Ukrudtsbekæmpelse på belægninger

Hvad koster det

Pris og kvalitet

Én pesticidfri behandling koster stort set det samme som én sprøjtning med herbicider. Forskellen er, at man ofte kun sprøjter 1-2 gange om året, mens den pesticidfri drift kræver 5-12 årlige behandlinger. Derfor er den pesticidfri drift dyrere. Til gengæld vil der også være mindre ukrudt på belægningerne i løbet af året. Sprøjtningen slår ukrudtet ihjel på et bestemt tidspunkt, men fjerner ikke planterne. En strategi baseret på én årlig sprøjtning vil derfor medføre, at der i perioden op til sprøjtning er meget grønt på arealet. Bagefter ligger der dødt ukrudt. Den større investering giver med andre ord også højere kvalitet. Risikoen er, at ukrudtet udvikler sig ud over, hvad de pesticidfri metoder kan klare.

Termiske metoder

Det koster 0,4-0,5 kr./m2 at behandle én gang med traktormonteret gasbrænder. Prisen består af udgiften til afskrivning af redskabet, gasforbruget, mandskabstiden plus afskrivning og drift af traktoren. For kærrebrændere er den tilsvarende pris ca. 0,8-1,0 kr./m2. Priserne afhænger af redskabstypen, belægningernes udformning og tilgængeligheden. Man kan holde omkostningerne nede ved at vælge de mest effektive redskaber. Store fladebrændere med gastanke frem for gasflasker kan for eksempel reducere udgifterne til gas. De kræver til gengæld en større investering.

Mekaniske metoder

Det koster 0,3-0,4 kr./m2 at behandle én gang med traktormonterede børster. For håndbugserede børster er prisen ca. det dobbelte med 0,6-0,8 kr./m2. Til gengæld er investeringen og forrentningen mindre. Prisen består af udgiften til afskrivning af redskabet, brændstof, slid på børster og mandskabstiden. For traktormonterede redskaber er der desuden udgifter til afskrivning og drift af traktoren. Når man bruger ukrudtsbørster i oprydningsstrategierne, skal man regne med, at det er nødvendigt at feje ukrudtet op bagefter. Afhængig af situationen kan der ligge en ekstra omkostning i denne proces.

Anlægsøkonomi

Belægninger repræsenterer store samfundsmæssige investeringer, idet opbygning af bærelag og overfladebelægning koster fra 300 kr./m2 og op til flere tusinde kr. for eksklusive belægninger af natursten. Kraftig ukrudtsvækst er sandsynligvis i stand til at ødelægge en belægning, så den må lægges om, fordi den ikke mere opfylder sine æstetiske eller funktionelle formål. Et fortov har i almindelighed en levetid på ca. 30 år. Ukrudt kan forkorte levetiden med måske 10 år. Under særlige forhold kan ubehandlet ukrudt endda helt ødelægge en belægning i løbet af 10 år. Beregninger viser, at udgifterne til at omlægge for eksempel fortove med 10 års intervaller langt overstiger udgifterne til at opretholde normalniveauet eller maksimalniveauet.