OMIT - Vejledning til miljø-opgørelse/dokumentation af international godstransport

2 Indledning

OMIT er et let anvendeligt værktøj til at opgøre miljøbelastningen ved international godstransport til og fra Danmark med lastbil, tog og skib.

Som det fremgår af figur 2, består OMIT af fire trin, hvor det er muligt at definere transportkædens sammensætning og transportformernes parametre. I vejledningen vil de to første trin blive behandlet samlet, mens de to sidste trin og forudsætningerne for beregningerne vil blive gennemgået for hver transportform for sig. Til slut vil resultatarkene blive kommenteret.

Figur 2.
De fire trin i IT-modellen. Der er brugt engelsk i programmet for at lette kommunikationen med kunder og leverandører i udlandet.

Resultaterne kommer i et Excel-regneark. Det er så muligt at arbejde videre med data eller at sætte dem ind i eget materiale som dokumentation af udførte transporter.

Målet med denne vejledning er at beskrive, hvordan værktøjet anvendes og give eksempler på de muligheder, der er for at tilpasse beregningerne.

Det er ikke altid oplagt, hvordan en transport nøjagtigt forløber. Derfor er der i modellen indlagt standardværdier, der dækker et typisk transportforløb. Brugeren skal dog vide, hvilke transportformer der indgår, hvorfra og hvortil godset transporteres, samt vægten af godset. Jo flere forhold vedr. transporten man har konkrete data om, jo mere præcise bliver resultaterne.

I OMIT fordeles energiforbrug og emissioner efter de samme principper, som transporterne almindeligvis faktureres efter. Det betyder, at miljøbelastningen for færgetransport fordeles efter længden af det anvendte køretøj, for containerskibet per TEU (20’ containerenhed), for tog og bulk carrier fordeles der efter ton og for lastbil efter ton eller m3, afhængigt af om godset er vægt- eller volumengods.

Da OMIT er rettet mod internationale transporter, hvor enten afsender eller modtager ikke er dansk, er sproget i programmet engelsk. Dermed er der mulighed for at bruge resultaterne og dele beregningerne med partnere i udlandet.

Vejledningen er suppleret med uddybende kommentarer, der ikke er nødvendige at have kendskab til for at kunne bruge OMIT - disse oplysninger står i kursiv.