Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Forord

Ukrudt er en trussel mod fortove, stier, parkeringspladser, torve og andre arealer med faste belægninger, der udgør en vigtig del af vores udendørs omgivelser. Det ser ikke pænt ud, gør belægningerne usikre at færdes på og kan efterhånden ødelægge dem. Hidtil har man overvejende bekæmpet ukrudtet ved hjælp af pesticider. De kan imidlertid være en trussel mod miljøet, især grundvandet. Derfor indgik staten, amterne og kommunerne i 1998 en aftale om at udfase brugen af pesticider på alle offentlige arealer inden 2003. Målet var blandt andet, at det offentlige skulle gå forrest i bestræbelserne på at reducere brugen. I europæisk sammenhæng er Danmark med i front i forhold til indsatsen for at nedbringe forbruget af pesticider. Schweiz er mest restriktiv med et totalt forbud mod pesticider på både offentligt og privat ejede veje, fortove og lignende arealer. Norge har en frivillig aftale om ikke at anvende pesticider ved driften af stats- og amtsveje. I Sverige er der mange kommuner, der efter lokal beslutning undlader at bruge pesticider på veje, fortove, i parker osv.

Pesticider (plantebeskyttelsesmidler) er en samlet betegnelse for kemiske midler, der bruges til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og svampe. Langt den største del af forbruget på offentlige arealer er midler til ukrudtsbekæmpelse, der også kaldes herbicider.


Ukrudtsbekæmpelse på belægninger præsenterer en række strategier for den pesticidfri bekæmpelse. Strategier handler om at kombinere metoder og bruge dem på de mest optimale tidspunkter. Hæftet er for en stor dels vedkommende baseret på et treårigt forsøg i fem kommuner og et amt, hvor Skov & Landskab (FSL) sammen med Danmarks JordbrugsForskning (DJF) har afprøvet en række pesticidfri metoder og strategier. På grundlag af resultaterne har forskerne udviklet en model, der kan simulere, hvordan ukrudtet vil udvikle sig over tid i forhold til en bestemt bekæmpelsesstrategi. Det danner grundlag for anbefaling af en række strategier svarende til fire niveauer for vedligeholdelse. Hæftet henvender sig til offentlige og private driftsforvaltninger, for eksempel kommuner, amter, boligselskaber og entreprenører. Også grundejerforeninger og lignende vil kunne bruge indholdet.

I 2003 vil effekterne af pesticidaftalen blive evalueret, men vi kan konstatere, at der allerede i dag findes metoder, som kan bekæmpe ukrudt uden pesticider. Ulempen er, at driften er dyrere. Udviklingen af pesticidfri metoder er endnu i en startfase, og vi er overbevist om, at teknologien kan udvikles yderligere. Det tog 30 år at udvikle effektive kemiske bekæmpelsesstrategier. Vi er godt på vej til at nå det samme resultat med pesticidfri metoder på den halve tid.

 

November 2002

Niels Elers Koch
Direktør, Skov & Landskab (FSL)
Steen Gade
Direktør, Miljøstyrelsen