Blågrønalger i badevand

Sammenfatning og konklusioner

Studier og observationer hvor blågrønalger er mistænkt for at fremkalde allergiske eller allergilignende reaktioner er spredt over årrækken fra 1930’erne til i dag. Til trods for den lange årrække studierne strækker sig over og problemets potentielle omfang, drejer rapporterne sig om et ret begrænset antal personer med symptomer. Litteraturen dækker casestudier, der direkte eller indirekte beskriver problemet i Sverige, Norge, Skotland, Tjekkoslovakiet, Australien og USA. Derudover har nogle få anekdotiske beskrivelser fra Danmark været tilgængelige.

Casestudierne rummer et stort antal anekdotiske beskrivelser mens mere systematiske undersøgelser er ganske få, og der er i realiteten kun lavet et enkelt epidemiologisk studie.

Beskrivelserne af symptomerne går fra forskellige typer hudirritation som hududslæt og sår på munden, over opkastninger, diarre og feber til astmatiske luftvejslidelser. Der ser ikke ud til at være nogen umiddelbar sammenhæng mellem karakteren af symptomer og forekomsten af bestemte arter/slægter af blågrønalger.

I de fleste af studierne sammenkædes symptomer og kontakt med blågrønalgerne ud fra en begrundet mistanke, og der etableres sjældent en direkte sammenhæng mellem symptomer og specifikke stoffer i algerne. Det skyldes bl.a., at der ikke er tilstrækkelig viden om hvilke stoffer der fremkalder symptomerne, og at sammenhængen mellem symptomer og blågrønalger bliver overset pga. symptomernes forholdsvis milde eller uspecifikke karakter og lighed med almindelige symptomer ved fx influenza. Samtidig er kendskabet til de kraftige blågrønalgetoksiners virkning hos mennesker så mangelfuld, at man i realiteten ikke kan skelne mellem mildere giftvirkninger og allergiske reaktioner alene ud fra symptombeskrivelser.

Et andet problem er, at fx forkølelses- og influenzalignende symptomer kan være stort set lige udbredt uanset om man har haft kontakt med blågrønalger eller ej. Forskellen mellem tilstedeværelsen af symptomer hos ueksponerede og eksponerede personer er i nogle tilfælde så lille at kun en egentlig videnskabelig analyse af et større datasæt øjensynligt kan afdække sammenhængen. Under normal praksis vil det derfor ofte være umuligt at sætte mildere symptomer i direkte forbindelse med eksponering med blågrønalger.

Der er dog ingen tvivl om at blågrønalger i stor udstrækning kan fremkalde allergilignende reaktioner. Samtidig tyder flere af undersøgelserne på, at personer, der i forvejen lider af en allergi, er mere følsomme og disponerede for allergiske reaktioner ved kontakt med blågrønalger.

Det er en almindelige antagelse, at børn normalt vil være mere udsat for påvirkninger af blågrønalger, fordi de opholder sig længere tid i vandet og ofte i det lave vand langs strand eller bred, hvor alger samler sig. Kun en enkelt undersøgelse viser at sandsynligheden for at der opstår hudtilfælde er større hos personer, der er yngre end 20 år, og allerstørst i aldersgruppen 0-9 år. Der er dog ingen forklaring på hvorfor dette er tilfældet.

Der er stort set ingen information om algekoncentrationer i studierne. Der tales om opblomstringer, dannelse af skum på overfladen o. lign., men egentlige sammenhænge mellem omfanget af symptomer og tætheden af alger findes kun i ganske få studier. Disse studier viser, at risikoen for at der opstår symptomer som følge af eksponering med blågrønalger viser sig ved algekoncentrationer ned til omkring 250 og 5000 celler pr ml. Et af de seneste oversigtsstudier fastholder dog en grænseværdi på 20.000 celler pr ml for milde helbredseffekter og en lav sandsynlighed for mere alvorlige tilfælde.

Konklusion

Det begrænsede antal studier og det forhold at der kun eksisterer ét regulært epidemiologisk studie af problemer ved eksponering i forbindelse med badning og anden rekreative kontakt med blågrønalger betyder, at man stadig må betragte problemet som så dårligt belyst at yderligere studier vil være relevante.

De problemer der fremstår i studierne er, at symptomer grundlæggende er svære at skelne fra almindelige folkesygdomme, og at det øjensynligt kræver egentlige epidemiologiske studier at afdække problemets omfang. Samtidig er viden om hvilke stoffer i algerne, der fremkalder symptomer, og hvilke mildere symptomer, der kan være forbundet med algetoksiner, yderst begrænset. Et par undersøgelser indikerer at der ikke er nogen sammenhæng mellem de kendte blågrønalgetoksiner og allergilignende reaktioner.

Det ser ud til at personer med allergi og sart hud bør være specielt opmærksomme på symptomer i forbindelse med kontakt med blågrønalger og muligvis må også yngre personer forventes at være mere udsatte.

Det står også klart at symptomer kan optræde ved forholdsvis lave koncentrationer (<5000 celler pr. ml) specielt ved lange eksponeringstider.

I Danmark kendes problemet kun fra ganske få anekdotiske beskrivelser, og disse er uden sammenhæng mellem de områder, hvor der generelt er den største forekomst og de højeste koncentrationer af alger.