Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

21 Kompan A/S - Eksempel 15

21.1 Produktkæden – Spilophønen M101
21.2 Miljøsamarbejdet i produktkæden
21.3 Resultater af miljøsamarbejde i produktkæden
21.4 Perspektiver for en udvidet miljødialog
    

I dette afsnit opsamles erfaringer fra miljøsamarbejdet mellem KOMPAN A/S (herefter KOMPAN) og et antal leverandører, som leverer dele til produktet Spilophønen - M101.

KOMPAN, der blev grundlagt i 1970, beskæftiger ca. 190 medarbejdere i Danmark, mens KOMPAN Gruppen beskæftiger ca. 500 medarbejdere på verdensplan. Herudover er et stort antal medarbejdere ved leverandørerne med til at producere KOMPANs legeredskaber. Det mest anvendte materiale er krydsfinerplader, hvoraf der årligt udskæres og males ca. 120.000-130.000 m2. Det årlige forbrug af maling til denne produktion udgør ca. 88.000 liter.

KOMPAN har fået en række miljøpriser gennem tiderne, bl.a.
ID prisen 1999. Dansk Designråd
Grøn Virksomhed 1997. Ringe Kommune
Etikpris 1994. Foreningen af Danske Civiløkonomer
Fyns Amts Miljøpris for renere teknologi 1994. Fyns Amt
Grøn Virksomhed 1994. Ringe Kommune

Virksomheden har siden grundlæggelsen arbejdet med miljøforhold og begyndte i 1994 at indsamle informationer til miljøredegørelser. I følge Kompans grønne regnskab, 1999, anses følgende miljøforhold for væsentlige:
Miljøforhold, der er reguleret via KOMPANs miljøgodkendelse
Miljøforhold, der har økonomisk betydning for KOMPAN
Miljøforhold, der påvirker KOMPANs arbejdsmiljø
Miljøforhold, der påvirker det eksterne miljø

Det grønne regnskab omfatter miljøforhold i produktionen i Ringe og redegør ikke for miljøforhold hos leverandører.

De væsentligste miljøpåvirkninger fra produktionen i Ringe vurderes af KOMPAN at være:
Forbrug af energi (incl. transport)
Affaldsrester som maling, fortynder og træplader
Emission af organiske opløsningsmidler

De senere år har der været aktiv indsats for at nedbringe miljøpåvirkninger fra produk-tionen. En af de væsentlige har været efterforbrænding af emission fra maleprocessen, hvorved udledningen af organiske opløsningsmidler er blevet betragtelig reduceret.

I 1996 blev KOMPAN certificeret efter BS 7750. KOMPAN har været involveret i flere miljøprojekter og er i dag certificeret efter ISO 14001, ISO 9001-2000 samt registreret efter EMAS forordningen.

KOMPANs kvalitets- og miljøpolitik

KOMPAN anvender begrebet "totalkvalitet", som dækker kvalitet, internt og eksternt miljø samt psykisk og fysisk arbejdsmiljø.

KOMPAN opererer med en klart defineret kvalitets- og miljøpolitik, som blandt andet understreger, at kvalitet og miljø skal indgå som en naturlig del af ledelsesbeslutningerne, og at der løbende skal ske forbedringer på disse områder. Centralt står her den kontinuerlige indsats for på at øge medarbejdernes involvering i kvalitets- og miljøstyringsarbejdet.

Det er KOMPANs mål at bidrage til udvikling af miljømæssigt forsvarlige teknologier, materialer, ledelsesmetoder og adfærd, at undgå utilsigtet miljøpåvirkning samt at lade leverandører gennemgå vurdering af kvalitets- og miljøforhold. Desuden vil KOMPAN efterkomme kunders og samfundets efterspørgsel efter mindst miljøbelastende produkter og sikre, at produktet følges af anvisning på brug og bortskaffelse.

Endelig indgår det i KOMPANs miljøpolitik, at virksomhedens leverandører skal gennemgå en "leverandørvurdering" dækkende kvalitets- og miljøforhold.

21.1 Produktkæden – Spilophønen M101

Spilophønen M101, som er en af KOMPANs klassikere, sælges i et antal af 3-4.000 stk./år. Spilophønen består af 236 komponenter og har 13 forskellige leverandører ud over KOMPAN - dertil kommer leverandørernes underleverandører, se nedenstående skitse over produktkæden.

Se her!

Det primære materiale til Spilophønen (og KOMPANs øvrige produkter) er træ, som skoves i områder med kontrolleret skovdrift. Træsorten er specielt udvalgt til brug på legepladser og vælges under hensyntagen til brugsmåde. Træpladerne behandles med en tokomponentlak (Super Solid-lak), som er slidstærk, smidig og modstandsdygtig overfor fugtigt klima. Lakken indeholder ikke tungmetaller.

Til Spilophønen indgår desuden metal og plast. Plastdelene, som skal være PVC-fri, er identificeret med international standardforkortelse for at give mulighed for optimal recirkulation og genbrug. Produktet leveres med en total-garanti på 10 år.

Skitsen viser Spilophønens produktkæde med fokus på de leverandører, der indgår i den foreliggende undersøgelse (skitsen viser ikke alle led i produktkæden).

21.1.1 Udvalgte leverandører

Udvælgelse af leverandører i Spilophønens produktkæde til det foreliggende projekt er sket i samarbejde med KOMPAN. Der er lagt vægt på, at leverandørerne har betydning for produktionen af Spilophønen og at KOMPAN har en miljødialog med leverandøren.

KOMPAN inddeler leverancerne i tre kategorier efter deres strategiske betydning for KOMPANs produktion.

A.K. Iversen A/S - Plast

A.K. Iversen A/S har været leverandør til KOMPAN siden dennes grundlæggelse i 1970. Virksomheden har 20 ansatte og leverer sprøjtestøbte plastemner. KOMPAN er A.K. Iversens største kunde, hvorfor A.K. Iversen har udviklet sine produkter i sammenhæng med KOMPANs grænser og krav til stoffer i plast og farvepigmenter. A.K. Iversen tager brugte plastdele retur til genanvendelse i produktionen. Selv om leverandøren ikke har certificeret miljø- eller kvalitetsstyring, arbejdes der med fokus på såvel miljø som kvalitet. A.K Iversen A/S genanvender således alt plastaffald i produktionen og kan modtage kasserede plastdele fra Spilophønen. Desuden anvendes returemballager ved levering til KOMPAN.

Dansk Kraftemballage A/S - Emballage

Dansk Kraftemballage A/S har været leverandør til KOMPAN gennem mere end 10 år. Leverandøren er del af en stor koncern og anvender generelt mange ressourcer på miljøforhold. Dansk Kraftemballage har ikke afgørende strategisk betydning for KOMPAN, mens KOMPAN står for omkring 0,5% af omsætningen hos Dansk Kraftemballage.

Dansk Kraftemballage A/S har ca. 1.300 ansatte på virksomhederne i Danmark, heraf har afdelingen i Kolding knap 400 ansatte. Virksomheden er certificeret efter ISO 9001 og har en række formulerede miljømål – blandt andet for reduktion af ressourceforbruget i produktion og transport. Dansk Kraftemballage og KOMPAN udvikler sammen nye emballagetyper, som primært fremstilles af genbrugsfibre.


  

Sklejka-Pisz S.A., Polen – Træfinér

Sklejka-Pisz S.A. leverer finérplader til KOMPAN. Sklejla-Pisz har tidligere gennem ca. 14 år været underleverandør til en anden af KOMPANs leverandører, som stod for finering af træpladen. Denne del af produktionen er de seneste fire år også varetaget af Sklejka-Pisz som direkte leverandør til KOMPAN. Som alle træleverandører til KOMPAN vil Sklejka-Pisz være i stand til at levere produkter med FSC-certificering, som dokumenterer at træet stammer fra plantager, der opfylder en række miljøbetingelser. Sklejka-Pisz er en strategisk vigtig leverandør for KOMPAN.

Baumann Federn A.G., Schweiz - Fjedre

Baumann Federn A.G. har gennem de seneste 6 år leveret fjedre til KOMPAN. Valget af denne leverandør er bl.a. betinget af, at der kan leveres en færdig løsning til KOMPAN i form af fjedre inkl. overfladebehandling, hvilket rent miljømæssigt har betydet, at der spares transport.

Baumann Federn A.G. er del af en international koncern med over 1000 ansatte – i Schweiz er ansat omkring 400 medarbejdere. Leverandøren lægger stor vægt på kvalitet og har flere certificerede kvalitetsstyringssystemer: ISO 9001, QS 9000 og VDA 6.1. Baumann Federn A.G. har stor strategisk betydning for KOMPAN.

Teknos A/S - Lak

Teknos A/S leverer maling til KOMPAN og har ca. 200 medarbejdere på deres fabrik i Vamdrup. Den lak, der leveres til KOMPAN, er udviklet alene med henblik på KOMPANs produktion med lang holdbarhedsgaranti og uden indhold af tungmetaller. Lakken har bidraget til at reducere KOMPANs miljøpåvirkning i Ringe, samtidig med at produktudviklingen har medført et reduceret forbrug af tungmetaller i Teknos’ egen produktion. Teknos A/S har desuden været inddraget ved etablering af foranstaltninger til begrænsning af emission af organiske opløsningsmidler fra KOMPANs produktion. Teknos A/S leverer endvidere farvepulver til en anden af KOMPANs leverandører, som bruger den specielt udviklede maling til overfladebehandling af emner til KOMPAN.

Teknos A/S er certificeret efter ISO 9001 og 14001 samt registreret efter EMAS-forordningen. Teknos A/S bruger mange ressourcer på miljøarbejdet – skønsmæssigt 3-4 årsværk. KOMPAN er en nøglekunde for Teknos A/S, der bruger ca 1 årsværk på samarbejdet med KOMPAN (salg, miljø, produktudvikling mm.). Teknos A/S har stor strategisk betydning for KOMPAN.

Aasum Maskinfabrik A/S – Metal- og plastdele

Aasum Maskinfabrik A/S har 26 ansatte og leverer stål- og metalemner til KOMPAN. Aasum Maskinfabrik A/S har været leverandør til KOMPAN i 28 år og indgår løbende i udviklingsopgaver med KOMPAN.

KOMPAN er en vigtig kunde for Aasum Maskinfabrik A/S og ligeledes er leverandøren central for KOMPAN, idet leverandørens produktion er indrettet til fremstilling af de særlige komponenter til KOMPAN.

Generelle forhold vedrørende leverandører

Alle de her nævnte leverandører har samarbejdet med KOMPAN i en årrække, oprindeligt om kvalitet og leveringssikkerhed, men gennem de senere år også om miljøforhold. I samarbejdet med leverandørerne er der sket en løbende udvikling af produkternes materialer og indholdsstoffer samt af produkternes udformning.

Med undtagelse af Dansk Kraftemballage, hvis leverancer er i kategori 2, er leverandørerne strategisk væsentlige for KOMPANs produktion og er placeret som kategori 1. Samarbejdet gennem mange år har medført en tilpasning af leverandørernes produktion til KOMPAN, således at der i dag er en tæt kobling mellem leverandører og nøglekunde.

21.2 Miljøsamarbejdet i produktkæden

Miljøsamarbejde i produktkæden kan medføre betydelige miljøgevinster, hvis arbejdet organiseres formålstjenligt med mål, struktur og systemer, der er tilpasset den konkrete problemstilling.

21.2.1 Mål og struktur

KOMPAN har en stor del af sin omsætning på krævende markeder som eksempelvis det tyske og konfronteres derfor løbende med høje krav til såvel kvalitet som miljøpåvirkning fra produkt og produktion. For at kunne leve op til disse krav arbejder KOMPAN sammen med sine produktionsmæssigt set mest væsentlige leverandører om at fastholde og udvikle en høj miljøprofil.

I KOMPANs miljøpolitik er det formuleret, at leverandørerne skal gennemgå en leverandørvurdering, hvor leverandørens forhold og holdning inden for bl.a. kvalitet og miljø afdækkes. KOMPAN ønsker herved at præge leverandørernes opmærksomhed omkring en høj kvalitets- og miljøbevidsthed. Der er ikke fastsat mere specifikke mål for miljøsamarbejdet.

KOMPANs miljøarbejde er integreret i de forskellige afdelinger i produktionen og retter sig hovedsageligt mod virksomhedens egne miljøforhold. Kontakten mellem KOMPAN og leverandørerne foregår således primært via KOMPANs indkøbsafdeling. I nogle tilfælde inddrages KOMPANs tekniske afdeling, som blandt andet udarbejder tekniske specifikationer på komponenter og foretager miljømæssige vurderinger af alle nye komponenter. Hos leverandørerne kan kontaktpersonen være lederen, den miljøansvarlige, den salgsansvarlige eller en øvrig person.

21.2.2 Systematik og værktøjer

Systematikken i miljøsamarbejdet i Spilophønens produktkæde er baseret på en række værktøjer, som skal sikre en ensartet bedømmelse af de enkelte leverandører. Proceduren for leverandørvurderingen er derfor beskrevet i KOMPANs miljøledelsessystem. Leverancer i kategori 3 betragtes som hyldevarer, og leverandørerne af disse komponenter gennemgår ikke en leverandørvurdering.

Udvælgelse af leverandører, graduering af miljøsamarbejdet

KOMPAN graduerer miljøsamarbejdet med leverandørerne alt afhængig af leverandørens kommercielle og miljømæssige væsentlighed:
alle leverandører gennemgår en leverandørvurdering ud fra en checkliste, hvor miljø- og sikkerhedsforhold indgår – med mindre leverandøren har certificeret miljøledelse
leverandører, som har et certificeret miljøledelsessystem, stilles principielt ikke spørgsmål om miljøforhold
med de faste leverandører, som der er samarbejdet med i årevis, som har stor finansiel betydning og hvor de to parter er gensidigt afhængige, foregår et egentligt samarbejde om udviklingsopgaver – herunder miljørelaterede initiativer.
KOMPAN tager generelt ikke kontakt til tredje led i produktkæden, altså leverandørernes underleverandører.

Omfanget af miljødialog med leverandørerne afhænger af disses egen evne til at varetage miljøforhold. Således vil en leverandør, som selvstændigt har stort fokus på miljøforhold og egen kapacitet på miljøområdet, relativt få mindre miljømæssig opmærksomhed fra KOMPAN end en leverandør, som i ringere grad formår at løfte opgaver omkring miljøforhold.

Foruden den nævnte kategorisering er der ikke formuleret præcise procedurer for opdeling af leverandørerne eller for differentierede samarbejdsformer med leverandørerne.

Miljødialog - checkliste

Leverandøren og KOMPAN udfylder i samarbejde en checkliste, som udgør grundlaget for en tre-årig godkendelse af leverandøren. Skemaet opdateres minimum hvert tredje år i samarbejde mellem leverandøren og KOMPAN.

KOMPANs spørgsmål til leverandører vedr. miljø- og sikkerhedsforhold

Checkes indgående komponenter miljømæssigt

Anvendes mærkningspligtige produkter

Overholdes miljølovgivning, maskindirektiv m.v.

Forefindes bortskaffelsesanvisning på produkter

Anvendes materialer af miljømæssig betydning

Kan leverede produkter (dele heraf) genanvendes

Sikres ajourføring af datablade, standarder og lignende

Anvendes et miljø- og sikkerhedssystem – hvilket

Er der foretaget miljøgennemgang af firmaet

Foretages registrering af material- og energiforbrug

Har virksomheden en miljøpolitik – hvis ja, vedlæg

Arbejdes der systematisk med miljø- og sikkerhed

Investerer virksomheden i renere teknologi

Stilles sikkerheds- og miljøkrav til leverandører

Har virksomheden en sikkerhedsorganisation

Er der modtaget forbud/påbud fra myndighederne

Er der udeståender med myndighederne


Der stilles ikke direkte krav til opfyldelse af bestemte punkter, men svarene indgår i en samlet vurdering af leverandøren. Den udfyldte checkliste bruges ved efterfølgende gennemgang, hvor det danner grundlag for dialog omkring forbedringer. KOMPAN forholder sig ikke direkte til de enkelte punkter, som leverandøren efter egne prioriteringer kan udvikle.

KOMPAN forventer, at spørgsmålene bidrager til, at leverandørerne selv sætter fokus på de berørte forhold og vurderer mulighederne for udvikling og forbedring.

Vurdering af miljødata – og konsekvenser

Ud fra et scoresystem indgår miljøforhold som parameter for godkendelse af leverandører i sammenhæng med en række øvrige forhold, som blandt andet omfatter leverancens kvalitet, pris, leverandørens leveringsevne, udviklingsevne mv. Det er et krav, at leverandørerne lever op til lovgivningen i det land, leverandøren producerer i.

Af nedenstående eksempel fremgår, hvordan miljøforholdene indgår som en samlet vurdering med øvrige forhold

KOMPANs interne skema til vurdering af leverandører

 

Stærk

Middel

Svag

5

4

3

2

1

Behandling af forespørgsler

 

X

     

Leveringsevne / Kapabilitet

X

       

Kvalitet

X

       

Miljø

   

X

   

Pris

 

X

     

Service på telefon / ordrebehandling

X

       

Udvikling af nye materialer

     

X

 

Reklamationsbehandling

X

       

Lagerets vurdering af leverandøren

   

X

   

Salgschefens vurdering af leverandøren

X

       

Total

   

41

   


Skemaet bruges i en subjektiv vurdering af leverandørerne, og der er ikke et fastsat niveau for samlet scoring, som leverandøren skal opnå. På områderne leveringsevne og kvalitet får leverandøren løbende tilbagemelding, som baseres på KOMPANs kvalitets-check ved modtagelse. Tilsvarende redskaber er ikke udviklet til at vurdere leverandørernes miljøforhold.

KOMPAN søger fra starten at opbygge en dialog med leverandørerne, hvilket er en medvirkende årsag til, at KOMPAN aldrig har været i en situation, hvor en leverandør har måttet udskiftes på baggrund af miljøforhold.

21.2.3 Miljødialog som løftestang

KOMPAN har siden grundlæggelsen haft fokus på produkternes kvalitet, og der har gennem mange år været et tæt samarbejde med kerneleverandørerne om udvikling af komponenter til KOMPANs produkter. Dette samarbejde er udbygget i takt med, at miljøhensynet har fået større vægt i samfundet og hos KOMPAN. Når KOMPAN har valgt at ændre et produkt eller udfase uønskede stoffer i produkterne, er der indgået samarbejde med de relevante leverandører.

Dialogen bygger på tillid mellem KOMPAN og leverandørerne, opbygget gennem mange års samarbejde og fælles udvikling. Tillidsforholdet afspejles også i miljødialogen, hvor KOMPAN kun kræver dokumentation for få miljøforhold og i øvrigt har tiltro til leverandørernes pålidelighed.

KOMPAN har løbende kontakt til leverandører af varer i kategori 1 og 2 for at drøfte miljøforhold. En virksomhed kan først godkendes som leverandør, når KOMPAN har set produktionsforholdene.

Hvis der opstår problemer med fx kvalitet eller miljøforhold søger KOMPAN at indtænke hele produktkæden i løsningen. Ofte identificeres problemer hos leverandørerne tidligt. I sådanne tilfælde sættes der ind for at afhjælpe problemer og forebygge gentagelser, hvor KOMPAN inviterer leverandøren til i dialog at finde en løsning på problemet.

Det mangeårige samarbejde mellem KOMPAN og leverandørerne til Spilophønen betyder, at der er etableret et tillidsforhold, som er et godt grundlag for udbygning af samarbejdet såvel på miljøområdet som for andre forhold.

Såvel KOMPAN som leverandørerne har en positiv indstilling til at inddrage miljøforhold i samarbejdet, og KOMPAN lægger vægt på, at der i fremtiden vil ske en udbygning af miljødialogen med leverandørerne.

21.3 Resultater af miljøsamarbejde i produktkæden

KOMPAN har gennem de seneste årtier løbende været i stand til at reducere miljøpåvirkningen fra produktion i Ringe og fra det samlede produktliv. Ofte er dette sket i tæt samarbejde med leverandørerne. I det følgende beskrives nogle eksempler på, hvor KOMPAN på forskellig vis har inddraget leverandørerne i miljømæssige forbedringer.

21.3.1 PVC

I begyndelsen af 1990erne ønskede KOMPAN at gå helt bort fra anvendelse af PVC i sine produkter. Baggrunden var blandt andet, at der var en del offentlig omtale af PVC, som blev kritiseret for at skabe problemer i brugsfasen, hvor særligt tilsætningsstoffer som tungmetaller og blødgørere mistænkes for at kunne optages af mennesker. Diskussioner omkring de miljømæssigt problematiske egenskaber, der er forbundet med PVC, har ført til stor skepsis overfor dette plastmateriale.

Da KOMPAN ønsker at fremstå med en høj miljøprofil og har stor opmærksomhed på kundebehov, ønskede KOMPAN at substituere PVC-plast, som i forvejen kun indgik i produkterne i ringe omfang. Alle plastleverandører blev bedt om at levere plastprodukter til KOMPAN uden anvendelse af PVC. For den største leverandør af plastprodukter, A.K. Iversen A/S, var det uproblematisk at indkøre et alternativt plastmateriale til den berørte plastkomponent. Ændringen af plastmaterialet betød en kvalitetsmæssig forringelse af plastproduktet, som ikke kan opnå helt de samme farveægte og vejrbestandige egenskaber, som med anvendelse af PVC. Til gengæld kan produkterne markedsføres som PVC-fri.

21.3.2 Genanvendelse af plastaffald

Med udgangspunkt i en revidering af samarbejdsaftalen mellem KOMPAN og A.K. Iversen A/S fremkom leverandøren med forslag til genanvendelse af plastaffald i produktionen. Plastaffaldet genanvendes til komponenter, hvor der ikke er krav om farveægthed. A.K. Iversen A/S har ved dette tiltag udviklet en produktionsproces, hvor al overskud af plastmateriale ved fremstilling af komponenter til KOMPAN i princippet tilbageføres til produktionen.

21.3.3 Tungmetaller

KOMPAN stiller krav om, at leverandørernes produkter kan opfylde EN 71-3, som er en europæisk standard for legetøj, der blandt andet fastsætter migrationsgrænser for tungmetaller. Dette har haft betydning for flere af producenternes anvendelse af tungmetaller i farver.

Aasum Maskinfabrik A/S leverede tidligere en plastdel, som var indfarvet med cadmium. På baggrund af krav fra en anden kunde gik Aasum Maskinfabrik A/S bort fra anvendelse af tungmetaller, og Aasum Maskinfabrik A/S tilbød herefter at levere plastdele til KOMPAN, som var indfarvet uden brug af tungmetaller.

A.K. Iversen A/S anvendte tidligere tungmetaller i farvepigmenterne til indfarvning af plastkomponenter til KOMPAN. I forbindelse med krav fra KOMPAN stillede A.K. Iversen A/S krav til sin leverandør af farvepigmenter om at undgå tungmetaller, og dette var ikke forbundet med nogle vanskeligheder.

For Teknos A/S betyder kravene om levering af farver uden tungmetaller, at alle farver testes på eksternt laboratorium. Dette medfører øgede omkostninger for Teknos A/S, men leverandøren har ikke problemer med at leve op til kravene i standarden. Teknos A/S har kontrol med egne leverandører som en del af virksomhedens eget miljøstyringssystem.

21.3.4 Efterforbrænding, VOC

Ved etablering af efterforbrændingsanlæg for luftudledningerne fra maleprocessen har Teknos A/S været involveret for at sikre, at farvens indholdsstoffer ikke skabte problemer i forbrændingsprocessen. Teknos A/S har substitueret stoffer i farven, som viste sig at skabe problemer i forbindelse med rensningen af udledningen.

21.3.5 Spild fra maleprocessen

KOMPAN har gjort forskellige tiltag for at reducere spild fra maleprocessen. Leverandøren af lak – Teknos A/S har været inddraget som rådgiver i forbindelse med udskiftning af teknologien omkring maleprocessen.

21.3.6 Malingkvalitet - produktlevetid

KOMPAN indgik et udviklingsprojekt omkring kvaliteten af maling i samarbejde med Teknos A/S samt en underleverandør til Teknos A/S. Udviklingen af produktet forløb over en fireårig periode og blev taget i anvendelse i 1994. Farven er udviklet, så den efter dagens teknologi er mest muligt miljøvenlig, hvilket betyder at farven er uden tungmetaller, har et højt tørstofindhold og endvidere leveres med en holdbarhedsgaranti på 10 år.

21.3.7 Opløsningsmidler

KOMPAN tilstræber at reducere egen udledning af opløsningsmidler ved at efterspørge farver med så højt tørstofindhold som muligt. Dette er med til at understøtte udviklingsinitiativer med sigte på at reducere anvendelsen af opløsningsmidler. Teknos A/S anfører, at der ved udviklingen af farve til KOMPAN er sket en reduktion af mængden af opløsningsmidler, som også har betydet reducering af udledning af opløsningsmidler fra Teknos A/S.

21.3.8 Returemballage

Flere leverandører leverer varer til KOMPAN i returemballager, som derved kan reducere egen affaldsmængde.

21.3.9 Opsamling på miljømæssige resultater

Det ses af ovenstående eksempler, at særligt farveleverandøren Teknos A/S har været involveret i udviklingsarbejde omkring miljøtiltag. Teknos A/S har valgt at indgå et tæt samarbejde med KOMPAN på en række områder, da begge virksomheder har fordel af have en høj miljø- og kvalitetsmæssig profil. Teknos A/S understreger, at de via KOMPANs produkter bliver lanceret på legepladser over hele verden.

KOMPANs øvrige leverandører synes villige til at indgå i løbende udvikling af såvel produkt som miljøforhold, da KOMPAN er en central kunde for leverandørerne.

Fælles for initiativerne er, at de miljømæssige forbedringer tager udgangspunkt i enten Spilophønens brugsfase og bortskaffelse eller i miljøpåvirkningen fra KOMPANs produktion i Ringe. Selv om der i visse tilfælde sker miljømæssige forbedringer hos leverandører eller underleverandører som en afledt effekt, har der ikke i været iværksat initiativer med dette udgangspunkt.

Det er KOMPANs overbevisning, at virksomhedens konstante fokus på miljøforhold og signalværdien ved at stille miljøspørgsmål til leverandørerne fører til, at nuværende og potentielle leverandører øger opmærksomheden på egne miljøforhold og trinvis forbedrer miljøpræstationen. Der er dog ikke formuleret mål for disse miljøforbedringer, som det da heller er muligt mere præcist at redegøre for.

I kraft af, at KOMPAN har givet udtryk for, at man gerne så leverandører indføre miljø- og/eller kvalitetsledelse, påpeger flere leverandører, at KOMPAN har medvirket til, at andre virksomheder har indført sådanne systemer og at andre overvejer det.

KOMPAN har dog et forbehold overfor at stille direkte krav om certificering eller tiltag, som påfører producenten store omkostninger. Dette vil give risiko for, at leverandøren søger at dække sine omkostninger ved at fordyre varerne til KOMPAN. Derfor foretrækker KOMPAN et frivillighedsprincip, hvor leverandørerne selv vælger at skabe miljøforbedringer, når de ser en fordel ved det.

De eksempler, hvor leverandører har taget kontakt til KOMPAN med forslag til miljømæssige forbedringer, viser, at der via miljødialogen er opnået betydelig samklang i KOMPANs og leverandørernes anskuelser.

21.4 Perspektiver for en udvidet miljødialog

I forlængelse af det hidtidige succesfulde miljøsamarbejde i Spilophønens produktkæde fremstår yderligere en række muligheder og perspektiver, der kan styrke de miljømæssige resultater ved miljødialogen i produktkæden.

21.4.1 Mål for og struktur i miljøsamarbejdet

KOMPAN stiller i dag krav om, at leverandørerne skal overholde miljølovgivningen og spørger desuden til en række forhold, som bidrager til en samlet vurdering af leverandørernes holdning til miljøspørgsmål.

For yderligere at udnytte mulighederne ved miljødialog i produktkæden kan det overvejes at tydeliggøre ambitionerne for miljødialogen. Bedst mulighed for samarbejde giver det, om KOMPAN inddrager kerneleverandørerne i en drøftelse af, hvor miljødialogen skal føre samarbejdet hen. Samtidig virker en sådan målsætningsdialog gensidigt forpligtende, hvilket øger muligheden for, at der følges tæt op på de iværksatte initiativer og systemer. Hvis målene med miljødialogen er klart defineret er det samtidig nemmere at evaluere miljødialogen og afgøre, om de opnåede resultater er tilfredsstillende for parterne.

KOMPAN kan tydeliggøre sin miljøpolitik overfor leverandører ved at formulere hvilke konsekvenser der skal være af henholdsvis indfrielse af aftalte mål eller manglende miljømæssige resultater.

Som udgangspunkt for et sådan samarbejde om at fastlægge mål og midler kan en screening af miljøpåvirkningerne i hele produktets livscyklus være nyttig. Her vil det fremgå, hvilke leverandører og procestrin, der indebærer de mest væsentlige miljøpåvirkninger i Spilophønens livscyklus og som derfor kan få en central placering i planlægningen af miljøsamarbejdet.

Som første led i en udvidet miljødialog kan målet være at få bedre indblik i leverandørens miljøforhold. Der kan f.eks. stilles spørgsmål til leverandørens væsentligste miljøpåvirkninger og til de processer, som er årsag til disse.

Der er ligeledes mulighed for at gå nærmere på konkrete miljøforhold og stille spørgsmål til f.eks. leverandørens energiforbrug pr. produceret enhed, hvis energiforbruget er en væsentlig (relevant) parameter for leverandøren.

Hvad angår strukturen i miljødialogen er det hos KOMPAN (som hos mange andre virksomheder) sådan, at det ofte er indkøbsafdelingen, der har kontakten til leverandørerne. Man kan overveje, om de miljømæssige resultater af dialogen kan styrkes, såfremt KOMPANs miljøafdeling knyttede en tættere kontakt til (særligt) de af kerneleverandørerne, der ikke har egen miljøafdeling. Miljøafdelingens kompetence kunne dermed udnyttes til at styrke leverandørernes miljøpræstation.

21.4.2 Kategorisering og prioritering af leverandører til miljødialog

KOMPAN inddeler leverandørerne i tre kategorier i forhold til leverancens strategiske betydning for KOMPAN. Denne kategorisering kan danne grundlag for at udpege de leverandører, det er mest relevant at intensivere miljødialogen med. Imidlertid kan også andre forhold lægges til grund for en udbygget miljødialog. KOMPAN har erfaring med samarbejde omkring udfasning af de stoffer, som udfra en kundebetragtning kan være problematiske og endvidere stoffer, som giver anledning til miljøpåvirkninger fra KOMPANs egen produktion i Ringe. Ved udbygning af miljødialog med leverandørerne kan det i øvrigt være relevant at inddrage forhold som
leverandørens potentiale for miljøforbedringer, hvilket må bero på en mere indgående kortlægning af leverandørernes miljøforhold
leverandørens relation til KOMPAN, hvor der i mange tilfælde er en tæt dialog og samarbejde omkring andre elementer
KOMPANs betydning for leverandøren, hvor er KOMPAN nøglekunde
leverandørens kapacitet på miljøområdet, som i visse tilfælde vil skulle udbygges at sætte fokus på leverandørens miljøforhold, og i andre tilfælde er tilstrækkelig stor til, at leverandørens og KOMPANs miljøkapacitet i samarbejde kan proces- eller produktudvikle til fordel for såvel leverandøren som KOMPAN
leverandørens håndtering af underleverandører, som har betydelig miljøpåvirkning

Opdelingen af leverandørerne kan bruges til at fastsætte hyppighed og midler til kommunikation. Det kan være unødigt tidskrævende at stille spørgsmål omkring alle forhold til alle typer af leverandører. Derfor skal kommunikationsformen fastsættes i overensstemmelse med målene for miljødialogen.

Såfremt KOMPAN vælger mere tydeligt at opdele leverandørerne i et antal kategorier efter deres miljøsituation, kan samarbejdet med kategorierne lettes ved at KOMPAN formaliserer en række værktøjer udover det eksisterende checkskema. Dette kan strække sig fra de (perifere) leverandører, der blot skal informeres om KOMPANs miljøpolitik, over den eksisterende checkliste til tilbagevendende miljøfokuserede leverandørbesøg, systematiske udviklingsinitiativer mv.

21.4.3 Miljødialogen i praksis

Hvor der i dag stilles store krav til de komponenter, der indgår i produktionen hos KOMPAN, stilles der forholdsvis få krav til miljøforholdene hos leverandørerne. Som minimum skal leverandørerne leve op til myndighedernes krav samt materialekrav specificeret af KOMPAN, men derudover stiller KOMPAN ikke specifikke krav om f.eks. anvendelse af renere teknologi hos leverandørerne. På dette område vil der være mulighed for at intensivere indsatsen f.eks. i forhold til energiforbrug eller leverandørernes udledninger.

For leverandørerne ville det virke motiverende for yderligere indsats på miljøområdet, hvis de i samarbejde med KOMPAN prioriterede indsatsområder og definerede miljømæssige mål. Leverandørerne bruger i forvejen ressourcer på at skabe miljømæssige forbedringer i deres produktion, og hvis indsatsen kunne bidrage til at stille dem bedre i forhold til konkurrenter, fordi de levede op til KOMPANs højere standard, ville leverandørerne være parate til at yde en ekstra indsats.

Enkelte leverandører efterspørger større dialog med KOMPAN omkring miljøforbedringer. Det anføres, at hvis KOMPAN brugte flere ressourcer på et leverandør-samarbejde i stor åbenhed, ville der være mulighed for i fællesskab at skabe miljøforbedringer. Inddragelse, gennemsigtighed og information vil være nøglebegreber for leverandørernes yderligere "commitment" på miljøområdet.

Det er i sammenhæng hermed vigtigt, at alle leverandører får tilbagemelding på, hvordan KOMPAN vurderer deres indsats på miljøområdet. Leverandøren kan have stor interesse i at vide, hvilke miljøforhold KOMPAN lægger størst vægt på bliver forbedret. Er det større inddragelse af medarbejderne i miljøarbejdet? Er det leverandørens energiforbrug, der bliver betragtet som kritisk? Eller burde leverandøren skærpe opmærksomheden på indførelse af renere teknologi.