppen anaerobt ikke nedbrydelige stoffer.

Tensider inddeles typisk i fire grupper, anioniske, nonioniske, kationiske og amfotærer, afhængigt af deres kemiske struktur og egenskaber. Udfra tensidernes kemiske struktur og deres funktionelle grupper, er det ofte muligt at vurdere tensidernes økotoksicitet og nedbrydelighed (Grüttner & Jacobsen 1994; Gustavson 1994). Størstedelen af de tensider der anvendes i vaske- og rengøringsmidler er som LAS, er let aerobt nedbrydelige og relativt toksiske for akvatiske organismer (Madsen et al. 2001). I udviklingen af mindre miljøskadelige rengøringsmidler, bør der derfor fokuseres på tensidernes anaerobe nedbrydelighed samt potentielle bioakkumulerbarhed. Det er endvidere vigtigt at se på nedbrydningsprodukterne, idet de kan være mere toksiske og svært nedbrydelige.

Respekt Danmark ApSīs miljøpolitik er at "vi vil producere effektive rengøringsmidler der skåner miljøet". Formålet med dette projekt var derfor at substituere LAS med mindre miljøbelastende tensider i ti rengøringsmidler uden at forringe effektiviteten af produkterne. Vi fandt det derfor hensigtsmæssigt at foretage en miljøvurdering af LAS og en række andre tensider for at kunne lave en komparativ analyse af tensidernes miljøegenskaber og derfra at vælge de mindst miljøbelastende tensider. Resultatet af dette skulle være udviklingen af en række mindre miljøbelastende rengøringsmidler med en effektivitet svarende til de oprindelige LAS-holdige. Fire af de ti produkter skulle endvidere have det nordiske miljømærke "Svanen".