Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Pesticiderne på vej ud

Aftale om udfasning

Staten, kommunerne og amterne indgik i 1998 en aftale om at udfase brugen af pesticider på alle offentlige arealer. Aftalen opfordrede alle kommuner og amter til at holde op med at bruge pesticider senest den 1. januar 2003. Samtidig forpligtede staten sig til et stop på sine egne arealer inden den 1. januar 2000. Aftalen indebar, at kommuner og amter skulle iværksætte en afviklingsplan inden den 1. januar 2000. Derefter er der en afviklingsperiode på tre år, hvor man fortsat kan bruge pesticider, hvor det er meget svært eller dyrt at undvære dem. Afviklingen skal være afsluttet senest den 1. januar 2003, hvorefter den samlede aftale vil blive evalueret. Efter det tidspunkt kan man kun bruge pesticider, hvis særlige hensyn til sikkerhed eller sundhed taler for det. Samtidig skal man arbejde aktivt på at finde alternativer. På statens arealer gennemføres afviklingen i henhold til interne cirkulærer. Aftalen kan læses på www.mst.dk.

Forbruget af pesticider er reduceret meget i perioden fra 1995 til 1999/2000. I kommunerne er forbruget faldet med 74 %, i amterne med 79 % og i staten med 42 %. På statens arealer udføres nogle samfundsmæssige opgaver i relation til trafik og forskning, hvor det er svært eller umuligt at udfase pesticiderne helt.

Alle midler skal godkendes

Miljøstyrelsen skal godkende alle bekæmpelsesmidler. Godkendelsen gælder 5- år alt efter, hvor giftige midlerne er. Når godkendelsen udløber, skal midlerne vurderes igen. I efteråret 2000 revurderede Miljøstyrelsen bekæmpelsesmidler med glyphosat som aktivt stof, blandt andet Roundup. Det førte til, at midlerne ikke længere må bruges på belægninger af sand, grus, fliser, sten og lignende, fordi der er risiko for udvaskning. Det betyder praksis, at ukrudt på belægninger fremover skal bekæmpes uden pesticider. Undtagelsen er nogle få midler, som skal udbringes sådan, at de kun rammer ukrudtet og ikke belægningen. Også alternative midler som hvidløgsekstrakt, eddike og salt skal godkendes, før de må bruges til ukrudtsbekæmpelse. Hvis de alternative midler godkendes, bliver omfattet af aftalen om udfasning og vil ikke kunne bruges efter den 1. januar 2003.

Udfasning på offentlige arealer

Se her!