Sundhedsmæssige problemer ved brug af mikrobiologiske bekæmpelsesmidler i væksthuse

Bilag A:
1 Lovgivning for mikrobiologiske bekæmpelsesmidler

Den 15. juli 1991 vedtog EF et direktiv om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler (91/414/EØF). Dette direktiv blev i december 1992 implementeret i dansk lovgivning.

Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler er omfattet af lov om kemiske stoffer og produkter (Lovbekendtgørelse nr. 21 af 16. januar 1996 . Bekendtgørelse af lov om kemiske stoffer og produkter). De nærmere regler er fastsat i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 241 af 27. april 1998 om bekæmpelsesmidler . Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører EU-direktivet om markedsføring af bekæmpelsesmidler (Direktiv 91/414/EØF).

Godkendelse af bekæmpelsesmidler

Et bekæmpelsesmiddel må hverken importeres, sælges eller bruges i Danmark, med mindre midlet er godkendt af miljøministeren.

I forbindelse med vurderinger og eventuelle godkendelser af midler til det danske marked anvendes Vejledning nr. 8, 1993 fra Miljøstyrelsen "Mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler", som beskriver de regler, der gælder for Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler.

Godkendelsen, der også kaldes en registrering, omfatter først og fremmest en detaljeret vurdering af aktivstoffets og midlets sundhedseffekter og miljøeffekter ved det konkret ansøgte anvendelsesområde, de ønskede afgrøder, årstid for anvendelsen, midlets dosering, udbringningsmetoden med mere.

Et Mikrobiologisk bekæmpelsesmiddel kan kun blive godkendt, hvis det opfylder følgende betingelser:
ikke har uacceptable virkninger på planter eller miljøet
ikke har skadelig virkning på dyr
ikke påvirker menneskers sundhed
ikke påvirker grundvandet
er tilstrækkeligt effektivt

Med hensyn til risikoen for udvikling af allergiske sygdomme i luftvejene står der i vejledningen: " Da det er teknisk vanskeligt at udføre eksperimentelle undersøgelser til kvantificering af disse effekter, kræves ikke udført undersøgelser af dette".

Godkendelse af et nyt middel består dels af en EU-godkendelse af selve den aktive organisme, dels en dansk godkendelse af midlet, der indeholder den aktive organisme.

En EU-godkendelse indebærer, at den aktive organisme optages på en fælles EU-liste over godkendte, aktive organismer (direktivets bilag I).

Den første aktive mikroorganisme (svampen Paecilomyces fumosoroseus) forventes snart optaget på direktivets bilag I Organismen indgår i produktet "Preferal", som nu søges godkendt i Danmark til bekæmpelse af væksthusmellus.

De Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler, som findes på det danske markedet i dag, er omfattet af en overgangsordning. Denne overgangsordning tillader brug af midler, der var på markedet den 25. juli 1993. Ansøgninger om godkendelse af midler, der ikke var på det markedet på dette tidspunkt, skal fremsendes til EU-Kommissionen. Skov- og Naturstyrelsen er i færd med at foretage en risikovurdering af de midler, der er omfattet af overgangsordningen.

I EU-Kommissionen er man nu i færd med at udarbejde et direktiv der skal indeholde ensartede principper for vurdering og godkendelse af plantebeskyttelsesmidler baseret på mikroorganismer (bilag VI til direktiv 91/414). Når disse principper er vedtaget vil de erstatte den nugældende danske vejledning og danne grundlag for en dansk vurdering.

(1) Miljøministeriet. Bekendtgørelse af lov om kemiske stoffer og produkter. Lov nr. 21 af 16/01/1996 1996.
  
(2) Miljøministeriet. Bekendtgørelse om bekæmpelsesmidler. Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 241 af 27/4/1998 1998.
  
(3) Miljøministeriet, Miljøstyrelsen. Mikrobiologiske plantebeskyttelsesmidler. Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 8, 1993 1993;(8).