Udfasning af Linære Alkylbenzen Sulfonater (LAS) i rengøringsmidler

2. Materialer og Metode

I den første fase blev en række tensiders miljøegenskaber vurderet på baggrund af litteraturstudier og leverandøroplysninger. Parametre som tensidernes bionedbrydelighed, økotoksicitet, potentielle bioakkumulerbarhed og evne til at danne toksiske eller persistente nedbrydningsprodukter blev vurderet. Tensider mere end 60% målt som CO2/BOD eller 70% målt som DOC nedbrydelige inden for 28 dage blev klassificeret som let aerobt nedbrydelige. Den anerobe nedbrydelighed blev vurderet udfra rapporter og nordisk miljømærknings "Kemikalieliste". Økotoksiciteten blev vurderet udfra akutte toksitetsforsøg. Tensider med en bio-concentration factor (BCF) > 100 og/eller log kow > 3 blev klassificeret som potentielt bioakkumulerende. Respekt Danmark ApS udvalgte derefter tensider med de ønskede miljø- og vaskeegenskaber til at substituere LAS.

I projektets anden fase, udviklingsfasen, blev LAS substitueret i ti produkter, med tensider udvalgt i fase ét. I de ti nedenstående produkter blev LAS substitueret med anaerobt nedbrydelige tensider.

  1. Alkalisk Sanitetsrens
  2. Cremesæbe
  3. Flydende Krystalsæbe
  4. Grundrens
  5. Hårshampoo
  6. Kalkfjerner
  7. Opvaskemiddel til manuel brug
  8. Tæpperens
  9. Vaske-plejesæbe
  10. Vinduesrens

Udviklingen foregik gennem en række forsøg, hvor LAS blev erstattet med et eller flere af substitutions-tensiderne. For at reducere aktivindholdet i produkterne og derved minimere udledningen af tensider blev mængden af tensider i forhold til rengøringseffekten optimeret. Rengøringseffekten af de LAS-frie produkter blev målt gennem egne laboratorietests og ved forbrugertests (Bilag 1-10). Egne laboratorietests blev udført, hvor LAS-frie produkter blev testet mod de originale produkter som referencer. For at sikre validiteten blev testene udført af flere uvildige personer efter fastsatte metoder. Forbrugertests blev foretaget ved at uddele vareprøver med tilhørende spørgeskema på de LAS-frie produkter til egen kundekreds. Forudsætningen var, at kunderne i forvejen havde længere tids kendskab til de oprindelige LAS-holdige produkter og derfor havde en baggrund for at vurdere effekten af de LAS-frie kontra de oprindelige produkter. Produkter udviklet med henblik på svanemærkning blev testet efter de metoder angivet i kriterierne for svanemærket. På baggrund af analyse af testresultaterne blev effektiviteten af LAS-holdige og LAS-frie produkter sammenlignet. Produkter testet efter svanemærkningskriterier blev kun godkendt såfremt de levede op til de af nordisk miljømærkning fastsatte kriterier.