Produkters forbrug af transport. Systemanalyse

1 Indledning

I dette projekt har det været hensigten at kombinere state-of-the-art viden inden for det traditionelle transportområde med state-of-the-art viden inden for livscyklusområdet for at få det bedste udgangspunkt for at kunne vurdere produkters forbrug af transport og de deraf følgende miljøpåvirkninger. Udgangspunktet er også blevet brugt til at foreslå, hvor der fremover bør sættes ind med udviklingsarbejde.

Som eksempel på state-of-the-art inden for transportverdenen kan nævnes TEMA modellen (Transporters emissioner under Alternative forudsætninger), som beregner energiforbrug og en række væsentlige emissioner for godstransport. Beregningerne kan foretages for en lang række forskellige nye og ældre varebiler, lastbiler, godstog, færger og fragtskibe. Til gengæld inkluderer resultaterne ikke fremstillingen af brændstofferne og transportmidlet (fx lastbilen). Inden for livscyklusverdenen haves UMIP PC-værktøjet, som beregner den totale livscykluspåvirkning for transporten, men vel at mærke kun for et begrænset antal, lidt ældre skibe, fly, tog, vare- og lastbiler. Det skal bemærkes, at UMIP PC-værktøjet heller ikke har alle emissioner med.

Projektet er startet med at screene andre relevante projekter og rapporter fra Danmark såvel som udlandet for at supplere projektgruppens eksisterende viden. Der er set på transportstatistik, sædvanlige emissionsfaktorer, "nye" emissioner og ressourceforbrug, arealanvendelse og barriere-effekt samt logistikplanlaegning.

Kapitel 3 fokuserer på godstransporten i Danmark og EU. Der ses på dens miljømæssige betydning samt dens udvikling og karakteristika. På dette grundlag opdeles produkterne i en række produktgrupper med hver sine kendetegn. Endelig udpeges tre produkter som velegnede til case studies.

I kapitel 4 ses på data- og metodegrundlaget for miljøvurdering af transport. Traditionelt omfattede emissioner og deres effekter beskrives tillige med andre ("nye") emissioner og parametre. Kapitler slutter med en tabel, hvor de beskrevne emissioner er vurderet i relation til væsentlighed, metodeudvikling samt opdatering af data.

Kapitel 5 udgøres af livscyklusscreeninger med UMIP PC-værktøjet af de tre udvalgte produkter med tilhørende produktkæder: en skinke, et TV og et parcelhus.

I kapitel 6 gives projektets konklusioner og anbefalinger.

Herudover indeholder rapporten referencer og otte bilag.