Udfasning af Linære Alkylbenzen Sulfonater (LAS) i rengøringsmidler

3. Resultater

Miljøvurderingen omfattede anioniske, nonioniske, kationiske og amfotærer tensider og viste, at stoffers potentielle miljøpåvirkning afhænger af en række faktorer. Både økotoksiciteten og nedbrydningsraten er væsentlige faktorer, der tilsammen afgør, hvor længe stoffet er tilstede i miljøet og derfor er toksisk. Lineære kulstofkæder nedbrydes hurtigere i biologiske systemer end forgrenede. Desuden har længden af kulstofkæden betydning for økotoksiciteten, biotilgængeligheden og den potentielle bioakkumulerbarhed. Økotoksiciteten øges med en øget længde af kulstofkæden (Grüttner & Jacobsen 1994; Hampel et al. 2001; Lundahl & Carbridenc 1978). Ved adsorption af stoffet til partikulært materiale og opløst organisk materiale (DOM), sedimenteres stoffet. Herved reduceres biotilgængeligheden for pelagiske organismer (Gustavson et al.1994). Det er desuden vigtigt at vurdere om stoffet bioakkumuleres, da dette kan have afgørende betydning på højere trofiske niveauer. Dette er alle faktorer, der bestemmer tensidets miljømæssige egenskaber (Damborg & Thygesen 1991).

Generelt er tensider relativt giftige for akvatiske organismer, og det er derfor vigtigt, at tensider er let nedbrydelige både aerobt og anaerobt og ikke er potentielt bioakkumulerende. På baggrund af dette blev nedenstående kriterier fastlagt for at selektere de mindst miljøbelastende tensider. Substitutionstensiderne skulle opfylde alle nedenstående kriterier:

Skal være let aerobt og anaerobt nedbrydelige
Skal have lineære kulstofkæder
Økotoksiciteten (L(E)C50) skal være > 1 mg l-1
Må ikke være potentiel bioakkumulerende
Må ikke danne persistente eller toksiske nedbrydningsprodukter

Tabel 1.
Miljøvurdering af tensider. Nedbrydelig defineres som let aerobt og anaerobt nedbrydelig.

Tensid gruppe

Nedbrydelig

L(E)C50 >1 mg l-1

Bioakku-
mulerende

Toksiske metaboliter

Anioniske
   
Alkylsulfater
(C12 - C18)
Alkylethersulfater
(C12 - C15)

  
  
Ja
    
Ja

  
   
Ja
   
Ja

  
  
Nej
  
Nej

  
  
Nej
   
Nej

Nonioniske
  
Fedtalkoholethoxylat
(C9 - C11) (EO 6-9)

   
  
Ja

  
  
Ja

   
   
Nej

   
   
Nej

Kationiske
   
Kvaternærkokos-
alkylaminethoxylat

  
  
Ja/Nej

 
  
Ja/Nej

   
   
Nej

  
  
Nej

Amfotærer
   
Alkylaminopropionat

  
   
Nej

  
   
Ja

  
   
Nej

  
   
Nej


I første omgang var resultatet en grov sortering af tensider, i egnede og ikke egnede til at erstatte LAS. Ifølge miljøkriterierne var, lineære alkylsulfater (C12 - C18), lineære alkylethersulfater (C12 - C15) og lineære fedtalkoholethoxylater (C9 - C11) med forskellige ethoxyleringsgrader (EO 6-9), egnede til at erstatte LAS (tabel 2).

Kationiske tensider var generelt uegnede, enten pga. af for høj toksicitet eller for ringe nedbrydelighed. Det amfotære tensid alkylaminopropionat blev også vurderet og var funktionelt et godt alternativ til LAS, men var ikke let aerobt nedbrydelig og blev derfor fravalgt. Generelt er miljøoplysninger om amfotærer tensider relativt begrænsede sammenlignet med anioniske og nonioniske tensider.

Tre tensider blev i kraft af deres vaskeaktive- og miljømæssige egenskaber udvalgt til at erstatte LAS. Heraf var to anioniske (sulfater) og én nonionisk (ethoxylat) (tabel 3). Blandt natrium- og ammoniumsalte af alkylsulfater og alkylethersulfater blev ammoniumsalte fravalgt for at reducere kvælstofindholdet i produkterne. Tensiderne blev valgt først og fremmest på grund af deres miljøegenskaber, dernæst fordi der eksisterede et kendskab til tensidernes fysisk/kemiske, da de allerede indgik i flere andre produkter. For at minimere antallet af råvarer i produkterne, blev kun tre tensider valgt til at substituerer LAS.

Tabel 2.
Substitutionstensider og deres respektive miljødata.

Kemisk navn

Let aerobt nedbrydelig

Anaerobt nedbrydelig

L(E)C 50

Log Kow

Natriumlaurylethersulfat
(C12)

Ja

Ja

9 - 100 mg l-1

< 3

Natriumlaurylsulfat
(C12)

Ja

Ja

3 - 100 mg l-1

< 3

Fedtalkoholethoxylat
(C9/C11)

Ja

Ja

13 - 24 mg l-1

< 3


LAS blevet udfaset i følgende produkter fra Respekt Danmark ApS: Alkalisk Sanitetsrens, Cremesæbe, Flydende Krystalsæbe, Grundrens, Hårshampoo, Kalkfjerner, Opvask, Tæpperens, Vaske-Plejesæbe og Vinduesrens. Udviklingen af de LAS-frie produkter krævede omfattende tests for at opnå tilfredsstillende resultater. Det kendskab, der i forvejen var til substitutionstensiderne, viste sig at være en fordel under selve udviklingsarbejdet. Laboratorie- og forbrugertests af LAS-frie produkter blev udført med tilfredsstillende resultater, dvs. at de produkter der blev testet i henhold til svanemærkningskriterier opfyldte de respektive kriterier, og at de LAS-frie produkter ifølge egne tests havde en effektivitet svarende til, eller bedre end, de oprindelige LAS-holdige produkter.

Produkter, der blev udviklet med henblik på miljømærkning med det nordiske miljømærke "Svanen" omfatter: Respekt Flydende Krystalsæbe, Respekt Grundrens, Respekt Opvask og Respekt Cremesæbe. For at undgå unødige effektivitetstests, blev disse produkter først udviklet så de levede op til miljøkravene i svanemærkningskriterierne, og først herefter blev effektiviteten testet. På nuværende tidspunkt er tre af de fire produkter svanemærket, og det sidste er også godt på vej mod en miljømærkning.

Erfaringen fra udviklingsarbejdet er blevet indarbejdet i vores, Respekt Danmark ApSīs, miljøledelsessystem og markedsføringsmateriale bl.a. i brochurer, etiketter og datablade.