Miljøledelse i produktkæder - en eksempelsamling

42 DAN-RENS A/S - Eksempel 24

42.2 Udvalgt produktkæde for Dan-Rens A/S
42.3 Miljøhensyn i indkøb og salg hos DAN-RENS A/S
42.4 Leverandører
42.5 Konklusion
   

42.1.1 Virksomhedsbeskrivelse

DAN-RENS A/S er en service- og handelsvirksomhed inden for den grafiske og medicinske industri. Virksomheden arbejder hovedsageligt med salg af diverse artikler til brug i den daglige produktion som fx fremkaldervæsker, fixer væsker og film, samt salg af fremkaldermaskiner og udførelse af service på samme. DAN-RENS A/S har endvidere specialiseret sig i hjemtagning af brugte varer til sortering og viderebehandling for at opnå en genanvendelsesprocent nær 100. Virksomheden har egen serviceafdeling, miljøgodkendte produktionslokaler og veluddannede chauffører, der kører over hele landet.

42.1.2 Miljøoplysninger

DAN-RENS A/S har været miljøgodkendt siden 1983. Virksomheden er pligtig til at udarbejde "Grønt regnskab". Den første udgave af en miljøhåndbog blev udarbejdet i 1997 og bliver løbende revideret. Virksomhedens miljøstyringssystem blev juli 1998 certificeret efter ISO 14001-standarden og registreret efter EMAS- forordningen. I år 2000 fik virksomheden endvidere tildelt Ringkøbing Amts Miljøpris.

42.1.3 Uddrag af miljøpolitik 2000

Vælge de mest miljøvenlige produkter at handle med
Vil vurdere sine leverandører af produkter og ydelser ud fra deres miljømæssige ydeevne og vælge de bedste.

42.1.4 Arbejdsgange og processer

Nye produkter hjemkøbes, en del importeres fra udlandet. Mange af produkterne sælges videre direkte. Det gælder fx folier og film og visse typer af fremkalder og fixer.

Andre typer af fremkalder og fixer modtages som koncentrat, og blandes til et brugsklart produkt, inden det sælges videre til kunden.

Alle produkter leveres direkte hos kunden. Kundens maskine serviceres såfremt der er behov herfor, og de brugte produkter hjemtages ved samme besøg. Således er bilerne læsset mest muligt, og unødig kørsel begrænses mest muligt.

Efter hjemtagelse af affaldsprodukter sorteres disse i forskellige fraktioner, hvorefter affaldet færdigbehandles eller videresendes til godkendt modtager.

42.1.5 Indkøb

Der importeres fremkalder- og fixervæsker fra Tyskland, ligesom visse af disse væsker købes af danske leverandører. Folier indkøbes i Spanien og Italien. Film indkøbes ved danske leverandører. Diverse hjælpestoffer til den grafiske industri (kemiske produkter) indkøbes i Italien, Spanien og Tyskland. Transporten foregår fra egne leverandører via fragtmand (lastbil). Transport af nye og brugte produkter til og fra DAN-RENS A/S foregår med egne servicevogne.

42.2 Udvalgt produktkæde for Dan-Rens A/S

Film leverandør. Dansk konsulent
AGFA, Glostrup
Kontaktperson: Ejgil Bisgaard
tlf.: 43 26 67 66

Kunde: Løgstør Bogtryk & Offset
Kontaktperson: Birthe Rask
tlf.: 98 67 10 72

Kunde: grafisk trykcenter A/S
Kontaktperson Lis Borup Sørensen
info@grafisktryk.dk
tlf.: 76 10 91 10


Film- og folieleverance:

42.3 Miljøhensyn i indkøb og salg hos DAN-RENS A/S

DAN RENS A/S afsluttede et projekt "Miljøhensyn i indkøb og salg i egen virksomhed" under Miljøstyrelsens "Miljøkompetenceordning". Projektet har ført til forandringer for dagligdagen ved DAN-RENS A/S. Alle medarbejdere er nu opmærksomme på ny information, der kan føre til mere miljøvenlige produkter eller behandlingsmetoder for affald, hvad enten det kommer fra kunder, leverandører eller en helt tredje. Derudover har DAN-RENS A/S udarbejdet nye procedurer for hvordan nye produkter vurderes. Alle ansatte ved hvilke krav firmaet stiller. Det har altid været fastlagt, at DAN-RENS A/S ikke har produkter på lageret eller i produktionen, som virksomheden ikke har datablad på. Ingen nye produkter, der kræver datablad, vil komme i handel, før der er modtaget et sådant.

Instruktionen (bilag G.1) skal anvendes, når nye produkter skal indkøbes samt en blanket (bilag G.2) for vurdering af nye produkter. Materialet anvendes, når nye produkter skal udvælges og ved erstatning af gamle produkter med nye, mere miljøvenlige produkter. Formålet er at sikre, at valget bliver foretaget under hensyn til produkters farlighed for miljøet samt kunders ønsker om kvalitet. Der foretages miljøvurdering, arbejdsmiljøvurdering, økonomisk vurdering eller teknisk vurdering ud fra enten datablade fra produktet, udtalelse fra kunder, udtalelse fra myndigheder og test hos DAN-RENS A/S’s kunder.

Materialet tilhører systemdokumenter til ISO 14001.

42.3.1 Indkøb

Når der skal indkøbes nye produkter er det DAN-RENS A/S’s sælgere der identificerer interessante produkter på markedet. Oftest er det 2 forskellige produkter der sammenlignes (oftest kemiske produkter).

42.3.2 Miljøvurdering

Derefter foretages en miljøvurdering af produktets datablad, som oftest er på engelsk. Databladet bliver efterset ved virksomhedens BST-Center. Listen over farlige stoffer (elektronisk form) indgår i vurderingen. Cas. nr. benyttes for check af "ubehagelige stoffer".

42.3.3 Arbejdsmiljøvurdering

På produktets sikkerhedsblad vurderes Risiko- og Sundhedssætninger. Der foretages en vurdering af produktet i brugsfasen. Virksomheden har nogle gange forgæves forsøgt at skabe en dialog til producenten vedrørende produktionsfasen.

42.3.4 Teknisk vurdering

Produktet afprøves internt i virksomheden. Der udsendes et spørgeskema til udvalgte kunder. De hjælper DAN-REN A/S med at foretage afprøvning af de nye produkter. Det er danske virksomheder, som i forvejen har en positiv holdning til miljøarbejde, og som oftest har en miljøpolitik, som hjælper med afprøvningen.

42.3.5 Økonomisk vurdering

I sidste ende drejer produktets salgbarhed sig om kroner og ører. Økonomien sammenholdes med de overfor skrevne parametre.

42.4 Leverandører

DAN-RENS A/S er en virksomhed der har stor erfaring i at beskæftige sig med miljøforhold, miljøledelse, miljømærker m.m. Virksomheden har dog på trods af en stor viden om miljøarbejde konstateret et behov for en bedre kommunikation og dialog med leverandører og kunder. Udenlandske leverandører fra især Italien og Spanien er ikke specielt "Miljøprægede". På trods af viljen til at skabe en dialog omkring miljø med de udenlandske leverandører, er der åbenbart ikke for meget fokus på miljø i disse lande. Leverandører fra Tyskland har mere forståelse for miljøarbejdet, men desværre stadig ikke så meget, som det kunne ønskes.

42.4.1 Udenlandske leverandører

Da DAN-RENS A/S blev ISO 14001 certificeret og EMAS registreret, gjorde virksomheden deres leverandører opmærksom på, at der ønskedes information, når/hvis der blev udviklet nye og mindre miljøbelastende produkter. Der er aldrig blevet givet respons herpå. Andre barrierer er udfyldning af datablade og mærkning af produkter. Desværre er affaldskoderne ikke slået igennem i EU. Det er konstateret hos DAN-RENS A/S, at når de importerer varer bruger den pågældende importør stadig de gamle tyske koder og disse kan ikke "oversættes" direkte.

Pga. af "Listen over farlige stoffer" er skærpet i forhold til gældende EU-regler skal flere produkter ommærkes og omklassificeres, når de importeres til Danmark. De faktuelle forhold er, at fragtmanden skal ommærke nye produkter, altså overklæbe de eksisterende mærker med danske mærker og andre koder, når grænsen passeres med produkterne.

42.4.2 Kunder i Danmark

Kunder har vanskeligt ved at forstå den nye Bekendtgørelse om affald nr. 619 af 27.06.00, og nogle kunder har et mangelfuldt kendskab. Dette på trods af at DAN-RENS A/S har udarbejdet "en lille miljøhåndbog", der beskriver hvorledes affald skal mærkes. Der er også udarbejdet mærker, som bliver distribueret via chaufførerne. Alligevel modtages forkert mærket affald, eller affald der ikke er mærket efter bekendtgørelsens forskrifter. Mange virksomheder skal udarbejde stamkort for affald jævnfør affaldsbekendtgørelsens bilag 13 (bilag G.3). Mange kunder ønsker hjælp til at udfylde papirer vedrørende mærkning.

Virksomheder som er i gang med at opbygge ISO 14001 eller i gang med at få udarbejdet et svanemærke på deres produkter, har DAN-RENS A/S stor dialog med.

42.5 Konklusion

DAN-RENS A/S er løbende i gang med at vurdere og afprøve produkter som er solgt igennem længere tid. DAN-RENS A/S vil arbejde videre med projektet "Grøn indkøbspolitik". Det er planlagt at alle eksisterende produkter skal gennemgås efter proceduren for valg af produkter. Ligeledes vil der med tiden blive udarbejdet livscykluscheck på produkterne.

Prisen på ydelser er en afgørende faktor. Selvom DAN-RENS A/S er blevet hædret som en miljøbevidst virksomhed i Ringkøbing Amt, har nogle offentlige aktører i området valgt en billigere og knap så miljøbevidst virksomhed som leverandør.