Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Tilpas strategien til de lokale forhold

Ukrudtsmængde ved start

Før man iværksætter sin strategi, kan det være nødvendigt at reducere mængden af ukrudt ved hjælp af en hovedrengøring. Som tommelfingerregel må der kun være en fjerdedel af den tilladte ukrudtsmængde, når strategien iværksættes. Det er forudsætningen for at den foreslåede strategi kan opretholde niveauet gennem vækstsæsonen. Ønsker man for eksempel maksimalniveauet (maks. 1 promille ukrudt) må ukrudtet højst dække 0,25 promille af belægningen ved årets start.

Hovedrengøringen kan bestå i ekstra behandlinger om foråret for at fjerne ukrudt, der har overvintret. Man kan udføre en børstebehandling eller et antal termiske behandlinger. Rengøringen kan også bestå af intensiv behandling på det tidspunkt, hvor strategien ifølge planen skal iværksættes.

Fugernes areal

Belægningens fugeareal er afgørende for mængden af ukrudt og dermed for den indsats, der skal til for at opretholde et bestemt niveau. Fugearealet kan variere fra 0 % af arealet på udstøbte belægninger til 30 % på belægninger med knoldebro. De foreslåede strategier er baseret på et fugeareal på 8 %. Derfor kan det være nødvendigt at øge antallet af behandlinger, hvis fugearealet er større end 8 %, og tilsvarende kan man reducere antallet af behandlinger, hvis fugearealet er mindre.

Fugeareal

Udstøbte belægninger
Fliser
Belægningssten
Fortov med fliser og chaussésten
Chaussésten
Brosten
Knoldebro

Næsten 0 %
Ned til ca. 2 %
Ca. 4-5 %
Ca. 8 %
Ca. 20 %
Ca. 15 %
Ca. 30 %


Sliddet

Et stort slid på arealet kan betyde, at man kan reducere antallet af behandlinger i forhold til de foreslåede strategier. Sliddet fra kørende og gående og fra den almindelige renholdelse har stor betydning for mængden af ukrudt. For eksempel er det ikke altid nødvendigt at bekæmpe midt på gågaden, mens kanterne kræver det antal behandlinger, strategierne foreslår. Her står i mange tilfælde bænke, cykelstativer og lignende. Sliddet under dem er lille, og fejemaskinen kan ikke nå ind under. Meget slid på dele af et areal kan betyde, at man kan opretholde maksimalniveauet med en pletvis indsats under inventar og ved facader.

Der er meget mere ukrudt langs facaden end midt på fortovet, fordi fugearealet er større, og der ikke er noget slid helt inde ved huset.

Tommelfingerregel

10 -12 behandlinger med 1.000 kWh/ha hvert år, for eksempel hver anden uge i sæsonen, vil efterhånden udsulte ukrudtet, og nyt vil ikke kunne etablere sig. Det gælder uanset vejr, slid, fugeareal og ukrudtsarter. Denne strategi vil efter al sandsynlighed betyde, at der efter 1-2 år er behov for færre behandlinger.


Ukrudtsarterne

Nogle arter er sværere at bekæmpe med termiske metoder end andre. Effekten afhænger blandt andet af, om planterne er en- eller flerårige og hvor vækstpunktet sidder. Desuden spiller det en rolle, hvor gamle planterne er, og hvornår på året bekæmpelsen foregår. Enårigt ukrudt og nyspirede frøplanter kan typisk bekæmpes med en eller få behandlinger. Flerårigt ukrudt, for eksempel mælkebøtter, skal udsultes med mange årlige behandlinger. Jo højere vækstpunktet sidder, jo lettere er det at bekæmpe. Græsserne har for eksempel et lavt vækstpunkt, hvilket betyder, at de er i stand til at vokse videre efter den termiske behandling. Vinterens saltning kan ændre ukrudtets sammensætning i retning af mere salttolerante arter. En del af disse er svære at bekæmpe med termiske metoder.

Enårig rapgræs kan være meget vanskelig at bekæmpe, fordi den under gunstige forhold kan vokse og sætte frø hele vinteren.

Vejret

Det kan også være nødvendigt at justere strategierne i løbet af året, først og fremmest fordi vejret er en vigtig faktor for bekæmpelsen. Er der en længere tør periode, kan man som regel nøjes med lidt færre behandlinger. Man skal dog være opmærksom på, at mange arter kan nå at sætte frø, hvis der bliver for langt mellem behandlingerne. Derfor skal man i maksimalniveauet og normalniveauet sikre sig, at der ikke er overvintrende planter. For at overholde kravene til niveauerne kan det være nødvendigt at behandle på andre tidspunkter end dem, der er angivet i strategierne.

Smittetrykket spiller også en rolle. Er der meget ukrudt op til belægningen, vil det også lettere brede sig ind på den.