Oprensning af PCE ved kemisk oxidation med kaliumpermanganat

3 Indledning

3.1 Baggrund for afværgeprojektet
3.2 Formål

3.1 Baggrund for afværgeprojektet

På et tidligere renseri på Vesterbro 28 i Odense, er der tidligere gennemført oprensning af en kraftig forurening med tetrachlorethylen (PCE) i den umættede zone med vakuumekstraktion, suppleret med en opvarmning af kildeområdet ved hjælp af dampinjektion. I forbindelse med dampinjektionen blev der oppumpet grundvand nedstrøms kildeområdet for at sikre, at der ikke skete nogen spredning af forurening med grundvandet. Denne oprensning blev gennemført af Fyns Amt med støtte fra Miljøstyrelsens Teknologipulje og er afrapporteret i Miljøprojekt nr. 823-2003 (hovedrapport) og nr. 824-2003 (bilagsrapport) /6/.

Ved oprensningen blev der efterladt en relativt kraftig restforurening i grundvandet. Denne forurening er efterfølgende oprenset med kemisk oxidation ved injektion af kaliumpermanganat. Oprensningen er gennemført af Fyns Amt med støtte fra Miljøstyrelsens Teknologipulje. COWI har forestået undersøgelser, projektering og monitering af oprensningen. Ove Arkil A/S har forestået entreprenørarbejdet ved injektionen med kaliumpermanganat. Danmarks Tekniske Universitet har udført måling af bromid. Placering af oprensningsområdet fremgår af figur 1.1.

Figur 1.1 - Oversigtskort

Grundmateriale © copyright Kort & Matrikelstyrelsen. Reproduceret i henhold til tilladelse G11-98.

Figur 1.1
Oversigtskort. Målestok ca. 1:12.500

3.2 Formål

Formålet med afværgeforanstaltningerne har været at oprense den mættede zone i kildeområdet, således at grundvandsforureningen ikke udgør nogen risiko mod indeklimaet i overliggende boliger. Formålet med Teknologiprogrammet har været at skaffe dokumentation for metodens effektivitet for oprensning af chlorerede opløsningsmidler i den mættede zone.