Væksthusarbejderes eksponering over for det mikrobiologiske bekæmpelsesmiddel Verticillium lecanii som funktion af arbejdsprocesser

Bilag 1. Forklaring på tabellerne i Bilag 3-7.

Tabellerne viser resultaterne af de mange målinger, der blev foretaget i hvert enkelt forsøg, og som er beskrevet i afsnittet Materialer og metoder. Som eks. gennemgås tabellerne i Forsøg 1 (Bilag 3). Tabel B2.1 angiver CFU pr. g Vertalec og Mycotal, som er to mikrobiologiske midler, der indeholder V. lecanii. Søjlen ”Middel” angiver de mikrobiologiske midler, der blev målt på. Søjlen ”V. lecanii” angiver antal CFU af V. lecanii, der blev registreret i det pågældende middel. Søjlen ”Sd” angiver standardafvigelsen for forgående værdi. Søjlerne ”Min” og ”Max” angiver den laveste og den højeste CFU af V. lecanii, der blev registreret i det pågældende middel. Søjlen ”Andre svampe” angiver antal CFU af andre svampe end V. lecanii, som blev registreret i det pågældende middel. Søjlerne ”Sd”, ”Min” og ”Max” angiver for ”Andre svampe” tilsvarende, som blev forklaret tidligere for V. lecanii. Tabel B2.2 angiver placeringen af dyser på den fastmonterede sprøjtestreng, som blev anvendt i Forsøg 1, angivet i cm målt fra bordkanten. Desuden angives hvor meget sprøjtevæske, hver enkelt dyse leverer. Det er angivet som ml sprøjtevæske pr. 15 sekunder sprøjtning.
Tabel B2.3 angiver hvor ensartet sprøjtevæsken fordeles på et bord. Dels angives placeringen af målepunkterne på bordet i cm målt fra bordkanterne, og dels hvor mange ml sprøjtevæske, der blev opsamlet i petriskåle, placeret i målepunkterne.
Tabel B2.4 angiver hvor mange levende sporer, der blev afsat mellem potterne efter sprøjtningen. Der blev foretaget to målinger. Det er omregnet og angivet som CFU pr. m2 bordoverflade. Søjlebetegnelserne er identiske med dem beskrevet under Tabel B2.1 ovenfor.
Tabel B2.5 angiver hvor mange CFU af V. lecanii og af andre svampe, der blev registreret i den opblandede sprøjtevæske. Der blev målt på to opblandinger. Søjlebetegnelserne er identiske med dem beskrevet under Tabel B2.1 ovenfor.
Tabel B2.6 angiver mængde CFU af V. lecanii og af andre svampe, som blev afvasket af stiklinger af potteroser under 8 forskellige arbejdsprocesser. Søjlebetegnelser som tidligere. Tabel B2.7 angiver mængde CFU af V. lecanii og af andre svampe, som blev målt i en ren prøve af den pottejord, som blev anvendt i forsøget. Prøven blev udtaget fra jorden, inden den kom i potter.
Tabel B2.8 angiver mængde CFU af V. lecanii og af andre svampe, som blev afvasket fra plast-net med et areal på 3,80 cm2 anbragt i pottejordoverfladen. Prøverne blev udtaget i forbindelse med 8 arbejdsprocesser.
Tabel B2.9 angiver mængde CFU af V. lecanii og af andre svampe, som blev afvasket fra huden af hænder, arme og ansigt, foruden fra tøjstykker hæftet på bryst, mave, venstre og højre arm og kasket. Pr. handske angiver, at nogle personer bar latex-handsker under arbejdet (jf. beskrivelsen af Forsøg 1 i Bilag 1). Prøverne blev udtaget i forbindelse med 8 arbejdsprocesser.
Søjlebetegnelserne er som beskrevet tidligere.
Tabel B2-10 angiver mængde CFU af V. lecanii suget fra luften under 8 arbejdsprocesser. Eksponeringstiden angiver over hvor lang en tidsperiode i minutter, inden for hvilken der blev udført mellem 3 og 10 luftmålinger. Gennemsnit er angivet som TWA: Tidsvægtet gennnemsnit, Gns: Aritmetrisk gennemsnit, Geo: Geometrisk gennemsnit og AUC: Areal under kurven. De er forklaret i afsnittet Materialer og metoder.
Tabellerne i Bilag 4-8 er opbygget på tilsvarende måde. Dog er der i Tabel B3.1-B7.1 foruden de to mikrobiologiske midler Vertalec og Mycotal også angivet glucose. Glucose tilsættes undertiden til sprøjtevæsken for at give V. lecanii en ”madpakke” med, idet svampen kan udnytte glucose som kulstofkilde. Forekomst af svamp i glucose er forurening sket i gartneriet under opblanding af sprøjtevæsken.
Tabellerne i Bilag 9, som viser resultaterne af målingerne i klimakamre, angiver CFU af V. lecanii og CFU i alt. Sidstnævnte er alle svampe inklusiv V. lecanii.