Substitution af alkylphenolethoxylater (APEO)

2 Produktbeskrivelse

2.1 Produkter og APEO-holdige råvarer
2.2 Beskrivelse af råvarens funktion i malevarer
2.3 Substitutionsstrategi

Dette kapitel er en gennemgang af Beck & Jørgensen A/S‘s produktsortiment med fokus på de malevarer, der ved projektets start indeholdt APEO-holdige råvarer.

2.1 Produkter og APEO-holdige råvarer

Beck & Jørgensen A/S producerer bygningsmaling til professionelt brug. Produktionen af bygningsmaling med APEO-holdige råvarer fordeler sig på følgende typer produkter: Grundere, mellemmalinger, loft- og vægmalinger, facademalinger, tagmalinger, maling til træ og metal, træbeskyttelser og klæbere.

Beck & Jørgensen A/S’ forbrug af APEO-er forekommer både ved direkte tilsætning af en ”ren” APEO-råvare i produkterne og indirekte ved tilsætning af råvare indeholdende større eller mindre mængde APEO.

De produkter, hvor Beck & Jørgensen A/S tilsætter en ren APEO, er fordelt på tapetopbløder, penselsrens og emulsionsmaling.

Beck & Jørgensen A/S’s APEO-holdige råvarer kan inddeles i følgende kategorier:

  • Bindemidler
  • Dispergeringsmidler
  • Fortykningsmidler
  • Sikkativer
  • Skumdæmpere
  • Pigmentpastaer
  • Voks mm.

I en malevare vil der kunne indgå mange overfladeaktive stoffer, der enten indgår i forskellige råvarer eller tilsættes direkte i produktet.

2.2 Beskrivelse af råvarens funktion i malevarer

Et produkt indeholder forskellige typer af råvarer alt efter kravene til konsistens, påføringsteknik, brugskrav, holdbarhed etc.

Vandfortyndbare produkter til overfladebehandling er typisk bygget op omkring et vandfortyndbart bindersystem (en eller flere dispersioner / emulsioner), der indeholder overfladeaktive stoffer, som ”bærer” bindemiddelspartiklerne. Generelt må man forvente, at der indgår overfladeaktive stoffer i vandfortyndbare råvarer, der indeholder partikler.

Bindemidlet vælges på basis af de brugskrav, der stilles til produktet. For eksempel stilles der større krav til termiske og mekaniske egenskaber i maling til udendørs brug sammenlignet med f.eks. en loftmaling.

Der tilsættes dispergeringshjælpemidler i forbindelse med tilsætning af pigment / fyldstof. Dispergeringsmidlet, der har overfladeaktive egenskaber, sikrer, at det findelte pigment ikke flokkulerer og bundfælder.

Fortykningsmidler anvendes for at indstille produktets konsistens, hvilket kan være nødvendig både i forbindelse med lagerstabilitet for at minimere bundfald og for at sikre den rigtige konsistens ved påføring.

Sikkativer, også kaldt tørrelse, anvendes i oxidativt tørrende systemer. Det vil sige alkyder og vegetabilske olier.

Skumdæmpere anvendes for at undgå, at luft piskes ind i produktet ved fremstilling og omrøring.

Pigmentpasta består forenklet beskrevet af pigment, dispergeringshjælpemiddel og vand. Disse anvendes både af malevareproducenten til at lave færdige dækkende malevareprodukter, men også hos farvehandleren til at fremstille den nuance kunden ønsker.

Voksemulsioner tilsættes for at ændre den behandlede overflades egenskaber med hensyn til friktion, slitage etc.

2.3 Substitutionsstrategi

Hos Beck & Jørgensen A/S er bindemidlernes andel af det totale APEO-bidrag det største, og andelen har fra starten af opgørelsen i 1997 til 2002 ligget på 75-82 % af det samlede forbrug af APEO. Derfor blev det besluttet at substituere bindemidlerne først.

Ændringer af bindemiddelsystemet i et produkt er normalt det mest radikale, og det der kræver flest afprøvninger.

De bindemiddeltyper, der indgår i projektet, er: alkydemulsion (Alkyd), acrylemulsion (Acryl1), acrylatdispersion (Acryl2) og vinylacetat-acrylatdispersion (PVA).

Beck & Jørgensen A/S besluttede ved projektets start, at prioriteringen af hvilken rækkefølge bindemidlerne skulle substitueres i, var afhængig af, om bindemidlet indgik i produkter til inden- eller udendørs brug. Udeprodukter kræver den længste afprøvningstid, og derfor blev rækkefølgen: Acryl1, Alkyd, PVA og Acryl2.