Økologiske rygsække - ressourceeffektivitet, materialestrømme og globalisering

3. Metode

3.1 Litteraturstudie
3.2 Videnhjemtagningsrejse
3.3 Rundbordssamtale

Projektet baseres på tre samtidige metodiske tilgange, nemlig litteratursøgning (nyere litteratur), videnhjemtagning ved rejse til Wuppertal Instituttet og endelig rundbordssamtale med en gruppe danske eksperter med særligt kendskab til Wuppertal-metoden.

3.1 Litteraturstudie

Litteratursøgning er gennemført primært på Wuppertal Instituttets bibliotek og ved sekundærsøgning i Instituttets nøgle-publikationer, idet der primært er søgt nyere litteratur (efter 1994), og primært litteratur vedr. konkret anvendelse af MIPS-metoden m.fl. til vurdering af økologiske rygsække og ressourceeffektivitet.

Der er udarbejdet en kommenteret litteraturliste, der foreligger som selvstændigt arbejdsnotat. En ukommenterede liste er optaget som litteraturliste i nærværende rapport, og de væsentligste "findings" ved litteraturstudiet er indarbejdet i rapporten.

3.2 Videnhjemtagningsrejse

Der er gennemført et besøg på Wuppertal Instituttet i dagene 8.-11. november 2000, hvor der udførtes interview med aktuelle forskere (se præsentation i bilag II) samt gennemførtes en opdatering på upublicerede forskningsresultater, herunder en kortlægning af barrierer og muligheder, ligesom der gennemførtes litteratursøgning.

Der er udarbejdet en egentlig rejserapport, der foreligger som selvstændigt arbejdsnotat. De væsentligste pointer er indarbejdet i nærværende rapport.

3.3 Rundbordssamtale

Der er gennemført en metode-drøftelse i form af en rundbords-samtale med danske forskere, der forsøger eller har forsøgt at anvende metoden, suppleret med telefonisk og anden korrespondance med andre forskere. Således har Kim Ejlertsen, NOAH, Erik Hansen, COWI, Jesper Jespersen, RUC, Ole Gravgård Pedersen, Danmarks Statistik, Arne Remmen, Aalborg Universitet Inge Røpke, DTU og Anders Schmidt, dk-TEKNIK alle bidraget med kommentarer til projektet, Pedersen og Røpke tillige med skriftlige bidrag (således Pedersen, 2000b (i øvrigt optaget som bilag IV til rapporten) og Røpke, in prep. a og in prep. b).

Der er udarbejdet et referat af rundbordssamtalen og de indkomne kommentarer, der foreligger som selvstændigt arbejdsnotat. De væsentligste pointer er indarbejdet i nærværende rapport.

Der har under projektarbejdet været peget på yderligere ressourcepersoner, nemlig Per Christensen, Aalborg Universitet, Thomas Højlund Christensen, DTU, Klaus Hansen, SBI og Pernille Hagedorn Rasmussen, NOAH, som det imidlertid ikke har været muligt at inddrage inden for nærværende projekts tidsmæssige rammer.