Samfundsøkonomisk analyse af bortskaffelse af borespåner behæftet med oliebaseret boremudder (OBM) fra olieplatforme

2 Forbrug, miljøkonsekvenser, regulering samt alternative metoder til bortskaffelse af borespåner behæftet med oliebaseret boremudder (OBM)

2.1 Forbrug af OBM og alternativer
2.2 Miljøkonsekvenser af OBM
2.3 Regulering af brugen af OBM
2.4 Bortskaffelse af borespåner behæftet med OBM
2.5 Fordele og ulemper ved alternative bortskaffelsesmetoder

2.1 Forbrug af OBM og alternativer

Indtil begyndelsen af 1990'erne anvendtes næsten udelukkende oliebaseret boremudder (OBM) ved boringer i den danske del af Nordsøen. Siden er det hovedsageligt vandbaseret boremudder (VBM) og i enkelte tilfælde syntetisk boremudder (SBM), der har været anvendt.

Siden 1991 er der kun i enkelte tilfælde i forbindelse med boring af komplicerede brønde og hvor sikkerhedsmæssige forhold har nødvendiggjort det blevet tilladt anvendelse af OBM. OBM anvendes i såvel efterforsknings- som produktionsboringer. Der kan være flere tekniske forhold, som gør det ønskeligt/nødvendigt at anvende OBM. Således kan der eksempelvis være lag i undergrunden, som på grund af deres kemiske/geologiske sammensætning kun meget vanskeligt kan gennembores med andet end OBM. Sådanne lag kan ved boring med VBM svulme op (swelling), hvilket kan medføre kollaps af det borede hul. Indhentning af repræsentative prøver (borekerner) af de lag, der bores igennem, kan også være den parameter, som afgør, at OBM ønskes anvendt.

Forbruget af OBM er ca. 5-8.000 tons årligt og har været stigende de senere år i takt med den større aktivitet i Nordsøen.

2.2 Miljøkonsekvenser af OBM

OBM kan medføre skadelige effekter på miljøet, og må i Danmark kun udledes i havet i force majeure situationer. Der er udover de miljømæssige problemer også forbundet en række sikkerheds- og arbejdsmiljøproblemer ved håndteringen af OBM, jf. kapitel 7.

2.3 Regulering af brugen af OBM

Anvendelse og bortskaffelse af borespåner behæftet med OBM er reguleret i den internationale OSPAR-konvention1.

Baggrunden for en sådan regulering tager udgangspunkt i den overvågning af miljøet omkring platforme, der er gennemført op gennem 1980'erne og 1990'erne, som påviste, at udledning af borespåner behæftet med dieseloliebaserede borevæsker, oliebaserede borevæsker og en række syntetiske borevæsker førte til en kraftig påvirkning af bundfaunaen omkring platformene. Effekterne udmøntede sig som en kraftig reduktion i antallet af tilstedeværende bunddyr, dyr, kraftigt iltforbrug, opbygning af cutting piles (bunker af olieholdige borespåner) i visse sektorer af Nordsøen etc.

OSPAR vedtog i sommeren 2000 beslutning nr. 2000/3 om anvendelse af OBM. Beslutningen indebærer, at udledning af OBM i havet er forbudt. Ligeledes er det forbudt at udlede borespåner forurenet med OBM i en koncentration større end 1 pct2. vægt af tørspåner. OBM må heller ikke bruges i de øvre dele af brønden. Dog kan de nationale myndigheder give dispensation af sikkerheds- eller geologiske årsager. Endelig opfordrer bestemmelsen til genindvindelse og genbrug af OBM.

2.4 Bortskaffelse af borespåner behæftet med OBM

Borespåner behæftet med OBM bortskaffes i dag ved injektion under havbunden eller i landbringning, hvor olien genindvindes, og restproduktet deponeres på losseplads/behandles på Kommunekemi. Ved injektion under havbund anvendes enten den aktuelle boring (dvs. det felt, der bores i)3 eller en nærliggende boring, da injektion stiller bestemte krav til underbunden, hvorfor ikke alle borefelter er egnede hertil.

En anden metode til bortskaffelse omfatter rensning af borespåner med OBM på platformen og efterfølgende udledning til havet samt genanvendelse af OBM efter behandling på land. Denne metode er dog ikke taget i anvendelse i den danske del af Nordsøen, idet den endnu er under udvikling og afprøvning.

For danske boringer bruges to bortskaffelsesmetoder. I 1999 blev ca. 30 pct. bortskaffet på land, mens resten blev injiceret under havbunden i samme felt. I 2000 blev alle borespåner behæftet med OBM bragt i land.

Injektion i andet felt (offsite injektion) har ikke været praktiseret i Danmark, da der ikke har været ansøgninger fra olieselskaberne herom. De legale aspekter ved offsite injektion vurderes i øjeblikket af OSPAR. Offsite injektion betragtes af Danmark som dumpning.

Norge anvender primært injektion i samme felt, men også i andet felt. Holland, som opererer på lavere dybde end Norge, bortskaffer hovedsagelig på land. Tilsvarende for UK.

2.5 Fordele og ulemper ved alternative bortskaffelsesmetoder

Behandling på land samt injektion under havbund i andet felt betyder begge, at borespåner behæftet med OBM skal transporteres bort fra platformen med forsyningsskib og evt. med lastbil. Disse to behandlingsformer kan betyde driftsforsinkelser, da der normalt er meget begrænset kapacitet til opbevaring af borespåner behæftet med OBM på platformen. Der kan også opstå problemer med tilstrækkelig behandlingskapacitet på land på genanvendelsesvirksomheden og lossepladser. Transporten medfører ekstra omkostninger og emissioner til luften. Til gengæld udvindes olien til genanvendelse. Disse to behandlingsformer kan medføre arbejdsmiljøproblemer i forbindelse med transporten af containere.

Injektion under havbund i samme felt (on site injection) har den fordel, at der ikke er forbundet transportomkostninger hermed. For olieselskaberne er det en meget fleksibel metode, da borespåner behæftet med OBM kan bortskaffes løbende (de kan bortskaffes ligeså hurtigt, som de produceres) og dermed ikke forstyrrer driften af boringen. Der skal dog eksistere et brugbart borehul i nærheden til injektion, og udstyret til selve injektionen er forholdsvis dyrt. Injektionen vil endvidere medføre emissioner til luften.

Injektion under havbund er generelt olieselskabernes foretrukne behandlingsform, og de betragter udvikling af vandbaseret boremudder med samme høje kvalitet som OBM som den bedste alternative løsning. Injektion under havbund forkorter ligeledes deres ansvarsperiode. Ved transport og deponering på losseplads er affaldet også mere synligt for offentligheden end ved injektion under havbund.

Injektion under havbunden er forbundet med den ulempe, at affaldets vandring i formationerne i undergrunden under havbunden ikke altid kan forudsiges med sikkerhed, og de langsigtede konsekvenser af injektion kendes ikke. Injektion under havbunden er en bortskaffelsesmetode, der ikke levner mulighed for fortrydelse, idet man ikke efterfølgende kan hente affaldet op igen.

1 OSPAR Convention for the Protection of the Marine Environment in the North-East Atlantic.
  
2 Det er ikke teknisk muligt at opnå denne lave koncentration med den foreliggende teknologi.
  
3 Evt. separate boringer ind i den aktuelle formation.