Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

36 Sammenfattende artikel

36.1 Miljøvaredeklarationer i flere led for en port
36.2 Baggrund og formål
36.3 Undersøgelsen
36.4 Hovedkonklusioner
36.5 Projektresultater
36.6 Det videre arbejde

36.1 Miljøvaredeklarationer i flere led for en port

Alle led i produktionskæden har en interesse i, at de miljødata, der leveres med et produkt følger en standard, så hver kunde ikke forlanger en særskilt udredning.

Der findes ikke tilgængelige data, der er tilstrækkeligt gode til at beregne miljøpåvirkninger for den samlede livscyklus for en port, men det er dog muligt at lave en troværdig deklaration på baggrund af tilgængelige data om de væsentligste bestanddele, energiforbrug og udledninger. Deklarationen vil gradvist kunne udbygges med bedre data.

36.2 Baggrund og formål

Miljøstyrelsen har efterlyst konkrete eksempler på formaliseret og forpligtende samarbejde i produktkæder med vægt på 1)inddragelse bl.a. af miljømærker/miljøvaredeklarationer eller 2)markedet uden for Danmark.

I forbindelse med miljøstyring har CardoDoor Production A/S erfaringer med krav til oplysninger fra potentielle leverandører af malerprodukter. Oplysningerne skal sikre,
at CardoDoor præcist ved, hvilke påvirkninger malervaren medfører på omgivelserne jfr. luftvejledningen, herunder hvilken skorstenshøjde, der er nødvendig
at CardoDoor kan deklarere produkterne overfor deres kunder, herunder garantere, at der ikke anvendes tungmetaller

Erfaringen viser, at de normale datablade, der følger malingerne ikke giver tilstrækkelige oplysninger til beregning af skorstenshøjde m.v. og ikke alle leverandører kan give oplysningerne.

Projektet skal være pilotprojekt for udvikling af en samlet miljøvaredeklaration på en port.

36.3 Undersøgelsen

På baggrund af en dialog mellem producenten (CardoDoor Production A/S), leverandøren af malervarer (Teknos A/S) og sælgeren af den færdige port (Faltec Porte A/S), opstilles en miljøvaredeklaration, der skal være håndterbar og tilstrækkelig i produktkæden fra Teknos underleverandører til Faltecs kunder.

Maling er inddraget som et eksempel på en råvare. Der er ikke som udgangspunkt taget stilling til, om maling er en væsentlig faktor i en miljøvaredeklaration.

36.4 Hovedkonklusioner

Det vil ikke være muligt at lave en samlet opgørelse af alle miljøforhold i alle led i produktkæden. Det forudsætter at alle led har tilstrækkelig styr på miljøforholdene og opgør dem efter samme standard. Derfor må man starte med at opgøre de væsentligste parametre og gradvist forbedre deklarationen.

Alle led i produktkæden vil have en interesse i, at forespørgsler om miljøforhold følger en vis standard, så der ikke skal udarbejdes individuelle besvarelser og udredninger til hver kunde.

36.5 Projektresultater

Miljøvaredeklarationen for en port skal omfatte de væsentligste miljøparametre, der omfatter:

  1. Portens isoleringsevne
  2. Hovedbestanddele
  3. Væsentlige energiforbrug ved fremstilling, brug og bortskaffelse
  4. Væsentlige udledninger i produktionen
  5. Forbrug af uønskede stoffer
  6. Affaldsproduktion ved fremstilling og bortskaffelse

Det er afgørende for deklarationens troværdighed, at data der udelades, ikke er mere væsentlige (ud fra en neutral miljømæssig vurdering) end data der medtages.

Oplæg til en miljøvaredeklaration for en port (alle tal er skøn, der naturligvis skal bekræftes og beregnes for den aktuelle port inden anvendelse).

Deklarationen er udarbejdet dd-mm-åååå.
Dokumentation og supplerende oplysninger kan indhentes hos: Miljø- og kvalitetschef John Thor Straten, CardoDoor Production, Lupinvej 12, 9500 Hobro, Danmark

36.6 Det videre arbejde

Opfølgningen på projektet vil være at udvælge en konkret port og opmåle de enkelte forbrug. Der skal indhentes aktuelle data fra alle væsentlige råvareleverandører og det skal vurderes, i hvilket omfang den kan adskilles og bortskaffes til genanvendelse.