Baggrundsdokument for fastsættelse af grænseværdi for nedfald af støv og regulering af støvemissioner fra diffuse kilder

Forord

Miljøstyrelsen iværksatte i 2002 dette projekt med det overordnede formål at udarbejde et baggrundsdokument til fastsættelse af en grænseværdi for nedfald af støv. Grænseværdien skal beskrive, hvornår støv giver gener i omgivelserne – det vil sige, hvornår nedfald af synligt støv i omgivelserne kan betegnes som en gene.

Det understreges, at Miljøstyrelsen endnu ikke har vedtaget en vejledende grænseværdi for nedfald af støv. Miljøstyrelsen anbefaler, at en sådan grænseværdi først benyttes ved sagsbehandling i kommuner og amter, når en vejledende grænseværdi er fastsat. På baggrund af rapportens anbefalinger bør der først indhentes mere viden om konsekvensen for specifikke anlæg ud fra længerevarende målinger omkring for eksempel grusgrave ved hjælp af den anbefalede og forholdsvis nyudviklede kontrolmetode.

Projektet har endvidere haft til formål at beskrive hvilke driftsvilkår, der bedst muligt sikrer imod støvgener i omgivelserne omkring virksomheder, der har diffuse emissioner af støv.

Projektet er iværksat og finansieret af Miljøstyrelsens Industrikontor.

Rapporten beskriver den generelle problemstilling i forbindelse med nedfald af støv, de forskellige naturlige og menneskeskabte kilder til støvfald, og det forventelige omfang af støvfald i omgivelserne under danske forhold.

Rapporten giver et forslag til en dansk grænseværdi for nedfald af støv ud fra historiske data fra målinger omkring danske virksomheder, og ud fra en gennemgang af udenlandske grænseværdier.

Rapporten beskriver endvidere den hidtidige praksis i Danmark for regulering af støv fra kilder til diffuse emissioner. Rapporten opstiller principper for, hvordan driftsvilkår kan opstilles, og de mest væsentlige tiltag til forebyggelse af støvemissioner fra diffuse kilder gennemgås.

Projektet er blevet gennemført af dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ v/Karsten Fuglsang, Ole Schleicher og Arne Oxbøl. Projektet har været tilknyttet en styregruppe bestående af

Erik Thomsen, Miljøstyrelsens Industrikontor (formand)
Poul Bo Larsen, Miljøstyrelsens kontor for Biocid- og Kemikalievurdering
Torkild Hoff Andersen, Dansk Industri
Finn Palmgren Jensen, Danmarks Miljøundersøgelser
Bjarne Ørstrup, Sønderjyllands Amt (repræsentant for Amtsrådsforeningen)
Karen Tamstorf, Århus Amt (repræsentant for Amtsrådsforeningen)
Arne Oxbøl, dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ
Karsten Fuglsang, dk-TEKNIK ENERGI & MILJØ

På styregruppens afsluttende møde i december 2002, hvor projektrapporten blev diskuteret, deltog Per-Ulrik Jensen fra fa. Franzefoss AS og Kent Grimm Thornberg fra fa. Nymølle Stenindustrier AS. Styregruppens ændringsforslag til projektrapporten er indarbejdet i denne rapport. Dansk Industri, Franzefoss AS og Nymølle Stenindustrier AS sendte til dk-TEKNIK i januar 2003 en række generelle kommentarer til den reviderede rapport, og disse kommentarer er vedlagt i rapportens bilag D. Bilag D indeholder ligeledes dk-TEKNIK’s bemærkninger til de fremførte kommentarer.