Blågrønalger i badevand

Forord

Denne rapport sammenfatter litteraturen om rapporterede allergiske eller allergilignende reaktioner hos mennesker efter kontakt med blågrønalger. Samtidig opstiller den en samlet oversigt over registrerede symptomer og de involverede organismer og giver en vurdering af relevansen for danske forhold.

Man har længe kendt til at blågrønalger kan fremkalde kraftige hudirritationer, allergiske reaktioner og høfeberlignende symptomer. Men der har hidtil manglet et overblik over de generelle mønstre i de symptomer, der er forbundet med eksponering ved badning eller andre rekreative aktiviteter. Og om de allergilignende reaktioner skyldes algetoksinerne eller om det er andre kendte eller ukendte stoffer, der forårsager reaktionerne. Oplægget til rapporten var de mange tilbagevendende spørgsmål omkring risikoen og de reelle sundhedseffekter ved at bade i vand med blågrønalger, som dukkede op på et temamøde om blågrønalger DMU afholdt i efteråret 2001.

Rapporten er blevet til med støtte fra Miljøstyrelsen og er udarbejdet af Ole Schou Hansen og Peter Henriksen, Danmarks Miljøundersøgelser.

Følgegruppen for projektet bestod af:

Linda Bagge Miljøstyrelsen
Jette Blands Sundhedsstyrelsen, Center for Forebyggelse
Peter Henriksen Danmarks Miljøundersøgelser