Redegørelse om jordforurening 2001

9 Amternes Videnscenter for Jordforurening

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) drives af Amtsrådsforeningen og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Videncentret arbejder med at indsamle, bearbejde og formidle viden om jord- og grundvandsforurening.

AVJ og Miljøstyrelsens Teknologipulje startede i 2001 et projekt, der i samarbejde med en række interessenter fra det private ejendomsmarked og offentlige parter havde til formål at afdække de barrierer, der eksisterer i forbindelse med belåning og salg af forurenede og muligt forurenede boliggrunde. Formålet med projektet har været at hjælpe de mennesker, der er ved at købe/sælge/belåne boliger, som ligger på kortlagte grunde. Det skal bl.a. ske ved at afdække, hvad der skal til, for at kreditforeningerne og ejendomsmæglerne har tillid til, at boligen/grunden har en værdi. Projektet forsætter i 2002.

AVJ har i 2001 deltaget i en række projekter, som har haft til formål at belyse forekomsten af diffus jordforurening. Det kan konstateres, at diffus jordforurening ikke kun er et storbyfænomen. Jorden i mindre provinsbyer, hvor industrierne har ligget tæt på bykernen, har også et forhøjet indhold af tungmetaller og tjærestoffer. Sammen med Miljøstyrelsen og Københavns Kommune arbejdes der fortsat på et stort feltprojekt, som skal afklare en række tekniske problemstillinger vedrørende undersøgelser og analyser.

Undersøgelser af forureninger med MTBE står fortsat højt på amternes indsatsliste. Miljøstyrelsen handlingsplan for udfasning af MTBE fra det danske benzinmarked har været en succes, men samtidig viser en række undersøgelser i amterne, at der desværre allerede er sket udslip af MTBE til grundvandet. Der blev i årets løb bragt en række artikler i Videncentrets blad "AVJinfo" om erfaringer med MTBE-undersøgelser og forskellige renseteknologier.

Analyser og analysekvalitet er en evig kilde til diskussion, som er med til at skabe udvikling inden for den tekniske side af sagsbehandlingen. I løbet af 2001 udgav AVJ fem tekniske rapporter, der på forskellige måder belyser analyser og analysemetoder.

En samlet datamodel for jordforureningsområdet er en forudsætning for udveksling af data og et udvidet samarbejde mellem forvaltningerne i amterne. AVJ har deltaget i et fælles datamodelprojekt. I efteråret 2001 kom der en rapport med en samlet beskrivelse af de data, der findes om jordforurening. Arbejdet danner sammen med andre datamodeller grundlaget for det projekt, der i 2002 skal resultere i en samling af amternes data i en fælles "Miljøportal".

På kursussiden samarbejdede AVJ også eksternt i 2001. Sammen med Vestsjællands Amt arrangerede AVJ en temadag om frakturering, en ny afværgeteknik, som Vestsjællands Amt var de første til at afprøve i Danmark.I et samarbejde med GEO-Centret ved Københavns Universitet arrangerede AVJ en temadag om betydningen af naturlige sprækker i moræneler. Kursusudbuddet rummede derudover også temaer som toksikologi, EU’s udbudsdirektiv og kommunikation/formidling.

2001 bar på mange områder præg af samarbejder på tværs, erfaringsudveksling og vidensdeling.