Væksthusarbejderes eksponering over for det mikrobiologiske bekæmpelsesmiddel Verticillium lecanii som funktion af arbejdsprocesser

Bilag 0. Beskrivelse af arbejdsprocesser og målinger udført i Forsøg 1-6 i gartnerier.

Forsøg 1

Potteroser.

Forsøgsperiode: 31/1 – 20/4-2001. Der produceres potteroser i 6, 10 og 13 cm potter. Arbejdsgangen er automatiseret. Der stikkes 4 planter i hver 10-cm potte med håndkraft, hvorefter potterne sættes pottetæt i forband på et rullebord 155 x 455 cm med robot. Bordet skubbes ind i tågeformeringen med håndkraft og sprøjtes automatisk i 15 sekunder med V. lecanii via en fast sprøjtestreng med 4 tågedyser. Efter 14 dage har planterne dannet rod, og bordene skubbes ud af formeringen med håndkraft. Herefter bevæger bordene sig på 2 uger gennem 2 væksthus, og planterne klippes første gang på maskine. Derefter bevæger bordene sig gennem yderligere 2 væksthuse, og planterne klippes anden gang på maskine. Efter 2 uger sættes potterne på første afstand med robot, og efter yderligere 3 uger sættes de på anden afstand med robot, og bordene bevæger sig derefter gennem 6 væksthuse. Ved pakning efter yderligere 2 uger sættes planterne på et rullebånd med håndkraft og pakkes derefter maskinelt. Gennem hele produktionsforløbet bevæger bordene sig gennem produktionsarealet.

Opslemningen af V. lecanii fremstilles af Mycotal og Vertalec, 2 spiseskefulde af hver i en spand vand, ca. 5 liter.

Der blev målt på følgende arbejdsprocesser:

Skubbe bord på plads i tågeformering umiddelbart efter sprøjtning med V. lecanii, 1 person. Tågeformeringen foregår i et væksthus, hvor der opretholdes en kunstig tåge og temperatur på 20-24oC. Arbejdsprocessen er meget kortvarig, men udføres ca. 15 gange om dagen.

Skubbe bord ud af formeringen, 1 person. I den sidste del af formeringen er der ikke tåge, men mættet luftfugtighed. Personen går ind i formeringen og skubber 1-3 borde ad gangen ud i nabovæksthuset, fordeler bordene og skubber dem på plads. Arbejdsprocessen udføres hver formiddag.

Første og andet klip, 1 person ved hver. Arbejdsprocesserne er identiske, og de sker på 2 ens klippemaskiner. Personen skubber et bord frem til klippemaskinen, hvorefter maskinen bevæger bordet frem samtidig med, at planterne klippes ned til 2 cm højde i første klip og 3 cm i andet klip. Der er meget kraftig sug under klipningen for at fjerne løse blade fra bordene. Efter klipning skubbes bordet videre frem. Afklip fra andet klip bliver klippet til stiklinger.

Stikning, 6 personer. Toppen fra anden klipning er blev klippet til stiklinger. Personen tager stiklingerne og stikker dem i potterne. De fleste personer har latexhandsker på. Arbejdet sker ved et transportbånd, på hvilket potterne føres forbi personalet.

Første og anden afstand, 1 person ved hver. Arbejdsprocesserne er identiske og sker på 2 ens robotter. Personen skubber borde til og fra og fjerner planter, der vælter undervejs. Robotten sætter først planterne på et transportbånd, hvor løse blade fjernes med trykluft i en tunnel med kraftig udsugning. Derefter sættes planterne på et nyt bord.

Sætte på bånd ved pakning, 1 person. Borde med færdige planter rulles ind under et transportbånd, og planterne sættes på båndet. Planter, der ikke er salgbare, fjernes til sidst.

Pakkemaskine, 1 person. Planter fra transportbåndet pakkes automatisk i plastposer. Personen fjerner planter, der kommer i klemme, sætter poser i maskinen og sætter pakkede planter på containere.

Forsøg 2

Pottechrysantemum.

Forsøgsperiode: 21/6 – 30/7-2001. Der stikkes 3 stiklinger i hver 11-cm plastpotte, hvorefter der sprøjtes med V. lecanii, hvorefter bordet overdækkes med hvid plast. Efter 2 uger har planterne rod, hvorefter plasten tages af, og potterne sættes på afstand med robot. Efter 1 uge knibes planterne, og efter yderligere 4-5 uger pakkes de.

Opslemningen af V. lecanii fremstilles af 20 gram Mycotal, 40 gram Vertalec og 40 gram glucose i 10 liter vand. Der blendes med en stavblender til alt pulver er fordelt og opløst. Der sprøjtes med en riffelsprøjten med 2 dyser, sprøjtetryk 6 atm.

Der blev målt på følgende arbejdsprocesser:

Lægge plast på et bord, 1 person. Udføres umiddelbart efter sprøjtning. For enden af bordet hænger en rulle plast på væggen. Personen trækker hurtigt plat af rullen og hen over bordet, så det svæver i luften. Plasten skæres af og stoppes under de yderste potter.

Tage plast af bord, 1 person. Plasten løsnes langs kanterne og rulles sammen fra den ene ende. Plasten er våd af dug på undersiden.

Afstand, 1 person. Udføres med robot. Der blæses ikke blade af planterne med trykluft. Personen skubber borde til og fra og fjerner potter, der kommer i klemme.

Knibning, 1 person. De planter, der vokser hurtigere end de øvrige, knibes ved at brække toppe af. Udføres med håndkraft og normalt uden handsker.

Pakning, 1-5 personer. Der pakkes med håndkraft. Personen har et bundt tragtformede poser på maven, åbner en pose, lader planten falde ned og river posen med plante af og sætter den i en kasse.

Forsøg 3 og 4

Osteospermum.

Forsøgsperioden for Forsøg 3: 15/2 – 22/5-2002 og Forsøg 4: 8/3 - 6/6-2002.

Sprøjtevæske bestod af 48 gram Vertalec (parti 4602), 24 gram Mycotal (parti 150202) og 24 gram glucose, opløst i 1200 ml vand. Efter stikning kommes stiklingerne i et plasttelt, hvorefter der sprøjtes 100 ml sprøjtevæske ud i 10 sek. i hver ende af teltet med håndholdt tågesprøjte. De følgende arbejdsprocesser var: Plast af, Klip, Potning og Pakning. Ved hver af arbejdsprocesserne blev der målt på én person.

Forsøg 5

Campanula.

Forsøgsperioden: 6/2 –3/6-2002. Sprøjtevæske bestod af 35 gram Mycotal (Parti nr. 99, Ver378), 35 gram Vertalec (Parti nr. 99, W 375) og 70 gram glucose opløst i 30 liter vand. Stiklingerne dyppes i denne suspension, 2 stiklinger kommes i pr. potte (1 person), og planterne står og roder i plasttelt i 7 dage. Herefter læsses og ompottes planterne (1 person). Efter 2 måneder sættes planterne på afstand første gang (1 person), og efter yderligere 3 uger sættes planterne på afstand anden gang (1 person). Efter to uger pakkes planterne (1 person).

Forsøg 6

Campanula.

Forsøgsperioden: 10/12-2001-15/1-2002. Sprøjtevæske bestod af 35 gram Mycotal (Parti nr. 99, Ver378), 35 gram Vertalec (Parti nr. 99, W 375)og 70 gram glucose opløst i 30 liter vand. Stiklingerne dyppes i denne suspension, 2 stiklinger kommes i pr. potte (3 personer), og planterne står og roder i plasttelt i ca. 14 dage. Efter yderligere 2 uger klippes planterne (1 person), og efter 4 dage tages planterne af container, og der gives afstand (2 personer). Herefter kunne resten af forsøget ikke gennemføres, fordi væksthuset brændte.