Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Fastlæg først niveauet

Stedet afgørende

Det er afgørende at tage stilling til, hvilket vedligeholdelsesniveau man ønsker at opretholde med bekæmpelsen. Valget afhænger af anlægstypen og kravene til belægningens udseende, funktion og levetid. For eksempel er det rimeligt at holde fine granitbelægninger foran rådhuset helt fri for ukrudt. Omvendt er det samme niveau ikke nødvendigvis fornuftigt og realistisk på en parkeringsplads af chaussésten med brede fuger ved en skole. Som forvalter vil man som regel have brug for at arbejde med flere niveauer, fordi forskellige anlægstyper stiller forskellige krav.

Maksimalniveauet bruges typisk på fine og sårbare belægningstyper af natursten og beton.
   

Normalniveauet bruges på almindelige belægninger på fortove m.m.
   

Minimumsniveauet bruges på grovere belægningstyper, hvor materialer og anlægsstandard betyder, at de er mindre sårbare.

Fire muligheder

De fire niveauer i oversigten vil dække de fleste behov. Oversigten præsenterer niveauerne og giver eksempler på, hvilke anlægstyper man typisk vil bruge dem på. Kravene til kvaliteten beskrives ved hjælp af tilstandskrav, der præcist definerer, hvordan arealerne skal se ud. Tilstandskravene bruges som grundlag for at vælge niveau og til at kontrollere, at man får den kvalitet, man har bestilt.

 

Tilstandskrav
Maksimal forekomst af ukrudt

Beskrivelse

Maksimalniveau

Dækningsgrad: 1 promille

Højde: 1 cm

Bredde: 1 cm

Antal planter med maksimal størrelse: 10

Udseende: Belægningerne skal stort set være fri for ukrudt bortset fra mos og firling i fugerne. Der tillades op til 1 pro mille ukrudt, som kun må vokse i fugerne og ikke brede sig ind over belægningen. Mængden af ukrudt er stabil hele året. Etableret ukrudt bekæmpes, og der etableres ikke nyt. Reducerer mængden af ukrudt de følgende år.

Funktion: Belægningen er altid velfungerende, og ukrudtet generer ikke brug eller renholdelse.

Levetid: Den tilladte ukrudtsmængde medvirker ikke til nedbrydning af belægningen.

Normalniveau

Dækningsgrad: 1 procent

Højde: 3 cm

Bredde: 3 cm

Antal planter med maksimal størrelse: 10

Udseende: Belægningen fremstår ikke ukrudtsfri, idet ukrudtet må dække op til 1 % af belægningen. Mængden af ukrudt er stabil hele året. Etableret ukrudt begrænses i udviklingen, og etablering af nyt begrænses. Reducerer eventuelt mængden af ukrudt de følgende år.

Funktion: Ukrudtet må maksimalt være 3 cm højt og begrænser kun i nogen grad brug og renholdelse.

Levetid: Den tilladte ukrudtsmængde medvirker ikke til nedbrydning af belægningen.

Minimumniveau

Dækningsgrad: 5 procent

Højde: 5 cm

Bredde: 5 cm

Antal planter med maksimal størrelse: 20

Udseende: Belægningen fremstår med ukrudt, idet op til 5 % af arealet må være dækket. Ukrudtsmængden varierer i løbet af året. Den aktuelle ukrudtsmængde fastholdes efterfølgende år, idet etableret ukrudt ikke bekæmpes, og nyt kan etableres i fuger.

Funktion: Ukrudt må ikke blive over 5 cm højt, men kan inden for den tilladte højde besværliggøre renholdelse og forhindre vandafledning.

Levetid: Den tilladte ukrudtsmængde skønnes at medvirke til forøget nedbrydning af belægningen.

Oprydningsniveau A, B, C

Bestilles på udførelseskrav. Læs nærmere på side 14-15

Udseende: Belægningen vil være præget af ukrudt, idet der ikke er nogen øvre grænse for ukrudtets dækningsgrad eller højde. Mængden af ukrudt vil variere stærkt i løbet af året.

Funktion: Oprydningen har til formål at sikre, at det er muligt at færdes på belægningen, at sikre vandafledning i vinterhalvåret og forhindre samling af sne.

Levetid: Den tilladte ukrudtsmængde skønnes at medvirke til forøget nedbrydning af belægningen.