Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

13 Partnerskab om mindre miljø-belastende vaskeriservice - Eksempel 9

Henkel-Ecolab – Berendsen Textil Service – Scandic Hotels
13.1 Start – Formaliseret samarbejde gennem rammeaftale
13.2 Leverandørsamarbejde på vaskerierne
13.3 Udvikling – Udveksling af viden i produktkæden
13.4 Referencer

Henkel-Ecolab – Berendsen Textil Service – Scandic Hotels

Berendsen indgik i 1996 en syv-årig rammeaftale med Henkel-Ecolab om levering af kemikalier og service til Berendsen’s vaskerier. På miljøområdet har rammeaftalen givet mulighed for indgåelse af et partnerskab om reduktion af miljøbelastningen fra vaskerierne. Gennem kombination af virksomhedernes forskellige kompetencer udvikles fælles servicekoncepter for vaskerierne, og der arbejdes på udfasning af stoffer med uønskede egenskaber ud fra fælles mål.

En væsentlig motivation for samarbejdet skal findes hos Scandic Hotels, som er en af Berendsen’s store kunder. Scandic Hotels har som mål at være en af de mest miljøvenlige virksomheder indenfor hotelbranchen, og dette påvirker også den beskrevne produktkæde for vaskeriservice. Samarbejdet mellem Henkel-Ecolab og Berendsen har primært resulteret i følgende:

Fælles problemløsning på vaskerierne

Henkel-Ecolab leverer ikke kun kemikalier til vaskerierne, men indgår også som samarbejdspartner på doseringsudstyr og service. Samarbejdet har givet anledning til fælles problemløsning på vaskerierne f.eks. i forhold til implementering af nyt doseringsudstyr, hvor man har samarbejdet om fastholdelse af det lokale engagement på vaskerierne.

Tillid og teknologisk udvikling

Den formaliserede samarbejdsaftale mellem virksomhederne har medført den tillid og ro, som er nødvendig for at få en produktudvikling på kemikalieområdet til at fungere. Tillid er generelt en forudsætning for, at det er muligt at gennemføre fælles udvikingsaktiviteter. Men samtidig er det væsentligt, at samarbejdet ikke bliver "for formaliseret", så dynamikken går i stå, og bl.a. derfor kan aftalen revideres efter den planlagte syv-års periode.

Henkel-Ecolab udvider miljøledelsessystem

Henkel-Ecolab er nu i gang med at udvide deres miljøledelsessystem til også at omfatte deres aktiviteter på vaskerierne. Henkel-Ecolab vil således fremover også sætte miljømål for deres arbejde på vaskerierne, herunder f.eks. mål for vand- og energibesparelser, reduktion af omvask og slitage af tekstilerne.

Yderligere dialog i produktkæden gennem "Supply Chain Management"

En mulig yderligere styrkelse af samarbejdet i produktkæden – som ikke sker p.t. – vil være at gennemføre "produktkædemøder", hvor også virksomheder, som ikke har direkte forretningskontakt, kan komme i dialog om udviklingen i produktkæden. Dermed kan opfyldelse af slutkundens behov søges optimeret miljømæssigt.

13.1 Start – Formaliseret samarbejde gennem rammeaftale

En væsentlig motiverende faktor for miljøsamarbejdet mellem Berendsen og Henkel-Ecolab har været, at hotelkæden Scandic Hotels i Sverige i 1994-95 stillede krav om, at Berendsens vaskerier i Sverige stoppede med at anvende udvalgte problemstoffer i vaskemidlerne. Kravet fra Scandic var, at vaskemidlerne skulle overholde kriterierne for den svenske miljømærkning "Bra Miljöval". Berendsen har haft Scandic som kunde i de seneste 30 år, og er som Nordens største hotelkæde en vigtig kunde for Berendsen. Scandic og Berendsen har netop forlænget deres aftale om levering af vaskeriservice med tre år, og en væsentlig medvirkende faktor til denne forlængelse er, at Berendsen prioriterer miljøområdet højt og er interesseret i at udvikle nye løsninger omkring tekstilhåndteringen i samarbejde med Scandic.

Det formaliserede samarbejde mellem Berendsen og Henkel-Ecolab blev igangsat på initiativ af direktionen i Berendsen i 1995. Berendsen ønskede gennem en rammeaftale med én kemikalieleverandør, at forbedre kvalitetsstandarden og udvikle en fælles standard for dosering og datamanagement. Berendsen ønskede samtidig at opnå "added value" på miljø- og kvalitetsområdet gennem samarbejdet.

Rammeaftalens hovedindhold er, at Berendsen har forpligtet sig til at købe kemikalier hos Henkel-Ecolab pånær en lille andel, som indkøbes hos andre kemikalieleverandører. Henkel-Ecolab har på sin side forpligtet sig til at levere kemikalier til Berendsen til konkurrencedygtige priser på markedet. Aftalen blev endvidere udformet således, at Henkel-Ecolab forpligtede sig til fra start at etablere kemikaliedoseringsudstyr på samtlige vaskerier. Rammeaftalen blev indgået i 1996 for en syv-årig periode, hvilket svarer til de estimerede afskrivninger af doseringsudstyret.

Henkel-Ecolab’s forpligtelse til opsætning af doseringsudstyr på vaskerierne skal ses i lyset af Henkel-Ecolab’s forretningsstrategi om at være system- og konceptleverandør. Dvs. at Henkel-Ecolab ønsker ikke blot at levere kemikalierne, men vil også bidrage til løsning af problemerne ved brugen af produkterne for dermed at sikre et højt miljø- og kvalitetsmæssigt niveau. Rammeaftalen omfatter ligeledes en serviceaftale, som forpligter Henkel-Ecolab til at komme på servicebesøg på vaskerierne minimum seks gange pr. år plus løbende besøg om problemløsning.

13.2 Leverandørsamarbejde på vaskerierne

Rammeaftalen har medført, at Berendsen og Henkel-Ecolab bl.a. samarbejder på følgende områder, som er centrale for miljøpåvirkningen fra vaskerierne:
Optimering og standardisering af vaskerecepter
Fælles mål om miljø- og sundhedskriterier for kemikalier

Optimering og standardisering af vaskerecepter

På vaskerierne anvendes forskellige vaskeprogrammer og vaskemiddeldosering alt efter, hvilke typer tekstiler der vaskes. Dette kaldes også forskellige vaskerecepter. Disse vaskerecepter har tidligere været forskellige på Berendsen’s vaskerier med deraf følgende varierende miljøpåvirkning. Der har derfor været et stort behov for at få opstillet ensartede og optimerede standardrecepter for de enkelte tekstiltyper. Dvs. at man specificerer vandforbrug, temperatur og hvilken type vaskemiddel, der skal anvendes, for at få det bedst mulige resultat med mindst mulig miljøbelastning.

Arbejdet med vaskerecepter er sket som udviklingsprojekter gennemført i et tæt samarbejde mellem Henkel-Ecolab og Teknisk Afdeling/Miljøafdelingen hos Berendsen. Udviklingsprojekterne har bestået af pilotforsøg med mange forskellige recepter efterfulgt af fuldskalaforsøg på udvalgte vaskerier. De vaskemidler som Henkel-Ecolab har anvendt i disse udviklingsprojekter har levet op til de miljøkriterier som Berendsen har formuleret som målsætning for vaskemidlerne til deres vaskerier. På denne måde har miljøkrav indgået på lige fod med vaskekvaliteten i udviklingsarbejdet.

En væsentlig del af processen med, at implementere nye vaskerecepter har været etablering af kemikaliedoseringsanlæg. Henkel-Ecolab færdiggjorde i 1999 opsætning af doseringsanlæg i 70 af Berendsen’s vaskerier i Nordeuropa. Doseringsanlæggene muliggør en præcis dosering, som sikrer at doseringen sker med mindst mulig overdosering af kemikalier. Overdoseringen kan reduceres med op til 20% gennem doseringsanlæggene.

Nedbrydning af barrierer for optimering af vaskerecepter

Implementeringen af nye vaskerecepter – herunder etablering af doseringsanlæg – har været forsinket på vaskerierne. Barriererne tilskrives primært misforståede forventninger og modstand mod forandringer. Doseringssystemer og recepter har traditionelt været ting, som vaskerierne selv har bestemt uden indblanding fra koncernen.

Berendsen og Henkel-Ecolab har haft succes med at nedbryde disse barrierer ved, at medarbejdere fra Berendsen’s Teknisk Afdeling er taget med Henkel-Ecolab ud ved opstart og efterfølgende besøg på de enkelte vaskerier. Det har vist sig vigtigt, at arbejdet støttes af teknikere, som kender folkene på vaskeriet og som inden besøget har diskuteret, hvad årsagen til det konkrete problem kan være. Endvidere har både Berendsen og Henkel-Ecolab været opmærksomme på, at det er meget vigtigt at give de enkelte vaskerier et "ejerskab" til de nye koncern-dikterede teknologier. Det lokale engagement skal opretholdes for at bibeholde et effektivt vaskeri. Derfor bruger Berendsen og Henkel-Ecolab meget energi på at kommunikere de økonomiske og miljømæssige fordele for vaskerierne ved de nye teknologier.

Udvidelse af Henkel-Ecolab’s miljøledelsessystem

Henkel-Ecolab er på nuværende tidspunkt certificeret efter ISO 14001 på deres fabrik. Henkel-Ecolab er nu – som en naturlig forlængelse af deres forretningsstrategi om at være en del af løsningen af problemerne ved brugen af kemikalier hos kunden – i gang med at udvide deres miljøledelsessystem til også at omfatte salgs- og marketingsfunktionen. Systemet vil således også komme til at omfatte Henkel-Ecolab’s serviceaftaler med vaskerierne, herunder doseringssystemer og teknikerbesøg. Henkel-Ecolab vil f.eks. opstille miljømål for reduktion af omvask og for mindre slitage af tekstilerne. Slitagen af tekstilerne kan eksempelvis reduceres ved at optimere brugen af blegemidler for de enkelte tekstilkategorier. Hermed forlænges tekstilernes holdbarhed med deraf følgende økonomiske og miljømæssige fordele. Henkel-Ecolab planlægger, at den norske del af koncernen vil få miljøcertificeret salgs- og marketingsfunktionen i sommeren 2001.

Fælles mål om miljø- og sundhedskriterier for kemikalier

Berendsen har som nævnt opstillet en række miljø- og sundhedskriterier for vaskemidler. Kriterierne er primært inspireret af kriterierne for miljømærkning af vaskemidler efter Svanen og Blomsten, og omfatter krav til specifikke stoffer såsom fosfonater og optisk hvidt, samt kriterier i form af bl.a. EU’s miljøfareklassificeringssystem.

Henkel-Ecolab gennemfører løbende udviklingsaktiviteter med sigte på at overholde disse kriterier. Der er i denne proces allerede erstattet et par produkter med indhold af uønskede stoffer. Det fælles mål har i første omgang været at få kortlagt samtlige produkter for uønskede egenskaber. Herefter er det målet løbende at udfase samtlige stoffer med uønskede egenskaber. Dette mål er indarbejdet i miljøledelsessystemerne hos både Berendsen og Henkel-Ecolab. Hos Henkel-Ecolab er målet i 2002, at stoffer klassificeret R50-53, R51-53 samt LAS og optisk hvidt reduceres med 50% i produktsortimentet.

Den aktuelle milepæl i udviklingsarbejdet er, at Henkel-Ecolab skal levere oplysninger om miljøgrupperinger af samtlige indholdsstoffer i årets forbrugte vaskemidler til Berendsen’s grønne regnskab for 2000.

13.3 Udvikling – Udveksling af viden i produktkæden

Balancen mellem stabilitet og udvikling i samarbejdet

Samarbejdet mellem Berendsen og Henkel-Ecolab om miljøforbedringer kan beskrives som et samarbejde mellem to virksomheder med forskellig baggrund og viden, der kombineret giver en teknologisk udvikling. Netop kombination af viden i samarbejdsrelationer mellem virksomheder er af netværksteoretikerne (se f.eks. Håkansson, 1987) beskrevet som værende baggrunden for mange produktudviklinger. Netværksteoretikerne har undersøgt og beskrevet, hvordan den teknologiske udvikling af produkter og processer foregår hos industrielle virksomheder. En af deres centrale pointer er, at udviklingen normalt ikke sker i virksomhedsrelationer med direkte kontrol eller ejerskab af den ene part. Her vil det "pres", som medfører en dynamisk udvikling, blive sat i stå af de formelle bånd.

Berendsen og Henkel-Ecolab er bevidste om de fordele, som ligger i, at de gennem deres formelle samarbejdsaftale har opbygget et partnerskab med den tillid og ro, som skal til for at få en teknologisk udvikling på kemikalieområdet til at fungere. Tillid er en nødvendighed for at fortrolige indholdsoplysninger om kemikalierne kan udveksles. Men samtidigt er virksomhederne også opmærksomme på, at samarbejdet skal holdes i gang. Hvis parterne tager samarbejdet for givet vil den dynamiske udvikling omkring både priser og produktudvikling gå i stå. Det er derfor hensigtmæssigt, at rammeaftalen skal genforhandles efter den aftalte syv års-periode.

Øget udveksling af viden i produktkæden gennem "Supply Chain Management"

Kommunikationen i den beskrevne produktkæde med Henkel-Berendsen-Scandic sker i dag igennem forretningsrelationerne til Berendsen. Dvs. at slutkundens – Scandic Hotels – behov bliver kommunikeret gennem Berendsen og videre tilbage i kæden. Et muligt udviklingspotentiale vil være, at også Henkel-Ecolab og Scandic fremover kommer i direkte dialog. Udveksling af viden og ideer om forbedringer af miljøforhold, som kommer til udtryk længere fremme eller tilbage i produktkæden, vil på denne måde kunne forbedres. Yderligere udveksling af viden omkring f.eks. behandling af tekstiler, således at opbevaring af tekstilerne hos hotellerne ikke medfører jordslåethed, vil kunne medvirke til at begrænse brugen af blegemidler hos vaskerierne. Sådan udveksling af viden kunne f.eks. ske ved "produktkædemøder" med aktørerne fra kæden.

Berendsen Textil Service

Berendsen Textil Service er en servicevirksomhed indenfor industriel vask med aktiviteter i store dele af Europa. I DK har Berendsen 21 vaskerier og ca. 1400 ansatte. Berendsen har i alt 80 vaskerier i Nordeuropa. De enkelte vaskerier har decentral ledelse og har selvstændigt økonomisk ansvar. Berendsen søger til stadighed at videreudvikle sine koncepter ved inddragelse af ny teknologi og viden, herunder viden inden for miljøområdet. Alle Berendsen’s danske vaskerier er certificeret efter ISO 9001 og 14001.

 

Henkel-Ecolab

Henkel-Ecolab er et europæisk selskab, som fremstiller produkter indenfor industriel og institutionel hygiejne, herunder vaskemidler til industriel vask. Henkel-Ecolab har omkring 4.500 ansatte i Europa. Hygiejne, miljøbeskyttelse og sikker anvendelse af virksomhedens produkter, systemer og tjensteydelser er for virksomheden områder, som er ligeværdigt prioriteret med målet om at være en international konkurrencedygtig virksomhed. Henkel-Ecolab’s danske produktion er certificeret efter ISO 14001, mens salgs- og marketingsfunktionen er under certificering.

 

Scandic Hotels

Scandic Hotels er Nordens største hotelkæde med 153 hoteller i 10 lande. Virksomheden beskæftiger i alt omkring 7.000 ansatte. Scandic’s forretningsstrategi er at koncentrere sig om hoteldrift, og miljømålet er at blive en af de mest miljøvenlige virksomheder indenfor hotelbranchen. Scandic arbejder systematisk med miljøhandlingsplaner for samtlige hoteller, og sammenstiller hvert kvartal et "miljøindex", som viser, hvor langt hotellerne er kommet på miljøområdet.

13.4 Referencer

Interview med Henrik Grüttner, Sophus Berendsen A/S. 2001-02-13.

Interview med Stefan Olsson og Svend Andersen, Henkel-Ecolab. 2001-03-28.

Pressemeddelelse fra Berendsen. "Scandic Hotels fornyer skandinavisk aftale med Berendsen". 2001-03-26.

Håkansson, H (Ed.). "Industriel Technological Development – a network approach". Croom Helm Ltd. London 1987.

www.scandic-hotels.com

www.berendsen.com

www.henkel-ecolab.com