Detailkortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren

1 Indledning og baggrund

1.1 Formål
1.2 Udvalgte brancher
1.3 Metode
1.4 Datakvalitet
1.5 Rapportens struktur

Servicesektoren omfatter en lang række virksomheder inden for undervisning, sundhedsvæsen, foreninger, detail- og engroshandel, hotel- og restaurationsvirksomhed, transportvirksomheder, offentlige og private kontorvirksomheder samt forretningsservice i øvrigt.1

Sektoren producerer godt 1 mio. tons affald om året svarende til 9 procent af de samlede affaldsmængder og har i forhold til andre sektorer en forholdsvis lav genanvendelsesprocent og en høj andel af affald til deponi.

Det er baggrunden for, at det i den nationale affaldsplan, Affald 21, er sat som mål at styrke indsamlingen af genanvendelige materialer samt miljøfarlige affaldsfraktioner fra sektoren.

Der er i Affald 21 lagt op til følgende initiativer:
Øget genanvendelse af pap og papir, glas og plast
Udsortering af miljøbelastende fraktioner som batterier, dæk, PVC, elektronikaffald og kølemøbler
Revurdering af eksisterende ordninger for organisk affald og spildolie
Evaluering af erhvervsaffaldskonsulentordninger
Kortlægning af affaldssammensætningen

Dette projekt blev igangsat for at kortlægge affaldssammensætningen hos et bredt spektrum af virksomheder inden for sektoren. Projektet blev indledt med en screening af 41 udvalgte brancher på grundlag af statistiske oplysninger samt interviews med nøglepersoner.

Denne del af projektet (Fase 1) blev afsluttet i maj 2000 og er særskilt afrapporteret i Arbejdsrapport nr. 21 fra Miljøstyrelsen, "Kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren; Institutioner, Handel og Kontor". På den baggrund blev der igangsat to detailkortlægningsprojekter, hvoraf nærværende rapport beskriver det ene.

Det andet projekt omhandler kortlægning af affald i dagligvarebutikker og er afrapporteret i Miljøprojekt nr. 671, 2002, "Kortlægning af affald i dansk dagligvarehandel"

1.1 Formål

Detailkortlægningen har som formål at skabe et bedre vidensgrundlag for at kunne øge genanvendelsesindsatsen i servicesektoren.

Der er i projektet rettet opmærksomheden mod de mest betydende affaldsfraktioner i de udvalgte brancher set i forhold til følgende prioriterede fraktioner i Affald 21:
Batterier
Biler
Elektronikaffald
Imprægneret træ
Inventar
Organisk affald
Pap og papir
Plastemballager
PVC

Der er ikke i de udvalgte brancher identificeret betydende mængder af biler, imprægneret træ og PVC, hvorfor disse fraktioner ikke er behandlet i undersøgelsen.

1.2 Udvalgte brancher

Kortlægningen er gennemført for en række brancher, der repræsenterer typiske servicevirksomheder og samtidig er blandt de mest betydende brancher i sektoren. Desuden er brancherne valgt ud fra en vurdering af, om der er et potentiale for øget genanvendelse.

De udvalgte brancher er:
Detailhandel – tøjforretninger, radio/TV-forretninger, isenkramforretninger og møbelhandlere
Autoværksteder
Hoteller m.m.
Skoler og institutioner
Kontorer

1.3 Metode

Der er foretaget sorteringsundersøgelser over en 3-ugers periode hos følgende virksomheder:

Detailhandel: 9 tøjforretninger
5 radio/TV-forretninger
4 isenkramforretninger
5 møbelhandlere
  
Hoteller m.m. 8 hoteller, hvoraf 5 med restauration
  
Skoler og institutioner: 4 folkeskoler og 1 privatskole
4 integrerede institutioner og 1 børnehave
  
Kontorvirksomheder: 2 kontorvirksomheder
samt indhentet årsoplysninger fra 4
kontorvirksomheder
  
Autoværksteder: 6 autoværksteder heraf 3 personbilværksteder og 3 lastbilværksteder

  
Der er sorteret i de affaldstyper, som vurderes at være mest betydende set i forhold til de prioriterede affaldsfraktioner.

De registrerede affaldsmængder er omregnet til enhedstal på årsbasis baseret på udvalgte nøgletal for virksomhedernes størrelse (antal ansatte, omsætning eller areal). Der indgår en vurdering af virksomhedens aktivitetsniveau i sorteringsperioden.

Der er foretaget interview i hver virksomhed om de faktiske forhold og problemer i forbindelse med affaldssortering og –bortskaffelse. Sorteringen blev efterfølgende evalueret ved endnu et interview. Metoden er mere detaljeret beskrevet i bilagsrapporten.

De statistiske oplysninger stammer fra projektets fase 1-rapport og er indhentet fra Danmarks Statistik. Omsætningstal er i alle tilfælde angivet ekskl. moms.

1.4 Datakvalitet

De registrerede affaldsmængder varierer meget inden for de udvalgte delbrancher. Det skyldes primært, at affaldsproduktionen er meget forskellig blandt de enkelte virksomheder på grund af forskelligheder i de konkrete serviceydelser og varesortiment.

Samtidig er enhedstallene baseret på en forholdsvis kort sorteringsperiode, hvor tilfældigheder kan have påvirket resultaterne. Endelig er datakvaliteten afhængig af, hvor godt virksomhedernes personale har sorteret, og dertil kommer usikkerheder og eventuelle fejl ved vejning af affaldet. Virksomhederne har generelt deltaget positivt i sorteringen, og i stort set alle tilfælde har man bagefter vurderet, at sorteringen er forløbet tilfredsstillende.

Variationen mellem de enkelte virksomheders affaldsproduktion betyder, at enhedstallene skal tages med forbehold. Desuden er undersøgelsen er gennemført hos et begrænset antal virksomheder, skoler og institutioner, og resultaterne er derfor ikke nødvendigvis repræsentative for alle virksomheder, skoler og institutioner af disse typer. De opstillede enhedstal giver imidlertid en overordnet vurdering af affaldsproduktionen i de enkelte brancher.

1.5 Rapportens struktur

I kapitel 2 beskrives kort nogle generelle forhold vedrørende affaldsproduktion i servicesektoren.

Kapitel 3-7 beskriver detailkortlægningen af affaldsproduktionen for hver branche. Der indledes med en beskrivelse af de praktiske forhold i forbindelse med affaldsbortskaffelse og –sortering, hvorefter de opstillede enhedstal er præsenteret med en kort beskrivelse af den registrerede affaldsproduktion. Hvert kapitel afsluttes med anbefalinger til initiativer, der kan øge genanvendelsen og frasorteringen af farligt affald.

1 Afgrænsning af servicesektoren er baseret på definitionen af virksomheder inden for institutioner/handel og kontor i affaldsbekendtgørelsens bilag 8