Oprensning af PCE ved kemisk oxidation med kaliumpermanganat

7 Etablering af afværgeforanstaltninger

7.1 Injektion af kaliumpermanganat
      7.1.1 Blanding af kaliumpermanganat
      7.1.2 Injektion af kaliumpermanganat
      7.1.3 Tilsætning af bromidtracer
      7.1.4 Oppumpning af grundvand
7.2 Problemer ved injektion af kaliumpermanganat

7.1 Injektion af kaliumpermanganat

Injektionen med kaliumpermanganat blev gennemført i perioden fra 29. april til den 4. maj 2002. Der blev i alt injiceret 60 m3 5% kaliumpermanganatopløsning fra 5 boringer (i1-i5). Placering af injektionsboringer fremgår af figur 5.1.

Figur 5.1 - Oversigtskort med injektions- og moniteringsboringer

7.1.1 Blanding af kaliumpermanganat

Kaliumpermanganaten blev leveret i metalbeholdere med 25 kg produkt. Blanding af kaliumpermanganaten skete i en container, således at blandingen foregik i et lukket miljø for at minimere spredning af kaliumpermanganat til omgivelserne.

Som blandekar blev anvendt 2 stk. 1 m3 lukkede plastbeholdere. 50 kg kaliumpermanganat blev blandet med 950 l vand, som på forhånd var opvarmet til ca. 30 grader. Omrøringen skete med luftindblæsning for at få så god en opblanding som mulig.

Blanding af kaliumpermanganat

Blanding af kaliumpermanganat

7.1.2 Injektion af kaliumpermanganat

Kaliumpermanganaten blev injiceret under tryk gennem 5 stk. 1 " rør af stål. Rørene var etableret med ca. 4 mm borede huller, ca. 1 hul pr. 30 cm over en 2 m strækning. Hullerne var kun borede i den ønskede injektionsretning, dvs. mod syd ind under renseriet. Injektionsrørene blev etableret i 6" boringer til ca. 7 m’s dybde. Filterstrækningen blev gruskastet med filtersand. For at hindre at kaliumpermanganaten strømmede op til terræn under injiceringen, blev boringen afproppet med cementstabiliseret bentonit fra top af filterstrækning til terræn.

Der blev etableret et fordelersystem til alle 5 injektionsboringer. Herved var det muligt at injicere gennem alle boringer samtidigt. Der blev opsat vandmålere til registrering af ydelse på de enkelte filtre. Injektionen skete typisk med ½-1 bars overtryk, og der blev injiceret op til 2 m3 i timen. Injektionsmængder og injektionsniveau fremgår af tabel 5.1.

Injektion med lansemetode

Injektion med lansemetode. Der ses 4 injektionspunkter. Det fremgår at arbejdsplads er afspærret i forhold til fortov

Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 5.1 - Injektionsdybde og mængder‘‘
Klik på billedet for at se html-versionen af: ‘‘Tabel 5.1 - Injektionsdybde og mængder‘‘

7.1.3 Tilsætning af bromidtracer

Til vurdering af både den horisontale og vertikale udbredelse af kaliumpermanganat samt til vurdering af de hydrauliske forhold blev der tilsat en tracer af kaliumbromid. Det blev beregnet, at en koncentration på ca. 100 mg bromid/l i den tilsatte kaliumpermanganat ville være optimalt.

På forhånd var der dog en vis bekymring for at kaliumpermanganten kunne oxidere den tilsatte bromid til bromat. Det blev derfor valgt kun at tilsætte bromid i de første 10 m3 kaliumpermanganatopløsning, med en koncentration af bromid på 120 g bromid/m3, i alt 1,2 kg. Dette svarer til en gennemsnitlig koncentration på ca. 20 mg bromid/l i de 60 m3 kaliumpermanganatopløsning. Til sammenligning er baggrundsindholdet af bromid ca. 0,1 mg/l. Resultaterne af bromidanalyser er vist i bilag 2.5.

7.1.4 Oppumpning af grundvand

De første 3 dage under injektionen blev der oppumpet grundvand fra de 2 nedstrøms boringer AV1 og AV2 (ca. 0,5 m3/h). Formålet med oppumpningen var at få en hurtig fordeling af kaliumpermanganaten i nedstrøms retning. Efter 3 dages injektion kom der gennembrud af kaliumpermanganat i det oppumpede grundvand, og pumperne blev standset og taget op.

7.2 Problemer ved injektion af kaliumpermanganat

Indledningsvist blev kaliumpermanganaten forsøgt injiceret gennem hulsnegl fra 5-6,5 m‘s dybde. Kaliumpermanganaten blev nedpumpet i bunden af den hule snegl gennem små ventiler, som åbnede under tryk. Injektionen skete ved 1,5 bars overtryk. Den første dag blev der nedpumpet 2 m3 svarende til en injektionsrate på ca. 200 l/h, hvilket var noget under det forventede. Da der samtidig var problemer med opstrømmende kaliumpermanganat til terræn, blev denne injektionsmetode opgivet, og lanseinjektionen blev igangsat.

Efter 4 dages injektion steg modtrykket markant i de fleste injektionsboringer. Det viste sig, at vandmålerne var tilstoppet med bundfald fra kaliumpermanganten. Vandmålerne blev efterfølgende renset – og der var derefter ingen problemer med forhøjet modtryk.

Injektion med hulsnegl