Blågrønalger i badevand

3 Rapporter fra Danmark

3.1 Anekdotiske historier fra Danmark
3.2 Hvorfor er der ikke flere historier fra Danmark?

Der er så vidt vi ved ikke beskrevet tilfælde fra Danmark i litteraturen, hvor kontakt med blågrønalger har ført til allergilignende symptomer hos mennesker. Af Kaas et al. (1998) fremgår det endvidere, at der ikke er veldokumenterede tilfælde i Danmark, hvor blågrønalger har haft helbredseffekter på mennesker.

På grund af mange af de udenlandske beskrivelsers lettere anekdotiske karakter har det været oplagt for fuldstændighedens skyld at medtage de få beskrivelser af helbredseffekter af blågrønalger i Danmark, som vi har kendskab til via andre kilder end litteraturen. Vel vidende at det overvejende er tilfældige observationer og at de alene må fremstå som anekdoter.

3.1 Anekdotiske historier fra Danmark

I august 1997 oplevede en kvinde kraftig svie på ben, arme og i ansigt efter at hun havde svømmet en tur ved Amager Strand. Hun troede det var brandmænd, men så ingen i vandet. Smerterne forsvandt efter halvanden times tid, og kvinden badede igen med samme resultat. Symptomerne kom igen blot endnu værre, og de røde mærker, som opstod efter første tur, blev endnu mere irriterede. Irritationen var så slem at hun ikke kunne sove om natten. Efter en uge var de røde mærker forsvundet.

Den 20. august 1997 oplevede to mænd en kløen eller svag svien på hænder og arme, som var blevet våde af at hive et tov til et fangstredskab op og ned i vandet syd for Sprogø i Storebælt. De observerede en tydelig opblomstring af blågrønalger i vandet og utroligt mange alger i det øverste vandlag midt i Storebælt. Der var masser af lyse trådagtige fnug i den øvre vandmasse, og der havde i et par dage været "algealarm" i radioen.

I juli 2001 fik Danmarks Miljøundersøgelsers afdeling for Havmiljø henvendelser fra to kvinder, der bl.a. havde oplevet allergilignende symptomer efter at have badet i havet under opblomstringen af blågrønalger i de indre danske farvande i juli 2001.

I det ene tilfælde havde kvinden fået kløende udslæt på kroppen og feber. Symptomerne fremkom først om onsdagen, hvor personen havde været i vandet to dage før. I det andet tilfælde var symptomerne kraftige smerter i halsen samt opsvulmede læber. Denne kvinde konsulterede læge, der konstaterede, at de kraftige smerter i halsen ikke skyldtes halsbetændelse, og at de opsvulmede læber lignede en typisk allergisk reaktion.

I første tilfælde var der tydelige tætte ansamlinger af blågrønalger på vandoverfladen. I sidstnævnte tilfælde var vandet dækket af et tykt gult lag, som personen troede var pollen.

De ovenstående beskrivelser stammer fra perioder med opblomstringer af blågrønalger, som dannede store ansamlinger i overfladelaget. I betragtning af årstiden og de samtidige meldinger om store forekomster af blågrønalger må det antages, at det gullige lag, som kvinden antog for at være pollen, i virkeligheden var henfaldende blågrønalger. Det er derfor sandsynligt, at symptomerne skyldes kontakt med blågrønalgerne, specielt fordi de ligner beskrivelser i de udenlandske studier. Lige som i mange af de udenlandske undersøgelser er det ikke muligt at afgøre, om det er algetoksiner eller andre stoffer, der fremkalder reaktionerne. En enkelt detalje er dog interessant i den sammenhæng. Den ene af de to personer, der oplevede hudirritationer i Storebælt i 1997, svømmede i sommeren 2001 i vand med store ansamlinger af blågrønalger mellem Nivå og Skodsborg uden at opleve symptomer.

3.2 Hvorfor er der ikke flere historier fra Danmark?

Man ville umiddelbart forvente at sandsynligheden for at møde historierne var størst i forbindelse med badning i søer, hvor mængderne af blågrønalger når meget højere koncentrationer end i havet. I virkeligheden er det dog havet vi har de få beskrivelser fra. Her er området hvor man finder de generelt højeste mængder blågrønalger, nemlig Østersøområdet omkring Bornholm, ikke repræsenteret. Ifølge amtsbiologen på Bornholm (Henrik Jespersen, pers. medd.) oplever man ikke helbredsproblemer i forbindelse med opblomstringerne af blågrønalger der