Aktivitet af mitter på græsningsarealer ved Egeløkke lung

5 Konklusion

I sommersæsonen 1998 var mittefaunaen i Egeløkke Lung domineret af arterne Culicoides punctatus og C. obsoletus. Faunasammensætningen vidner om en tiltagende tilgroning af udklækningsområdet.

På grund af vedvarende vindpåvirkning gennem hele sæsonen, kunne der ikke registreres signifikante aktivitetstoppe gennem de dominante arters flyveperiode.

Indsamlinger på kreaturerne viste, at C. punctatus og C. obsoletus var domi-nante blodsugende arter. C. chiopterus angreb ligeledes kreaturerne. I en afstand af 40 meter fra udklækningsområdet var mitternes flyveaktivitet reduceret til <20%.

På risikogræsgange nær vådområder med potentiel fare for masseudklækning af mitter, vil udstrækningen af tilgrænsende græsningsarealer være væsentlig for omfanget af mittebelastningen på græssende kreaturer. På større græsningsarealer har kreaturerne mulighed for at søge væk fra en høj mittebelastning nær udklækningsstedet.

Der kræves mere basal viden om mitternes larveudviklingstider, diapauseforhold m.v. førend en funktionsdygtig populationsdynamisk simuleringsmodel kan konstrueres.