Forprojekt til udarbejdelse af handlingsplan for kølebranchen

4. Forprojektets organisation og udførelse

4.1 Projektets ansøgere
4.2 Projektets følgegruppe
4.3 Projektets udførelse
4.4 Arbejdsplanlægning og -fordeling gennem projektet
4.5 Indsamling af oplysninger fra kølebranchen

4.1 Projektets ansøgere

Nedenstående fire danske køletekniske foreninger, der samlet stod bag ansøgningen, repræsenterer bredt kølebranchens aktører og er i besiddelse af et omfattende kontaktnet til praktisk taget alle grene af branchen. Foreningerne kan og vil naturligvis ikke repræsentere de enkelte virksomheders særinteresser, men er i stand til med en vis "vægt" at udtrykke generelle holdninger på branchens vegne.

De tre foreninger: Selskabet for Køleteknik, Dansk Køleforening samt Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening, som er initiativtagere til udarbejdelsen af en branchehandlingsplan, har gennem en årrække haft et tæt samarbejde i forskellige sammenhænge. Foreningerne står bl.a. bag Foreningen Dansk Køledag f.m.b.a., der årligt afvikler Nordens største kølekonference "Danske Køledage". Foreningerne gennemfører hvert år et antal køletekniske arrangementer med kurser, virksomhedsbesøg, temadage og debataftener, og har de seneste år også sammen med Varmepumpefabrikantforeningen været aktiv part i koordineringen og udarbejdelsen af kølebranchens generelle tilbagemeldinger til Miljøstyrelsen om holdninger og kommentarer til diverse udkast til regulering af visse industrielle drivhusgasser.

I det følgende er foreningerne og deres kontaktpersoner omtalt:

Selskabet for Køleteknik (SfK) i Ingeniørforeningen i Danmark (IDA)

Kalvebod Brygge 31-33, 1780 København V
Internet: http://www.sfk.ida.dk/
Kontaktperson: Svenn Hansen
Tlf.: 7220 1267, Telefax: 7220 1212, E-mail: svenn.hansen@teknologisk.dk

Svenn Hansen er p.t. formand for Selskabet for Køleteknik (SfK), der er et fagteknisk selskab i Ingeniørforeningen i Danmark (IDA). Bestyrelsen for SfK består af 9 personer, der bevidst er sammensat med henblik på at repræsentere den samlede kølebranche bedst muligt; forskning/udvikling, uddannelse, industrikøling, kommerciel køling, engroshandel, køleinstallation, samt produktion af komponenter og udstyr. SfK har p.t. ca. 500 medlemmer inden for alle grene af kølebranchen. SfK´s formål er bl.a. gennem foredrag, konferencer og kurser at styrke medlemmernes viden om køleteknik og beslægtede fagområder. SfK´s formål er også at udvide kendskabet til forskning og udvikling inden for de køle- og energitekniske områder, samt fremme samarbejdet mellem forskning, industri, håndværk og brugere. SfK afholder årligt ca. 20 arrangementer i samarbejde med Dansk Køleforening. SfK er medlem af Foreningen Dansk Køledag f.m.b.a., der årligt afholder nordens største kølekonference "Danske Køledage". Svenn Hansen var indtil generalforsamlingen den 16. maj 2002 formand for denne forening.

Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening (AKB)

Vestergade 28, 4000 Roskilde
Internet: http://www.koeleteknik.dk/
Kontaktperson: G. Teddy Hansen
Tlf.: 4632 2111, Telefax: 4632 2133, E-mail: gth@koeleteknik.dk

Teddy Hansen er direktør i AKB, som er brancheforening for de autoriserede kølefirmaer i Danmark. AKB har ca. 200 kølefirmaer som medlemmer, der beskæftiger ca. 2.000 faguddannede køleinstallatører. Det vurderes at udgøre ca. 80% af den udøvende branche. Medlemskredsen omfatter herudover bl.a. producenter, grossister, uddannelsesinstitutioner og videncentre; alle med tæt tilknytning til kølebranchen. Mange af AKBs medlemmer er desuden medlem i SfK, ligesom alle er medlem af Dansk Køleforening. AKB er medstifter af "Danske Køledage", hvor Teddy Hansen efter generalforsamlingen 16. maj 2002 er blevet formand for bestyrelsen. Teddy Hansen er desuden formand for bestyrelsen i Kølebranchens Miljøordning, KMO, ligesom han er dansk repræsentant i den europæiske organisation "Air Conditioning & Refrigeration European Association", AREA, som varetager de europæiske køleinstallatørers interesse bl.a. i EU.

Dansk Køleforening (DK)

Institut for Mekanik, Energi og Konstruktion, Danmarks Tekniske Universitet, Nils Koppels Allé, Bygning 402, 2800 Kgs. Lyngby
Internet: http://www.dkforening.dk
Kontaktperson: Bo Stubkier
Tlf.: 8736 7700, Telefax: 8736 7705, E-mail: bo.stubkier@yorkref.com

Bo Stubkier har i perioden 1996-2002 været formand for Dansk Køleforening (DK). På foreningens generalforsamling i foråret 2002 overtog Søren Nedergaard formandsposten. Foreningens formål er at fremme kendskabet til køleteknikken i Danmark. Foreningen er uafhængig af politiske og faglige organisationer. Medlemstallet var ca. 450 pr. april 2001, og omfatter 2 forskellige medlemstyper: Virksomheder og personer. DK søger sit formål ved at arrangere foredrags- og diskussionsmøder, faglige kurser, besøg på virksomheder og messer samt ved udgivelse af køletekniske publikationer (f.eks. udgives tidsskriftet ScanRef i samarbejde med den Norske og den Svenske Køleforening). Ud over at varetage medlemmernes fælles interesser over for offentlige myndigheder og internationale organisationer varetager DK Danmarks medlemskab af det Internationale Køleinstitut (International Institute of Refrigeration, IIR).

Varmepumpefabrikantforeningen (VPF)
Skovhaven 97, 3500 Værløse
Kontaktperson: Claus Schøn Poulsen
Tlf.: 7220 2514, Telefax: 7220 2500, E-mail: claus.s.poulsen@teknologisk.dk

Varmepumpefabrikantforeningen (VPF) er en forening, hvis formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at nå større indflydelse over for andre organisationer og myndigheder. Foreningen medvirker til fremme af forskning og udvikling af varmepumpeanlæg. Foreningen har 15 medlemmer, som aktivt deltager i udbredelse og undervisning af varmepumpeteknikken, hvor man i øvrigt har et konstruktivt samarbejde med "Selskabet for Køleteknik" og "Prøvestationen for Varmepumper". Foreningen deltager herudover aktivt i debatten om CO2- emissionen, for at fremme varmepumpens status i Danmark. Bestyrelsen består af 4 medlemmer og har siden oprettelsen den 24. juni 1980 altid haft en dansk fabrikant som formand.

4.2 Projektets følgegruppe

Der blev ved forprojektets start nedsat en følgegruppe med flg. repræsentation fra Miljøstyrelsen og de 4 ansøgere:
Frank Jensen, Miljøstyrelsen (formand)
Svenn Hansen, Selskabet for Køleteknik (sekretær)
Teddy Hansen, Autoriserede Kølefirmaers Brancheforening
Bo Stubkier, Dansk Køleforening
Claus Schøn Poulsen, Varmepumpefabrikantforeningen

Følgegruppens opgave har været at:
Vejlede og rådgive således, at projektet gennemføres i overensstemmelse med forudsætningerne for tilsagnet
Vurdere projektets forløb og resultater
Koordinere projektet med øvrige relevante projekter
Rådgive således, at formidlingen af projektets resultater foretages så hensigtsmæssigt som muligt.

4.3 Projektets udførelse

Ud over foreningernes deltagelse, der principielt foregår i fritiden uden for normal arbejdstid, er størstedelen af arbejdet i forprojektet udført mod honorar af arbejdsgruppen bestående af flg. personer med indsigt i branchen valgt eller udpeget af foreningerne i samarbejde med et omfattende og repræsentativt udvalg af relevante og berørte parter i kølebranchen – i rapporten omtalt som projektgruppen eller arbejdsgruppen:

Svenn Hansen, SfK (Teknologisk Institut) – projektleder og koordinator
Carl-Eric Jeding, SfK (nu pensionist – før York Refrigeration)
Bjarne Dindler Rasmussen, DK (nu Danfoss – før Danmarks Tekniske Universitet)
Jørgen Schreiber, AKB (før Schreiber Køleteknik og York Refrigeration)
Claus Schøn Poulsen, VPF (Teknologisk Institut)

Selskabet for Køleteknik ved Ingeniørforeningen i Danmark har udført projektets administrative opgaver med aflæggelse af projektregnskab og var alene af denne årsag anført som formel projektansøger.

4.4 Arbejdsplanlægning og -fordeling gennem projektet

Indledningsvis blev både en overordnet og en detaljeret tidsplan udarbejdet for forprojektet, som indeholdt alle aktiviteter for en tilfredsstillende gennemførelse. Alle var bevidste om, at tidsplanen var knap, og at der skulle arbejdes intensivt.

Gennem projektforløbet har arbejdsgruppen afholdt en række arbejdsgruppemøder, hvorunder alle forhold løbende er blevet drøftet og aftalt vedrørende gennemførelsen af projektet.

Arbejdet har været opdelt i mindre stykker svarende til rapportens afsnit, som det har været pålagt et enkelt medlem af arbejdsgruppen at være ansvarlig for, mens resten af gruppen har været hjælpere eller kritiske korrekturlæsere. Følgende elementer har bl.a. været fordelt og uddelegeret på denne måde:

Projektledelse, projektadministration og koordinering
Fremskaffelse af adresser og navne på personer til spørgeskemaundersøgelsen
Udarbejdning af selve spørgeskemaundersøgelsen
Bearbejdning af besvarelserne i Access-database og i Excel-regneark
Bearbejdningen af stykker af spørgeskemaundersøgelsen
Forfatter på dele af rapporten
Udarbejdelse af aktivitetsforslag til handlingsplanen
Redaktør og korrekturlæser på andres afsnit

Hele gruppen har i fællesskab drøftet og checket forslagene til handlingsplanens aktiviteter og rapportens konklusioner.

4.5 Indsamling af oplysninger fra kølebranchen

Ved afholdelsen af workshoppen på Danske Køledage 2001 var der en del personer, der ønskede at blive involveret i den efterfølgende proces. Disse personer har alle været kontaktet i forbindelse med forprojektets gennemførelse.

I efteråret 2001 afholdt SfK en debataften om tanken om at udarbejde en branchehandlingsplan med deltagelse af 28 personer, som fik lejlighed til at diskutere hensigt, indhold, form m.m., hvorfra de fremmødtes synspunkter og holdninger blev nedfældet i et skrift /7/. Disse forhold er medtaget i behandlingen af forprojektet.

I projektansøgningen og ved starten af projektet var det tanken at kombinere telefonsamtaler, møder, interviews og strukturerede spørgeskemaer. Efter beskrivelsen af arbejds- og tidsplanen måtte det imidlertid afgøres, hvorledes de nødvendige informationer bedst kunne indsamles i branchen under hensyntagen til den brede sammensætning af aktører inden for branchen, deres forskellige repræsentation og ressourceforbruget. Gruppen måtte afstå fra den mere direkte kontakt til branchens grupper, da det ville blive alt for tids- og ressourcekrævende og besluttede at indsamle de til undersøgelsen nødvendige informationer gennem udsendelse af et spørgeskema, hvor størstedelen af den danske kølebranche blev kontaktet for at kunne deltage i undersøgelsen.

Det er projektgruppens opfattelse, at møder og interview, hvor spørgeskemaundersøgelsens resultater og konklusioner kunne have været drøftet med branchen efter gennemførelsen, ville have været ideelt, men at det næppe ville have ændret væsentligt på arbejdsgruppens konklusioner. Det kunne derimod have bidraget med konstruktive og nyttige input og en komplettering af arbejdsgruppens forslag til aktiviteter i selve handlingsplanen.

Det foreslås, at elementerne i aktivitetsforslagene til handlingsplan efterfølgende drøftes og afstemmes med nøglepersoner og –virksomheder i branchen.

Desuden har de deltagende foreningernes bestyrelser løbende været involveret i arbejdet gennem drøftelser på bestyrelsesmøder, erfagruppemøder m.m.