Substitution af alkylphenolethoxylater (APEO)

1 Indledning

Alkylphenolethoxylater (APEO) er en gruppe af nonioniske overfladeaktive stoffer, som har været anvendt i en lang række industriprodukter og husholdningsprodukter. APEO har som gruppe skadelige virkninger på vandmiljøet, primært pga. spaltningsproduktet alkylphenol (f.eks. nonylphenol), der har en meget begrænset biologisk nedbrydning.

APEO er på grund af dets skadelige virkning for vandmiljøet et problemstof i affaldskredsløbet og indgår på ”Listen over uønskede stoffer”. En lang række alkylphenoler og derivater har indgået i en undersøgelse for hormonforstyrrende effekter, og nonylphenol er blandt 66 stoffer, hvor der blev fundet "evidens for hormonforstyrrende effekter i levende organismer" (BHK & TNO, 2000). Forbruget af APEO ønskes begrænset på baggrund af APEO’s miljøbelasting og de fundne koncentrationer i restprodukter såsom slam. EU Kommissionen er på vej med regulering af forbruget af nonylphenol og nonylphenolethoxylater inden for en række anvendelsesområder, men malingprodukter er ikke på listen over regulerede anvendelsesområder (EU Kommissionen, 2002).

Miljøstyrelsen har således igangsat en række projekter med henblik på at fremme anvendelsen af alternativer til alkylphenolethoxylater i kemiske produkter inden for male- og byggevareområdet. Dette projekt fokuserer specielt på substitution af APEO til alternative tensider inden for malevareområdet, således at branchen får øget mulighed for at udfase brugen af APEO i malevare.

Når APEO anvendes i maling, kan tensidet optræde både som råvare (f.eks. skumdæmper) og som del af en råvare. Denne indirekte anvendelse, hvor APE indgår i en anden råvare, kan f.eks. være som tensid i binderemulsioner eller i pigmentdispersioner. Det betyder, at en substitution af APEO i et malingprodukt ofte vil kræve substitution af flere af produktets råvarer.

Projektet har haft karakter af et praktisk afprøvningsprojekt, dvs. mulige alternativer til APEO er afprøvet for at se, om det rent teknisk har været muligt at få et tilsvarende (kvalitetsmæssigt) malingprodukt uden brug af APEO-holdige råvarer. Beck & Jørgensen har som malingproducent deltaget i projektet og har stået for den tekniske afprøvning af mulige alternativer til APEO.

Projektet har gennemgået følgende faser:

1.   Kortlægning malingprodukter/råvarer indeholdende APEO
2.   Identifikation af mulige alternativer
3.   Miljø- og sundhedsscreening af alternativer
4.   Teknisk afprøvning af alternativer
5.   Miljø- og sundhedsvurdering af alternativer

Først og fremmest har Beck & Jørgensen foretaget en undersøgelse af, i hvilke af deres malevarer APEO indgår enten direkte som råvare eller indirekte. Dette er nærmere beskrevet i kapitel 2 Produktbeskrivelse.

På baggrund af denne liste er der i projektet foretaget en undersøgelse af hvilke alternativer, der findes til disse APEO-holdige råvarer. Undersøgelsen af mulige alternativer er foretaget ved at kontakte forskellige råvareleverandører. Dette er nærmere beskrevet i kapitel 3 Identifikation af alternativer. I et enkelt tilfælde har råvareproducenten stoppet produktionen af den APEO-holdige råvarer og derved fremskyndet substitutionen af netop denne råvare hos Beck & Jørgensen.

Herefter er der foretaget en miljø- og sundhedsmæssig screening af de fundne alternativer til APEO for at vurdere, hvilke af alternativerne det ud fra en miljø- og sundhedsmæssig betragtning vil være mest relevant at arbejde videre med i en teknisk afprøvning af alternativerne. Resultaterne af miljø- og sundhedsscreeningen er præsenteret i kapitel 5.1 Miljø- og sundhed.

På baggrund af kortlægningen af APEO-indholdet i Beck & Jørgensens malervarer samt miljø- og sundhedsscreeningen blev der fastlagt en strategi for den tekniske afprøvning af de APEO-holdige råvarer. Dette er nærmere beskrevet i projektets kapitel 2.3 Substitutionsstrategi samt kapitel 4 Teknisk afprøvning af alternativer.

Endelig er der foretaget en miljø- og sundhedsvurdering af udvalgte alternative tensider for at kunne vurdere, hvilken miljø- og sundhedsmæssig effekt de opnåede substitutioner af Beck & Jørgensens APEO-holdige råvarer har haft. Resultaterne af miljø- og sundhedsvurderingen er beskrevet i kapitel 5.3 Miljø- og sundhedsvurdering af de afprøvede alternativer.