Orientering fra Miljøstyrelsen, 10/2003

Punktkilder 2002






Forord

1 Indledning

2 Renseanlæg

3 Særskilte industrielle udledninger

4 Regnbetingede udløb

5 Bebyggelse i det åbne land

6 Ferskvandsdambrug

7 Saltvandsbaseret fiskeopdræt

8 Oversigt over belastningerne

9 Sammenfatning

10 Reference- og litteraturliste

Bilagsfortegnelse

Bilag 1 Renseanlæg

Bilag 2 Industrielle punktkilder

Bilag 3 Regnvandsbetingede udløb

Bilag 4 Spredt bebyggelse m.v.

Bilag 5 Belastningsopgørelse






Forord

Denne rapport er udarbejdet af Miljøstyrelsen, som er fagdatacenter for punktkilder. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, med udgangspunkt i data indsamlet fra Amterne.

Rapporten er et led i det nationale overvågningsprogram NOVA 2003 og danner sammen med de øvrige fagdatacenterrapporter for jord, atmosfæren, ferskvand, landovervågning, marine områder samt grundvandet grundlaget for en samlede vurdering af vandmiljøets tilstand og belastning.

Grundlaget for fagdatacenterrapporten om punktkilder er amternes årlige indberetning af resultaterne af overvågningen med de enkelte punktkilder, samt amternes punktkilderapporter.






1 Indledning

NOVA 2003 er et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Danmarks Miljøundersøgelser, Skov- og Naturstyrelsen, Danmarks Geologiske Undersøgelser, amterne og Københavns/Frederiksberg kommuner.

Overvågningsprogrammet har permanent karakter, og det første program blev iværksat i slutningen af 1980erne. Programmet revideres jævnligt. Dette program kaldes det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998 – 2003 (NOVA 2003) og er trådt i kraft den 1. januar 1998. (Miljøstyrelsen 2000).

Det overordnede formål med overvågningsprogrammet for punktkilder er:

  • gennem prøvetagning på udledninger fra renseanlæg, regnbetingede udløb og særskilte industrielle udledninger, at gøre det muligt at følge effekterne af reduktionsprogrammerne for kvælstof, fosfor, organisk stof, tungmetaller og miljøfremmede stoffer,
  • at udarbejde en opgørelse af udledningen af husspildevand uden for kloakopland,
  • at opgøre belastning med organisk stof, næringsstoffer, relevante tungmetaller og miljøfremmede stoffer fra ferskvandsdambrug og fra saltvandsbaseret fiskeopdræt,
  • at beregne belastningsbidraget til ferskvand og havet fra punktkilder,
  • at danne grundlag for opgørelse af afstrømningsbidraget fra diffuse kilder.

I belastningsopgørelserne for punktkilder indgår data for renseanlæg, industriudledninger, regnbetingede udledninger, spredt bebyggelse, ferskvandsdambrug samt saltvandsbaseret fiskeopdræt. Datagrundlaget for opgørelse af belastningen for de enkelte punktkilder er ikke det samme. På de største kilder ligger der en række måledata til grund for opgørelserne, mens der på de mindre kilder anvendes teoretiske beregninger.

1.1 Baggrund for opgørelserne

Belastningsopgørelsen for renseanlæggene omhandler samtlige renseanlæg større end 30 PE. For majoriteten af renseanlæggene er udledningen beregnet på basis af udløbsprøver. For anlæg større end 1.000 PE udtages prøverne vandføringsvægtet mindst 12 gange årligt, mens der for mindre anlæg accepteres færre prøver. Til at udforme opgørelserne for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er der udvalgt 37 renseanlæg, hvor der måles hvert tredje år på hvert anlæg. På de udvalgte anlæg analyseres for en række tungmetaller og miljøfremmede stoffer i såvel tilløbs- , udløbs- som slamprøver. På disse anlæg gennemføres 4 prøveudtagningskampagner af hver én uges varighed for spildevandsprøver, mens der for slam udtages stikprøver.

Belastningsopgørelsen for særskilte industriudledninger omhandler samtlige industrielle udledninger større end 30 PE. For de enkelte industrier er udledningen beregnet på basis af udløbsprøver. Industrier er inddelt i klasser efter udledningens størrelse, og for de forskellige klasser er der fastsat et mindste antal afløbsprøver pr. år. Fra de største udledere skal der foreligge mindst 12 prøver pr. år, og ved mindre udledninger accepteres færre prøver.

Måleprogrammet for tungmetaller og miljøfremmede stoffer omfatter 16 udvalgte virksomheder, hvor der måles hvert tredje år på hver virksomhed. Der analyseres for stoffer, der er relevante i forhold til nuværende og tidligere produktion på virksomhederne. Den første målerunde for miljøfremmede stoffer og tungmetaller fandt sted i år 2000. Anden målerunde er fordelt på årene 2001-2003. Opgørelsen af miljøfremmede stoffer og tungmetaller for dette år er baseret på virksomhedernes egenkontroldata samt amternes tilsynsdata.

Belastningsopgørelsen for de regnbetingede udløb omhandler samtlige overløbsbygværker og samtlige udledninger af separat overfladevand. Udledningen fra det enkelte udløb er baseret på en teoretisk beregning, som oftest med et datagrundlag, der svarer til, hvad der findes i de kommunale spildevandsplaner.

Derudover er der et intensivt måleprogram, hvor der på enkelte udvalgte udløb gennemføres sammenhængende målinger af nedbør og udledning. Dette måleprogram skal bruges til at forbedre beregningsforudsætningerne i det generelle program.

Fra og med 1999 er der gennemført et mindre, intensivt måleprogram i to amter. Der måles i separate udløb fra befæstede arealer og for overløb fra fælleskloakerede områder for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

Belastningsopgørelsen fra den spredte bebyggelse omhandler samtlige spildevandudledninger mindre end 30 PE uden for kloakopland. Belastningsopgørelsen er en teoretisk beregning, der først og fremmest er baseret på optælling af ejendomme og erfaringstal. Så vidt muligt anvendes tillige en konkret viden om de faktiske spildevandsaflednings forhold for den enkelte ejendom.

Belastningsopgørelsen fra dambrug baseres på amternes oplysninger. Belastningsopgørelsen er en teoretisk beregning baseret på viden om produktion, foderforbrug og renseforanstaltninger på det enkelte dambrug.

Belastningsopgørelsen for saltvandsbaserede fiskeopdræt (havbrug og saltvandsdambrug) baseres på havbrugernes oplysninger om produktion og foderforbrug.

For ferskvandsdambrug og saltvandsbaseret fiskeopdræt skal der i relation til tungmetaller og miljøfremmede stoffer fortrinsvis indberettes om brug af sygdomsbekæmpelsesmidler og hjælpestoffer.

1.2 Ansvarsfordeling

Denne rapport er udarbejdet af medarbejdere fra såvel Miljøstyrelsen (MST) som Skov- og Naturstyrelsen (SNS). De enkelte afsnit er udarbejdet af:

  • Forord, indledning, oversigt over belastninger og sammenfatning, Karin Laursen (Miljøstyrelsen)
  • Ferskvandsdambrug, Jan Steinbring Jensen (Skov- og Naturstyrelsen)
  • Saltvandsbaseret fiskeopdræt, Torben Wallach (Miljøstyrelsen)
  • Regnbetingede udløb, Vibeke Plesner (Miljøstyrelsen)
  • Spredt bebyggelse, Line Hollesen (Miljøstyrelsen)
  • Industrier, Steen Pedersen og Mette Wolstrup Pedersen (Miljøstyrelsen)
  • Renseanlæg, Karin Laursen og Vibeke Plesner (Miljøstyrelsen)





2 Renseanlæg

Overvågningsprogrammet for renseanlæg omfatter samtlige renseanlæg i Danmark større end 30 PE. Resultaterne af overvågning siden Vandmiljøplanens start viser, at der er en fortsat udvikling mod bedre rensning og mindre udledning.

Overvågningsprogrammet for renseanlæg omfatter data for renseniveau, kapacitet og belastning samt, på så godt som muligt et grundlag, belastningens fordeling mellem husholdning og industri.

Der indberettes udledte mængder af vand, organisk stof (O), kvælstof (N) og fosfor (P), samt et skøn for, hvor stor en del af det indkomne vand der repræsenterer indsivning. Samtidig indberettes tilgængelige NPO-data for tilledning til renseanlægget. For de parametre, der er udlederkrav til, indberettes krav, afløbskoncentration, kravoverholdelse samt antallet af prøver, der ligger til grund for vurdering af kravoverholdelsen.

Målinger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller foregår på de 37 udvalgte renseanlæg, hvor der – for majoriteten af anlæggene – foretages to analyserunder på hvert anlæg i perioden 1998 til 2003.

2.1 Resultater

Udledningen i 2002 er opgjort til 2670 tons organisk stof målt som BI5, 4528 tons kvælstof og 510 tons fosfor. Reduktionen i udledning fra midten af firserne og frem til 2002, er for de tre parametre nu oppe på henholdsvis (O,N,P) 96%, 77% og 91%.

2.1.1 Antal, størrelsesfordeling og renseniveau

Det samlede antal renseanlæg større end 30 PE fordelt mellem kommunale og private anlæg, samt udviklingen i de seneste 12 år, fremgår af tabel 2.1.

Tabel 2.1 Antallet af kommunale og private renseanlæg i 1989 og 2002

År Kommunale
anlæg
Ændring Private anlæg Ændring Total
1989 1.622   358   1.980
2002 1.030 592 237 121 1.267

Som det fremgår, er der sket et fald i antallet af renseanlæg, og udviklingen går fortsat i retning af en koncentrering af rensningen på større og færre anlæg. Trods denne udvikling foregår spildevandsrensningen dog stadig på mange små og få store renseanlæg. Dette kan ses af tabel 2.2, hvor størrelsesfordelingen for samtlige anlæg er vist.

Som det fremgår af tabellen, er det de få store renseanlæg, der behandler den altovervejende andel af spildevandsmængden.

Tabel 2.2 Renseanlæggenes størrelsesfordeling i 2002

Anlægskapacitet Antal renseanlæg Belastning i % af
belastning på alle anlæg
> 30 PE 1267 100%
> 500 PE 658 99%
> 2.000 PE 441 98%
> 5.000 PE 274 93%
> 15.000 PE 130 83%
> 50.000 PE 63 68%
> 100.000 PE 30 48%

For hvert renseanlæg er oplysninger om renseniveau beskrevet ved en rensemetode. Der benyttes 28 forskellige koder til at beskrive rensemetoderne, og disse kan, for at kunne lave overskuelige oversigter, slås sammen i grupper.

I 2002 var 289 renseanlæg af typen MBNDK eller tilsvarende rensning, hvilket vil sige renseanlæggene er dimensioneret til at fjerne organisk stof, kvælstof og fosfor, svarende til et højt renseniveau. Disse 289 renseanlæg behandlede 86% af den samlede spildevandsmængde.

I 1989 var der kun 59 sådanne anlæg, og de behandlede ca. 10% af den samlede spildevandsmængde.

For de 237 private renseanlæg, der er registreret i 2002, er der hovedsageligt tale om små mekaniske eller biologiske renseanlæg. Den samlede spildevandsmængde behandlet på disse anlæg udgør på landsplan under 1%.

Der er i 2002 registreret 120 anlæg, hvor spildevandet nedsives til jorden. Heraf er de 27 anlæg kommunale, mens de øvrige er private anlæg. Det samlede antal PE, som disse anlæg belastes med, udgør ca. 15.500 PE. Såvel belastning som antal af anlæg er stort set uændret set i forhold til 2001. Anlæggene behandler ligeledes fortsat under 1% af det samlede spildevand.

2.1.2 Kapacitet og belastning til renseanlæggene

Kapaciteten for et renseanlæg betegner anlæggets kapacitet til at fjerne organisk stof, hvor 1 PE = 60g BI5/døgn. De data, der indsamles, betegner anlæggets faktiske kapacitet og ikke den godkendte kapacitet.

Belastningen er for hovedparten af de større renseanlæg fundet ud fra sammenhørende tilløbsmålinger af BI5 og vandmængdemålinger. PE-tallet giver dermed indirekte belastningen på renseanlæggene med organisk stof.

Den samlede belastning i 2002 var 8 mill. PE, mens den samlede kapacitet var 12,6 mill. PE.

At anlæggene har større kapacitet end belastningen skyldes, at der også skal renses effektivt under spidsbelastninger.

2.1.3 Industribelastningen til renseanlæggene

Amterne har rapporteret data om industribelastningen i tilløbet til renseanlæggene på baggrund af oplysninger om vand- eller stofmængder for industrier i oplandet til det enkelte anlæg. I langt de fleste tilfælde er der tale om skøn, idet baggrunden for beregning af disse data ofte ikke er fyldestgørende. Der er i alt data for industribelastning for 607 anlæg, hvilket svarer til at der er data for industribelastningen for 80% af den samlede belastning. Vestsjælland-, Bornholms- og Vejle Amt har ikke rapporteret data for industribelastningen for noget anlæg i amtet.

Figuren 2.1 viser belastningen i tilløbet til anlæggene i forhold industribelastningen udtrykt i procent.

Figur 2.1 Industribelastningen i forhold til den samlede belastning

Figur 2.1 Industribelastningen i forhold til den samlede belastning

Industribelastningen beregnet på landsplan udgør i gennemsnit 38% af den samlede belastningen, beregnet som vægtet gennemsnit ud fra den samlede belastning. Af figur 2.1 fremgår det, at det især er de større renseanlæg der er belastet med industrispildevand.

2.1.4 Vandmængder til renseanlæggene

For 664 renseanlæg er der i 2002 oplysninger om den målte vandmængde pr. døgn, og ud fra dette tal og oplysninger kan den gennemsnitlige vandmængde beregnes i liter/PE døgn. Den gennemsnitlige vandmængde pr. PE pr. døgn er for de enkelte anlæg 654 l/PE døgn.

Det vægtede gennemsnit er derimod på 273 l/PE døgn, hvilket viser, at vandmængden pr. PE er mindre på de store renseanlæg. Vægtningen er her foretaget efter renseanlæggets belastning i PE.

Til sammenligning var det vægtede gennemsnit i 2001 237 l/PE døgn, mens det i det meget nedbørsrige 1999 var 278 l/PE døgn. Variationen i vandmængde pr. PE skyldes først og fremmest regnvand og indsivning/udsivning. Tilslutning af industrispildevand, der er meget tyndt eller meget tykt, kan også være af betydning.

Den totale vandmængde er på 2,2 mill. m³/døgn svarende til 809 mill. m³/år. Vandmængden indeholder udover husholdnings- og industrispildevand også regnvand og indsivningsvand.

Der er udsving i den samlede udledning fra år til år og der er en meget tæt sammenhæng mellem mængden af nedbør og den samlende mængde spildevand i tilløbet til renseanlæggene.

På baggrund af opgørelserne i afsnittet om de regnbetingede udledninger kan det beregnes, at der i et normalår udledes ca. 100 mill. m³ regnvand gennem renseanlæggene, hvilket svarer til ca. 10% af de samlede udledninger.

Selvom denne vandmængde kan variere betydeligt år for år som følge af nedbørens karakteristika, kan udsvingene i den samlede spildevandsmængde imidlertid ikke alene forklares med regnvand.

Der er sandsynligvis tale om udsving i indsivningen til kloaknettet indirekte forårsaget af nedbøren, idet det ikke anses for sandsynligt alene at relatere udsvingene til spildevandsproducenterne.

I 2002 er der indberettet oplysninger om indsivning eller udsivning for 700 anlæg. I forhold til den samlede spildevandsmængde til renseanlæggene, hvor der er indberettet et skøn for indsivning, kan den samlede indsivning beregnes til 24%. Der er 4 anlæg, hvor der samlet over året foregår en udsivning.

Indsivningen på langt de fleste anlæg ligger mellem 0% og 50%, hvilket kan ses af tabel 2.3.

Tabel 2.3 Procentvise indsivning i forhold til antal renseanlæg og vandmængde i procent 2002

Indsivning % Antal anlæg Vandmængde (%)
<0 4 <1
0-25 377 57
25-50 199 37
50-75 80 5
75- 40 1

2.1.5 Stofbelastning i tilløbet til renseanlæggene

I 2002 er tilgængelige data for stofbelastningen i tilløbet til anlæggene indberettet for lidt over halvdelen af renseanlæggene. I tabel 2.4 er vist det samlede gennemsnit, belastningen pr. PE og antallet af renseanlæg der indgår i beregningerne, for COD, total kvælstof og total fosfor.

Beregningerne er foretaget med udgangspunkt i summer for den enkelte parameter, og således er gennemsnittet flowvægtet, mens PE belastningen er vægtet ud fra data om belastningen.

Tabel 2.4 Data for COD, total kvælstof og total fosfor i tilløbet til renseanlæggene

Stofnavn Gennemsnit
(mg/l)
PE belastning
(g/PE/d)
Antal
anlæg
BI5 (umod) 231 (~60) 358
BI5 (mod) 146 (~50) 309
COD 494 139 814
Total kvælstof 35 14,6 894
Total fosfor 8,0 2,8 901

Der er stor usikkerhed forbundet med opgørelsen vist i tabel 2.4, idet der for det enkelte anlæg kun er få målinger i tilløbet til anlægget. Det er derfor ikke umiddelbart muligt at konkludere om, der reelt er sket en udvikling i PE belastningen som følge af f.eks. ændret produktanvendelse, indførelse af renere teknologi, rensning ved kilden eller lignende.

På trods af den usikkerhed, der er forbundet med opgørelserne af belastningen i tilløbene til renseanlæggene, kan der dog ses en sammenhæng mellem industribelastningen, indsivning og den koncentration, der kan beregnes i tilløbet til renseanlægget. I tabel 2.5 ses industribelastning i procent af samlet belastning og indsivning i forhold til samlet mængde spildevand sammenholdt med gennemsnitstal koncentrationen i tilløbet.

Tabel 2.5 Data for COD, total kvælstof og total fosfor i tilløbet til renseanlæggene, beregnet i forhold til industribelastning og indsivningsprocenter.

Industri-
belastning (%)
og Indsivning
(%)
Industribelastning Indsivning
COD
mg/l
Total
kvælstof
mg/l
Total
fosfor
mg/l
COD
mg/l
Total
kvælstof
mg/l
Total
fosfor
mg/l
0-25 445 40 8,8 521 42 10
25-50 542 39 8,8 475 39 9
50-75 656 42 9,4 461 45 10
75- 935 57 12,9 382 35 8

2.1.6 Antal prøver, afløbskrav og analyser

Der er i 2002 udtaget 11.517 afløbsprøver på 965 kommunale renseanlæg, dvs. i gennemsnit 12 afløbsprøver pr. anlæg. Da der i 2002 var 1.030 kommunale renseanlæg betyder det, at der for 65 kommunale renseanlæg ikke foreligger afløbsprøver (Ingen af disse anlæg er nedsivningsanlæg).

Antallet af afløbsprøver pr. anlæg er ikke jævnt fordelt. Der udtages flest prøver på de store anlæg og de anlæg, hvor udledningen har størst betydning for recipienten. Som det fremgår af tabel 2.6, er det mest udbredte, at udtage mere end 12 afløbsprøver pr. år. Det fremgår endvidere, at der kun på en mindre del af den samlede spildevandsudledning tages mindre end 12 prøver pr. år.

Tabel 2.6 Antal afløbsprøver udtaget i 2002.

Antal prøver/år Antal kommunale anlæg Spildevandsmængde i %
0 65 <1
1 – 5 65 <1
6 155 <1
7 – 11 82 <1
12 330 14
13 – 17 224 9
18 – 24 74 39
> 24 35 36
I alt 1030 100

Afhængig af renseanlæggets størrelse og udledningens betydning fastsættes der krav til forskellige parametre, og afløbskvaliteten måles. I bilag 1.5 og bilag 1.6 er der vist en række tabeller med resultaterne for 2002 for stofferne organisk stof som COD og BI5, kvælstof, fosfor, ammonium-ammoniak, suspenderet stof og bundfældeligt stof. Tabellerne viser gennemsnitlige kravværdier, gennemsnitlige afløbsresultater samt minimum- og maksimumværdier fordelt på de enkelte renseniveauer.

Organisk stof måles som henholdsvis COD og BI5. BI5 kan endvidere måles som umodificeret eller som modificeret. Ved måling af BI5 modificeret, analyseres ikke for den del af iltforbruget, som skyldes nitrifikation.

Af de krav der er rapporteret til Miljøstyrelsen, er det ammonium-ammoniak kravene, der oftest overskrides. Der er i alt stillet krav om fjernelse af ammonium-ammoniak til 659 renseanlæg, heraf er der mere end 200 anlæg, der har både sommer og vinterkrav. Af de 659 renseanlæg er der 40 anlæg (6%), som ikke overholder kravet til ammonium-ammoniak reduktion. 2 anlæg har overskredet såvel sommerkravet som vinterkravet.

2.1.7 Renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

266 renseanlæg var i 2002 omfattet af Vandmiljøplanens krav om rensning for fosfor eller rensning for fosfor, kvælstof og organisk stof.

Antallet af renseanlæg, der er omfattet af Vandmiljøplanen svinger lidt fra år til år. Spildevandsmængden, der behandles på de 266 renseanlæg, udgør ca. 90% af den samlede spildevandsmængde, der tilledes samtlige renseanlæg. Afløbskvaliteten fra disse renseanlæg er derfor altafgørende for den samlede udledning.

I bilag 1.7a er der for hvert af de 266 renseanlæg anført data for tilledningen til anlæggene. I bilag 1.7b vises data for udledning, renseniveau, kapacitet, belastningen og spildevandsudledning samt for de fire parametre COD, BI5, kvælstof og fosfor kravværdier og gennemsnit af målinger. For BI5-værdier er der angivet såvel modificerede som umodificerede værdier. Endvidere er der for kvælstof også angivet eventuelle sommerværdier.

Det skal understreges, at det forhold, hvorvidt et renseanlæg er medtaget i tabellen, ikke i sig selv er afgørende for, hvorvidt det pågældende renseanlæg i juridisk forstand er omfattet af Vandmiljøplanens bestemmelser.

Af de 266 renseanlæg var der i 2002 254 renseanlæg med BI5-krav på 15 mg/l eller derunder. Alle anlæg overholdt den stillede kravværdi.

Der var 258 renseanlæg med COD-krav på 75 mg/l eller derunder. Ét anlæg overholdt ikke den stillede kravværdi. 259 renseanlæg havde fosforkrav mindre end eller lig 1,5 mg/l, af disse var der ét anlæg som ikke overholdt kravværdien.

For kvælstof var der i 2002 212 renseanlæg, der havde et kvælstofkrav på 8 mg/l eller derunder. Langt de fleste anlæg havde en kravværdi til kvælstof på 8 mg/l, idet kun 17 anlæg havde en lavere kravværdi. Af de 212 anlæg var der 2 anlæg, der ikke overholdt den stillede kravværdi.

2.1.8 Samlet udledning fra renseanlæg

Udledningen i 2002 er opgjort til 2.670 ton organisk stof målt som BI5, 4.528 ton kvælstof, 510 ton fosfor og 812 mio. m³ spildevand. Udledningen i 2002 er lidt højere end i 2001.

I figur 2.2 er vist udledningen af NPO før Vandmiljøplanen, dvs. midten af firserne, i årene 1989 til 2002 og endelig er prognosen for udledningen efter Vandmiljøplanen vist.

Reduktionen fra før Vandmiljøplanens vedtagelse, dvs. midten af firserne, og frem til 2002, er for de tre parametre på (O,N,P) 96%, 77% og 91%.

Klik her for at se Figur 2.2

2.1.9 Renseeffektivitet

I 2002 er der data for tilledningen af organisk stof, kvælstof og fosfor. For hvert anlæg, hvor der findes tilledningsdata, er disse sammenholdt med data for udledning. Således er der beregnet en renseeffektivitet for hvert anlæg. Der er fundet meget stor variation i den beregnede renseeffektivitet for de enkelte anlæg. Denne variation kan i nogen grad forklares med, at amterne i visse tilfælde anvender erfaringstal for tilledningen, som derefter er sammenholdt med de faktiske målte udledninger for anlæggene.

Figur 2.3 viser den beregnede renseeffektivitet for organisk stof, kvælstof og fosfor fordelt på anlægstyper. Renseeffektiviteten for organisk stof er beregnet på baggrund af data for COD, idet der for denne parameter er indberettet flere data end for BI5. Renseeffektiviteten beregnet på baggrund af organisk stof målt som BI5 (mod) er typisk større end renseeffektiviteten beregnet med data for COD.

Figur 2.3 Renseeffektivitet fordelt på anlægstyper for organisk stof, total kvælstof og total fosfor.

Figur 2.3 Renseeffektivitet fordelt på anlægstyper for organisk stof, total kvælstof og total fosfor.

Det fremgår af figur 2.3 at renseeffektiviteten for anlæg af typen MBNDK ligger omkring 90% for alle de tre viste parametre. Da 87% af den samlede spildevandsmængde renses i denne type anlæg, betyder det, at størsteparten af spildevandet i Danmark renses meget effektivt.

For de øvrige anlægstyper er renseeffektiviteten som forventet. Fjernelse af kvælstof er dog relativ høj på de mekanisk kemiske, mekanisk biologisk og mekaniks biologisk kemiske anlæg.

2.1.10 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller vil blive gentaget når de næste tre års målinger foreligger – altså med data for 2003.

De 37 anlæg, der er med i overvågningsprogrammet, repræsenterer ca. 45% af den samlede spildevandsmængde. Samtidig udgør kapaciteten for disse anlæg ligeledes ca. 45% af den samlede kapacitet. Industribelastningen i tilløbet til de anlæg, hvor der er målt miljøfremmede stoffer og tungmetaller er gennemsnitligt omkring 35%, hvilket svarer nogenlunde til landsgennemsnittet.

Af de 37 anlæg, hvor der er måles for miljøfremmede stoffer og tungmetaller, er der 33 anlæg, der er dimensioneret til kvælstof- og fosforfjernelse, og disse anlæg renser generelt spildevandet bedre end de nationalt stillede krav. Fire anlæg er mindre anlæg med mekanisk og mekanisk biologisk rensning. Miljøstyrelsen finder disse anlæg tilnærmelsesvis repræsentative for håndteringen og sammensætningen af spildevand i Danmark.

I 2002 er der gennemført målinger på 15 renseanlæg fordelt over landet. I de følgende tabeller er der medtaget data for disse 15 anlæg samt for de anlæg, hvor der er blevet målt i perioden fra 1998.

Den samlede nationale middelværdi er beregnet ved at midle de fire målinger for hvert anlæg i hhv. tilløb og afløb, dvs. middelværdien for det enkelte anlæg i tilløb og afløb er herved fremkommet. Herefter er der beregnet en national middelværdi ved at tage middelværdien for alle de anlæg, hvor der er målt den pågældende parameter. Middelværdierne er således ikke vægtet efter anlæggenes størrelse.

Middelværdien for hvert anlæg er forsøgt vægtet flowproportionalt, men da denne vægtning ikke har vist sig at have indflydelse på niveauet set på landsplan, er der i den videre databehandling benyttet den almindelige middelværdi – som er beskrevet i det ovenstående.

Når en analyseværdi er under detektionsgrænsen, er det vurderet ud fra de samlede målinger, hvorvidt der kan anvendes en værdi for analysen på ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Hvis det samlede antal analyser for den pågældende parameter i mere end 50% af tilfældene er over detektionsgrænsen, er der benyttet ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Modsat – hvis der ikke er 50% af analyserne over detektionsgrænsen, er der ikke beregnet et nationalt gennemsnit, men alene beregnet en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. I de tilfælde, hvor mere end 50% af analyserne er under detektionsgrænsen, kan der ikke umiddelbart benyttes en værdi på ½ gange detektionsgrænsen. Dette skyldes, at en tilnærmelse til den sande værdi for analysen under detektionsgrænsen lige så godt kan være tæt på 0 som på ½ gange detektionsgrænsen. I bilagene for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er det angivet med *, hvis en middelværdi alene er beregnet ved en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. Disse data er alene medtaget i bilagene. I bilagene kan antallet af enkelte analyser, antal målinger over detektionsgrænsen og antal anlæg med måling endvidere ses.

Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg. Tabellen viser tillige antallet af enkelte analyser, antal målinger over detektionsgrænsen og antal anlæg med måling.

Tabel 2.7 viser middelværdi, 5% og 95% fraktiler for indholdet af tungmetaller i ind- og udløb for de renseanlæg, i perioden 1998 til 2002. Middelværdien er beregnet som beskrevet i det ovenstående. Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg.

Tabel 2.7 Middelværdier og fraktiler for tungmetaller i indløb og udløb, 1998-2002

  Indløb Udløb
Indløb Middel
µg/l
5%
µg/l
95%
µg/l
Middel
µg/l
5%
µg/l
95%
µg/l
Arsen 3,3 1,0 6,5 1,9 0,4 4,9
Bly 15,3 4,2 33,2 2,2 0,3 8,1
Cadmium 0,5 0,1 1,5 0,1 0,0 0,5
Chrom 9,2 2,1 20,2 2,7 0,4 9,8
Kobber 83,2 16,9 235,3 7,8 1,8 28,2
Kviksølv 0,4 0,1 1,5 0,1 0,0 0,4
Nikkel 11,4 3,2 30,7 6,9 1,7 19,8
Zink 254,4 83,1 492,6 99,2 25,2 319,0

Af faktilerne angivet i tabel 2.7 ses at spredning i data er stor i forhold til middelværdien. Dette udtrykker, at der kan være en forskel i spildevandssammensætningen fra anlæg til anlæg afhængigt af, hvilke industrier mv. der er tilsluttet det enkelte anlæg.

I forhold til de undersøgelser, Miljøstyrelsen gennemførte i 1994 og 1996, ligger de målte værdier inden for den samme størrelsesorden. Der er stor spredning på spildevandets indhold af tungmetaler afhængigt af hvilke industrier mv. der er tilsluttet det enkelte anlæg.

Sammenlignes koncentrationerne af tungmetaller i spildevandet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt i vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på niveau med de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

For de øvrige stofgrupper er middelværdi og fraktiler angiver i tabel 2.8. I de tilfælde hvor der har været et under 50% af analyserne under detektionsgrænsen er der ikke angivet en middelværdi. I bilag 1.9 er der angivet mere detaljerede data for de analyserede parametre.

For de enkelte stofgrupper er der i det nedenstående givet en kort gennemgang.

Under gruppen pesticider er der målt for aldrin, dieldrin, endrin, gamma lindan og isodrin. Der er hverken fundet pesticider i tilløb eller afløb fra renseanlæggene (data er ændret i forhold til sidste år, data under detektionsgrænsen er fjernet)

For de alifatiske aminer er der ca. 10 renseanlæg der har gennemført målinger. Såvel diethylamin som dimethylamin findes hyppigt i tilløb, afløb og slam fra renseanlæg.

Langt de fleste aromatiske kulbrinter findes hyppigt i tilløbene til renseanlæggene, mens det er touluen og naphthalen der findes hyppigst i afløbet fra renseanlæggene.

Af de 6 phenolforbindelser der måles på renseanlæggene findes alle, undtagen ochtylphenol i tilløbet. For afløbet er det bisphenol A, nonylphenolerne og phenol der findes hyppigst.

Af de 17 halogenerede alifatiske kulbrinter de måles for i programmet er det chloroform og tetrachlorethylen der findes hyppigst i tilløb og afløb fra renseanlæggene. De øvrige halogenerede alifatiske kulbrinter findes kun i mindre grad i spildevandet.

De halogenerede aromatiske kulbrinter findes kun sjældent i spildevandet, dog måles 1,4 dichlorbenzen både i tilløb og afløb fra anlæggene.

I perioden fra 1998 til 2002 er der målt PCBere på de udvalgte renseanlæg, og der er gennemført analyser for følgende congener: # 28 # 31, # 52, # 101, # 105, # 118, # 138, # 153, # 156 og # 180. Der er i alt analyseret over 1900 enkelt analyser, og i mindre end 10 tilfælde er der fundet værdier over detektionsgrænsen. Detektionsgrænser er i langt overvejende grad angivet til 0,01 g/l, dog er der i enkelte tilfælde rapporteret detektionsgrænser både større og mindre end denne værdi.

Af de 20 polyaromatiske kulbrinter (PAHere) der måles for i programmet er det den overvejende del der findes hyppigt i tilløbene til renseanlæggene. Derimod findes PAHerne ikke så hyppigt i afløbet fra renseanlæggene. 2-methylpenantren, phenanthren og pyren findes dog i 20% analyserne.

For de fire phosphor-triestre der måles i programmet, måles TCPP, triphenylphosphat, og tributhylphosphat hyppigt i tilløb. I afløbet måles TCPP og triphenylphosphat.

For gruppen af blødgørere er det tydeligt at de måles hyppigt i tilløbene til renseanlæggene, mens der i afløbet hyppigst findes DEHP.

For LAS er billedet det samme, det måles hyppigt i tilløbene til renseanlægget, mens der kan ses en betydelig reduktion gennem renseanlæggene, således at LAS optræder i ca. 10% af prøverne.

MTBE måles hyppigt både i tilløb og afløb fra renseanlæg.

Tabel 2.8 Middelværdier og fraktiler for miljøfremmede stoffer i indløb og udløb, 1998-2002

Stofnavn og gruppe Indløb     Udløb    
  Middel 5% 95% Middel 5% 95%
Aromatiske kulbrinter g/l
1-methyl-napthalen 0,29 0,08 0,81 - - -
2 Methylnaphtalen 0,29 0,03 0,88 - - -
Benzen 0,48 0,03 1,82 - - -
Biphenyl 0,07 0,01 0,26 - - -
dimethylnaphthalener 1,00 0,03 3,11 - - -
Ethylbenzen 0,27 0,05 0,82 - - -
M+P-xylen 0,63 0,03 2,05 - - -
methylnaphthanel 0,44 0,03 2,11      
Naphtalen 0,49 0,04 1,33      
O-xylen 0,24 0,03 0,79 - - -
Toluen 3,64 0,41 12,81 - - -
trimethylnaphtahlenr 0,66 0,03 1,88 - - -
Xylen 1,27 0,13 4,03 - - -
Phenolforbindelser g/l
bisphenol A 1,2 0,05 3,2 0,32 0,05 0,90
nonylphenol(NP1EO) 3,4 0,05 12,5 - - -
nonylphenol(NP2EO) 0,7 0,05 2,4 - - -
nonylphenoler 3,4 0,19 8,4 - - -
octylphenol* 0,82          
Phenol 41,8 0,24 117,1 1,35 6,24 6,24
Halogenerede alifatiske kulbrinter g/l
Chloroform 0,5 0,04 1,7 - - -
Tetrachlorethylen 0,4 0,02 0,6 - - -
Chlorphenoler g/l
2,4,6-trichlorphenol 0,07 0,02 0,22 - - -
2,4-dichlorphenol 0,11 0,03 0,19 - - -
4-chlor-3-met.phenol 0,11 0,03 0,22 - - -
Pentachlorphenol 0,04 0,02 0,06 - - -
Polyaromatiske kulbrinter g/l
Acenaphthen 0,04 0,01 0,18 - - -
Antracen 0,04 0,01 0,13      
Benz(a)anthracen 0,05 0,01 0,14      
Benz(ghi)perylen 0,05 0,01 0,14 - - -
Benz[a]pyren 0,06 0,01 0,11 - - -
Benzfluranthen b+j+k 0,12 0,01 0,30 - - -
Benzo(e)pyren 0,06 0,01 0,12 - - -
Chrysen 0,08 0,01 0,21 - - -
Fluoranthen 0,14 0,02 0,25 - - -
Fluoren 0,07 0,01 0,24 - - -
Indone(1,2,3cd)pyren 0,08 0,01 0,22 - - -
phenanthren 0,16 0,02 0,39 - - -
Pyren 0,13 0,02 0,24 - - -
Triphenylen 0,02 0,00 0,04 - - -
2-methylpyren 0,02 0,01 0,05 - - -
Polyaromatiske kulbrinter g/l            
Acenaphthen 0,04 0,01 0,18 - - -
Phosphor-triestere g/l
TCPP 3,11 1,11 5,39 3,11 1,11 5,39
Triphenylphosphat 0,22 0,04 0,35 0,22 0,04 0,35
Tributhylphosphat 4,99 0,08 5,92 4,99 0,08 5,92
Benz(a)anthracen 0,05 0,01 0,14      
Ether g/l
MTBE 0,83 0,09 3,62 0,42 0,09 0,68
Blødgører g/l
Benzylbuthylphthalat 0,89 0,05 3,19 - - -
DEHP 16,47 2,21 31,83 2,95 0,25 12,69
Dibuthylphthalat 1,50 0,25 3,40 - - -
Diethylphthalat 5,32 0,20 12,68 - - -
diisononylphthalat 0,19 0,05 0,35 - - -
Anioniske detergenter g/l
Alkylbenzensulfonat 1400 13 2850 - - -
Phosphor-triestre g/l
Alkylbenzensulfonat 618 19 1820 - - -
Sumparametre g/l
Carbon,org,NVOC 171840 37764 288745 15734 6213 20680
Chlor,org,AOX 86 23 332 30 15 47
EOX 9,2 0,8 18,1 1,3 0,3 2,6

I perioden fra 1998 til 2002 er der tillige målt for en række miljøfremmede stoffer og tungmetaller i spildevandsslam fra de udvalgte renseanlæg. Den mængde af slam, der er undersøgt i perioden, svarer til ca. 45% af den samlede mængde slam i Danmark. Omkring 50% af slammet fra de målte anlæg udbringes på landbrugsjord. På landsplan udbringes ca. 60% af den samlede slammængde på landbrugsjord.

Tabel 2.9 viser middelværdier og spredning for indholdet af tungmetaller i slam fra de renseanlæg, hvor der er målt i perioden fra 1998 til 2002.

Tabel 2.9 Middelværdier og spredning for miljøfremmede stoffer og tungmetaller i slam

Navn Middel 5% 95% Antal anlæg Antal analyser
over DG
Enhed mg/kgTS mg/kgTS mg/kgTS    
Arsen 6,6 1,4 12,5 55 55
Bly 71,9 29,8 130 56 41
Cadmium 1,8 0,6 4,2 56 56
Chrom 29,4 13,0 56,0 55 55
Kobber 305,0 80,8 613 56 56
Kviksølv 1,5 0,3 4,5 54 54
Nikkel 27,4 12,7 57,6 56 56
Zink 778 309 1203 59 59

Miljøstyrelsen indsamler hvert år data for spildevandsslam fra samtlige danske renseanlæg. Sammenlignes tallene i tabel 2.9 med data fra samtlige renseanlæg ligger de målte værdier for tungmetaller inden for samme størrelsesorden.

I måleprogrammet for slam for 1998-2002 indgår målinger af pesticider. Der er i alt fortaget målinger i slammet på 33 renseanlæg, og der er ikke fundet pesticider ved nogen af analyserne.

De alifatiske aminer findes hyppigt i slammet på de 12 renseanlæg der er målt, diethylamin er fundet i alle prøver.

For de aromatiske kulbrinter viser analyserne i slam at de generelt findes i slammet og optræder hyppigt.

For phenol forbindelserne i slam findes disse også hyppigt i slammet, dette dog med undtagelse af octhylphenol og disses ethoxylater.

Der er foretaget ca. 6 analyser af halogenerede alifatiske kulbrinter i slam og hvoraf dichglormetan findes hyppigst i prøverne. De øvrige stoffer findes ikke typisk ved analyserne.

I slammet viser analyser af de halogenerede aromatiske kulbrinter de samme billede som for spildevandsanalyserne, hvor 1,4-dichlorbenzen måles hyppigt. Dette dog med undtagelse af hexachlorbenzen, der stort set ikke kan måles i spildevandet men optræder hyppigt i slammet.

For de polychlorerede biphenyler (PCB) viser undersøgelserne i slam at der hyppigst kan måles for PBC 101, PCB 138 og PCB 153, mens de øvrige biphenyler kun måles på et mindre antal renseanlæg.

Af de 5 stoffer der er målt i gruppen chlorphenolerne, er det pentachlorphenol der måles hyppigst og findes i 30% af analyserne.

I måleprogrammet skal der måles for en række polyaromatiske kulbrinter (PAH'ere), som hver især rapporteres selvstændigt. Der er rapporteret data for mellem 15 og 30 anlæg, og PAHerne optræder hyppigt på alle anlæggene.

For de fire phosphor-triestre der måles i programmet, måles TCPP og triphenylphosphat hyppigst i slam fra renseanlæg.

For gruppen af blødgørere er det tydeligt at de måles hyppigt i slammet på renseanlæggene.

LAS det måles hyppigt i slammet, og det fremgår af bilag 1.9 at LAS gennemsnitligt set findes i relativt høje koncentrationer på de undersøgte anlæg.

I måleprogrammet for slam måles for 17 forskellige dioxiner og furaner, som hver især indrapporteres selvstændigt. Analyser af dioxiner og furaner viser, at langt de fleste dioxiner og furaner ligger inden for et måleligt niveau, altså over detektionsgrænsen. I forhold til Miljøstyrelsens tidligere undersøgelse af dioxiner og furaner i slam, ligger de rapporterede værdier på samme niveau. (Miljøstyrelsen 1996)

2.1.11 Tilsyn med renseanlæg

Ud over de oplysninger om tilsynet, som er indeholdt i de indberettede data i overvågningsprogrammet, har Miljøstyrelsen fået en række supplerende oplysninger fra amterne til brug for udarbejdelse af den særlige tilsynsredegørelse.

Det vil sige, at de resultater, der præsenteres i det følgende, ikke nødvendigvis stemmer overens med de indberettede data, der er indhentet fra overvågningsprogrammet.

De indberettede data indeholder oplysninger om antallet af kommunale renseanlæg i hvert amt. I tilsynsindberetningen er der i alt registreret 1.030 kommunale renseanlæg. Amtet oplyser, om der er overskridelser i forhold til de fastsatte krav.

Af de 1.030 kommunale renseanlæg er der på de 976 foretaget en kontrolberegning af, om udledningstilladelsens stillede vilkår overholdes. Resultaterne viser, at der på 70 anlæg er overskridelse af et eller flere krav, svarende til 6,8 % af det totale antal kommunale renseanlæg, og svarende til 7,2 % af kommunale renseanlæg med kontrollerede krav.

Grundene til, at ikke alle renseanlæg med en udledningstilladelse er blevet kontrolleret, er, at anlægget er blevet nedlagt i kontrolperioden (2002), at der er for få analyseværdier til at kunne foretage en acceptabel beregningsanalyse, eller at der til anlægget ikke er stillet krav, f.eks. nedsivningsanlæg.

Antallet af overskridelser i procent af antal anlæg med kontrollerede krav var fra 1989 til 1995 faldet fra 39% til 25%, men steg i 1996 til 30 %. I 1997 faldt antallet til 20 % og er siden faldet yderligere, således at antallet af overskridelser i procent af anlæg med kontrollerede krav i 2002 var 7,2 %.

Fig. 2.4 viser det totale antal kommunale renseanlæg, antallet af anlæg med kontrollerede krav og antallet af renseanlæg med overskridelser for perioden 1989-2002 for hele landet.

FIGUR 2.4 Udviklingen i det totale antal kommunale renseanlæg med kontrollerede krav og antallet af anlæg med overskridelser for hele landet opgjort for perioden 1989-2002.

FIGUR 2.4 Udviklingen i det totale antal kommunale renseanlæg med kontrollerede krav og antallet af anlæg med overskridelser for hele landet opgjort for perioden 1989-2002.

Det ses af figur 2.4, at antallet af anlæg med overskridelser er det laveste, der er konstateret i perioden 1989-2002.

Af de 70 kommunale renseanlæg, der har overskredet deres udledningstilladelse i 2002, har 21 anlæg overskredet deres udledningstilladelse i 2 år eller mere. Det vil modsat sige, at 49 renseanlæg kun har haft overskridelse i 2002 og ikke i 2001. Dette udelukker ikke, at et anlæg på et tidligere tidspunkt kan have overskredet udledningstilladelsen.

Af nedenstående tabel 2.10 fremgår antallet af renseanlæg, der har overskredet i 2,3,4 og 5 år i træk eller mere, fordelt amtsvis. Tilsvarende fremgår antal anlæg med engangsoverskridelse, dvs. i 2002.

Tabel 2.10 Amtsvis opdeling af overskridelser for 2002 i anlæg med overskridelser i mere end fem år i træk ned til enkeltoverskridelser i 2002.

Amt 1 år
(2002)
2 år i
træk
3 år i
træk
4 år i
træk
5 år i
træk
I alt % af antal
anlæg m.
kontr. krav
København K. 0 0 0 0 0 0 0,0%
København 3 1 0 0 0 4 40,0%
Frederiksborg 4 2 0 0 0 6 13,0%
Roskilde 2 0 1 0 0 3 8,8%
Vestsjælland 5 1 2 1 1 10 12,0%
Storstrøm 9 1 0 0 0 10 7,6%
Bornholm 0 0 0 0 0 0 0,0%
Fyn 1 1 0 0 0 2 2,7%
Sønderjylland 5 1 0 0 0 6 7,0%
Ribe 1 0 0 0 0 1 1,8%
Vejle 5 4 0 0 0 9 15,5%
Ringkjøbing 4 1 0 0 0 5 7,4%
Århus 10 2 0 2 0 14 9,3%
Viborg 0 0 0 0 0 0 0,0%
Nordjylland 0 0 0 0 0 0 0,0%
I alt 49 14 3 3 1 70 7,2%

Hvis et anlæg har overskredet udledningstilladelsen, oplyser amtet, hvilke konsekvenser, det har for recipienterne

Recipientpåvirkningen fordeler sig procentmæssigt som følgende:

1 % af overskridelserne er angivet med en påvirkning, der vurderes at have en betydning generelt for vandkvaliteten i recipientområdet, hvortil der udledes.

7 % af overskridelserne er angivet med en påvirkning, der vurderes at have betydning for vandkvaliteten i en større, men begrænset del af recipientområdet, hvortil der udledes.

39 % af overskridelserne er angivet med en påvirkning, der vurderes kun at have betydning for vandkvaliteten lokalt omkring udledningsstedet.

52 % af overskridelserne er vurderet ikke at have nogen påvirkning.

For 1 % af anlæggene er der således ikke indberettet recipientoplysninger.

Til brug for tilsynsredegørelsen indberettes yderligere, hvilke sanktioner amterne har foretaget, når et anlæg ikke har overholdt udledningstilladelsen. Endvidere opgiver hvert amt det samlede antal besøg, indløbsprøver og udløbsprøver på de kommunale renseanlæg i amtet. En detaljeret oversigt over de indberettede tilsynsdata findes i ”Miljøtilsyn 2002”.

2.2 Diskussion

Det samlede antal renseanlæg reduceres fortsat, samtidig samles spildevandsrensningen på større og mere avancerede renseanlæg. Antallet af renseanlæg i 2002 var 1.267, hvilket er et fald i antallet på 713 anlæg siden 1989.

I 2002 blev 87% af den samlede spildevandsmængde underkastet rensning for organisk stof, kvælstof og fosfor. Den procentvise reduktion af organisk stof, kvælstof og fosfor på disse anlæg ligger omkring 90%, hvilket betyder at størsteparten af spildevandet i Danmark renses meget effektivt. Til sammenligning var det i 1989 kun 10% af spildevandsmængden der blev underkastet sådan rensning.

Den samlede udledning fra renseanlæggene er i 2002 opgjort til 2670 tons organisk stof målt som BI5, 4528 tons kvælstof og 510 tons fosfor. Reduktionen i udledning fra midten af firserne og frem til 2002, er for de tre parametre nu oppe på henholdsvis (O,N,P) 96%, 77% og 91%.

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller vil blive gentaget når de næste tre års målinger foreligger – altså med data for 2003. Disse afrapporteres i 2004.

I 2002 er der gennemført målinger på 13 renseanlæg fordelt over landet, mens der i 2001 blev målt på 10 renseanlæg. Således forligger der nu data for disse 23 anlæg samt for de 37 anlæg, hvor der skal måles i perioden fra 2001 til 2003.

De målte koncentrationer spildevandets indhold af tungmetaller sammenlignet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt for vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på samme eller lavere niveau end de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. Der forekommer dog for enkelte stoffer værdier der ligger over kvalitetskravene der er beskrevet i bekendtgørelsen. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold, i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

Undersøgelserne af indholdet af miljøfremmede stoffer og tungmetaller viser at indholdet af reduceres betydeligt mellem indløb og udløb. For en del af stofferne er der tale med en reel nedbrydning af stoffet, mens stoffer som phenolerne, enkelte polyaromatiske kulbrinter samt blødgørene genfindes i udløbet i større mængder i slammet.






3 Særskilte industrielle udledninger

Særskilte industrielle udledninger omfatter direkte udledninger til vandløb, søer eller havet fra virksomheder som ifølge miljøbeskyttelsesloven skal have en udledningstilladelse. Således omfatter opgørelsen både udledninger fra virksomheder i traditionel forstand og kontrollerede udledninger fra deponeringsanlæg og jordforureninger (afværgeforanstaltninger).

Undtaget fra opgørelsen er udledninger fra virksomheder mv. som samlet udleder mindre end 30 PE (personækvivalenter) eller som udelukkende udleder kølevand, medmindre der i udledningen indgår eller potentielt indgår tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Undtaget er endvidere udledninger fra virksomheder der udelukkende udleder uforurenet overfladevand.

Opgørelsen er baseret på amternes indberetninger for 2002. Disse omfatter for de enkelte virksomheder oplysninger om de samlede udledninger af vandmængder, kvælstof, fosfor, BI5 og COD samt oplysninger om udløbskoncentrationer mv. for tungmetaller og miljøfremmede stoffer.

I opgørelsen af de samlede udledte vandmængder er udeladt udledninger af kølevand fra kraftværkerne (de udledte vandmængder fra de enkelte kraftværker fremgår af bilag 2.3). Kølevandets indhold af forurenende stoffer indgår i opgørelsen af de samlede udledte stofmængder.

Hvor der for enkeltvirksomheder ikke er indberettet oplysninger om udledning af COD, er der i opgørelsen ansat en værdi for udledningen lig med udledningen af BI5 hvis oplysninger herom er indberettet.

Opgørelsen indeholder ikke oplysninger om de samlede udledte mængder af tungmetaller og miljøfremmede stoffer. Prøveudtagningen på de udvalgte virksomheder er i sidste halvdel af NOVA 2003-programperioden fordelt ud over de tre år 2001-2003 (Miljøstyrelsen 2000). Programmet omfattede i 2002 derfor kun 5 af de udvalgte virksomheder, og en opgørelse af de udledte mængder baseret herpå sammen med tilsyns- og egenkontroldata vil ikke være dækkende for landet som helhed. Der vil blive foretaget en opgørelse af de udledte mængder når der i 2004 foreligger data fra alle de udvalgte virksomheder fra sidste halvdel af programperioden.

Særskilte industrielle udledere skulle ifølge Vandmiljøplanen pålægges at nedbringe udledningen af næringssalte gennem anvendelse af bedste tilgængelige teknologi. Kravet blev udmøntet i bekendtgørelsesform og omfatter i dag alle større industrielle spildevandsanlæg som enten ved udgangen af 1988 havde tilladelse til årlig udledning af mindst 66 ton kvælstof eller 7,5 ton fosfor til vandløb, søer eller havet, eller som senere har fået tilladelse til udledning af mindst 22 ton kvælstof eller 7,5 ton fosfor, jf. bekendtgørelse om begrænsning af udledning af kvælstof og fosfor (bkg. nr. 784 af 10. december 1987) og spildevandsbekendtgørelsen (bkg. nr. 501 af 21. juni 1999).

Tabel 3.1 Særskilte industrielle udledninger, som i 2002 var omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledning gennem anvendelse af bedste tilgængelige teknik.

Amt Ant. udl. Navn Udledningstype Rensemetode Recipient
15 5 Københavns Lufthavn, Kastrup overfladevand Ikke oplyst Nordlige Øresund
25 1 CP Kelco produktionsspv MBNDF Sydlige Øresund
25 1 Junckers Industrier A/S produktionsspv MBNDF Sydlige Øresund
25 1 Sun Chemical A/S produktionsspv MBND Sydlige Øresund
30 1 Daka a.m.b.a. produktionsspv MBND Smålandsfarv. vestl. del
35 1 Danisco Sugar, Nakskov Sukkerfabrik produktionsspv Mekanisk rens. Langelands Bælt
35 2 Danisco Sugar, Nykøbing Sukkerfabrik produktionsspv Mek. rens./urenset Guldborg Sund
42 1 Assens Sukkerfabrik produktionsspv MBND Lillebælt Bredningen S.
42 1 Stige Ø Losseplads perkolat Urenset Odense Fjord
50 1 Dan Shelfish A/S, Skærbæk produktionsspv MBK Juvredyb tidevandsomr.
50 1 Danish Crown, Blans Afd. produktionsspv MBNDK Als fjord og Als sund
55 3 Triplenine Fish Protein A.m.b.a. produktionsspv Urenset Grådyb tidevandsomr.
55 2 Danisco Cultor, Grindsted Prod.spv/overfl. vand MBNDK/urenset Varde Å, ved Vagtborg
65 1 Cheminova A/S produktionsspv MBKF Nordsøen Thyborøn-Vedersø
65 1 Triple Nine Protein A.m.b.a. produktionsspv Urenset Nissum Bredning
70 1 BASF Health & Nutrition A/S produktionsspv MBK Kattegat Djursland
70 1 DDSF De Danske Spritfabrikker A/S produktionsspv Andet Kattegat Djursland
70 1 Akzo Nobel Salt A/S produktionsspv Ikke oplyst Mariager Fjord
70 1 Daka a.m.b.a. produktionsspv MBNDK Randers Fjord
70 1 Studstrupværket produktionsspv Urenset Aarhus Bugt
76 1 Arla Foods A.m.b.a., Rødkærsbro produktionsspv MBNDK Guden Å, Ulstrup
76 1 Hanstholm Fiskemelsfabrik A/S produktionsspv Urenset Skagerrak, Vigsø bugt
76 1 Dansk Muslingerenseri A/S produktionsspv Mekanisk rens. Limfjord syd for Mors
76 1 Vildsund Muslingeindustri A/S produktionsspv Mekanisk rens. Limfjord syd for Mors
80 1 Skagerak Fiskeeksport A/S produktionsspv Mekanisk rens. Skagerrak, Jammerbugten
80 1 Dan Shellfish A/S, Løgstør produktionsspv Urenset Løgstør Bredning
80 1 Sindal Lufthavn I/S overfladevand Urenset Uggerby Å, NS Ransbækken
80 1 Launis Fiskekons. A/S - Nielsen Fiskeeksp. A/S produktionsspv Mekanisk rens. Kattegat Aalbæk bugt
80 1 A/S Sæby Fiskeindustri produktionsspv MBNDK Kattegat Aalbæk bugt
80 1 Arla Foods amba (Akafa) produktionsspv MB Limfjorden
80 3 Flyvestation Aalborg produktionsspv/
overfl. vand
MB/mek. Rens/urenset Nibe-Gjøl Bredning

M: mekanisk behandling, f.eks. bundfældningsbassin, separationsanlæg, bassinanlæg eller septiktank; B: biologisk behandling; K: kemisk fosforfjernelse; N: nitrifikation; ND: kvælstoffjernelse; F: efterpolering, f.eks. sandfilter eller lagune.

3.1 Resultater

Amterne har for 2002 indberettet oplysninger om i alt 183 virksomheder mv. med en eller flere direkte udledninger til vandløb, søer eller havet (bilag 2.3). Antallet af virksomheder omfattet af opgørelsen er dermed faldet med 9 i forhold til 2001. Af de i alt 183 virksomheder har 131 udledt kvælstof, fosfor og/eller organisk stof, 31 af disse er omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledningen. Amterne har oplyst at 111 af de 183 virksomheder udleder eller formodes at udlede tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. For 92 af disse virksomheder har amterne indberettet konkrete oplysninger om udledningen.

Tabel 3.1 viser en oversigt over udledningerne fra de 31 virksomheder der i 2002 var omfattet af Vandmiljøplanens krav om nedbringelse af næringssaltudledningen. I tabellen er for hver af virksomhederne angivet typen af spildevand, den anvendte rensemetode og vandområdet hvortil spildevandet udledes.

Klik her for at se Figur 3.1

3.1.1 Spildevandsmængder

Den samlede mængde spildevand fra særskilte industrielle udledere udgjorde i 2002 ca. 69 mio. m³ idet der som nævnt i indledningen ses bort fra udledning af kølevand mv. fra kraftværker. Halvdelen af den samlede spildevandsmængde blev udledt fra virksomheder omfattet af Vandmiljøplanen (tabel 3.2).

Udviklingen i den samlede mængde spildevand siden 1989 er vist i figur 3.1. Som det fremgår, er der en del variation fra år til år, men det overordnede billede viser en reduktion af den samlede udledning gennem første halvdel af 1990'erne fra knap 100 mio. m³ til det nuværende niveau på 60-70 mio. m³. Fra 2001 til 2002 faldt den udledte vandmængde med ca. 7 mio. m³, svarende til 9 %.

Tabel 3.2 Spildevand udledt fra særskilte industrielle udledere i 2002 (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet).

  Vand (1000m³)
Udledere af VMP 38.049
Øvrige udledere 30.600
Udledere i alt 68.649

Klik her for at se Figur 3.2

3.1.2 Organisk stof og næringssalte

Mængden af organisk stof udledt fra særskilte industrielle udledere udgjorde i 2002 ifølge amternes indberetning ca. 5.900 ton BI5, henholdsvis ca. 9.950 ton COD (tabel 3.3). Heraf udgjorde udledningen fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen ca. 5.400 ton BI5, henholdsvis ca. 8.950 ton COD. Den samlede udledning er for BI5 og COD steget med henholdsvis 27 % og 18 % i forhold til 2001.

De største udledere af organisk stof var i 2002 sukkerindustrien med 80 % af BI5-udledningen og 65 % af COD-udledningen samt fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri med 16 % af BI5-udledningen og 9 % af COD-udledningen (se bilag 2.2).

Udviklingen i BI5-udledningen siden 1989 fremgår af figur 3.2. Den samlede udledning har med 1997-98 og 2002 som undtagelser været faldende gennem hele perioden med en samlet reduktion på 89 %. Stigningen fra 2001 til 2002 udgjorde 1.618 ton, svarende til 37 %.

Tabel 3.3 Organisk stof, kvælstof og fosfor udledt fra særskilte industrielle udledere i 2002.

  BI5 (t) COD (t) N (t) P (t)
Udledere af VMP 5.426 8.961 512 41
Øvrige udledere 493 1.005 251 9
Udledere i alt 5.919 9.966 763 50

Udledningen af næringssalte i 2002 fra særskilte industrielle udledere udgjorde 763 ton kvælstof og 50 ton fosfor (tabel 3.3). Kvælstofudledningen er dermed reduceret med 7 % og fosforudledningen med 5 % i forhold til udledningen i 2001.

Kvælstofudledningen på 763 ton fordelte sig med 512 ton fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen og 251 ton fra øvrige udledere. De største udledere af kvælstof er fortsat fiskemelindustrien og den øvrige fiskeindustri der i 2002 tilsammen tegnede sig for 39 % af den samlede udledning (se bilag 2.2). Udviklingen i kvælstofudledningen siden 1989 er vist i figur 3.2. Den samlede udledning faldt med 37 % alene fra 1989 til 1990 og har generelt været faldende også i årene derefter. Den samlede reduktion siden 1989 er på 88 %.

Fosforudledningen på 50 ton fordelte sig med 41 ton fra udledere omfattet af Vandmiljøplanen og 9 ton fra øvrige udledere. Fiskeindustrien, den kemiske industri og sukkerfabrikkerne er her de væsentligste udledere med en andel i 2002 på i alt 66 % af den samlede udledning (se bilag 2.2). Udviklingen i fosforudledningen siden 1989 er vist i figur 3.2. Der skete en meget kraftig reduktion fra 1989 til 1990, og ellers er det generelle billede en løbende reduktion i udledningen gennem hele perioden. Den samlede reduktion siden 1989 udgør 96 %.

3.1.3 Tungmetaller og miljøfremmede stoffer

Oplysninger om koncentrationer af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i udledningerne fra særskilte industrielle udledere er sammenstillet i henholdsvis tabel 3.4 og tabel 3.5. De to tabeller omfatter alene de tungmetaller og miljøfremmede stoffer for hvilke antallet af analyser med resultat større end detektionsgrænsen er mindst 5. For de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer henvises til bilag 2.4. Kun prøver for hvilke der er indberettet sammenhørende oplysninger om analyseresultater, detektionsgrænser og vandflow indgår i tabellerne og bilaget. I alt indgår oplysninger for 78 virksomheder.

Tabel 3.4 Koncentrationer af tungmetaller og uorganiske sporstoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2002. Tungmetaller og uorganiske sporstoffer hvor antallet af analyser med resultat større end detektionsgrænsen er mindre end 5, er udeladt. De statistiske oplysninger er baseret på analyser med resultat større end detektionsgrænsen (DG).

  Analyser
i alt
Analyser
større end
DG
Middel

(µg/l)
90 %-
fraktil
(µg/l)
95 %-
fraktil
(µg/l)
Max.

(µg/l)
Aluminium 33 33 328 364 648 4.200
Arsen 43 21 14 25 27 150
Bly 193 144 34 90 147 440
Cadmium 116 80 2 3 10 13
Chrom 179 142 60 149 290 770
Kobber 205 181 202 490 800 3.000
Kviksølv 70 53 1 3 4 8
Nikkel 171 142 154 358 480 1.300
Sølv 11 10 53 124 187 250
Zink 188 167 1.924 3.900 7.610 44.000

Tabel 3.5 Koncentrationer af miljøfremmede stoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2002. Miljøfremmede stoffer hvor antallet af analyser med resultat større end detektionsgrænsen er mindre end 5, er udeladt. De statistiske oplysninger er baseret på analyser med resultat større end detektionsgrænsen (DG).

  Analyser
i alt
Analyser
større
end DG
Middel

(µg/l)
90 %-
fraktil
(µg/l)
95 %-
fraktil
(µg/l)
Max.

(µg/l)
Pesticider
2,6-Dichlorbenzamid (BAM) 46 45 0,2 0,4 0,4 1
Dichlorprop 8 8 0,3 1 1 1
Alifatiske aminer
Dimethylamin 53 11 160 250 360 470
Trimethylamin 53 18 2.472 7.240 9.180 17.000
Aromatiske kulbrinter
Benzen 35 20 18 58 61 77
Ethylbenzen 28 10 0,2 0,3 0,4 0,4
Naphthalen 17 7 1 4 4 4
Toluen 30 8 0,4 1 1 1
M+P-xylen 19 10 0,2 0,3 0,4 1
O-xylen 23 5 0,1 0,2 0,2 0,2
Phenoler
Phenol 36 22 16 76 88 92
Halogenerede alifatiske kulbrinter
Cis-1,2-dichlorethylen 17 15 5 18 22 24
Tetrachlorethylen 61 37 4 12 19 50
Trichlorethylen 76 53 28 90 219 330
Trichlormethan (chloroform) 36 17 27 69 78 100
Polyaromatiske kulbrinter
Acenaphthen 8 5 0,04 0,01 0,01 0,01
Fluoren 8 5 0,02 0,02 0,03 0,03
Phenanthren 15 9 0,02 0,02 0,02 0,02
Blødgørere
Dimethylnaphthalener 8 5 0,1 0,2 0,2 0,2
Ethere
Tert-butylmethylether (MTBE) 17 17 5 14 19 24
Sumparametre
Carbon,org,NVOC 8 8 30.350 66.800 128.400 190.000
Chlor,org,AOX 31 31 1.480 4.200 5.150 8.100
EOX 8 6 2 4 4 5

3.2 Diskussion

Opgørelsen for 2002 omfatter 183 virksomheder mod 192 virksomheder i 2001 og 170 virksomheder i 1989. Tallene dækker over en del variation gennem årene. En række virksomheder er blevet tilsluttet kommunale renseanlæg eller udleder af andre grunde ikke længere spildevand direkte til vandområderne, og samtidig er der kommet nye virksomheder til med direkte udledninger, herunder en del afværgeforanstaltninger. Amternes indberetninger for 2002 omfatter således 65 afværgeforanstaltninger.

Siden 1993 har den samlede udledte spildevandsmængde varieret mellem 60 og 80 mio. m³. Variationen skyldes især nedlægning af virksomheder eller tilslutning til renseanlæg. Den betydelige reduktion i den samlede udledning fra 2001 til 2002 skyldes hovedsageligt at Triplenine Fish Protein efter ombygning nu leder stort set alt spildevand til offentligt renseanlæg.

Den samlede BI5-udledning fra de industrielle udledere er siden 1989 reduceret med omkring 89 %. Som det fremgår af figur 3.2, blev BI5-udledningen reduceret kraftigt i perioden fra 1989 til 1996 hvorefter den positive udvikling tilsyneladende gik i stå. Udviklingen for sukkerfabrikkerne og fiskeindustrien i sidste halvdel af 1990'erne overskyggede i flere år de forbedringer der skete hos de fleste øvrige brancher. Med de tiltag der er gennemført i de senere år og planlagt gennemført i 2003, er der imidlertid håb om at den negative udvikling med hensyn til udledningen af organisk stof fra disse brancher endelig bliver vendt. Stigningen i den samlede udledning fra 2001 til 2002 skyldes hovedsageligt en fordobling af udledningen fra Danisco Sugar, Nakskov Sukkerfabrik. Virksomheden har planlagt etablering af nye renseforanstaltninger i løbet af 2003.

Siden 1989 er den samlede kvælstofudledning reduceret med 88 % (figur 3.2). Omkring en tredjedel af den faktiske reduktion er dog opnået ved at en række virksomheder i 1989-90 blev tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag indstillede den direkte udledning til vandområderne, og den reelle reduktion er derfor nærmere 55-60 %. Reduktion af den samlede kvælstofudledning med 7 % fra 2001 til 2002 skyldes især tilslutning af Triplenine Fish Protein og Erik Taabbel Fiskeeksport til offentligt renseanlæg.

Siden 1989 er den samlede fosforudledning reduceret med godt 96 % (figur 3.2), men som for kvælstof er en væsentlig del af reduktionen opnået ved at virksomheder er blevet tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag har indstillet den direkte udledning til vandområderne. Den reelle reduktion af udledningen er derfor noget lavere. Som kvælstofudledningen blev fosforudledningen især kraftigt reduceret fra 1989 til 1990 hvorefter udviklingen har været mere jævn. Reduktion af den samlede fosforudledning med 5 % fra 2001 til 2002 skyldes overordnet tilslutningen af Erik Taabel Fiskeeksport til offentligt renseanlæg.

Spildevandet fra mere end halvdelen af de særskilte industrielle udledere indeholder tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Kviksølv og cadmium samt en række af de miljøfremmede stoffer, bl.a. chlorphenoler og halogenerede kulbrinter, er opført på den såkaldte liste I over stoffer for hvilke forureningen bør bringes til ophør, jf. direktiv 76/464/EØF om forurening der er forårsaget af udledning af visse farlige stoffer i Fællesskabets vandmiljø. Direktivet er gennemført i dansk lovgivning ved Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996, og der er i forbindelse hermed fastsat kvalitetskrav for vandmiljøet for liste I-stofferne. Regnes der som udgangspunkt med en initialfortynding af det udledte spildevand svarende til en faktor 10 (Miljøstyrelsen, 1999e), må koncentrationerne af liste I-stoffer i spildevandet fra særskilte industrielle udledere i almindelighed anses for at være ikke-kritiske. Omkring 17 % af alle prøver for benzen og 4 % af alle prøver for kviksølv viser dog koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene for vandområderne. Kravene må her generelt forventes ikke at have været overholdt, og koncentrationerne må betegnes som kritiske.

En række af de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer er opført på den såkaldte liste II. Denne liste omfatter stoffer som har en skadelig virkning på vandmiljøet som imidlertid kan begrænses til et bestemt område, og som vil afhænge af det pågældende områdes særlige karakter og beliggenhed. Bekendtgørelse nr. 921 indeholder forslag til kvalitetskrav for metallerne bly, chrom, kobber, nikkel og zink som alle er omfattet af listen. For disse metaller viser mellem 10 og 55 % af alle prøver koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end de foreslåede kvalitetskrav for vandområderne. De foreslåede krav må derfor forventes at have været overskredet. Også her må koncentrationerne i en række tilfælde betegnes som kritiske.






4 Regnbetingede udløb

Opgørelse over regnbetingede udløb omfatter alle regnvandsudledninger til vandløb, søer og havet fra afvandede arealer, såsom tagarealer, vejarealer, stier og pladser, i det omfang disse er tilsluttet et kloaknet. De regnbetingede udløb kan opdeles i separate udledninger af overfladevand og overløb fra fælleskloakerede områder, der udgør en blanding af overfladevand og spildevand.

Overløbsmængder fra fælleskloakerede områder og udløbsmængder fra de separatkloakerede områder indberettes hvert år af amterne og Københavns Kommune. Der indberettes både for det konkrete år (2002) og for et såkaldt normalår. Indberetningen har nu været foretaget i 13 år.

4.1 Resultater

4.1.1 Opgørelsesmetoder

Datagrundlaget for opgørelsen over de regnbetingede udledninger er hovedsageligt kommunernes spildevandsplaner.

Opgørelsesnøjagtigheden af de opmålte oplande er stigende, idet kommunerne løbende foretager mere detaljerede opmålinger af oplande, typisk i forbindelse med revision af spildevandsplaner, digitalisering af kloaksystemet, udarbejdelse af kloakfornyelsesplaner og endelig i forbindelse med dimensionering af regnvandsbassiner.

Beregning af de udledte vand- og stofmængder fra de fælleskloakerede oplande kan opgøres på 3 niveauer fra niveau 1, der svarer til simple arealenhedstal, til niveau 3, der svarer til edb-beregning med MOUSE-SAMBA-modellen.

I de fleste amter beregnes udledningen som udgangspunkt efter areal-enheds-metoden (niveau 1). Dog ses MOUSE-SAMBA-modellen (niveau 3) anvendt i stigende grad igennem de seneste år, idet mange amter anvender disse beregninger, hvis sådanne er udført af kommunerne.

Udledningerne fra de separate regnvandsudløb opgøres typisk ved areal-enhedstal.

Hovedparten af amterne anvender enhedstal beregnet ud fra lokale regnserier.

Til beregning af stofindholdet i afstrømning fra separatkloakerede områder anvendes generelt i amterne erfaringsværdier for stofkoncentrationer: Total kvælstof: 2 mg N/l, total fosfor: 0,5 mg P/l og COD: 50 mg/l., jf. (Miljøstyrelsen, 1990).

4.1.2 Nedbør

En væsentlig parameter ved beregning af udledningen fra de regnbetingede udløb er nedbøren.

Figur 4.1 viser, hvilken nedbør, der i det enkelte amt er anvendt ved beregningerne for henholdsvis normalåret og for 2002.

I 2002 faldt der langt mere nedbør end normalt. Der faldt 865 mm nedbør i gennemsnit over landet mod normalt 712 mm.

Klik her for at se Figur 4.1

Mange amter anvender simpel korrektion mellem normalår og konkretår ud fra årsnedbøren, og her vil de udledte mængder være direkte proportionale med nedbøren.

Med tidligere indberetninger i forbindelse med overvågningsprogrammet er det vist, at fordelingen af nedbøren har afgørende betydning for de udledte mængder, (Miljøstyrelsen, 1994).

4.1.3 Kloaksystemet

Der var i 2002 i alt 15.040 regnvandsudløb fordelt på 5.107 overløb fra fælleskloakerede områder og 9.933 på separate udløb. Det samlede kloakerede areal var 240.900 ha og det befæstede areal 71.500 ha. Antallet af udløb med tilhørende totale og befæstede arealer fordelt på amterne fremgår af bilag 3.1.

Fordelingen mellem befæstede arealer i fællessystem og befæstede arealer i separatsystem er tæt ved 50 %, men med en stor regional variation. Københavns Kommune har ca. 90 % fælleskloakerede arealer, mens Københavns Amt og Roskilde Amt har ca. 25 % fælleskloakerede arealer.

Der ses en tydelig tendens til, at flere arealer udleder via bassin, både for fælles- og separatkloakerede arealer. Inden for fælleskloakerede områder er der således i perioden 1991-2002 sket en stigning på 57 % i det befæstede areal, hvorfra der udledes via bassiner, og tilsvarende er arealet faldet med 22 % for områder, hvorfra der udledes uden bassiner.

I 2002 var der bassiner på udledninger fra 39 % af det samlede fælleskloakerede befæstede areal og på 35 % af det samlede separatkloakerede befæstede areal.

For bassiner i såvel fælles- som separatkloakerede områder er der stor regional variation i antal bassiner. I Københavns Amt, Roskilde Amt og Viborg Amt er således 70-80 % af de fælleskloakerede arealer forsynet med bassiner, mens det i Bornholms Amt og Sønderjyllands Amt er ca. 15 %. For de separatkloakerede arealers vedkommende er over 70 % af arealerne i Københavns Amt forsynet med bassiner, mens der i Bornholms Amt, Storstrøms Amt og Københavns Kommune er meget få eller slet ingen bassiner på de separatkloakerede arealer.

For bassiner beliggende i såvel fælles- som separatkloakerede oplande er der beregningsmæssigt ikke indregnet nogen renseeffekt i selve bassinet. For at kunne bedømme renseeffekten for bassinerne er der behov for et nøjere kendskab til opbygningen af bassinerne. Renseeffekten særligt for kvælstof vurderes at være begrænset, mens effekten er noget større for fosfor og størst for COD. Dette skyldes, at bassiner hovedsageligt er egnede til at tilbageholde suspenderet materiale. Bassinernes renseevne for suspenderet stof er stigende med stigende volumen pr. befæstet areal.

4.1.4 Udledning af næringssalte og organisk stof

I et normalår (middel for ca. 10 år) udledes med en vandmængde på 187 mill. m³ 12.472 tons COD, 696 tons kvælstof, 176 tons fosfor.

Den samlede udledning i et normalår fra de regnbetingede udløb er vist i bilag 3.2, fordelt på amterne.

Der er med 2002-indberetningen samlet set kun sket mindre justeringer af de udledte mængder for et normalår.

Der blev i 2002 udledt en vandmængde på 251 mill. m³, og en stofmængde på 17.619 tons COD, 1.006 tons kvælstof, 250 tons fosfor.

Udledningen i 2002 er væsentlig større end i et normalår. Stofudledningerne er således ca. 40 % større end i et normalår.

Den samlede udledning fra de regnbetingede udløb i 2002 er vist i bilag 3.3, fordelt på amterne.

4.1.5 Overløb i forhold til udledning fra renseanlæg større end 5000 PE

For renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 personækvivalenter indberetter amterne mere detaljeret oplysninger for overløb. Belastningen på disse renseanlæg udgør 93 % af belastningen på alle renseanlæg, jf. tabel 2.2, og hovedparten af den samlede spildevandsmængde er således repræsenteret.

For de nævnte anlæg er indberettet de summerede overløbsmængder fra hele renseanlæggets fælleskloakerede opland.

Figur 4.2 viser, hvor stor en andel af den samlede belastning på renseanlæggets opland, der udledes i overløb.

Klik her for at se Figur 4.2

Det ses at overløbenes udledning af NPO udgør en meget lille del af den samlede belastning, typisk under 3 % af belastningen i oplandet. Der er stor regional variation i andelen, hvor Roskilde Amt, Bornholms Amt og Århus Amt generelt ligger på under 0,5 % for NPO, mens Storstrøms Amt og Københavns Kommune ligger på 3-4 %. Ses der på vandmængden, varierer overløbenes andel af den samlede belastning i oplandet fra omkring 1 % i Roskilde Amt til 6-7 % i Københavns Amt, Fyns Amt og Viborg Amt.

I figur 4.3 er udledningerne via overløbene sammenlignet med udledningerne fra renseanlæggene. Det ses her, at overløbene udgør en væsentlig andel sammenlignet med udledningen fra renseanlægget.

For kvælstof svarer udledningen via overløb til gennemsnitligt til ca. 10 % af udledningen via renseanlæg, for fosfor til ca. 20 % og for COD til ca. 30 %. Også her kan der iagttages en betydelig regional variation, særligt hvad angår fosfor og COD. Det laveste niveau findes i Roskilde Amt, hvor udledningerne af kvælstof, fosfor og COD fra overløbene svarer til ca. 1% af udledningen via renseanlæg. De højeste niveauer findes i Fyns Amt og Viborg Amt, hvor kvælstofudledningen fra overløb svarer til ca. 20 % af udledningen fra renseanlæg, fosforudledningen til 50-80 % og COD-udledningen til 40-50 %. COD-udledningen ligger også på dette niveau i Københavns Kommune.

Årsagen til, at særligt mængden af fosfor og COD i overløbene er stor i forhold til fosforudledningen af renset spildevand, er, at rensegraden for fosfor og COD i renseanlæg i dag er meget høj.

Den regionale variation er meget stor, og Miljøstyrelsen vurderer, at det hænger sammen med forskelle i videngrundlag og anvendte beregningsforudsætninger mellem amterne. Endvidere vil også regionale forskelle i rensegrader på renseanlæggene medføre variation mellem amterne.

Klik her for at se Figur 4.3

Ud over udledte vand- og stofmængder og arealoplysninger indberettes for hvert renseanlæg bassinvolumen og timevandmængder (middel tørvejr og maksimal vandmængde under regn).

Ud fra de indberettede data er afløbstallet for hvert renseanlæg beregnet. Afløbstallet angiver renseanlæggets kapacitet til regnvand i forhold til det reducerede areal. Det gennemsnitlige afløbstal for hvert amt fremgår af bilag 3.4.

Ud fra afløbstallet for hvert anlæg og det indberettede bassinvolumen kan aflastningshyppigheden for overløbene skønnes. Det skal bemærkes, at der er tale om en normeret gennemsnitsberegning for hvert hele renseanlægs opland, hvorfor der inden for det enkelte opland typisk vil være flere overløb med varierende aflastningshyppigheder. Dette skal ses i sammenhæng med, at krav til overløb typisk afhænger af, hvilket vandområde der aflastes til.

For ca. 1/3 af renseanlæggene er der imidlertid ikke indberettet enten bassinvolumen, middel tørvejrsvandmængde eller maksimal timevandmængde under regn, hvorfor overløbshyppigheden ikke har kunnet beregnes for disse anlæg. For enkelte amter mangler der konsekvent en af de tre parametre i de indberettede data.

På baggrund af data for de renseanlæg, hvor indberetningen er fyldestgørende, er det vurderet, at der i ca. 60 % af de indberettede renseanlægs oplande er en gennemsnitlig aflastningshyppighed på under 20 gange pr. år og i ca. 25 % af oplandene en aflastningshyppighed på under 5 gange pr år. Spredningen på aflastningshyppighederne er dog meget stor.

De laveste aflastningshyppigheder findes overvejende i hovedstadsregionen, nemlig i Københavns Amt, Frederiksborg Amt og Roskilde Amt, hvilket givetvis hænger sammen med, at der i vidt omfang udledes til følsomme vandløb. Der findes dog også enkelte eksempler på lave aflastningshyppigheder i andre amter.

Data for de amter, der har indberettet bassinvolumener for både 1998 og 2002, viser, at der i perioden 1998-2002 er foregået en væsentlig bassinudbygning i de fælleskloakerede oplande. De indberettede data viser, at det samlede bassinvolumen i oplande til renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 PE på landsplan er mere end fordoblet i perioden.

4.1.6 Usikkerhed på opgørelserne

I tidligere punktkilderapporter er det beskrevet, at der er betragtelig usikkerhed forbundet med opgørelserne af udledninger under regn, når disse opgørelser sammenlignes med konkrete målinger (Miljøstyrelsen, 1996). Det kan konkluderes, at den væsentligste forbedring af sikkerheden på de beregnede udledte mængder kan opnås ved at forbedre datagrundlaget for opgørelserne.

Såvel valg af beregningsniveau som nøjagtigheden af opgørelsen af de befæstede arealer og afløbstal har stor indflydelse på resultatet. Mens afvigelsen på resultatet ved anvendelse af beregningsmetode på niveau 1 kontra beregningsmetode på niveau 3 forventes at være ± 10 – 20 %, er der set væsentlig større ændringer i de udledte mængder alene på grund af ændrede forudsætninger for arealer og afløbstal.

Den samlede overestimering ved ikke at indregne renseeffekter i bassiner vurderes at være af størrelsesorden 5 – 10 % for kvælstof og fosfor.

Endelig er der usikkerhed knyttet til den anvendte nedbør. Mange amter anvender én lokal regnserie for hele amtet, hvilket giver en væsentlig usikkerhed på resultatet.

Alt i alt vurderes usikkerheden ved beregningerne af de udledte mængder at være stor.

4.2 Diskussion

Resultaterne af opgørelserne viser, at der i et normalår udledes en vandmængde på 187 mill. m³ med et stofindhold på 12.472 tons COD, 696 tons kvælstof og 176 tons fosfor. Der er i 2002-indberetningen samlet set kun sket mindre justeringer af de udledte mængder for normalåret.

I 2002 blev der fra regnbetingede udløb udledt en vandmængde på 251 mill. m³ med et stofindhold på 17.619 tons COD, 1.006 tons kvælstof, 250 tons fosfor. Udledningen har været væsentlig større end i et normalår. Stofudledningen har således været ca. 40 % større end i normalåret.

Indberetningen for renseanlæggene større end 5.000 PE viser, at på trods af at overløbene i dag kun udgør under 3 % af belastningen i renseanlæggenes oplande, har overløbsmængder i mange tilfælde samme størrelsesorden som udløbene fra renseanlæggene. I middel udgør de dog kun 10 % for kvælstof, 20 % for fosfor og 30 % for COD.

Det er endvidere vist, at der i ca. 60 % af de indberettede renseanlægs oplande er en gennemsnitlig aflastningshyppighed på under 20 gange pr. år og i ca. 25 % af oplandene en aflastningshyppighed på under 5 gange pr år. Spredningen på aflastningshyppighederne er dog meget stor.

Der er i perioden 1998-2002 foregået en væsentlig bassinudbygning i de fælleskloakerede oplande. De indberettede data viser, at det samlede bassinvolumen i oplande til renseanlæg med en kapacitet større end 5.000 PE på landsplan er mere end fordoblet i perioden.

Der er stor usikkerhed på opgørelsen af udledninger i forbindelse med regn. Det anbefales, at der fortsat arbejdes på at forbedre beregningsgrundlaget. Særligt skal der fokuseres på forbedring af det grundlæggende materiale, typisk fra de kommunale spildevandsplaner.






5 Bebyggelse i det åbne land

Som led i det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet indberetter amterne data om spildevandsforholdene i det åbne land. Indberetningen omfatter husspildevand udledt via anlæg med en kapacitet på under 30 personækvivalenter (PE).

Ejendommene i det åbne land er inddelt i fem ejendomstyper, nemlig sommerhuse, kolonihaver, spredt bebyggelse, landsbyer og andet. Forklaringen på de to sidstnævnte kategorier findes i bilag 4.1.

Amterne indhenter typisk oplysningerne til brug for indberetningen hos kommunerne. Indberetningen omfatter antallet af ejendomme opgjort på ejendomstype og rensemetode, opgørelse over videngrundlaget og en beregnet udledning for hvert hydrologisk opland. Desuden indberettes en række planmæssige forhold vedr. regionplanlægning og spildevandsplaner. Den planmæssige indberetning sker som følge af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 om spildevandsrensning i det åbne land.

5.1 Resultater

Spildevandsafledningen fra anlæg mindre en 30 PE fra samtlige kommuner er omfattet af denne indberetning. I de tilfælde, hvor en kommune ikke har indberettet data til amtet, har amtet forsøgt at fastlægge antallet af ejendomme og de øvrige forudsætninger for at kunne beregne belastningen og dermed de udledte stofmængder fra den pågældende kommune.

Forudsætningerne for beregning af belastningen fra bebyggelse i det åbne land er beskrevet i bilag 4.1. En uddybning heraf findes i Teknisk Anvisning for Punktkilder (Miljøstyrelsen, 1999a) og i paradigmaet for normalrapportering 1999. (Miljøstyrelsen, 1999b).

5.1.1 Videngrundlag, antal ejendomme, renseklasser og -metoder

Ved indberetningen anvendes tre niveauer for videngrundlag (A, B og C). Videngrundlag A repræsenterer det bedste videngrundlag defineret som en konkret viden om antal ejendomme samt rensemetoder. Videngrundlag B repræsenterer det næstbedste videngrundlag defineret ved en konkret viden om ejendomsantallet, mens rensemetoderne er skønnet. Endelig repræsenterer videngrundlag C det dårligste grundlag, hvor såvel antallet af ejendomme som rensemetoder er skønnet, jf. bilag 4.1.

Tabel 5.1 angiver den procentvise fordelingen af ejendomme opgjort på videngrundlag A, B og C for hvert enkelt amt og på landsbasis for 2002.

Som det fremgår af tabellen er 24 % af samtlige ejendomme i det åbne lande indberettet på videngrundlag A, 62 % er opgjort på videngrundlag B, mens 14 % er opgjort på videngrundlag C.

86 % af ejendommene i det åbne land indberettes nu på et godt videngrundlag (A og B). Ved indberetningen for 1997 var tallet 76 %.

Miljøstyrelsen formoder, at der vil ske en lille stigning i antallet af ejendomme, der indberettes på videngrundlag A som følge af de tiltag, der gennemføres som konsekvens af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 om forbedret spildevandsrensning i det åbne land.

Tabel 5.1 Antallet af ejendomme i det åbne land samt den procentvise fordeling af ejendommene opgjort på videngrundlag A, B og C på amtsbasis og for hele landet, 2002.

Amt Antal
ejendomme
Videngrundlag (%)
    A B C
København 9.911 7 87 6
Frederiksborg 18.720 15 85 0
Roskilde 5.824 18 82 0
Vestsjælland 59.692 22 69 8
Storstrøm 26.570 42 57 1
Bornholm 5.531 28 72 0
Fyn 25.398 34 53 12
Sønderjylland 18.905 23 59 18
Ribe 22.582 11 42 46
Vejle 19.281 42 54 4
Ringkjøbing 31.039 13 62 25
Århus 34.664 36 64 0
Viborg 26.739 11 72 17
Nordjylland 49.632 20 50 30
København K 240 58 0 42
Hele landet 354.728 24 62 14

I år 2002 er der indberettet 354.728 ejendomme i det åbne land. På landsplan fordeler ejendommene sig på de 5 ejendomstyper som angivet i nedenstående tabel 5.2.

Tabel 5.2 Ejendomme fordelt på de 5 ejendomstyper i antal og %, 2002

Ejendomskategorier Antal ejendomme % af ejendomme i alt
Sommerhuse 110.861 31,3
Kolonihaver 10.970 3,1
Spredt bebyggelse 207.016 58,4
Landsbyer 24.866 7,0
Andet 1.015 0,3
I alt 354.728 100,0

Som det fremgår af tabellen udgøres ca. 2/3 af ejendommene i det åbne land af helårsboliger (spredt bebyggelse og landsbyer), mens sommerhuse og kolonihaver udgør ca. 1/3.

Gennem årene har antallet af ejendomme i det åbne land ligget meget konstant omkring 350.000. Der er kun registreret små ændringer fra år til år.

I bilag 4.2 findes skemaer over antal ejendomme fordelt på de forskellige ejendomstyper samt renseklasser og –metoder for hver enkelt amt.

I tabel 5.3 er antallet af ejendomme i det åbne land opgjort efter renseklasser. Af skemaet i bilag 4.1 fremgår det, hvilke rensemetoder der hører til de forskellige renseklasser, og hvilke rensegrader der forventes opnået ved de forskellige rensemetoder.

Tabel 5.3 Antal ejendomme fordelt på renseklasser inden for de 5 ejendomskategorier, 2002.

Rense-
klasse
Sommer-
huse
Koloni-
haver
Spredt be-
byggelse
Lands-
byer
Andet I alt I alt
(%)
SOP 99.332 10.656 85.455 5.689 698 201.830 56,9
SO 52 0 652 60 8 772 0,2
OP 0 0 2 1 1 4 0
O 63 0 501 116 3 682 0,2
Øvrige*) 11.414 314 120.406 19.000 305 151.439 42,7
I alt 110.861 10.970 207.016 24.866 1.015 354.728 100

*) Øvrige anlæg er først og fremmest repræsenteret ved mekaniske anlæg med direkte udledning og mekaniske anlæg tilknyttet markdræn.
O: Reduktion af organisk stof
OP: Reduktion af organisk stof og total fosfor
SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation
SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation

Af tabel 5.3 fremgår det, at ca. 57 % af samtlige ejendomme har tilknyttet en rensemetode svarende til skærpet krav til reduktion af organiske stof, nitrifikation og fosforfjernelse (SOP). I denne renseklasse udgør nedsivningsanlæg den største del af anlæggene, mens en mindre del udgøres af samletanke, afløbsfrie toiletter og andre anlæg uden udledning, jf. bilag 4.1.

Ca. 43 % af ejendommene har en rensemetode, der falder ind under gruppen øvrige, jf. tabel 5.3. Hovedparten af disse ejendomme har mekaniske anlæg med direkte udledning eller med udledning via markdræn, jf. bilag 4.1.

Tabel 5.4 Antal ejendomme fordelt på udvalgte rensetyper inden for de forskellige ejendomstyper, 2002.

Rensetype Sommer-
huse
Koloni-
havehuse
Spredt
bebyggelse
Lands-
byer
Andet I alt
SOP            
Nedsivning med dræn 35.859 1 21.888 1.383 135 59.266
Nedsivning uden dræn 54.531 1.747 56.160 3.661 136 116.235
Minirenseanlæg 8 0 69 3 6 86
SO            
Minirenseanlæg 25 0 46 2 6 79
Biologisk sandfilter 27 0 606 60 8 772
OP            
Minirenseanlæg 0 0 2 1 1 4
O            
Rodzone-anlæg 0 0 36 11 2 49
Biologisk sandfilter 63 0 433 70 1 567
Minirenseanlæg 0 0 32 35 0 67
Øvrige 11.414 314 120.406 19.000 305 151.439

Det fremgår af tabel 5.4, at ca. 175.000 ejendomme i det åbne land har nedsivning, hvilket svarer til ca. 49 % af samtlige ejendomme. Nedsivningsanlæggene udgør ca. 87 % af SOP-anlæggene. I rensegruppen ”øvrige” har stort set alle ejendommene direkte udledning til vandmiljøet.

Det ses ligeledes af tabel 5.4, at ejendomme med minirenseanlæg alene udgør et antal på 236 svarende til 0,1% af samtlige ejendomme i det åbne land. Antallet af biologiske sandfilter og rodzoneanlæg udgør tilsammen ca. 1.575 anlæg, eller 0,4 % af samtlige ejendomme i det åbne land.

Ses der alene på helårboliger, dvs. den spredte bebyggelse og landsbyerne, fremgår det af tabeller 5.3 og 5.4, at der er i alt er ca. 232.000 ejendomme. Af disse helårboliger har ca. 83.000 ejendomme i dag nedsivning, mens ca. 140.000 har udledning direkte til vandmiljøet af hele eller dele af deres spildevandsmængde.

5.1.2 Udledte mængder af næringsstoffer og spildevand

Tabel 5.5 viser den årlige udledning til vandområder af organisk stof, kvælstof, fosfor og spildevand på landsbasis fordelt på de forskellige ejendomstyper i det åbne land.

Tabel 5.5 Udledt mængde af organisk stof, kvælstof, fosfor og spildevand fra ejendomme uden for kloakopland til vandområderne, 2002

  Organisk stof
BI5
Total-kvælstof Total-fosfor Vandmængde
Tons pr. år 1.000 m³
Sommerhuse 60 14 3 198
Kolonihave 1 <1 <1 4
Spredt bebyggelse 3.172 809 184 10.395
Landsbyer 515 132 30 1.703
Andet 53 14 3 191
I alt 3.800 969 221 12.491

Det fremgår af tabel 5.5, at langt hovedparten af stofbelastningen stammer fra helårsboligerne i den spredte bebyggelse og landsbyerne.

De forholdsmæssigt små variationer, der har kunne konstateres i udledningen fra det åbne land gennem årene, må primært tilskrives en forbedring af det datagrundlag, som beregningerne er baseret på. Ændringerne kan derfor ikke benyttes til at vurdere en udvikling i udledningen fra det åbne land.

Det må dog forventes, at der kan konstateres et fald i udledningerne, når alle tiltag som følge af lov nr. 325 af den 14. maj 1997 er gennemført.

I bilag 4.2 er de udledte mængder af organisk stof, kvælstof og fosfor samt vandmængder for hvert enkelt amt angivet.

Ved beregning af den potentielle belastning fra det åbne land anvendes erfaringstallene for antal personer pr. ejendom, anvendelsesperiode, belastningstal for 1 PE samt antal ejendomme i det åbne land (jf. bilag 4.1).

Den potentielle belastning i år 2002 fra ejendommene i det åbne land er opgjort i tabel 5.6.

Tabel 5.6 Den potentielle og beregnede udledte mængder af organisk stof, kvælstof og fosfor samt vandmængder fra det åbne land, 2001.

Belastning Organisk
stof (BI5)
Belastning
I PE
Total-
kvælstof
Total-
fosfor
Vandmængde
Potentiel (tons/år) 14.808 676.149 2.975 676 33.807
Beregnet (tons/år) 3.800 173.533 969 221 12.491
Beregnet/Potentiel (%) 26 26 33 33 37

Den forholdsmæssig store reduktion af belastningen skyldes bl.a., at ca. 57 % af ejendommene i det åbne land har en rensemetode svarende til renseklasse SOP (f.eks. nedsivning) og størstedelen af disse ejendomme har ingen udledning til vandmiljøet.

5.1.3 Amternes regionplanlægning

Ifølge Miljø- og Energiministeriets udmelding til regionplanrevision 2001 fra 1997 skal det af amtets regionplan eller et tillæg hertil fremgå i hvilke delområder der skal gennemføres en forbedret rensning af spildevandet fra ejendomme i det åbne land.

5.1.3.1 Vedtagne regionplaner

Ved udgangen af 2001 havde alle amter vedtaget en regionplan eller et –tillæg, der udpeger de forureningsfølsomme vandløb og søer. På baggrund af amtets viden om vandmiljøtilstanden og forureningsbelastningen af den enkelte recipient er det højest miljømæssigt tilladelige forureningsniveau for den samlede tilledning til den enkelte recipient fastlagt.

Bornholms Amt har oplyst, at amtet har vurderet, at ingen ejendomme i amtet behøver at forbedre spildevandsrensningen, men kan bevare de eksisterende forhold. Disse oplysninger er indarbejdet i regionplanen 2001.

Tilsvarende har Københavns og Frederiksberg kommuner vurderet, at ingen ejendomme behøver at forbedre spildevandsrensningen.

5.1.3.2 Ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan

Amterne har i 2002 indberettet, at ca. 354.000 ejendomme ved udgangen af 2002 er omfattet af en regionplan, der inddrager spildevandsafledningen i det åbne land. Dette svarer til, at alle ejendomme i det åbne land nu er omfattet af en regionplan.

Ejendomme, der er omfattet af en regionplan, skal ikke nødvendigvis forbedre spildevandsrensningen. Nogle af ejendommene kan således bevare de eksisterende afløbsforhold. Det drejer sig om:

  • Ejendomme, der ligger i oplandet til et udpeget forureningsfølsomt vandområde, men hvor målsætningen for området allerede er opfyldt
  • ejendomme, der ligger i oplandet til et udpeget forureningsfølsomt vandområde, men allerede opfylder det nødvendige renseniveau – typisk ejendomme med nedsivningsanlæg

De ejendomme, der ligger uden for de udpegede områder, skal som udgangspunkt ikke have forbedret de eksisterende spildevandsforhold.

5.1.3.3 Ejendomme ,hvor der skal ske forbedret spildevandsrensning

Af de ca. 354.000 ejendomme i det åbne land skal ca. 101.000 ejendomme have forbedret spildevandsrensningen. Dette svarer til ca. 29 % af ejendommene i det åbne land. De resterende 253.000 ejendomme kan bevare de eksisterende afløbsforhold.

I tabel 5.7 ses ejendommene omfattet af en vedtaget regionplan fordelt på ejendomstyper og renseklasser.

Tabel 5.7. Antal ejendomme i det åbne land omfattet af en vedtaget regionplan, 2002. For en række af amterne er antal og fordeling baseret på et skøn.

Rensetype Sommer-
huse
Koloni-
havehuse
Spredt
bebyg.
Lands-
byer
Andet I alt
Nedsivning 459 0 7.211 290 3 7.963
SOP 2.077 12 11.702 2.166 24 15.981
SO 2.276 43 32.677 5.777 93 40.866
OP 184 4 9.685 1.468 17 11.358
O 3.827 6 17.949 2.738 96 24.616
Forb. rensning i alt 8.823 65 79.224 12.439 233 100.784
Eksist. forhold 102.830 10.634 126.765 11.766 755 252.750
I alt 111.653 10.699 205.989 24.205 988 353.534

I bilag 4.3 ses ejendommene fordelt på amter.

Det er i langt overvejende grad helårsboliger, der i henhold til de vedtagne regionplaner, skal forbedre spildevandsrensningen. Af de ca. 101.000 ejendomme, der skal forbedre spildevandsrensningen, er ca. 92.000 således helårsboliger. Det svarer til 26 % af de i alt ca. 354.000 ejendomme i det åbne, der er omfattet af en regionplan. De 92.000 helårsboliger, der skal forbedre spildevandsrensningen, svarer til 66 % af de ca. 140.000 helårsboliger i det åbne land, som har direkte udledning.

5.1.4 Kommunernes spildevandsplanlægning

På baggrund af amternes regionplaner skal kommunerne planlægge den fremtidige spildevandsafledning i de områder, hvor spildevandsrensningen skal forbedres. Kommunerne skal således i spildevandsplanerne vælge en kombination af kloakering, nedsivning og lokal rensning, således at regionplanens renseklasser opfyldes. Spildevandsplanerne skal være vedtaget 1½ år efter der er vedtaget en regionplan for det åbne land.

I alt 138 kommuner har ved udgangen af 2002 vedtaget en spildevandsplan for det åbne land.

De 138 spildevandsplaner omfatter i alt ca. 46.000 ejendomme, svarende til at der er gennemført spildevandsplanlægning for 46 % af de ca. 101.000 ejendomme, der i henhold til en vedtaget regionplan skal forbedre spildevandsrensningen. De 46.000 ejendomme svarer til 13 % af alle ejendomme i det åbne land. I tabel 5.8 ses ejendommenes fordeling på ejendomstyper og renseklasser/kloakering.

Tabel 5.8 Antal ejendomme, hvor spildevandsrensning skal forbedres ifølge vedtaget spildevandsplan, 2002.

Rensetype Sommer-
huse
Koloni-
havehuse
Spredt
bebyg.
Lands-
byer
Andet I alt
Nedsivning 195 0 6.146 110 2 6.453
SOP 1.893 0 3.80 794 18 6.685
SO 107 1 10.811 656 9 11.584
OP 110 0 4.994 399 18 5.521
O 391 0 8.428 173 14 9.006
Kloakering 1.258 0 2.756 2.673 13 6.700
I alt 3.954 1 37.115 2.886 74 45.949

Der er indberettet oplysninger om tidshorisont for gennemførelsen af den forbedrede spildevandsrensning for 120 ud af de 138 spildevandsplaner.

Forbedringerne på disse ejendomme er planlagt gennemført frem til 2013, men hovedparten forventes gennemført inden år 2010. Det er Miljøstyrelsens indtryk, at årsagen til, at der mangler indberetning om tidshorisonten for de resterende 18 spildevandsplaner, er, at en række af spildevandsplanerne ikke indeholder tidsplaner, selvom dette er et krav ifølge Miljøbeskyttelsesloven.

Indsatsen på landsplan vurderes derfor tidligst at være tilendebragt omkring 2013.

5.1.5 Overensstemmelse mellem spildevandsplaner og regionplaner

I langt de fleste tilfælde har amterne oplyst at der er overensstemmelse mellem de vedtagne spildevandsplaner og regionplanerne. Kun i ganske få tilfælde har amterne oplyst at der ikke er overensstemmelse eller kun er delvis overensstemmelse.

5.2 Diskussion

Dataindberetningen om spildevandsforhold for ejendomme beliggende i det åbne land bygger på et datagrundlag, der er behæftet med betydelige usikkerheder. Dette skyldes, at mange kommuner mangler et sikkert videngrundlag om såvel antal ejendomme som benyttede rensemetoder.

For samtlige ejendomme i det åbne land er 24 % af det samlede antal ejendomme opgjort på bedst mulige videngrundlag. 62 % af ejendommene er uændret opgjort på videngrundlag B, og de resterende 14% er opgjort på videngrundlag C. Der kan sandsynligvis forventes en lille forbedring i videngrundlaget, når alle kommuner har vedtaget reviderede spildevandsplaner.

De beregnede udledte stofmængder er ligeledes behæftet med en del usikkerheder. På grund af en mere detaljeret indberetning med hensyn til rensemetoder i forhold til tidligere, må de beregnede mængder anses for at være beregnet på et forholdsvist godt grundlag.

Der er registreret ca. 355.000 ejendomme uden for kloakopland. Disse fordeler sig med ca. 111.00 ejendomme i sommerhusområder, ca. 11.000 i kolonihaveområder, ca. 208.000 ejendomme i den spredte bebyggelse og ca. 25.000 ejendomme i landsbyer.

Næsten halvdelen af det samlede antal ejendomme i det åbne land - nemlig ca. 175.000 - har nedsivning. Antallet af ejendomme med minirenseanlæg, biologiske sandfiltre og rodzoneanlæg udgør en meget lille andel (0,4%).

Den årlige udledning til vandområder af organisk stof (BI5) er opgjort til ca. 3.800 tons, den udledte kvælstofmængde er ca. 970 tons, fosformængden er ca. 220 tons, og spildevandsmængden er på ca. 12 mio. m³.

Alle amter havde ved udgangen af 2001 vedtaget en regionplan, der omfatter spildevandsafledningen i det åbne land. Fordelingen af antal ejendomme inden for hver renseklasse er behæftet med en del usikkerhed.

Ca. 101.000 ejendomme i det åbne land forventes at skulle forbedre spildevandsrensningen. Det er i overvejende grad helårsboliger, der skal forbedre spildevandsrensningen, nemlig 92.000. De 92.000 helårsboliger, der skal have forbedret spildevandsrensning, svarer til ca. 66 % af alle helårsboliger med direkte udledning til vandmiljøet.

138 kommuner har ved udgangen af 2002 vedtaget en spildevandsplan for det åbne land. Der er gennemført spildevandsplanlægning for 46 % af de ejendomme i det åbne land, der skal forbedre deres spildevandsrensning

Der er indberettet oplysninger om tidshorisont for gennemførelsen af forbedringerne i 120 af de 138 kommuner, hvor der ved udgangen af 2001 var gennemført spildevandsplanlægning. Forbedringerne er planlagt gennemført over en periode på ca. 10 år, hvor hovedparten skal gennemføres jævnt inden år 2010. På landsplan vurderes gennemførelsen af den forbedrede spildevandsrensning at være tilendebragt omkring 2013.






6 Ferskvandsdambrug

Skov- og Naturstyrelsens status over ferskvandsdambrugenes miljøpåvirkning er baseret på amternes årlige indberetninger af tilsynsdata vedrørende dambrugenes produktions- og miljøforhold. Amternes tilsyn og registrering af oplysninger om dambrugene finder sted efter reglerne fastsat i dambrugsbekendtgørelsen, Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 204 af 31. marts 1998.

Ved et ferskvandsdambrug forstås et anlæg som:

  • opdrætter fisk
  • udelukkende anvender ferskvand
  • har afløb til vandløb, sø eller havet

Anlæg til opdræt af ål regnes ikke som ferskvandsdambrug. Der produceres overvejende regnbueørreder i ferskvandsdambrugene, men også i mindre udstrækning ørred og laks.

Mens dambrugene tidligere næsten udelukkende producerede portionsfisk på 200 - 300 gram, er produktionen i dag væsentligt mere differentieret. Denne udvikling afspejler sig i en stigende specialisering på de enkelte dambrug i eksempelvis én af følgende produktionsnicher: sættefisk til andre dambrug, konsumfisk i forskellige vægtklasser, fisk til produktion af rogn, fisk til udsætning i havbrug og fisk til udsætning i lystfiskersøer.

6.1 Resultater

6.1.1 Dambrugenes beliggenhed og størrelse

Samtlige ferskvandsdambrug ligger i Jylland. Ca. 60 % af den samlede produktion foregår i Ringkøbing og Ribe amter. Resten er fordelt på Vejle, Nordjylland, Viborg, Århus og Sønderjyllands amter, hvoraf de to sidstnævnte amter hver tegner sig for mindre end 5% af den samlede produktion (Tabel 6.1).

Ferskvandsdambrugenes produktionsgrundlag er fastsat ved et årligt højest tilladeligt foderforbrug enten efter reglerne i dambrugsbekendtgørelsen eller gennem vilkår i en godkendelse efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 5.

Amterne har for 2002 indberettet oplysninger om i alt 361 aktive ferskvandsdambrug, og det fremgår heraf, at 65 % af dambrugene må anvende et foderforbrug på op til 100 tons/år. Kun 7 % må anvende mere end 200 tons foder /år. Set i relation til anden erhvervsvirksomhed kan ferskvandsdambrugene således karakteriseres som relativt små virksomheder både med hensyn til omsætning og beskæftiget personale.

Den produktionsmæssige tyngde ligger dog blandt de mellemstore og store dambrug, der har et tilladt foderforbrug på 100 tons/år eller mere. Disse dambrug tegner sig for ca. 67 % af erhvervets samlede årlige produktion.

6.1.2 Produktion og anvendt fodermængde

361 dambrug var i drift i 2002. I forhold til 1989, hvor der blev indberettet oplysninger om 510 dambrug, er antallet af dambrug således faldet med mere end 29%. I 2002 udgjorde dambrugenes samlede produktion 31.103 tons fisk i vådvægt. Til denne produktion medgik 29.639 tons foder, medregnet foder til moderfisk. Der blev i gennemsnit således produceret lidt mere end 1 kg fisk pr. kg anvendt foder.

Foderforbrug og produktion fordelt på amterne er vist i Tabel 6.1.

Tabel 6.1 Amtsvis opgørelse af dambrugenes foderforbrug, produktion og gennemsnitlig foderkvotient i 2002.

Amt Antal
dambrug
Foderfor-
brug (tons)
Produktion
(tons)
Foderkvo-
tient
Nordjylland 59 3.583 3.804 0,90
Ribe 64 7.669 8.130 0,92
Ringkøbing 107 9.991 10.448 0,96
Sønderjylland 6 574 655 0,86
Vejle 70 3.767 3.832 1,03
Viborg 37 2.578 2.622 1,05
Århus 18 1.480 1.575 1,05
Total 361 29.639 31.103 0,97

Udvikling i produktion og foderforbrug Figur 6.4 er udviklingen i dambrugenes samlede produktion og foderforbrug vist for perioden 1989 til 2002.

Figuren viser, at den samlede mængde anvendt foder på dambrugene har været faldende specielt i begyndelsen af perioden, hvorimod produktionen har holdt sig nogenlunde konstant. Det samlede foderforbrug er således faldet fra mere end 43.000 tons i 1989 til 29.639 tons i 2002, hvor produktionen i de samme år udgjorde henholdsvis 34.379 og 31.103 tons.

Det fortsatte fald i antallet af aktive dambrug har dermed ikke udløst en tilsvarende reduktion i den samlede dambrugsproduktion.

Udviklingen af mere effektive fodertyper, bl.a. som følge i kravene i dambrugsbekendtgørelsen har været medvirkende til, at det tildelte foder er udnyttet langt mere effektivt i 2002 forhold til 1989. Fiskenes bedre udnyttelse af det tildelte foder har medført en betydelig reduktion i dambrugenes udledning af forurenende stoffer til vandmiljøet.

Endvidere er de tidligere væsentlige overskridelser af det højest tilladte foderforbrug, som i henhold til dambrugskendtgørelsen er blevet fastsat for hvert enkelt dambrug, i det store hele ophørt.

Figur 6.4 Foderforbrug og produktion på dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Figur 6.4 Foderforbrug og produktion på dambrugene i perioden 1989 til 2002.

6.1.3 Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof

Dambrugenes udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof stammer først og fremmest fra foderspild og fiskenes ekskrementer.

Belastningen med organisk stof målt som BI5, fosfor og kvælstof er med udgangspunkt i foderforbruget og produktionen på hvert dambrug opgjort som teoretisk beregnede udledninger. For 2002 er der beregnet en samlet belastning på 3.276 tons organisk stof målt som BI5, 93,6 tons fosfor og 1.180 tons kvælstof.

I tabel 6.2 er udledningerne opgjort amtsvis.

Tabel 6.2 Amtsvis opgørelse af udledninger af organisk stof (BI5), fosfor (tot-P) og kvælstof (tot-N) fra dambrugene i 2002.

Amt BI5
(tons)
Fosfor
(tons)
Kvælstof
(tons)
Nordjylland 357 10,3 136
Ribe 871 23,3 295
Ringkøbing 1.141 32,0 401
Sønderjylland 72 1,6 21
Vejle 402 12,6 151
Viborg 264 8,1 104
Århus 168 5,6 73
Total 3.276 93,6 1.180

6.1.4 Udviklingen i udledningerne siden 1989

Siden dambrugsbekendtgørelsen trådte i kraft i 1989 er der hvert år udført beregninger over dambrugenes samlede belastningsbidrag med hensyn til BI5, fosfor og kvælstof. Udviklingen i disse bidrag er vist i Figur 6.5, Figur 6.6 og Figur 6.7.

Figur 6.5 Teoretisk beregnet BI<sub>5</sub>-udledning fra dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Figur 6.5 Teoretisk beregnet BI5-udledning fra dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Figur 6.6 Teoretisk beregnet udledning af fosfor fra dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Figur 6.6 Teoretisk beregnet udledning af fosfor fra dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Figur 6.5 – Figur 6.7 viser, at der med hensyn til udledning af organisk stof, fosfor og kvælstof har været et betydeligt fald siden 1989, hvor dambrugsbekendtgørelsen trådte i kraft, og frem til og med 1996. Siden er udviklingen stagneret, og udledningsniveauet for de tre stoffer har siden været stort set uændret, hvilket også kan forventes, når foderforbruget i samme periode ikke har ændret sig væsentligt.

Figur 6.7 Teoretisk beregnet udledning af kvælstof fra dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Figur 6.7 Teoretisk beregnet udledning af kvælstof fra dambrugene i perioden 1989 til 2002.

Bekendtgørelsens væsentligste forureningsbegrænsende foranstaltninger i form af krav om bundfældningsanlæg på alle dambrug, bedre sammensætning og udnyttelse af foderet er de væsentligste årsager til det generelle fald. Foderkvoterne tilskynder ligeledes dambrugene til at udnytte foderet mere effektivt, og dermed forurene mindre.

Foruden de nævnte problemer med organisk stof lokalt ved dambrugene, er det først og fremmest udledning af fosfor til fosforbelastede søer og fjorde, der er problematisk.

6.1.5 Analysebaseret beregning af udledningen

Siden 1989 er der blevet anvendt et teoretisk beregningsgrundlag til opgørelse af dambrugenes samlede udledning. Opgørelsen har til formål at følge udviklingen i belastningen fra erhvervet som helhed. Siden 1995 er der desuden beregnet udledning baseret på analyser af dambrugenes ind- og udløbsvand. For de dambrug der indgår i denne beregning er der foretaget 6 eller flere analyser over året og vandforbruget på prøvetagningstidspunkt er desuden blevet oplyst.

I 2002 er udledningen beregnet udfra analyser på ca. 150 primært store og mellemstore dambrug med en produktion i 2002 på ca. 18.500 tons. Udledningen af organisk stof målt som BI5 for disse dambrug kan samlet beregnes til alt 967 tons, kvælstof 381 tons og fosfor 34,3 tons. Hvis det forudsættes, at disse 150 dambrug er repræsentative for erhvervet svarer det til i alt 1.625 tons organisk stof, 641 tons kvælstof og 58 tons fosfor.

Beregning af udledningen fra ferskvandsdambrug på henholdsvis teoretisk og analyseret baseret grundlag kan ikke umiddelbart sammenlignes direkte, idet de forudsætninger, som metoderne grundlæggende hviler på, er forskellige. Begge metoder vil dog kunne anvendes til at følge et udviklingsforløb.

Den teoretisk beregnede BI5 udledning er dog formentlig overestimeret, idet metoden ikke tager hensyn til de produktudvikling og forbedring af foderkvaliteten mht. til fordøjelighed og energiindhold, men kun forbedringer i foderkvotienten.

6.1.6 Miljøfremmede stoffer

På linie med anden fødevarefremstilling er der større opmærksomhed på anvendelse af medicin og hjælpestoffer i produktionen og den deraf følgende eventuelle belastning af miljøet. Indsatsen de kommende år sigter især på at begrænse forbruget af hjælpestofferne ved substitution med stoffer, som anses for mindre miljøbelastende, og forbruget af antibiotika søges nedbragt ved øget anvendelse af forebyggende vacciner. Endvidere må det forventes, at en øget genanvendelse af produktionsvandet ved recirkulation vil medføre en generel reduktion af forbruget og forbedrede muligheder for rensning.

Amterne behandler for tiden ansøgninger om miljøgodkendelse fra alle dambrug. I det omfang anvendelse og udledning af hjælpestoffer og antibiotika ikke er godkendt, skal dambrugene ansøge herom, da stofferne har en giftvirkning i vandmiljøet. Det må forventes, at den regulering af forbrug og udledning amterne foretager i forbindelse med godkendelsesprocessen vil medføre en væsentlig yderligere reduktion i forbruget og dermed udledningen af stofferne.

Miljøstyrelsen har udarbejdet forslag til kvalitetskriterier for samtlige stoffer, og kriterierne vil danne udgangspunkt for amternes fastsættelse af vandkvalitetskrav, som skal indføjes i regionplanerne og udgøre grundlaget for fastsættelse af egentlige udlederkrav i godkendelser og udledningstilladelser. Kravene skal træde i kraft senest den 1. april 2005. Det indberettede forbrug i de fem seneste år er vist i tabel 6.3

Tabel 6.8 Opgørelse af forbrug af medicin og hjælpestoffer i 1998, 1999, 2000, 2001 og 2002.

Stoftype 1998 1999 2000 2001 2002
Hjælpe-
stoffer
Kalk, tons
Formalin, liter
Blåsten (CuSO4), kg
Kloramin-T, kg
Brintoverilteprod., liter
Natriumcarbonater, kg
NatriumChlorid, kg
1.251
163.634
10.190
10.481
389
1.140
2.175
1.491
92.252
8.052
8.020
1.114
20.306
90
1.299
136.608
7.809
9.652
3.581
8.434
8.550
1.243
108.843
7.294
7.352
4.178
11.696
400
1.100
134.751
8.772
8.769
7.210
23.703
67.100
Medicin,
antibiotika
(kg aktivt stof)
Amoxylin
Amoxylintrihydrat
Oxylinsyre
Oxytetracyclin
Sulfadiazin
Trimethoprim
Benzokain
Florfenicol
47,5
23,6
163
1
3
2
22,3
19,5
248
7
135,9
3,5
1
0,5
157
4
324
168
1
30
10
283
28
344
121
2,5
28
0,2
18
337
6
800
169
-
40,5
Vacciner -, liter 18 31 227 678 1.178
Foder med
antibiotika
Tribissen , kg
Aquavet, kg
28.353
41.371
1.440
415
-
-
-
-
-
-

Samlede set er der i 2002 sket en betydelig forøgelse i forbruget af både hjælpestoffer og antibiotika i forhold til 2001. Forbruget af hjælpestoffer er øget fra 25 – 100% og forbruget af antibiotika er øget fra ca. 800 kg i 2001 til ca. 1.400 kg i 2002, og i samme periode er sket en forøgelse i det indberettede forbrug af vacciner på ca. 75%. Forbruget af NatriumChlorid, salt, der ikke tidligere er anvendt større omfang, er ligeledes øget betydeligt.

Nyere undersøgelser foretaget af Ribe Amt peger samtidig på, at stofferne generelt ikke tilbageholdes eller omsættes inde på dambrugene. Amtet har undersøgt udledningerne af kobber, brintoverilte og formalin ved henholdsvis høj og lav dosering og behandling på traditionelle dambrug. Resultaterne viste, at stort set hele den tilsatte mængde genfindes i vandløbet nedenfor dambrugets udløb.

Det er tvivlsomt om udledningerne fra ferskvandsdambrugene vil kunne overholde de kommende krav til vandkvalitet, hvis anvendelsen af medicin og hjælpestoffer fortsætter på samme niveau. Det er derfor behov for omstilling til nogle af de muligheder, der er, f.eks. sygdomsbekæmpelse gennem tørlægning og desinficering af dambrug i hele vandløbssystemer, vaccination af fiskene i endnu større omfang, ændret dambrugspraksis med større fokus på hygiejne og forbedrede renseteknikker.

6.1.7 Diskussion og konklusion

Den samlede udledning fra dambrug er i 2002 opgjort til 3.276 tons organisk stof målt som BI5 , 1.180 tons kvælstof og 94 tons fosfor. Udledningen af de tre stoffer ligger således på stort set samme niveau som i seneste år, hvilket er i overensstemmelse med, at erhvervets samlede foderforbrug og produktion, som de senere år har været på ca. 30.000 tons pr. år, ikke er ændret væsentligt.

Dambrugsbekendtgørelsens krav til at begrænse udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof vurderes på nuværende tidspunkt at være slået helt igennem. Der forventes således ikke væsentlige yderligere reduktioner i dambrugenes udledning af forurenende stoffer som følge af bekendtgørelsens regler om indretning og drift af ferskvandsdambrug.

I forbindelse med den igangværende godkendelsesproces vurderer amterne om den hidtidige miljøbelastning fra det enkelte dambrug kan anses for acceptabel i forhold til recipienternes målsætninger og miljøtilstand. De lokale forhold ved dambrugene kan således medføre mindre reguleringer af udledningerne. Ansøges der om udvidelser af produktionsgrundlaget, forudsætter godkendelse heraf som regel, at der skal foreligge dokumentation for, at udledningerne ikke øges herved.

For erhvervet som helhed medfører denne praksis, at der fremover formentlig kun vil ske mindre ændringer i den samlede udledning.

Forbruget af sygdomsbekæmpede stoffer er øget betydeligt fra 2001 til 2002, og forbruget af antibiotika nåede det hidtil højeste indberettede forbrug på 1.400 kg i 2002.

Set i forhold til de vandkvalitetskrav, som der skal administreres efter fra april 2005, lægger denne udvikling et stort pres på erhvervet mht. indføre nye teknikker og driftsformer, som kan reducere sygdomstrykket og reducere dambrugenes udledninger af de pågældende stoffer.






7 Saltvandsbaseret fiskeopdræt

7.1 Resultater

Saltvandsbaseret fiskeopdræt, som udgøres af havbrug og saltvandsdambrug, har eksisteret i Danmark siden 1960'erne og er overvejende baseret på regnbueørreder (Oncorhynchus mykiss). Ved havbrug forstås ”Opdrætsanlæg bestående af netbure, trådkasser eller lignende placeret i marine vandområder, og hvis drift forudsætter anvendelse af foder”. Saltvandsdambrug dækker over ”Opdrætsanlæg placeret på land med indtag af saltvand, herunder kølevand fra kraftværker eller lignende, og hvis drift forudsætter anvendelse af foder”.

Det saltvandsbaserede fiskeopdræt i Danmark bestod i 2002 af 39 virksomheder, fordelt på 14 saltvandsdambrug og 25 havbrug.

7.1.1 Udledninger

Produktionen af saltvandsfisk kan lokalt/regionalt udgøre en væsentlig forureningsfaktor. Hav- og saltvandsdambrug udleder organisk stof, kvælstof og fosfor, der først og fremmest stammer fra foderspild og ekskrementer. Dertil kommer udledningen af diverse hjælpestoffer, herunder medicin med antibiotika og antibegroningsmidler, hvis miljøkonsekvenser kun er sparsomt belyst i dag. Set i det store perspektiv har udledningerne fra saltvandsbaseret fiskeopdræt dog en mindre betydning for vandmiljøet. Udledningen er ca. 1,8 promille og 4 promille af nettotilførslen af hhv. kvælstof og fosfor til de indre danske farvande.

7.1.2 Regulering med videre.

Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 640 af 17. september 1990 om saltvandsbaseret fiskeopdræt, som er et led i Vandmiljøplan I's gennemførelse, miljøregulerer driften af både havbrug og saltvandsdambrug. Ifølge bekendtgørelsen skal amtsrådet godkende etablering af nye og ændring eller udvidelse af bestående brug. I forbindelse med godkendelsen skal der fastsættes vilkår for den højest tilladelige årlige totaludledning af kvælstof og fosfor, fodertype og sammensætning, størrelsen af det årlige foderforbrug, foderkvotienten, samt krav om indretning, egenkontrol og driftsjournal. Foderkvotienten defineres som “Mængden af foder angivet i tons, der medgår til en nettoproduktion på 1 ton fisk”. Til forskel fra havbrugene er saltvandsdambrugene ligesom ferskvandsdambrugene optaget på listen over godkendelsespligtige virksomheder, jf. bilag 1, pkt. I 2 i Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 652 af 3. juli 2003 om godkendelse af listevirksomhed
(Godkendelsesbekendtgørelsen).

Etablering af havbrug forudsætter desuden tilladelse fra Fiskeridirektoratet.

Som en udløber af Vandmiljøplan I er der fastsat en ”målsætningsramme” for erhvervets samlede udledninger af kvælstof og fosfor. Rammen er (fra 1993) på henholdsvis 560 tons kvælstof og 54 tons fosfor pr. år.

Den tidligere fødevareminister nedsatte i sommeren 2001 et havbrugsudvalg. Udvalgets overordnede formål var at fremme en miljømæssigt og økonomisk bæredygtig udvikling af saltvandsbaseret fiskeopdræt i Danmark.

Havbrugsudvalget udsendte betænkning i marts 2003.

De væsentligste anbefalinger med hensyn til miljøforhold var:

at regeringen i lyset af havbrugserhvervets marginale udledninger og uudnyttede vækstpotentiale overvejer hensigtsmæssigheden af en fortsat national målsætningsramme for tilførsler af N og P fra saltvandsbaseret fiskeopdræt;

at bekendtgørelsen om saltvandsbaserede fiskeopdræt revideres i samarbejde med amterne og erhvervet m.h.p. at give amterne et så ensartet fagligt bedømmelsesgrundlag for ansøgningsbehandlingen som muligt;

at bekendtgørelsens § 16 stk. 2 ændres således, at der skal foretages en konkret afvejning af, om det enkelte havbrug har eller kan forventes at have en væsentlig effekt i forhold til den beskyttelsesinteresse, der ligger til grund for regionplanens målsætning for det pågældende vandområde;

at reguleringssystemet for saltvandsdambrug snarest justeres således, at miljøgodkendelserne baseres på udlederkrav og afløbskontrol, og at det maksimalt tilladte foderforbrug fastsættes på grundlag af den dokumentation, der foreligger, hvor et udvidet kontrolprogram er indført. Kontrolprogrammet indrettes efter de principper, der er angivet for "modeldambrug" i Dambrugsudvalgets rapport. På denne bagrund vil der ikke være behov for en supplerende lokal foderkvotebegrænsning.

at myndighederne i tilknytning til regionplanerne fastlægger reviderede krav til retningslinier og målsætninger m.h.p. at sikre en ensartet bedømmelse af ansøgningerne, og at de centrale myndigheder med udgangspunkt i udvalgets anbefalinger tager initiativ til en forudgående drøftelse med amterne om grundlaget for udformningen af nye retningslinier for etablering af havbrug og saltvandsdambrug;

at der nedsættes en hurtigtarbejdende gruppe af repræsentanter for myndigheder og erhverv med henblik på udarbejdelse af en standardiseret beregnings- og kontrolmodel for dokumentation af tilførslen af næringssalte til havmiljøet fra det enkelte opdrætsanlæg. Heri vil indgå en vurdering af MOM-systemets anvendelse;

at regeringen følger gennemførelsen og effekten af de nye retningslinier, den måtte vælge at udstikke for forvaltningen af erhvervet.

Desuden tilslutter Havbrugs-udvalget sig de anbefalinger, der er indeholdt i rapporten fra arbejdsgruppen vedr. det tekniske grundlag for lokalisering af havbrug, herunder at de udarbejdede kort lægges til grund for lokaliseringen, og at der benyttes spredningsberegninger til vurdering af den nøjere placering.

Miljøstyrelsen har herefter i juni 2003 udsendt et udkast til kommissorium for en arbejdsgruppe hvis opgave vil blive at udarbejde et forslag til en revideret havbrugsbekendtgørelse.

7.1.3 Udledninger

Opgørelserne i nedenstående tabeller er baseret på indberetningerne fra de enkelte havbrug og saltvandsdambrug til amterne, der har videresendt disse til Miljøstyrelsen.

Den samlede udledning fra erhvervet var for saltvandsdambrug 64,5 tons N, 5,5 tons P og 159 tons organisk stof. For havbrug var den samlede udledning 242,5 tons N, 26 tons P og 1586 tons organisk stof. Den samlede indrapporterede mængde anvendt antibiotika var i 2002 ca. 2 t (aktivt stof).

Den samlede nettoproduktion var 7331 tons, og det samlede foderforbrug var 9221 tons.

Udledning af organisk stof er teoretisk beregnet for havbrugene, og for visse af saltvandsdambrugene. Tidligere undersøgelser har vist, at denne beregning kan afvige relativt meget fra den faktiske udledning. Under alle omstændigheder er spredningen af organisk stof begrænset, hvorfor udledningen af organisk stof har størst betydning lokalt.

Der kan ses mere detaljerede oplysninger på Miljøstyrelsens hjemmeside: http://www.mst.dk/mstmiljoedata

Klik her for at se Figur 7.1

Udledningen af kvælstof for saltvandsdambrug er faldet fra et niveau omkring 80 tons pr. år i starten af 90rne til et niveau på omkring 70 tons pr. år i dag. Tilsvarende er udledningen af fosfor faldet fra et niveau omkring 10 tons til 7-8 tons i dag.

Klik her for at se Figur 7.2

Udledningen af kvælstof fra havbrug er faldet fra et niveau omkring 300 tons pr. år i slutningen af 80rne til et niveau noget under 250 tons.

Udledningen af fosfor fra havbrug er faldet fra et niveau omkring 40 tons pr. år i slutningen af 80rne til et niveau omkring 25 tons.

Udledning af kg kvælstof og fosfor pr. ton fisk produceret i havbrug i perioden 1987-2002 (excl. 1990 og 1991)

Klik her for at se Tabel 7.1

Den specifikke udledning (udledning pr. ton fisk produceret) for alle havbrug og saltvandsdambrug var i 2002 42 kg kvælstof og 4,3 kg fosfor. Den specifikke udledning for havbrug var 47 kg kvælstof og 5,1 kg fosfor, for saltvandsdambrug var den 29 kg kvælstof og 2,5 kg fosfor. Den lave udledning fra saltvandsdambrug skyldes især de to brug i Viborg Amt, der ikke producerer regnbueørred men ål og pighvaryngel. Udledningen pr. ton nettoproduceret fisk er her meget lav.

Som det fremgår af ovennævnte tabel om havbrug er den specifikke udledning af kvælstof siden 1987 faldet fra 97 kg kvælstof per ton fisk produceret til et niveau på omkring 45 kg. Den specifikke fosforudledning er også faldet. I 1987 blev der udledt omkring 14 kg fosfor per ton fisk produceret. Niveauet i dag er ca. 5 kg. Årsagen til faldet skal først og fremmest søges i en markant forbedring af foderets kvalitet. Desuden har optimering af foderteknikken bidraget til faldet.

På linie med anden animalsk produktion er der stadig stigende opmærksomhed på anvendelse af medicin og hjælpestoffer i produktionen og den mulige belastning af miljøet.

Forbruget af især antibiotika svinger meget, da fiskenes sygdomsfrekvens svinger meget. Fiskenes sygdomsfrekvens stiger normalt i varme somre. Nedenstående ses forbruget af antibiotika fra 1995-2002.

Tabel 7.2 Forbrug af antibiotika fra 1995-2002

År 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002
Forbrug i kilo 1428 1094 2749 841 2455 798 933 2039

Omsætningen af stofferne på hav- og saltvandsdambrugene og dermed mængden af udledte stoffer er forholdsvis ukendt. Det samme gælder den miljømæssige effekt af forbruget af medicin og hjælpestoffer.

7.2 Diskussion

Set i forhold til 2001 er udledningen af næringssalte steget. Det skyldes især, at havbrugene ved Grønsund, der grundet olieforureningen i 2001 ikke producerede i 2001, igen har produceret. Udledningen af næringssalte er i 2002 tæt på udledningen i 2000.

De år-til-år variationer, der i øvrigt forekommer, skyldes, at produktionsforholdene - og dermed også udledningerne - til en vis grad er styret af meteorologiske forhold, primært vandtemperaturen.

Det høje antibiotika-forbrug (sammenlignet med de foregående år) skyldes formentlig, at 2002 var et relativt varmt år.

Nedsættelsen af først dambrugsudvalget og siden havbrugsudvalget viser, at der er en øget focus på akvakultur-produktion, herunder saltvandsbaseret fiskeopdræt. Anbefalingerne fra havbrugsudvalget er beskrevet ovenfor.

Miljøministeriet forventer derfor i løbet af 2004 at kunne udsende en revideret havbrugsbekendtgørelse.

Miljøministeriet forventer desuden, at den øgede opmærksomhed vil medvirke til at den positive udvikling med faldende udledning af næringssalte pr. produceret enhed fra erhvervet kan fortsætte.






8 Oversigt over belastningerne

8.1 Næringsstoffer

I dette afsnit opgøres belastningen til ferske og marine vandområder med næringssalte og organisk stof. Belastningen opgøres inden for havområderne vist i figur 8.1.

Opgørelserne over belastningen til ferske og marine vandområder med næringssalte og organisk stof for de enkelte punktkilder fremgår af bilag 5.1-5.3. Disse bilag indeholder oplysninger om belastningen fra den enkelte punktkilde til henholdsvis farvandsområdet totalt, til farvandsområdet direkte og endelig til oplandet til de enkelte farvandsområder.

Klik her for at se Figur 8.1

I bilag 5.4 er vist en opgørelse over den samlede udledning af kvælstof, BI5 og fosfor fra vandløbene til havet. Oplysningerne er fra Danmarks Miljøundersøgelser (Danmarks Miljøundersøgelser, 2002).

På grundlag af opgørelserne over den samlede udledning fra vandløb til havet og opgørelserne over punktkildeudledningerne kan figur 8.2 og figur 8.3 opstilles.

Figurerne viser belastningen med henholdsvis kvælstof og fosfor for farvandsområderne og for hele landet. Belastningen er fordelt mellem den direkte punktkildeudledning til havet, punktkildeudledningen til oplandet (ferskvand) og det diffuse bidrag.

Det diffuse bidrag af næringssalte fra grundvand og dyrkede områder til de ferske vande beregnes som differensen mellem de samlede udledninger til havet via vandløbene (bilag 5.4) og punktkildebidraget til ferskvand (bilag 5.2 og 5.3). Med denne metode vil der ikke kunne tages hensyn til omsætningen af kvælstof og fosfor i vandløb og søer, hvorfor resultatet angiver minimum for den diffuse udledning fra grundvand og dyrkede områder.

Klik her for at se Figur 8.2

Figur 8.2 viser, at punktkildebelastningen på landsplan udgør ca. 10% og belastningen af farvandsområderne med kvælstof i overvejende grad domineres af det diffuse bidrag. En undtagelse er Øresund, hvor punktkildebelastningen af kvælstof udgør ca. 35%, hvoraf hovedparten er udledninger direkte til farvandet.

Klik her for at se Figur 8.3

Figur 8.3 viser, at fosfor belastningen af farvandsområderne er nogenlunde ligeligt fordelt mellem det diffuse bidrag og bidrag fra punktkilde. Punktkilde belastningen udgør i gennemsnit 40%. For farvandsområdet Øresund er punktkildebelastningen dominerende og udgør over 80% af den samlede belastning med fosfor.

De samlede udledninger fra punktkilderne i 2002 var ca. 20.200 tons organisk stof (BI5 ), 8.750 ton kvælstof og 1.150 tons fosfor. Udledningen fordelt på de forskellige punktkilder for disse stoffer er vist i figur 8.4.

Klik her for at se Figur 8.4

I figur 8.4 er udledningerne fra ferskvandsdambrug og saltvandsbaseret fiskeopdræt sammenlagt.

Det fremgår af figur 8.4, at udledningen fra renseanlæggene er den største med ca. 50%, når man betragter den samlede udledning af kvælstof og fosfor. De øvrige punktkilder bidrager med ca. 10-15 % af den samlede punktkildeudledning. For organisk stof er industriens udledning den største med lidt over 30 %.

Den samlede reduktion i udledningen af kvælstof er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra industri og renseanlæg. Udviklingen i udledningen af kvælstof for punktkilderne er vist i figur 8.5, hvor det kan ses at udledningen er faldet fra ca. 27.600 tons i 1989 til ca. 8.750 tons i 2002.

Klik her for at se Figur 8.5

Den samlede udledning af fosfor fra punktkilder er faldet fra ca. 6.600 tons i 1989 til 1.150 tons i 2002. Den samlede reduktion er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra industri og renseanlæg, dog er udledningen fra den spredte bebyggelse og udledningen fra fiskeopdræt anlæg også faldet.

Udledningen af fosfor for punktkilderne er vist i figur 8.6 i periode fra 1989 til 2002.

Klik her for at se Figur 8.6

Udledningen af organisk stof fra punktkilder er faldet fra ca. 93.700 tons i 1989 til ca. 20.200 i 2002. Den samlede reduktion på er hovedsageligt sket ved reduktioner i udledningen fra industrier og renseanlæg.

8.1.1 Belastning til ferskvand

Punktkildebelastningen af de ferske vandområder udgjorde i 2002 for fosfors vedkommende 20% af den samlede belastning. For kvælstofs vedkommende 5% af den samlede belastning. Det skal understreges, at disse procentangivelser er beregnet som udledningerne fra punktkilderne i forhold til den samlede transport til havet via vandløbene. Der er altså ikke taget hensyn til omsætning og tilbageholdelse i vandløb og søer af punktkildebidraget, hvorfor der er tale om et maksimalt bidrag fra punktkilder.

Fordelingen i de udledte mængder til ferskvand fra de enkelte punktkilder er vist i figur 8.7.

Figur 8.7 viser, at udledningerne fra renseanlæggene til ferskvand er den største kilde, for så vidt angår fosfor og kvælstof. Industriudledninger er uden betydning, mens punktkilderne spredt bebyggelse, regnvandsbetingede udløb og dambrug er væsentlige.

For organisk stof (BI5 ) ses, at udledningerne fra den spredte bebyggelse og fra ferskvandsdambrugene er de mest betydende kilder.

Klik her for at se Figur 8.7

8.1.2 Marin belastning

For havets vedkommende stammede 17% af fosforbelastningen og 4% af kvælstofbelastningen i 2002 fra direkte punktkildeudledninger til havet, mens resten kom fra vandløbene (atmosfærebidraget indgår ikke i opgørelsen).

Figur 8.8 viser fordelingen i udledningen til havet for enkelte punktkilder. Udledningerne fra "dambrug" der er vist i figuren, er de udledninger, der stammer fra saltvandsbaseret fiskeopdræt.

Klik her for at se Figur 8.8

For punktkildeudledningerne direkte til havet, ses det, at renseanlæggene her er den dominerende kilde med hensyn til udledningerne af fosfor og kvælstof. Udledningen af organisk stof til havet domineres af industrien, der bidrager med 60%. De øvrige punktkilder er forholdsvis små i denne sammenhæng.






9 Sammenfatning

Dette afsnit indeholder en kort sammenfatning af de samlede udledninger for punktkilder. Der er dels en kort beskrivelse af de mest betydende punktkilde udledninger til ferskvand og marine områder, dels en beskrivelse af de enkelte punktkilders udledning og reduktion siden slutningen af 80’erne. Til slut er de beregnede udledninger af miljøfremmede stoffer og tungmetaller sammenfattet.

9.1 Udledningen af næringsstoffer fra punktkilder

De samlede udledninger fra punktkilder opgøres hvert år i forbindelse med denne rapportering. Opgørelser viser, at der siden 1989 er sket en markant reduktion i de samlede udledninger fra punktkilder. Den samlede reduktion for alle punktkilder er på 68 % for kvælstofs vedkommende, 83 % for fosfor og 78 % for organisk stof målt som BI5.

Den samlede reduktion i udledningen af kvælstof og fosfor er hovedsageligt opnået gennem reduktioner i udledningerne fra særskilt industri og renseanlæg. Dog er udledningen af fosfor fra den spredte bebyggelse og udledningen fra fiskeopdræt anlæg også faldet.

Trods de markante reduktioner i udledningerne for såvel renseanlæg og særskilt industri, domineres den samlede udledning af kvælstof og fosfor for punktkilder på landsplan fortsat af udledningerne fra renseanlæggene. Renseanlæggene bidrager med ca. 50% af den samlede udledning af fosfor og kvælstof for punktkilder. For organisk stof er industriens udledning den største kilde med lidt over 40 %.

Det samlede antal renseanlæg reduceres fortsat, og i 2002 var antallet af renseanlæg 1.267, hvoraf 266 er omfattet af Vandmiljøplanen. Af den samlede udledning fra punktkilder udgør renseanlæggene 50% - 55% for fosfor og kvælstof, mens anlæggene kun udleder 15% af den samlede mængde organisk stof. I forhold til udledningen i slutningen af firserne er der tale om en reduktion på 96% (O), 77% (N) og 91% (P). Reduktionen i udledningerne er hovedsageligt opnået ved at udbygge renseanlæggene til kvælstof og fosforfjernelse. I 2002 blev ca. 90% af den samlede spildevandsmængde således underkastet rensning for både organisk stof, kvælstof og fosfor.

Opgørelsen for de industrielle udledere i 2002 omfatter 183 virksomheder mod 170 virksomheder i 1989. Tallene dækker over en del variation gennem årene. Der er fra 2001 til 2002 sket en reduktion i den samlede mængde spildevand fra de industrielle udledere, hvilket hovedsageligt skyldes en enkelt virksomhed.

Den samlede mængde organisk stof målt som BI5 som blev udledt fra de industrielle udledere i 2002, er siden 1989 reduceret med omkring 89%.

Siden 1989 er den samlede kvælstofudledning reduceret med 88 %, mens den samlede fosforudledning reduceret med godt 96 %. En væsentlig del af reduktionerne er opnået ved at virksomheder er blevet tilsluttet offentligt renseanlæg eller af anden årsag har indstillet den direkte udledning til vandområderne.

Resultaterne af opgørelserne for de regnbetingede udledninger viser at udledningen i et normalår udgør 12.470 tons COD, 696 tons kvælstof, 176 tons fosfor og en vandmængde på 187 mill. m³. Udledningerne af vand, organisk stof, kvælstof og fosfor har i 2002 været større end i et normalår. I 2002 blev der fra regnbetingede udløb udledt en vandmængde på 251 mill. m³ med et stofindhold på 1006 tons kvælstof, 250 tons fosfor og 17.619 tons COD.

Indberetningen for renseanlæggene større end 5.000 PE viser at på trods af at overløbene i dag kun udgør under 3% af belastningen i renseanlæggenes oplande, har overløbsmængder i mange tilfælde samme størrelsesorden som udløbene fra renseanlæggene. I middel udgør de dog kun ca. 10 % for kvælstof, 20 % for fosfor og 30 % for COD.

For den spredte bebyggelse er der registreret ca. 355.000 ejendomme uden for kloakopland. Disse fordeler sig med ca. 111.000 ejendomme i sommerhusområder, ca. 11.000 i kolonihaveområder, ca. 208.000 ejendomme i den spredte bebyggelse og ca. 25.000 ejendomme i landsbyer.

Den årlige udledning til vandområder fra den spredte bebyggelse af organisk stof (BI5) er opgjort til ca. 3.800 tons, den udledte kvælstofmængde er ca. 970 tons, fosformængden er 220 tons og spildevandsmængde er på ca. 12 mio. m³. Der er tilsyneladende sket et mindre fald i udledningen til vandområder i forhold til sidste års indberetning.

Den samlede udledning fra ferskvandsdambrug er i 2002 opgjort til 3.276 tons organisk stof målt som BI5 , 1.180 tons kvælstof og 94 tons fosfor. Udledningen af alle tre parametre ligger på stort set samme niveau som i 2001, hvilket er i overensstemmelse med at foderforbruget næsten har været det samme de to år. Dambrugsbekendtgørelsens krav til at begrænse udledningerne af kvælstof, fosfor og organisk stof vurderes på nuværende tidspunkt at være slået helt igennem. Der kan således ikke forventes væsentlige yderligere reduktioner i dambrugenes udledning af forurenende stoffer som følge af bekendtgørelsens regler om indretning og drift af ferskvandsdambrug.

Udledningen fra saltvandsbaseret fiskeopdræt er siden slutningen af 80’erne reduceret markant for fosfors vedkommende. Den samlede udledning af kvælstof og fosfor fra havbrug og saltvandsdambrug har gennem de senere år ligget stabilt. Set i forhold til 2001 er udledningen af næringssalte dog steget lidt. De år-til-år variationer, der i øvrigt forekommer, skyldes, at produktionsforholdene - og dermed også udledningerne - til en vis grad er styret af meteorologiske forhold, primært vandtemperaturen.

9.2 Udledningen af næringsstoffer til marine områder og ferskvand

For kvælstof udgør de samlede udledninger fra punktkilderne til farvandsområderne på landsplan ca. 10%. Hvilket med andre ord betyder, at kvælstofbelastningen i overvejende grad domineres af det diffuse bidrag. En undtagelse er farvandsområdet ved Øresund, hvor punktkilderne udleder ca. 35% af kvælstofmængden.

Fosfor belastningen af farvandsområderne er nogenlunde ligeligt fordelt mellem det diffuse- og punktkilde bidrag, hvor punktkilde belastningen i gennemsnit udgør 40%. For farvandsområdet Øresund er punktkildebelastningen dominerende og udgør i over 80% af den samlede belastning med fosfor.

Til de ferske vande er udledningerne fra renseanlæggene fortsat den største kilde, for så vidt angår fosfor og kvælstof. Industriudledninger er uden betydning, mens punktkilderne spredt bebyggelse, regnvandsbetingede udløb og dambrug er væsentlige. For organisk stof (BI5 ) er udledningerne fra den spredte bebyggelse og fra ferskvandsdambrugene de mest betydende kilder.

For punktkildeudledningerne direkte til havet er renseanlæggene den største kilde med hensyn til udledningerne af fosfor og kvælstof. Udledningen af organisk stof til havet domineres af industrien der bidrager med 60%. De øvrige punktkilder er forholdsvis små i denne sammenhæng.

9.3 Miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Til opgørelserne for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er der udformet et måleprogram for en række af punktkilderne.

Måleprogrammet for miljøfremmede stoffer og tungmetaller er sammensat således, at der i 2000 var målt én gang på samtlige renseanlæg der er udvalgt i programmet. I punktkilderapporten for 2000 er der beregnet udledningsmængder for de første tre års målinger. Disse værdier for den samlede udledning af miljøfremmede stoffer og tungmetaller vil blive gentaget når de næste tre års målinger foreligger – altså med data for 2003. Disse afrapporteres i 2004.

I 2002 er der gennemført målinger på 13 renseanlæg fordelt over landet, mens der i 2001 blev målt på 10 renseanlæg. Således forligger der nu data for disse 23 anlæg samt for de 37 anlæg, hvor der er blevet målt i perioden fra 1998 til 2000.

De målte koncentrationer spildevandets indhold af tungmetaller sammenlignet med de kvalitetskrav, der skal være opfyldt for vandmiljøet, ligger udløbskoncentrationerne generelt på samme eller lavere niveau end de fastsatte kvalitetskrav, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. Der forekommer dog for enkelte stoffer værdier der ligger over kvalitetskravene der er beskrevet i bekendtgørelsen. De målte koncentrationer i det udledte spildevand vurderes ikke umiddelbart at give anledning til kritiske forhold, i forhold til de fastlagte krav til vandmiljøet.

Undersøgelserne af indholdet af miljøfremmede stoffer og tungmetaller viser at indholdet af reduceres betydeligt mellem indløb og udløb. For en del af stofferne er der tale med en reel nedbrydning af stoffet, mens stoffer som phenolerne, enkelte polyaromatiske kulbrinter samt blødgørene genfindes i udløbet i større mængder i slammet.

Spildevandet fra mere end halvdelen af de særskilte industrielle udledere indeholder tungmetaller og/eller miljøfremmede stoffer. Kviksølv og cadmium samt en række af de miljøfremmede stoffer, bl.a. chlorphenoler og halogenerede kulbrinter, er opført på liste I over stoffer for hvilke forureningen bør bringes til ophør, jf. Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 921 af 8. oktober 1996. I forhold til de fastsatte kvalitetskrav for vandmiljøet for liste I-stofferne, må koncentrationerne i spildevandet fra særskilte industrielle udledere i almindelighed anses for at være ikke-kritiske, under forudsætning af at der regnes med en initialfortynding svarende til en faktor 10 (Miljøstyrelsen, 1999e). Omkring 25% af alle prøver for dimethylamin og 10 % af alle prøver for kviksølv viser dog koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end kvalitetskravene for vandområderne. Kravene må her generelt forventes ikke at have været overholdt, og koncentrationerne må betegnes som kritiske.

En række af de øvrige tungmetaller og miljøfremmede stoffer er opført på liste II. For metaller anført på listen viser mellem 10 og 45 % af alle prøver koncentrationer i spildevandet som er mere end 10 gange højere end de foreslåede kvalitetskrav for vandområderne. De foreslåede krav må derfor forventes at have været overskredet. Også her må koncentrationerne i en række tilfælde betegnes som kritiske.

På ferskvandsdambrug opgøres forbruget af sygdomsbekæmpede i forhold til at estimere udledningen af miljøfremmedestoffer og tungmetaller. Disse opgørelser viser at forbruget af sygdomsbekæmpede stoffer stoffer er øget betydeligt fra 2001 til 2002, og forbruget af antibiotika nåede det hidtil højeste indberettede forbrug på 1.400 kg i 2002.

Set i forhold til de vandkvalitetskrav, der skal administreres efter fra april 2005, lægger denne udvikling et stort pres på erhvervet mht. indføre nye teknikker og driftsformer, som kan reducere sygdomstrykket og reducere dambrugenes udledninger af de pågældende stoffer.






10 Reference- og litteraturliste

Bornholms Amt; Vandmiljøovervågning 2002, spildevand.

Frederiksborg Amt; Punktkilder 2002.

Fyns Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2002.

Københavns Amt; Vandmiljøovervågning, NOVA 2003, Punktkilder 2002.

Københavns Kommune; Vandmiljøovervågning, NOVA 2003, Punktkilder 2002.

Nordjyllands Amt; Punktkilderapport 2002.

Ribe amt; Punktkilder 2002, Vandmiljøovervågning.

Ringkjøbing Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilder 2002.

Roskilde Amt; NOVA – Punktkilderapport, Punktkilder i Roskilde Amt, 2002.

Storstrøms Amt; Punktkilder 2002.

Sønderjyllands Amt; Vandmiljøovervågning. Udledning fra punktkilder for 2002.

Vejle Amt; Overvågning af Punktkilder 2002.

Vestsjællands Amt; Vandmiljøovervågning, Punktkilderapport 2002.

Viborg Amt; Punktkilder 2002, Vandmiljø overvågning.

Århus Amt; Punktkilder 2002, Vandmiljøovervågning.

Miljøstyrelsen, 1990; Bestemmelse af belastningen fra regnvandsbetingede udløb. - Spildevandsforskning fra Miljøstyrelsen nr. 4/1990, 88 pp.

Miljøstyrelsen (1990a): Vandmiljø-90. Udvikling i belastningen fra punktkilder samt status for vandmiljøets tilstand. Redegørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 1/1990. 204 sider.

Miljøstyrelsen 1992; Bestemmelse af befæstede arealer. - Spildevandsforskning fra Miljøstyrelsen nr. 43/1992, 67 pp.

Miljøstyrelsen, 1994; Punktkilder 1993.- Orientering nr. 8 fra Miljøstyrelsen, 42 pp.

Miljøstyrelsen 1994a; Det intensive måleprogram for de regnvandsbetingede udløb. - Fagdatacenterrapport, 121 pp.

Miljøstyrelsen (1994b): Vandmiljø-94. Udvikling i belastningen fra punktkilder samt status for vandmiljøets tilstand. Redegørelse fra Miljøstyrelsen, nr. 2/1994. 160 sider.

Miljøstyrelsen 1995; Spildevandsredegørelse 1995. - Redegørelse nr. 3 fra Miljøstyrelsen, 1995, 75 pp.

Miljøstyrelsen 1995a; Punktkilder 1994. - Orientering nr. 10 fra Miljøstyrelsen, 1995, 55 pp.

Miljøstyrelsen, 1995b; Arbejdsrapport nr. 44, 1995 fra Miljøstyrelsen.

Miljøstyrelsen 1996; Punktkilder 1996. - Orientering nr. 16 fra Miljøstyrelsen, 1997, 136 pp.

Miljøstyrelsen, 1997; Det intensive måleprogram for de regnvandsbetingede udløb. -Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 43, 1997

Miljøstyrelsen, 1999a: Teknisk Anvisning for Punktkilder, Version 2.

Miljøstyrelsen, 1999b: Paradigma 1999 for normalrapportering af det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003, Version af 1. februar 1999.

Miljøstyrelsen 1999c: Vandmiljø-99. Status for vandmiljøets tilstand i Danmark. Redegørelse nr. 1/1999 fra Miljøstyrelsen. 128 sider.

Miljøstyrelsen 1999d: Notat om tungmetalbelastning fra spredt bebyggelse mv. af 13. oktober 1999. 4 sider.

Miljøstyrelsen 1999e: Vejledning til bekendtgørelse om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapital 3 og 4. Vejledning fra Miljøstyrelsen 5/1999. 170 sider.

Miljøstyrelsen 2000: NOVA-2003. Programbeskrivelse for det nationale program for overvågning af vandmiljøet 1998-2003. Redegørelse fra Miljøstyrelsen 1/2000. 397 sider.

Danmarks Miljøundersøgelser,2002;Vandmiljø-2002. Tilstand og udvikling - faglig sammenfatning. Faglig rapport fra DMU nr. 423.

Miljø- og Energiministeriet, Landsplanafdelingen, 1998: Statslig udmelding til regionplanrevision 2001.






Bilag 1

Indhold:

Bilag 1.1 Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på renseniveauer

For hvert renseniveau er der 1 vist antallet af renseanlæg med det pågældende niveau og den tilhørende vandmængde i % af total.

Bilag 1.2 Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på overordnede renseniveauer
Oversigter for hhv. kommunale og private renseanlæg der viser anlæggenes fordeling renseniveau også i forhold til vandmængder.

Bilag 1.3 Kapacitet og belastning i PE fordelt på amter

Bilag 1.4 Vandmængde i l/PE pr. dg. på renseanlæg med vandmåling

Målte vandmængde i m³/døgn og gennemsnits beregning af de oplyste vandmængder i liter/PE døgn.

Bilag 1.5 Krav og gennemsnitlig afløbskvalitet fordelt på renseniveauer for anlæg med kontrollerede krav

Bilag 1.6 Gennemsnitlige afløbskvaliteter fordelt på renseniveauer for alle anlæg med målinger

Bilag 1.7 Data for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

Bilag 1.8 Samlet udledning af N,P,O fordelt på amter

Bilag 1.9 Data for miljøfremmede stoffer og tungmetaller


Bilag 1.1
Antal renseanlæg og vandmængde fordelt på renseniveauer 2001.

Standatkode Anvendt
nuværende
rensekode
Antal anlæg Vand-
mængde i %
Meget
reduceret
rensekode
Delvis
reduceret
rensekode
20001 Mekanisk 1 0,00 MekaniskMekanisk
41 MBNDL 1 0,03 MBNDMBNDF
16 Bassinanlæg 16 0,11 MekaniskMekanisk
18 Mekanisk rens. 268 0,48 MekaniskMekanisk
30 MK 17 0,24 MKMK
104 MBRA 1 0,02 MBMB
106 MBS 14 0,05 MBMB
26 MB 111 0,61 MBMB
34 MBF 1 0,00 MBMB
39 MBL 7 0,07 MBMB
27 MBN 181 2,52 MBMBN
35 MBNF 1 0,00 MBMBNF
40 MBNL 8 0,11 MBMBNF
103 MBNS 1 0,03 MBMBNF
22 BS Biologisk sand 56 0,07 MBBS Bio sa
23 Rodzoneanlæg 59 0,31 MBRodzoneanl
31 MBK 37 0,96 MBKMBK
32 MBNK 149 5,34 MBKMBNK
47 MBKL 2 0,02 MBKMBKF
45 MBNKF 3 0,09 MBKMBNKF
102 MBNKS 1 0,00 MBKMBNKF
48 MBNKL 16 0,55 MBKMBNKF
28 MBND 9 0,29 MBNDMBND
36 MBNDF 1 0,64 MBNDMBNDF
29 MBNDK 224 69,34 MBNDKMBNDK
37 MBNDKF 22 9,07 MBNDKMBNDKF
42 MBNDKL 34 5,00 MBNDKMBNDKF
96 MBNDKS 9 4,04 MBNDKMBNDKF
I alt   1250* 100   

*Data er kun for 1250 ud af 1267.

Symbolforklaring

De fleste bogstavkombinationer og hvad de betyder er velkendt. Således står M for mekanisk, B for biologisk, N for nitrifikation, D for denitifikation og K for kemisk fældning. Bogstaverne L,S og F i slutningen af en kode betyder henholdsvis lagune, sandfiltrering og filtrering. Endelig er der koder for Bassinanlæg, Rodzoneanlæg og Bio-logiske sandfiltre.

Bilag 1.2.a
Antal renseanlæg i 2002 fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBNDK Total
København K           2 2
Københavns       3   7 10
Frederiksborg 13   19 8 3 30 73
Roskilde     25   7 12 44
Vestsjællands 37   49 15   22 123
Storstrøms 85 8 67 15   20 195
Bornholms 10   6 2   3 21
Fyns amt 27 2 7 17   40 93
Sønderjylland 36 5 51 17 1 11 121
Ribe amt 3   33 12   13 61
Vejle amt 9   13 37   13 72
Ringkjøbing 18   28 24   19 89
Århus amt 32 1 77 42   35 187
Viborg amt 10   20 9   34 73
Nordjyllands 16 1 50 8   28 103
Danmark 296 17 445 209 11 289 1267

Bilag 1.2.b
Antal private renseanlæg i 2002 fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBNDK Total
Frederiksborg 13   11 2   1 27
Roskilde     9   1   10
Vestsjælland 7   8       15
Storstrøm 26 1 13 1     41
Bornholm 4   2       6
Fyn 13   3 1     17
Sønderjylland 25 2 5 3     35
Ribe 3   2       5
Vejle 7   6       13
Ringkøbing 15   5       20
Århus 14   18 3     35
Viborg 3   3       6
Nordjylland 3   4       7
I alt 133 3 89 10 1 1 237

Bilag 1.2.c
Vandmængde i % fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBDNK
København 0,0 0,0 0,0 0,0 0,0 100,0
Københavns 0,0 0,0 0,0 2,4 0,0 97,6
Frederiksborg 0,2 0,0 2,0 4,2 0,8 92,8
Roskilde 0,0 0,0 1,0 0,0 6,6 92,4
Vestsjællands 0,9 0,0 13,9 6,2 0,0 79,0
Storstrøms 2,3 0,2 8,2 13,0 0,0 76,3
Bornholms 8,2 0,0 5,4 13,7 0,0 72,7
Fyns 0,3 0,3 0,0 5,9 0,0 93,4
Sønderjyllands 2,7 3,3 14,6 14,1 12,3 53,0
Ribe 0,0 0,0 8,9 11,0 0,0 80,0
Vejle 0,2 0,0 0,8 16,1 0,0 82,9
Ringkjøbing 0,4 0,0 3,8 13,6 0,0 82,1
Århus 0,5 0,1 5,3 9,6 0,0 84,5
Viborg 0,5 0,0 2,0 3,3 0,0 94,2
Nordjyllands 0,4 0,3 2,7 4,0 0,0 92,7
Danmark 0,6 0,2 3,8 7,0 1,0 87,4

Bilag 1.2.d
Vandmængde til private renseanlæg i % fordelt på nuværende renseniveau.

Amt M MK MB MBK MBND MBNDK Total
Frederiksbo 0,18 0,00 0,25 0,03 0,00 0,05 0,50
Roskilde 0,00 0,00 0,18 0,00 0,23 0,00 0,41
Vestsjælland 0,14 0,00 0,20 0,00 0,00 0,00 0,33
Storstrøm 0,40 0,08 0,49 0,02 0,00 0,00 0,98
Bornholm 0,16 0,00 0,16 0,00 0,00 0,00 0,33
Fyn 0,08 0,00 0,01 0,00 0,00 0,00 0,10
Sønderjylland 0,65 0,14 0,11 0,02 0,00 0,00 0,92
Ribe 0,05 0,00 0,10 0,00 0,00 0,00 0,14
Vejle 0,14 0,00 0,11 0,00 0,00 0,00 0,26
Ringkøbing 0,32 0,00 0,21 0,00 0,00 0,00 0,53
Århus 0,10 0,00 0,24 0,03 0,00 0,00 0,38
Viborg 0,04 0,00 0,01 0,00 0,00 0,00 0,05
Nordjylland 0,03 0,00 0,05 0,00 0,00 0,00 0,08
I alt 0,13 0,01 0,12 0,01 0,01 0,00 0,28

Bilag 1.3
Kapacitet og belastning i PE 2002

Amt Antal anlæg Belastning i PE Kapacitet i PE
Københavns kom. 2 726.000 1.100.000
Københavns amt 10 718.957 647.000
Frederiksborg amt 73 361.198 679.721
Roskilde amt 44 250.771 390.797
Vestsjællands amt 123 448.201 703.500
Storstrøms amt 195 477.849 634.253
Bornholms amt 21 75.769 111.815
Fyns amt 93 687.676 1.083.798
Sønderjyllands amt 121 292.350 664.740
Ribe amt 61 360.723 734.810
Vejle amt 72 715.469 1.146.543
Ringkjøbing amt 89 487.367 915.423
Århus amt 187 1.020.907 1.324.971
Viborg amt 73 500.572 801.580
Nordjyllands amt 103 844.324 1.648.795
I alt 1267 7.968.133 12.587.746

Bilag 1.4
Vandmængde i l/PE pr. dg. på renseanlæg med vandmåling.

Amt Antal anlæg Gennemsnit i l/PE pr. dg. % vand med måling Vægtet gennemsnit i l/PE pr. dg.
Frederiksborg amt 1 142 0 142
Fyns amt 65 654 100 320
København – som amt 2 398 100 377
Københavns amt 10 225 100 222
Nordjyllands amt 90 535 100 279
Ringkjøbing amt 66 690 99 239
Roskilde amt 10 393 19 424
Storstrøms amt 67 399 95 256
Sønderjyllands amt 84 828 99 396
Vejle amt 57 822 100 233
Vestsjællands amt 81 695 99 241
Århus amt 131 699 99 223
I alt 664 540 72 279

Bilag 1.5

Krav og gennemsnitlig afløbskvalitet fordelt på renseniveauer for anlæg med kontrollerede krav

Tabelforklaring til tabellerne i bilag 1.5

Som renseniveau er anvendt en delvis reduceret kode.

Antal anlæg: angiver antallet af renseanlæg, hvor der findes et krav til parameter-koncentrationen, et gennemsnit af den målte parameter-koncentration og en angivelse af om kravet er overholdt. Det er altså ikke nok, at kun to af disse betingelser er opfyldt.

Antal anlæg med overskr.: angiver antallet af ovennævnte renseanlæg, hvor det er oplyst, at kravet ikke er overholdt. Bemærk i den sammenhæng, at der ikke vides noget om kontrolmetoden og at oplysning om krav og gennemsnit af målinger ikke kan bruges til at afgøre om krav er overholdt eller ej.

Gnm. krav: angiver den gennemsnitlige kravværdi for de ovennævnte renseanlæg.

Gnm. måling: angiver gennemsnittet af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte af de ovennævnte renseanlæg.

% vand med krav: angiver vandmængden i % af den totale vandmængde som er omfattet af kontrollerede parameter-krav. Bemærk i denne sammenhæng, at hvis der ikke er oplyst en vandmængde er der forudsat 300 l/PE x dg.

Vægtet gnm. krav: angiver det vægtede gennemsnitlige krav. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Vægtet gnm. måling: angiver det vægtede gennemsnit af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte anlæg. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

BEMÆRK: % Vand med krav – der er fejl i den samlede beregnede vandmængde i bilaget, derfor forekommer procenter >100%.

Bilag 1.5.a
Renseanlæg med COD-krav i mg/l.

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
BS Biologis 2   75 22 1 75 27
MB 3   75 33 1 75 34
MBK 6   75 35 47 75 39
MBN 7   75 31 3 75 21,1
MBND 1   75 15 42 75 15
MBNDF 1   75 38 96 75 38
MBNDK 182   74 30 97 75 32
MBNDKF 58   74 25 98 70 27
MBNK 56   69 28 62 72 30
MBNKF 10   75 20 67 75 20
I alt 326   73 29 91 73 31


Bilag 1.5.b
Renseanlæg med BI5-krav i mg/l- modificeret.

Delvis
reduceret
Antal
Anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
krav
Gnm
Krav
Gnm
Måling
% Vand
med krav
Vægtet
gnm krav
Vægtet
gnm
måling
BS Biologis 38   18,5 3,5 83 17,9 3,2
MB 86 2 20,5 6,5 81 19,7 5,8
MBK 30   18,3 4,9 84 16,3 4,6
MBKF 2   20 3,2 100 20 4
MBN 201 9 15,9 4,7 125 14,9 3,6
MBND 8   8,6 2,3 97 9,4 1,9
MBNDF 2   10,5 3,2 100 14,6 4,8
MBNDK 225   13,9 2,8 101 14,3 2,8
MBNDKF 66   9,7 2 101 9,4 1,9
MBNF 11   13,5 2,5 124 16 2
MBNK 157 1 13,7 3,4 111 13,4 3,2
MBNKF 20   13,5 3 102 12,5 2,8
Mekanisk 20   114,5 26,8 35 132,6 24,5
MK 5   110 17,5 81 136,3 20,3
Rodzoneanl 51   21,8 4,4 98 25,1 3,5
I alt 922 12 19,1 4,6 101,4 14 2,8


Bilag 1.5.c
Renseanlæg med P-krav i mg/l.

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
MB 2 1 1,5 4,3 3 1,5 1,6
MBK 25 2 1,3 0,6 78 1,3 0,5
MBKF 2   1 0,2 100 1 0,2
MBN 9   1 0,6 5 0,5 0,3
MBND 1   1,5 0,2 42 1,5 0,2
MBNDF 1   1,5 0,8 96 1,5 0,8
MBNDK 213 2 1,2 0,5 99 1,3 0,6
MBNDKF 64   0,9 0,3 100 0,8 0,3
MBNK 127 1 1,1 0,5 87 1,1 0,5
MBNKF 15   1,2 0,3 84 1,3 0,3
Mekanisk 1   1 0,8 1 1 0,8
MK 10   8,3 1,7 93 2,7 1,1
Rodzone 3   1 0,6 8 1 0,5
I alt 473 6 1,3 0,5 94,1 1,2 0,6


Bilag 1.5.d
Renseanlæg med N-krav i mg/l.

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
MB 1   8 5,5 3 8 5,5
MBK 1   8 6,9 17 8 6,9
MBN 1   6 4,9 1 6 4,9
MBND 8   6,2 5,3 97 6,1 4,4
MBNDF 2   6,6 4,1 100 7,9 5,6
MBNDK 202 2 7,8 4,6 97 7,9 4,8
MBNDKF 62   7,7 4,2 99 7,8 4,1
MBNK 10 1 11,2 10,3 15 10 14,5
I alt 287 3 7,9 4,8 89,3 7,9 4,8


Bilag 1.5.e
Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l.

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
BS Bio sand 13   6 0,7 30 5 0,7
MB 4 1 3 0,9 3 2,1 0,8
MBK 2   5 0,1 5 5 0,1
MBN 152 5 4,5 0,8 93 4,8 0,5
MBND 8   4,9 0,2 85 4 0,2
MBNDK 103 2 4,2 0,5 25 4,3 0,5
MBNDKF 68 1 4,5 0,4 103 4,5 0,3
MBNF 7   3 0,7 102 3 0,3
MBNK 154 7 4,5 0,7 107 4,4 0,5
MBNKF 21 2 4,2 0,6 106 3,4 0,5
Mekanisk 1 1 4 7,9 1 4 7,9
Rodzonean 7 1 7,1 4 15 6,4 4,1
I alt 540 20 4,5 0,7 45,5 4,4 0,4


Bilag 1.5.f
Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l - sommer

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
BS Biologisk 6   2 0,5 17 2 0,7
MB 3 2 2 3,2 1 2 6,9
MBN 70 13 2 1,9 53 1,9 0,8
MBND 4   1,2 0,3 20 1,2 0,3
MBNDF 1   2 0,1 4 2 0,1
MBNDK 45 2 2,1 0,3 11 2 0,3
MBNDKF 18   1,5 0,3 32 1,5 0,3
MBNF 4   2 0,1 22 2 0,1
MBNK 64 2 3 0,4 44 3 0,4
MBNKF 5   1,6 0,6 14 1,5 0,6
Rodzoneanlæ 2   2 0,9 6 2 0,9
I alt 222 19 2,3 0,8 17,5 2,1 0,3


Bilag 1.5.g
Renseanlæg med Ammoniak+ammonium-N-krav i mg/l - vinter

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
BS Biologisk 3   3,3 0,8 11 3,9 1,2
MBN 47 4 3,6 1,5 42 3,4 1
MBND 1   4 0 3 4 0
MBNDF 1   4 0,3 4 4 0,3
MBNDK 31 2 3,8 0,6 7 3,8 0,4
MBNDKF 9   3,7 0,2 18 3,6 0,2
MBNF 1   4 0 1 4 0
MBNK 41   4 0,7 22 4,1 1
MBNKF 3   4 0,1 7 4 0,1
I alt 137 6 3,8 0,9 10,7 3,7 0,5


Bilag 1.5.h
Renseanlæg med Suspenderede stoffer krav i mg/l.

Rense-
niveau
Antal
anlæg
Antal
anlæg
med
overskr.
Gnm.
krav
Gnm.
måling
% vand
med
krav
Vægtet
gnm.
krav
Vægtet
gnm.
måling
BS Biologisk 31   27,3 6,4 67 27,8 5,8
MB 75 1 28,7 12,1 79 27,4 11,6
MBK 24 1 29 11,6 59 29,8 11,5
MBKF 1   30 2,5 27 30 2,5
MBN 155 3 25,7 12,2 93 26,3 10,2
MBND 9   20 6,1 100 19,3 5,3
MBNDF 2   17,5 6,4 100 24,4 10
MBNDK 203 2 30 7,7 71 39,7 9,1
MBNDKF 66   20,6 3,8 97 17,9 3,3
MBNF 10   19,4 6,7 100 21,1 5,8
MBNK 118 3 24,6 10,2 91 25,3 9,2
MBNKF 16   21,2 6,5 93 21,1 5,6
Mekanisk 78 4 75,4 45,2 44 62,7 33,5
MK 8   83,1 38,5 83 62,2 33,2
Rodzoneanl 27   34,8 11,8 32 29 9,2
I alt 823 14 32,3 13,1 77,4 33 8


Bilag 1.6
Gennemsnitlige afløbskvaliteter fordelt på renseniveauer for alle anlæg med målinger

Tabelforklaring til tabellerne i bilag 1.6

Som renseniveau er anvendt en delvis reduceret kode, jf. afsnit 4.1.

Antal anlæg: angiver antallet af kommunale renseanlæg, hvor der findes et gennemsnit af den målte parameter-koncentration.

Gnm. måling: angiver gennemsnittet af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte af de ovennævnte renseanlæg.

Vægtet gnm. måling: angiver det vægtede gennemsnit af de gennemsnit, der er oplyst for de enkelte anlæg. Vægtningen er foretaget efter vandmængde.

Bilag 1.6

Renseanlæg med COD-total, BI5mod og BI5 i mg/l - målt.

Rense-
niveau
COD BI5mod BI5
Antal
anlæg
Gnm Vægtet
gnm
Antal
anlæg
Gnm Vægtet
gnm
Antal
anlæg
Gnm Vægtet
gnm
BS Biologi 19 34,9 35,1 38 3,5 3,5 11 5,6 5,2
MB 69 43,3 46,0 86 5,8 5,9 13 9,7 9,1
MBK 21 36,5 39,2 30 4,9 4,5 6 13,5 14,6
MBKF 2 30,8 30,8 2 3,2 3,1 1 6,0 6,0
MBN 130 36,2 32,0 200 4,4 3,8 16 6,3 6,6
MBND 1 15,0 15,0 8 2,3 2,0      
MBNDF 1 37,7 37,7 2 3,2 4,8      
MBNDK 208 30,8 34,5 226 2,8 3,0 33 4,6 6,2
MBNDKF 62 24,4 28,3 66 2,0 1,9 18 2,0 2,1
MBNF 5 25,0 26,0 11 2,5 2,6      
MBNK 140 28,2 29,1 158 3,4 3,3 47 5,2 4,7
MBNKF 14 23,0 23,2 20 3,0 3,1 5 5,4 6,9
Mekanisk 90 168 185,5 97 65,5 67,3 18 70,5 77,4
MK 10 219 256,6 10 104,7 127,0 2 15,8 20,7
Rodzonean 38 41,8 41,9 52 4,4 4,1 24 9,9 11,1
I alt 810     1006     194    


Rense-
niveau
P-total N-total Ammonium
Antal
anlæg
Gnm Vægte
gnm
Antal
anlæg
Gnm Vægtet
gnm
Antal
anlæg
Gnm Vægtet
gnm
BS Biologis 30 6,0 5,7 24 29,1 28,7 35 3,8 2,5
MB 73 4,2 2,8 70 23,5 19,5 60 4,5 3,7
MBK 29 0,9 0,6 21 20,2 14,0 18 8,8 8,5
MBKF 2 0,2 0,2 2 11,9 11,9 2 6,6 6,6
MBN 127 2,6 1,5 123 16,6 13,1 169 0,8 0,6
MBND 1 0,2 0,2 8 5,3 4,7 8 0,2 0,2
MBNDF 1 0,8 0,8 2 4,1 5,6 1 0,6 0,6
MBNDK 221 0,5 0,6 207 4,7 4,9 156 0,6 0,8
MBNDKF 64 0,3 0,3 62 4,2 3,9 72 0,4 0,4
MBNF 5 3,7 3,1 5 15,4 15,7 10 0,7 0,6
MBNK 142 0,6 0,5 134 12,8 12,5 160 0,7 0,6
MBNKF 17 0,4 0,3 13 10,6 10,0 22 1,1 1,0
Mekanisk 97 5,1 5,3 88 30,8 34,2 72 20,9 25,1
MK 11 1,6 1,2 10 61,8 67,7 8 59,8 67,6
Rodzoneanl 42 4,1 3,7 40 18,1 18,4 39 10,3 10,6
I alt 862     809     832    

Bilag 1.7a
Tilløbsdata for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

Klik her for at se Bilag 1.7a

Bilag 1.7.b
Data for renseanlæg omfattet af Vandmiljøplanen

Klik her for at se Bilag 1.7b

Bilag 1.8
Udledning fra renseanlæg i 2002.

Amt Vand
mio. m³
COD
ton
BI5
ton
TOT-N
ton
TOT-P
ton
Københavns Kom. 100 2688 146 496 83
Københavns amt 61 2822 265 309 64
Frederiksborg amt 52 1559 148 277 27
Roskilde amt 33 1183 117 165 25
Vestsjællands amt 44 1972 184 279 27
Storstrøms amt 44 1883 246 334 45
Bornholms amt 9 280 49 48 6
Fyns amt 82 2033 204 294 23
Sønderjyllands amt 42 1421 224 318 31
Ribe amt 37 1126 128 227 28
Vejle amt 61 1684 195 370 30
Ringkjøbing amt 43 1400 130 252 18
Århus amt 85 2694 243 538 47
Viborg amt 37 1045 136 198 17
Nordjyllands amt 82 2343 255 423 39
I alt 812 26133 2670 4528 510

Bilag 1.9
Data for miljøfremmede stoffer og tungmetaller

Beregningsforudsætninger

Middelværdi
Den samlede nationale middelværdi er beregnet ved at midle de fire målinger for hvert anlæg i hhv. tilløb og afløb, dvs. middelværdien for det enkelte anlæg i tilløb og afløb er herved fremkommet. Herefter der beregnet en national middelværdi, ved at tage middelværdien for alle de anlæg hvor der er målt den pågældende parameter. Middelværdierne er således ikke vægtet efter anlæggenes størrelse.

Middelværdien for hvert anlæg er forsøgt vægtet flowproportionalt, men da denne vægtning ikke har vist sig at have indflydelse på det niveauet set på landsplan, er der i den videre databehandling benyttet den almindelige middelværdi – som er beskrevet i det ovenstående.

Detektionsgrænser
Når en analyseværdi er under detektionsgrænsen, er det vurderet udfra de samlede målinger, hvorvidt der kan anvendes en værdi for analysen på ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Hvis der for det samlede antal analyser for den pågældende parameter i mere end 50% af analyserne der er over detektionsgrænsen, er der benyttet ½ gange detektionsgrænsen i de videre beregninger. Modsat – hvis der ikke er 50% af analyserne over detektionsgrænsen, er der ikke beregnet et nationalt gennemsnit, men alene beregnet en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. I de tilfælde hvor mere end 50% af analyserne er under detektionsgrænsen, kan der ikke umiddelbart benyttes en værdi på ½ gange detektionsgrænsen. Dette skyldes at en tilnærmelse til den sande værdi for analysen under detektionsgrænsen lige så godt kan være tæt på 0 som på ½ gange detektionsgrænsen. I bilagene for miljøfremmedestoffer og tungmetaller er det angivet med * hvis en middelværdi alene er beregnet ved en middelværdi for de analyser der er over detektionsgrænsen. Disse data er alene medtaget i bilag. I bilag kan antallet af enkelte analyser, antal målinger over detektionsgrænsen og antal anlæg med måling endvidere ses.

Fraktiler
Fraktilerne, hhv. 5% og 95%, er beregnet på baggrund af spredningen i middelværdierne for hvert anlæg. Beregningerne er således ikke baseret på alle analyseværdier, men en fraktil på spredning mellem anlæggenes middelværdi.

Tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv. gruppe 1

Indløb (µg/l) Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
Dgmin
(µg/l)
Dgmaks
(µg/l)
Arsen 3,3 1,0 6,5 60 226 181 0,05 2,00
Bly 15,3 4,2 33,2 60 226 217 0,05 2,00
Cadmium 0,5 0,1 1,5 57 217 200 0,01 0,10
Chrom 9,2 2,1 20,2 60 228 225 0,04 2,00
Kobber 83,2 16,9 235,3 60 228 228 0,05 10,00
Kviksølv 0,4 0,1 1,5 57 216 177 0,01 1,00
Nikkel 11,4 3,2 30,7 60 229 224 0,05 5,00
Zink 254,4 83,1 492,6 58 226 226 0,05 20,00
Udløb (µg/l)        
Arsen 1,9 0,4 4,9 60 221 128 0,05 2,00
Bly 2,2 0,3 8,1 60 222 156 0,05 2,00
Cadmium 0,1 0,0 0,5 55 221 94 0,01 0,10
Chrom 2,7 0,4 9,8 59 226 172 0,04 2,00
Kobber 7,8 1,8 28,2 60 226 204 0,05 10,00
Kviksølv 0,1 0,0 0,4 56 221 98 0,01 1,00
Nikkel 6,9 1,7 19,8 60 228 213 0,05 5,00
Zink 99,2 25,2 319,0 60 226 225 0,05 20,00
Slam mg/kg TS        
Arsen 6,6 1,4 12,5 55 55   0,02 2
Bly 71,9 29,8 130 56 41   0,01 10
Cadmium 1,8 0,6 4,2 56 56   0,0004 0,8
Chrom 29,4 13,0 56,0 55 55   0,01 1
Kobber 305,0 80,8 613 56 56   0,008 5
Kviksølv 1,5 0,3 4,5 54 54   0,004 2
Nikkel 27,4 12,7 57,6 56 56   0,01 2
Zink 778 309 1203 59 59   0,01 10

Pesticider gruppe 2

Indløb (µg/l) Middel 5% 95% Antal
analyser
Antal
over DG
DGmin DGmaks
Aldrin* - - - 144 0 0,01 0,20
Dieldrin* - - - 141 0 0,01 0,10
Endrin* 0,1 - - 143 1 0,01 0,20
Gamma Lindan * - - - 143 0 0,01 0,10
isodrin* - - - 144 0 0,01 0,20
Udløb (µg/l)       
Aldrin* - - - 144 0 0,01 0,20
Dieldrin* - - - 144 0 0,01 0,10
Endrin* - - - 144 0 0,01 0,20
Gamma Lindan * - - - 144 0 0,01 0,10
isodrin* - - - 141 0 0,01 0,20
Slam (µg/kgTS)       
Aldrin - - - 33 0 5 20
Dieldrin - - - 33 0 10 100
Endrin - - - 33 0 5 40
Gamma Lindan (HCH) - - - 33 0 10 200
isodrin - - - 33 0 10 50

Data ændret i forhold til sidste rapport, data under detektionsgrænse fjernet.

Alifatiske aminer gruppe 3

Indløb (µg/l) Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
Dgmin
(µg/l)
Dgmaks
(µg/l)
diethylamin 1,5 0,7 3,1 11 41 41 0,10 0,10
dimethylamin 72,6 13,1 187,8 12 45 45 0,10 0,10
Udløb (µg/l)                
diethylamin 0,25 0,07 0,74 11 41 25 0,10 0,10
dimethylamin 3,85 0,47 16,48 12 45 40 0,10 0,10
Slam (µg/kg TS)                
diethylamin 413 50 1660 12 12 7 100 200
dimethylamin 8765 482,9 27900 12 12 12 100 100

Aromatiske kulbrinter gruppe 4

Indløb (µg/l) Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
analyser
Antal
ana> DG
Dgmin
(µg/l)
Dgmaks
(µg/l)
1-methyl-napthalen 0,29 0,08 0,81 21 74 68 0,01 0,05
2 Methylnaphtalen 0,29 0,03 0,88 29 109 90 0,01 0,20
Benzen 0,48 0,03 1,82 28 98 62 0,01 0,10
Biphenyl 0,07 0,01 0,26 26 96 62 0,01 0,20
dimethylnaphthalener 1,00 0,03 3,11 43 160 140 0,01 0,30
Ethylbenzen 0,27 0,05 0,82 28 97 64 0,00 1,00
isopropylbenzen* 0,12 0,10 0,19 11 43 9 0,05 0,20
M+P-xylen 0,63 0,03 2,05 10 36 28 0,01 0,10
methylnaphthanel 0,44 0,03 2,11 26 95 71 0,00 0,05
moskusxylener* 0,16 0,10 0,30 28 107 24 0,05 0,80
Naphtalen 0,49 0,04 1,33 45 165 144 0,01 0,05
O-xylen 0,24 0,03 0,79 10 33 18 0,01 0,10
Toluen 3,64 0,41 12,81 27 95 91 0,01 0,20
trimethylnaphtahlenr 0,66 0,03 1,88 45 165 119 0,01 0,20
Xylen 1,27 0,13 4,03 19 66 55 0,02 0,20
Udløb (µg/l)        
1-methyl-napthalen* 0,07 0,02 0,16 21 73 20 0,01 0,05
2 Methylnaphtalen* 0,05 0,02 0,14 29 109 29 0,01 0,20
Benzen* 0,09 0,09 0,27 28 97 12 0,01 0,10
Biphenyl* 0,06 0,01 0,17 26 92 18 0,01 0,20
dimethylnaphthalener* 0,27 0,04 1,13 43 161 43 0,01 0,30
Ethylbenzen* 0,03 0,01 0,05 28 97 6 0,00 1,00
isopropylbenzen*       11 98 0 0,05 0,20
M+P-xylen* 0,04 0,01 0,10 10 35 4 0,01 0,10
methylnaphthanel* 0,12 0,01 0,53 26 91 18 0,00 0,05
moskusxylener*       28 107 0 0,05 0,80
Naphtalen* 0,10 0,02 0,35 45 165 46 0,01 0,05
O-xylen*       10 32 0 0,01 0,10
Toluen* 2,05 0,11 6,21 27 94 40 0,01 0,20
trimethylnaphtahlenr* 0,20 0,02 0,69 45 167 32 0,01 0,20
Xylen* 0,52 0,05 2,07 19 66 10 0,02 0,20
Slam µg/kg TS        
1-methyl-napthalen 703 8 2460   13 11 10 20
2 Methylnaphtalen 458 10,5 1580   23 19 10 30
Benzen 73 5 471   23 11 10 50
Biphenyl 28955 16,45 102145,5   21 18 10 200
dimethylnaphthalener 2062 5 8197,5   38 35 10 50
Ethylbenzen 116 5 407   23 16 10 50
isopropylbenzen 20 5 33,9   23 10 10 50
methylnaphthanel 725 11 2990   23 21 10 50
moskusxylener* 97,5 10 195,5   20 4 10 300
Naphtalen 270 10 1015   38 35 10 25
Toluen 2435 135 9100   23 23 10 10
trimethylnaphtahlenr 1387 25 6990   38 34 10 50
Xylen 819 28 3170   24 22 10 50

Phenolforbindelser gruppe 5

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal anlæg Antal enkelt analyser Antal analyser over DG DGmin DGmaks
bisphenol A 1,2 0,05 3,2 42 141 95 0,1 0,7
nonylphenol(NP1EO) 3,4 0,05 12,5 38 137 89 0,1 0,2
nonylphenol(NP2EO) 0,7 0,05 2,4 37 130 50 0,1 0,7
nonylphenoler 3,4 0,19 8,4 41 152 147 0,1 1
octylphenol* 0,82     38 138 3 0,1 0,5
Phenol 41,8 0,24 117,1 27 99 98 0,1 0,2
Udløb µg/l        
bisphenol A 0,32 0,05 0,90 42 150 72 0,1 0,7
nonylphenol(NP1EO)* 0,52 0,11 1,44 38 137 18 0,1 0,2
nonylphenol(NP2EO)* 0,54 0,12 1,40 37 132 13 0,1 0,7
nonylphenoler 0,43 0,05 1,60 41 151 106 0,1 1,0
octylphenol*       38 138 1 0,1 0,5
Phenol 1,35 6,24 6,24 26 99 82 0,1 0,2
Slam mg/kg TS        
bisphenol A 0,63 0,00 1,8 43 32   0,00002 2,6
nonylphenol(NP1EO) 2,07 0,01 6,24 39 30   0,0002 1
nonylphenol(NP2EO) 0,48 0,00 2,3 41 20   0,00002 0,5
nonylphenoler 17,39 0,03 48,4 60 59   0,00002 0,5
nonylpheonolethoxyl 7,99 0,01 30,45 14 12   0,00002 0,2
octylphenol 0,41 0,16 0,804 31 5   0,0001 0,3
octylphenolethoxylat 5,00     5 1   0,00002 0,02
Phenol 0,14 0,12 56,15 18 18   0,00001 0,3

Halogenerede alifatiske kulbrinter gruppe 6

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin DGmaks
Cis-1,2-dichlorethyl* 4,2 0,2 25,8   67,0 27,0 0,1 1,0
1,2-Dichlorethylen* 1,5 0,3 3,3   28,0 12,0 0,1 0,4
1,1-Dichlorethylen*         91,0 0,0 0,1 1,0
Trans-1,2-dichloreth*         71,0 1,0 0,1 1,0
pentachlorethan*         95,0 1,0 0,1 0,2
Chloroform 0,5 0,04 1,7 25 92,0 69,0 0,02 0,2
Tetrachlorethylen 0,4 0,02 0,6 24 86,0 44,0 0,02 0,3
Trichlorethylen* 0,4 0,0 1,3   92,0 45,0 0,02 0,1
1,1,1-trichlorethan* 0,5 0,0 1,3   96,0 11,0 0,02 0,1
Dichlormetan* 15,1 1,8 42,6   100,0 23,0 0,1 0,3
1,1,2-Trichlorethan* 0,5 0,1 1,3   92,0 9,0 0,1 0,2
1,1,2,2-Tetrach.eth.*         92,0 3,0 0,1 0,3
Hexachlorethan*         95,0 1,0 0,1 0,2
1-2-dichlorpropan*         96,0 3,0 0,05 0,3
1,2-dichlorethan* 0,3 0,0 0,8   83,0 9,0 0,03 20,0
3-chlorpropen* 5,1 0,7 8,5   88,0 3,0 0 1,0
Vinylchlorid* 0,9 0,1 3,3   93,0 24,0 0,1 0,1
Udløb µg/l        
Cis-1,2-dichlorethyl* 0,23 0,1 0,3   66,0 5,0 0,10 0,2
1,2-Dichlorethylen*         28,0 0,0 0,10 0,7
1,1-Dichlorethylen*         90,0 1,0 0,10 0,2
Trans-1,2-dichloreth*         70,0 1,0 0,10 0,2
pentachlorethan* 0,16 0,2 0,2   95,0 1,0 0,10 0,2
Chloroform* 0,21 0,0 0,9   90,0 36,0 0,02 0,1
Tetrachlorethylen* 0,14 0,0 0,6   86,0 15,0 0,02 0,1
Trichlorethylen* 0,10 0,0 0,21   91,0 10,0 0,02 0,1
1,1,1-trichlorethan* 0,1 0,0 0,1   95,0 3,0 0,02 0,1
Dichlorethan*         10,0 0,0 0,10 0,1
Dichlormetan*         89,0 8,0 0,10 10,0
1,1,2-Trichlorethan*         90,0 1,0 0,10 0,2
1,1,2,2-Tetrach.eth.*         91,0 0,0 0,10 0,2
Hexachlorethan*         95,0 0,0 0,10 0,2
1-2-dichlorpropan* 0,1       95,0 1,0 0,05 0,1
1,2-dichlorethan*         81,0 0,0 0,03 0,2
3-chlorpropen* 1,9 1,8 2,0   86,0 2,0 0,10 5,0
Vinylchlorid*         91,0 1,0 0,02 0,4
Slam µg/kg TS        
Cis-1,2-dichlorethyl*         15 0 10 190
1,2-Dichlorethylen*         6 0 10 160
1,1-Dichlorethylen*         21 0 5 100
Trans-1,2-dichloreth*         14 0 10 205
pentachlorethan*         21 0 5 50
Chloroform*         20 0 20 50
Tetrachlorethylen* 23       20 1 10 50
Trichlorethylen*         21 0 5 50
1,1,1-trichlorethan*         21 0 5 50
Dichlormetan* 1039 228 1960   21 7 2 600
1,1,2-Trichlorethan* 14 12,1 16,6   21 3 5 90
1,1,2,2-Tetrach.eth.*         21 0 5 50
Hexachlorethan* 100       21 1 2 60
1-2-dichlorpropan*         20 0 20 50
1,2-dichlorethan*         19 0 20 50
3-chlorpropen*         20 0 10 100
Vinylchlorid*         14 0 10 70

Halogenerede aromatiske kulbrinter gruppe 7

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
4-Chlornitrobenzen* 5,77 0,52 12,12   85 3 0,050 0,300
1,2-Dichlorbenzen*         96 0 0,010 0,100
1,2,4-Trichlorbenzen*         96 0 0,005 0,050
1,3-Dichlorbenzen* 0,22       96 1 0,050 0,100
1,4-Dichlorbenzen* 0,21 0,07 0,70   103 25 0,010 0,100
2-Chlornaphthalen*         97 0 0,050 0,100
3,4-Dichloranilin*         40 0 0,050 0,400
Chlorbenzen* 0,59 0,15 1,03   95 4 0,010 0,050
Hexachlorbenzen* 0,01       103 1 0,005 0,050
dichlor-2nitrobenzen* 0,23 0,16 0,32   89 3 0,050 1,000
4-dichlor-2-nitroben*         96 0 1,000 1,000
1-chlor-2nitrobenzen* 0,77 0,18 1,26   96 4 1,000 1,000
1-chlor-3nitrobenzen* 2,59 0,06 6,85   96 3 0,050 0,200
1-chlornaphthalen*         97 0 0,050 0,100
2,5-dichloranilin* 0,76 0,08 1,67   96 7 0,050 0,200
2-chlortoluen* 0,07       96 1 0,050 0,050
3,4-dichloranilin* 0,07       57 1 0,010 0,300
3-chlortoluen* 0,10       96 2 0,050 0,060
4-chlor-2nitrotoluen*         95 0 0,050 0,600
4-chlortoluen* 0,15       95 2 0,050 0,050
benzylchlorid*         96 0 0,050 0,100
Udløb µg/l                
4-Chlornitrobenzen*         85 0 0,050 0,300
1,2-Dichlorbenzen*         95 0 0,010 0,100
1,2,4-Trichlorbenzen*         103 0 0,005 0,050
1,3-Dichlorbenzen*         95 0 0,050 0,100
1,4-Dichlorbenzen* 0,05 0,02 0,14   102 9 0,010 0,100
2-Chlornaphthalen*         96 0 0,050 0,100
3,4-Dichloranilin*         39 0 0,050 0,400
Chlorbenzen*         60 0 0,010 0,050
Hexachlorbenzen*         103 0 0,005 0,050
dichlor-2nitrobenzen*         89 0 0,050 1,000
4-dichlor-2-nitroben*         95 0 1,000 1,000
1-chlor-2nitrobenzen*         95 0 1,000 1,000
1-chlor-3nitrobenzen*         95 0 0,050 0,200
1-chlornaphthalen*         96 0 0,050 0,100
2,5-dichloranilin*         95 4 0,050 0,200
2-chlortoluen*         95 0 0,050 0,050
3,4-dichloranilin*         57 1 0,010 0,300
3-chlortoluen*         95 0 0,050 0,060
4-chlor-2nitrotoluen*         94 1 0,050 0,600
4-chlortoluen*         94 1 0,050 0,050
benzylchlorid*         95 0 0,050 0,100
Slam µg/kg TS                
4-Chlornitrobenzen*         22 0 10 50
1,2-Dichlorbenzen*         23 0 10 200
1,2,4-Trichlorbenzen* 16       21 1 5 500
1,3-Dichlorbenzen*         23 0 20 200
1,4-Dichlorbenzen 47,40 16,00 95,50   30 22 1 200
2-Chlornaphthalen*         21 0 10 30
3,4-Dichloranilin*         16 0 10 300
Chlorbenzen* 36       23 2 20 200
Hexachlorbenzen 14,6 7,8 27,8   31 9 5 50
dichlor-2nitrobenzen* 350       23 1 10 200
4-dichlor-2-nitroben*         23 0 10 100
1-chlor-2nitrobenzen*         23 0 10 50
1-chlor-3nitrobenzen*         23 0 30 50
1-chlornaphthalen*         23 0 20 100
2,5-dichloranilin 2237 21,6 12200   23 13 20 100
2-chlortoluen*         23 0 20 100
3,4-dichloranilin*         7 0 20 100
3-chlortoluen*         23 0 20 100
4-chlor-2nitrotoluen*         23 0 20 100
4-chlortoluen*         23 0 20 100
benzylchlorid*         23 0 20 100

Chlorphenyler PCB gruppe 8

Slam µg/kg TS Middel 5% 95% Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
PCB28 0,020 0,010 0,03 53 5 0,000005 0,01
PCB 31 0,015 0,010 0,02 48 2 0,000005 0,05
PCB 52 3,43 0,005 14,0 54 19 0,000005 0,07
PCB101 2,93 0,006 11,1 54 27 0,000005 0,03
PCB105 8,75 0,006 24,2 50 4 0,000005 0,02
PCB118 2,32 0,005 8,0 54 10 0,000005 0,07
PCB138 3,60 0,006 12,7 54 27 0,000005 0,03
PCB153 2,79 0,005 10,0 54 27 0,000005 0,02
PCB156 0,001 0,001 0,001 48 1 0,000005 0,02
PCB180 1,298 0,005 6,4 54 14 0,000005 0,02

Chlorphenoler Gruppe 9

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
Dgmin DGmaks
2,4,5-trichlorphenol* 0,10 0,02 0,17   35 2 0,02 0,1
2,4,6-trichlorphenol 0,07 0,02 0,22 12 43 23 0,02 0,1
2,4-dichlorphenol 0,11 0,03 0,19 12 43 31 0,02 0,2
4-chlor-3-met.phenol 0,11 0,03 0,22 12 43 26 0,02 0,2
Pentachlorphenol 0,04 0,02 0,06 13 46 15 0,02 0,6
Udløb µg/l                
2,4,5-trichlorphenol*         35 0 0,02 0,1
2,4,6-trichlorphenol* 0,06 0,03 0,10 12 43 8 0,02 0,1
2,4-dichlorphenol* 0,07 0,02 0,16 12 43 18 0,02 0,2
4-chlor-3-met.phenol* 0,57 0,29 0,82 12 43 4 0,02 0,2
Pentachlorphenol* 0,03 0,03 0,05 13 47 7 0,02 0,6
Slam µg/kgTS                
2,4,5-trichlorphenol* 0,28 0,28 0,28   10 1 0,02 0,1
2,4,6-trichlorphenol* 10,46 1,874 19,046   19 2 0,02 0,1
2,4-dichlorphenol* 26 17,15 45,35   10 4 0,02 0,2
4-chlor-3-met.phenol* 13,1 3,54 20   20 4 0,02 0,2
Pentachlorphenol* 31,45 5,725 77,5   21 6 0,02 0,6

Polyaromatiske kulbrinter gruppe 10

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DgminDGmaks
Acenaphthen 0,04 0,01 0,18 42 157 83 0,01 0,02
Antracen 0,04 0,01 0,13 42 155 123 0,01 0,02
Benz(a)anthracen 0,05 0,01 0,14 42 154 126 0,01 0,02
benz(a)fluoren* 0,03 0,01 0,15 39 141 52 0,01 0,02
Benz(ghi)perylen 0,05 0,01 0,14 42 154 83 0,01 0,01
Benz[a]pyren 0,06 0,01 0,11 40 149 119 0,01 0,03
Benzfluranthen b+j+k 0,12 0,01 0,30 44 162 137 0,01 0,02
Benzo(e)pyren 0,06 0,01 0,12 40 145 120 0,01 1
Chrysen 0,08 0,01 0,21 31 113 91 0,01 0,01
Dibenz(ah)anthracen* 0,02 0,01 0,08 41 152 39 0,01 0,02
dimethylphenanthren* 0,02 0,01 0,07 42 150 52 0,01 0,03
Fluoranthen 0,14 0,02 0,25 44 163 157 0,01 0,01
Fluoren 0,07 0,01 0,24 39 150 124 0,01 0,02
Indone(1,2,3cd)pyren 0,08 0,01 0,22 41 141 74 0,01 0,04
phenanthren 0,16 0,02 0,39 44 165 156 0,01 0,05
Pyren 0,13 0,02 0,24 44 163 154 0,01 0,02
Triphenylen 0,02 0,00 0,04 7 26 13 0,01 0,02
2-methylpyren 0,02 0,01 0,05 25 95 38 0,01 0,01
Udløb µg/l                
1-methylpyren* 0,02 0,01 0,04   49 1 0,01 0,01
2-methylphenanthren* 0,04 0,01 0,4   86 17 0,01 0,01
2-methylpyren* 0,03 0,02 0,06   35 5 0,01 0,02
Acenaphthen* 0,03 0,01 0,1   93 15 0,01 0,02
Antracen* 0,02 0,01 0,05   90 9 0,01 0,02
Benz(a)anthracen* 0,04 0,01 0,07   92 9 0,01 0,02
benz(a)fluoren* 0,07 0,3 0,3   81 1 0,01 0,01
Benz(ghi)perylen* 0,03 0,01 0,06   93 9 0,01 0,03
Benz[a]pyren* 0,03 0,013 0,03   87 3 0,01 0,02
Benzfluranthen b+j+k* 0,06 0,011 0,23   92 11 0,01 1
Benzo(e)pyren* 0,11 0,01 0,8   84 10 0,01 0,01
Chrysen* 0,05 0,01 0,2   75 10 0,01 0,02
Dibenz(ah)anthracen* 0,02 0,01 0,03   93 10 0,01 0,03
dimethylphenanthren* 0,04 0,02 0,2   86 6 0,01 0,01
Fluoranthen* 0,06 0,01 0,23   94 14 0,01 0,02
Fluoren* 0,03 0,01 0,04   88 11 0,01 0,04
Indone(1,2,3cd)pyren* 0,03 0,01 0,2   93 12 0,01 0,05
phenanthren* 0,06 0,01 0,33   96 27 0,01 0,02
Pyren* 0,04 0,01 0,17   94 21 0,01 0,02
Triphenylen* 0,01 0,01 0,01   23 1 0,01 0,01
Slam µg/kg TS                
1-methylpyren 89 21 266 13 7     10-20
2-methylphenant 163 13 487 15 14     10-20
Acenaphthen 172 26 658 31 20     10-20
Antracen 75 24 140 21 21     10-20
Benz(a)anthracen 153 51 297 21 19     10-20
benz(a)fluoren 181 106 246 13 8     10-50
Benz(ghi)perylen 300 57 394 31 29     10-20
Benz[a]pyren 402 50 821 30 30     10-20
Benzfluranthen bjk 712 173 916 27 27     10-20
Benzo(e)pyren 208 57 440 13 13     10-20
Chrysen 246 72 468 21 19     10-20
Dibenz(ah)anthracen 44 18 92 22 20     10-20
dimethylphenanthr 84 14 222 13 9     10-20
Fluoranthen 1093 140 1150 31 31     10-20
Fluoren 325 15 560 32 29     10-50
Indone(1,2,3cd)py 296 54 630 31 31     10-20
phenanthren 1206 66 1600 31 31     10-20
Pyren 945 164 1135 32 32     10-20
Triphenylen - - - 1,0 -     10-20

Phosphor-triestere gruppe 11

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
TCPP 3,11 1,11 5,39 28 104 105 0,02 0,05
tricresylposphat* 0,45 0,02 0,81   40 105 0,02 0,20
Triphenylphosphat 0,22 0,04 0,35 28 101 105 0,02 0,02
Tributhylphosphat 4,99 0,08 5,92 28 94 103 0,02 0,60
Udløb µg/l                
TCPP 3,11 1,11 5,39 28,00 104,00 105,00 0,02 0,05
tricresylposphat* 0,11 0,02 0,38   10,00 105,00 0,02 0,20
Triphenylphosphat 0,22 0,04 0,35 28,00 70,00 105,00 0,02 0,02
Tributhylphosphat 4,99 0,08 5,92 28,00 94,00 104,00 0,02 0,60
Slam µg/kg TS                
TCPP 1637 827 3730   15 15 50 100
tricresylposphat* 613 256 1120   15 3 50 100
Triphenylphosphat 169 86 335   15 12 50 50
Triphenylphosphat* 737 121 1651   14 3 50 200

Blødgører gruppe 12

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
Benzylbuthylphthalat 0,89 0,05 3,19 42 155 103 0,10 1,0
DEHP 16,47 2,21 31,83 42 157 155 0,10 0,7
di(2-ethylhexyl)adip* 0,64 0,14 2,54 42 154 27 0,10 0,6
Dibuthylphthalat 1,50 0,25 3,40 42 156 116 0,10 2,0
Diethylphthalat 5,32 0,20 12,68 40 148 142 0,10 0,5
diisononylphthalat 0,19 0,05 0,35 40 145 90 0,10 0,5
di-n-octylphathalat* 0,25 0,11 0,49 42 154 46 0,10 0,5
Udløb µg/l                
di(2-ethylhexyl)adip* 0,33 0,12 0,59 42 154 19 0,10 1,0
DEHP 2,95 0,25 12,69 42 157 101 0,10 0,7
diisononylphthalat* 0,73 0,11 2,90 42 155 11 0,10 0,6
di-n-octylphathalat* 0,94 0,24 1,94 42 156 34 0,10 2,0
Benzylbuthylphthalat* 1,20 0,21 4,20 40 147 56 0,10 0,5
Dibuthylphthalat* 0,26 0,15 0,42 40 145 8 0,10 0,5
Diethylphthalat* 0,39 0,17 0,65 42 153 6 0,10 0,5
Slam µg/kg TS                
di(2-ethylhexyl)adip* 168 42,4 422   29 5 20 200
DEHP 19924 4800 39000   41 41 20 500
diisononylphthalat 247 21,4 585   17 15 2 50
di-n-octylphathalat* 133 23,75 313   29 6 20 500
Benzylbuthylphthalat 121 68,7 513   27 12 20 500
Dibuthylphthalat 297 97,2 860   28 17 20 500
Diethylphthalat* 129 50,5 307   21 4 20 500

Anioniske detergenter gruppe 13

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
Alkylbenzensulfonat 1400 13 2850 41 154 139 20 30
Udløb µg/l                
Alkylbenzensulfonat* 618 19 1820 41 153 20 20 30
Slam mg/kg TS                
Alkylbenzensulfonat 1213 25 3695 48 48 36 5 250

Ether gruppe 15

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
MTBE 0,83 0,09 3,62 27 95 70 0,1 1
Udløb µg/l                
MTBE 0,42 0,09 0,68 27 95 61 0,1 1
Slam µg/kg TS                
MTBE* 10,67 5,50 16,30 25 25 3 0,01 10

Dioxiner og furaner gruppe 17

Slam µg/kg TS Middel 5% 95% Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
OCDD 1,39 0,340 2,78 32 31 0,0001 10,0
OCDF 0,28 0,091 0,70 31 30 0,0001 1,0
1234678HpCDD 0,15 0,065 0,33 31 30 0,0002 1,0
1234678-HpCDF 0,11 0,027 0,21 33 30 0,0002 1,0
1234789-HpCDF 0,02 0,002 0,08 27 16 0,0002 1,0
123478-HxCDD 0,00 0,001 0,01 29 16 0,0003 1,0
123478-HxCDF 0,02 0,001 0,01 31 22 0,0001 1,0
123678-HxCDD 0,01 0,002 0,01 30 23 0,0003 1,0
123678-HxCDF 0,01 0,001 0,01 29 21 0,0001 1,0
123789-HxCDF 0,004 0,000 0,01 28 17 0,0002 1,0
12378-PeCDD 0,004 0,001 0,01 26 16 0,0004 1,0
12378-PeCDF 0,004 0,001 0,01 27 18 0,0001 0,5
234678-HxCDF 0,01 0,001 0,01 31 26 0,0001 1,0
23478-PeCDF 0,01 0,001 0,01 31 26 0,0001 0,5
2378-TCDD 0,00 0,000 0,01 22 11 0,0001 0,5
2378-TCDF 0,01 0,001 0,01 30 27 0,0002 0,5
123789-HxCDD 0,01 0,002 0,02 29 20 0,0003 1,0

Sumparametre g/l gruppe 18

Indløb µg/l Middel 5% 95% Antal
anlæg
Antal
enkelt
analyser
Antal
analyser
over DG
DGmin Dgmaks
Carbon,org,NVOC 171840 37764 288745 60 226 223 0,1 1000
Chlor,org,AOX 86 23 332 60 227 224 0,001 10
EOX 9,2 0,8 18,1 58 225 211 0,0005 0,5
Udløb                
Carbon,org,NVOC 15734 6213 20680 60 227 227 0,1 1000
Chlor,org,AOX 30 15 47 60 226 222 0,001 20
EOX 1,3 0,3 2,6 60 225 142 0,0005 1





Bilag 2

Indhold:

Bilag 2.1 Industrielle udledninger i 2002 fordelt på amter

Bilag 2.2 Industrielle udledninger i 2002 fordelt på brancher

Bilag 2.3 Data indberettet for de enkelte industrielle udledere

Bilag 2.4 Koncentrationer af tungmetaller og uorganiske sporstoffer mv. i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2002.


Bilag 2.1
Særskilte industrielle udledninger i 2002 fordelt på amter (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet.

Amt Antal
udledninger
Vand
(1000m³)
BI5
(ton)
COD
(ton)
Total N
(ton)
Total P
(ton)
Københavns Amt 25 6.506 47 138 12 1
Frederiksborg Amt 9 978 0 8 0 0
Roskilde Amt 13 3.932 45 654 25 1
Vestsjællands Amt 10 2.089 9 300 27 2
Storstrøms Amt 17 7.727 4.713 6.604 117 14
Bornholms Amt 1 56 30 30 7 0
Fyns Amt 15 1.967 71 448 169 2
Sønderjyllands Amt 8 1.096 7 19 16 2
Ribe Amt 11 10.430 28 50 21 1
Vejle Amt 10 3.127 8 13 16 1
Ringkøbing Amt 22 10.161 146 731 65 11
Århus Amt 14 1.086 7 142 14 1
Viborg Amt 5 5.183 251 202 56 5
Nordjyllands Amt 11 12.858 558 621 210 7
Københavns kommune 12 1.452 0 8 7 0
I alt 183 68.649 5.919 9.966 763 50

Bilag 2.2
Særskilte industrielle udledninger i 2002 fordelt på brancher (kølevand fra kraftværker er ikke medregnet.

Branche Antal
udledninger
Vand
(1000m³)
BI5
(ton)
COD
(ton)
Total N
(ton)
Total P
(ton)
Affaldsbeh. og depoter 13 830 32 532 177 2
Afværgeforanstaltninger 65 7.253 1 20 8 0
Bryggerier & spritfabrik. 2 572 4 56 6 0
Fiskeindustri 9 19.028 652 710 230 10
Fiskemelindustri 3 14.785 299 207 71 2
Fremst. af næringsmidler 5 1.474 26 393 15 1
Raffinerede olier mv. 3 2.885 4 155 26 2
Kemisk industri 4 2.208 28 659 37 10
Lufthavne 8 3.475 52 134 17 2
Medicinalindustri 3 238 3 86 2 1
Mejerier 8 2.821 13 87 9 2
Papirindustri 2 1.123 5 126 4 1
Skibsværfter mv. 6 7 0 0 0 0
Slagterier 5 1.374 8 32 19 1
Sukkerfabrikker 3 6.249 4.708 6.505 114 13
Tekstilfarverier mv. 3 1.141 2 40 4 0
Træindustri 2 1.185 6 84 4 0
Andre 39 2.001 77 141 22 3
I alt 183 68.649 5.919 9.966 763 50

Bilag 2.3
Data indberettet for de enkelte industrielle udledere.

Klik her for at se Bilag 2.3

Bilag 2.4
Koncentrationer af tungmetaller, uorganiske sporstoffer og miljøfremmede stoffer i udledninger fra særskilte industrielle udledere i 2002. De statistiske oplysninger er baseret på analyser med resultat større end detektionsgrænsen (DG).

  Analyser
i alt
Analyser
større end
DG
Middel

(µg/l)
90 %- fraktil
(µg/l)
95 %- fraktil
(µg/l)
Max.
(µg/l)
Tungmetaller      
Aluminium 33 33 328 364 648 4.200
Arsen 43 21 14 25 27 150
Bly 193 144 34 90 147 440
Cadmium 116 80 2 3 10 13
Chrom 179 142 60 149 290 770
Kobber 205 181 202 490 800 3.000
Kviksølv 70 53 1 3 4 8
Nikkel 171 142 154 358 480 1.300
Sølv 11 10 53 124 187 250
Zink 188 167 1.924 3.900 7.610 44.000
Pesticider            
2,6-dichlorbenzamid (BAM) 46 45 0,2 0,4 0,4 1
Dichlorprop 8 8 0,3 1 1 1
Ethofumesat 1 1 0,2 0,2 0,2 0,2
Glyphosat 1 1 80 80 80 80
Mechlorprop 3 3 0,07 0,1 0,1 0,2
Alifatiske aminer            
Dimethylamin 53 11 160 250 360 470
Trimethylamin 53 18 2.472 7.240 9.180 17.000
Aromatiske kulbrinter            
Benzen 35 20 18 58 61 77
Dimethylnaphthalener 8 5 0,1 0,2 0,2 0,2
Ethylbenzen 28 10 0,2 0,3 0,4 0,4
1-methylnaphtalen 4 1 0,02 0,02 0,02 0,02
2-methylnaphtalen 8 1 0,03 0,03 0,03 0,03
Methylnaphthalen 4 4 0,09 0,1 0,2 0,2
Naphthalen 17 7 1 4 4 4
Toluen 30 8 0,4 1 1 1
Trimethylnaphtahlener 8 2 0,04 0,04 0,04 0,04
M+P-xylen 19 10 0,2 0,3 0,4 1
O-xylen 23 5 0,1 0,2 0,2 0,2
Xylener (p-xylen, m-xylen og o-xylen) 7 4 1,1 1,6 1,6 1,6
Phenoler            
Nonylphenoler 4 3 0,6 0,8 0,9 0,9
nonylphenoler(NP) 6 4 1,2 1,6 1,6 1,6
Phenol 36 22 16 76 88 92
Octylphenol 4 1 0,7 0,7 0,7 0,7
Halogenerede alifatiske kulbrinter            
Dichlorethan 4 3 4,3 9 10 11
1,2-dichlorethylen 3 3 1,7 3,1 3,4 3,7
Cis-1,2-dichlorethylen 17 15 5 18 22 24
Trans-1,2-dichlorethylen 12 3 0,2 0,2 0,2 0,2
Tetrachlorethylen 61 37 4 12 19 50
1,1,1-trichlorethan 22 4 0,03 0,04 0,04 0,04
Trichlorethylen 76 53 28 90 219 330
Trichlormethan (chloroform) 36 17 27 69 78 100
Vinylchlorid (chlorethylen) 12 4 0,3 0,7 0,8 0,9
Chlorphenoler            
Pentachlorphenol (PCP) 11 2 0,2 0,2 0,2 0,2
Halogenerede aromatiske kulbrinter            
1-chlor-2-nitrobenzen 1 1 0,2 0,2 0,2 0,2
1-chlor-4-nitrobenzen 1 1 0,07 0,07 0,07 0,07
Organotinforbindelser            
Tributyltin (TBT) 1 1 0,02 0,02 0,02 0,02
Polyaromatiske kulbrinter            
Acenaphthen 8 5 0,04 0,1 0,1 0,1
Anthracen 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Benzfluranthen b+j+k 8 4 0,01 0,0114 0,01 0,01
Benzo(a)anthracen 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Benzo(a)fluoren 4 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Benzo(a)pyren 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Benzo(ghi)perylen 8 3 0,01 0,01 0,01 0,01
Biphenyl 4 4 0,01 0,0114 0,01 0,01
Chrysen 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
3,6-dimethylphenanthren 4 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Dibenz(a, h)anthracen 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Fluoranthen 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Fluoren 8 5 0,02 0,02 0,03 0,03
Indeno(1,2,3-cd)pyren 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
2-methylphenanthren 4 4 0,01 0,01 0,01 0,01
1-methylpyren 4 4 0,01 0,01 0,01 0,01
2-methylpyren 4 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Phenanthren 15 9 0,02 0,02 0,02 0,02
Pyren 8 4 0,01 0,01 0,01 0,01
Blødgørere            
Di(2-ethylhexyl)phthalat (DEHP) 4 1 0,6 0,6 0,6 0,6
Anioniske detergenter            
Lineære alkylbenzensulfonater 4 2 84 91 92 93
Ethere            
Tert-butylmethylether (MTBE) 17 17 5 14 19 24
Dioxiner og furaner            
123678-HxCDF 2 1 0,0000006 0,0000006 0,0000006 0,0000006
OCDD 4 1 0,00006 0,00006 0,00006 0,00006
OCDF 5 2 0,00001 0,00002 0,00002 0,00002
Sumparametre            
Carbon,org,NVOC 8 8 30.350 66.800 128.400 190.000
Chlor,org,AOX 31 31 1.480 4.200 5.150 8.100
EOX 8 6 2 4 4 5





Bilag 3

Indhold:

Bilag 3.1 Antal udløb og tilknyttede arealer

Bilag 3.2 Udledninger i et normalår

Bilag 3.3 Udledninger i konkretår 2002

Bilag 3.4 Oversigt over fordelingen mellem overløb og udløb fra renseanlæg, 2002


Bilag 3.1
Antal udløb med tilhørende totale og befæstede arealer i ha fordelt på fællessystemer (F) og separatsystemer (S) og på udløb henholdsvis med og uden bassin.

Amt   Antal udløb Total arealer Befæstede arealer
uden med i alt uden med i alt uden med i alt
                 
København F 67 76 143 1.703 3.601 5.304 513 1.070 1.583
S 255 75 330 3.466 11.131 14.597 1.211 3.388 4.598
Frederiksborg F 257 135 392 5.319 4.269 9.588 978 959 1.937
S 545 136 681 5.748 2.347 8.096 1.508 665 2.173
Roskilde F 63 49 112 633 2.114 2.747 140 475 615
S 782 183 965 3.672 4.595 8.267 856 1.280 2.135
Vestsjælland F 242 94 336 3.363 1.588 4.951 1.116 452 1.567
S 406 146 552 3.948 3.528 7.477 1.255 1.022 2.277
Storstrøm F 369 83 452 5.247 1.470 6.717 1.528 605 2.133
S 492 1 493 6.401 40 6.441 1.884 8 1.892
Bornholm F 44 7 51 1.127 155 1.282 199 31 231
S 56 1 57 545 14 559 110 0 110
Fyns F 415 173 588 8.417 3.502 11.919 2.350 963 3.314
S 831 338 1.169 8.079 3.651 11.730 2.125 994 3.118
Sønderjylland F 301 38 339 4.840 1.346 6.186 1.776 347 2.123
S 439 45 484 19.195 1.350 20.545 1.939 288 2.227
Ribe F 219 44 263 4.604 1.463 6.067 1.271 465 1.737
S 342 43 385 3.473 836 4.309 1.283 272 1.555
Vejle F 454 85 539 7.378 6.412 13.790 1.844 1.153 2.997
S 505 117 622 5.301 2.190 7.490 2.210 744 2.954
Ringkjøbing F 170 90 260 1.754 2.499 4.253 545 879 1.424
S 674 119 793 5.276 2.501 7.777 1.656 994 2.650
Århus F 548 135 683 5.952 2.872 8.824 1.975 855 2.831
S 1.201 261 1.462 11.788 4.260 16.048 4.440 1.584 6.024
Viborg F 175 173 348 1.970 4.134 6.103 533 1.316 1.849
S 471 174 645 3.548 2.474 6.022 1.150 895 2.045
Nordjylland F 358 159 517 5.828 5.545 11.373 1.806 1.800 3.606
S 999 254 1.253 9.228 3.997 13.225 2.819 1.510 4.329
Københavns
Kommune
F 57 27 84 6.100 2.200 8.300 3.590 1.410 5.000
S 42 0 42 920 0 920 403 0 403
I alt F 3.739 1.368 5.107 64.234 43.169 107.403 20.164 12.780 32.944
S 8.040 1.893 9.933 90.587 42.914 133.500 24.847 13.644 38.491

Bilag 3.2
Udledninger fra overløbsbygværker (F) og separatudløb (S) i et normalår. I skemaet er supplerende angivet gennemsnitlige stofkoncentrationer og vandmængder pr. befæstet ha.

Amt   Vand
1000 m³
COD
ton
N
ton
P
ton
Vand
m³/ha
N
mg/l
P
mg/l
København F 1.903 309 25 5,5 1.203 13,0 2,9
S 18.430 951 38 9,3 4.008 2,1 0,5
Frederiksborg F 2.081 337 23 5,8 1.075 11,1 2,8
S 8.815 352 18 3,6 4.056 2,0 0,4
Roskilde F 397 45 3 0,8 645 7,0 2,0
S 9.125 456 18 4,6 4.273 2,0 0,5
Vestsjælland F 1.486 298 19 4,9 949 12,5 3,3
S 8.678 449 18 4,6 3.811 2,1 0,5
Storstrøm F 3.582 480 44 11,5 1.680 12,1 3,2
S 5.428 154 13 3,2 2.868 2,4 0,6
Bornholm F 223 31 3 0,6 968 11,4 2,9
S 405 20 1 0,2 3.668 2,0 0,5
Fyns F 4.696 575 53 14,2 1.417 11,3 3,0
S 11.357 616 23 5,9 3.642 2,1 0,5
Sønderjylland F 2.912 357 30 8,6 1.372 10,2 2,9
S 10.233 551 23 5,6 4.596 2,3 0,5
Ribe F 1.951 322 22 5,7 1.124 11,3 2,9
S 6.372 312 12 3,1 4.099 2,0 0,5
Vejle F 2.583 340 30 7,8 862 11,6 3,0
S 12.039 602 24 6 4.076 2,0 0,5
Ringkøbing F 1.243 217 13 3,5 873 10,8 2,8
S 16.045 802 32 8 6.055 2,0 0,5
Århus F 2.377 413 29 7,1 840 12,2 3,0
S 19.243 864 35 8,6 3.194 1,8 0,4
Viborg F 2.872 508 31 8,2 1.553 10,9 2,8
S 9.503 475 19 4,8 4.648 2,0 0,5
Nordjylland F 4.370 628 50 12,6 1.212 11,5 2,9
S 16.158 808 32 8 3.732 2,0 0,5
Københavns
Kommune
F 1.022 133 11 2,9 204 10,5 2,8
S 1.649 66 3 0,8 4.091 2,0 0,5
I alt F 33.701 4.993 385 99,8 1.023 11,4 3,0
S 153.483 7.479 311 76,3 3.988 2,0 0,5

Bilag 3.3
Udledninger fra overløbsbygværker (F) og separatudløb (S) i 2002.
I skemaet er supplerende angivet gennemsnitlige stofkoncentrationer og vandmængder pr. befæstet ha.

Amt   Vand
1000 m³
COD
ton
N
ton
P
ton
Vand
m³/ha
N
mg/l
P
mg/l
København F 2.102 362 25 6,1 1.328 12,1 2,9
S 24.416 1.219 49 12,2 5.310 2,0 0,5
Frederiksborg F 2.945 472 32 8 1.520 11,0 2,7
S 12.066 482 25 5,3 5.552 2,1 0,4
Roskilde F 540 61 4 1,1 879 7,0 2,0
S 12.426 621 25 6,2 5.819 2,0 0,5
Vestsjælland F 1.764 352 22 5,8 1.125 12,5 3,3
S 10.409 542 22 5,7 4.571 2,1 0,5
Storstrøm F 5.219 698 63 16,8 2.447 12,1 3,2
S 7.965 226 19 4,7 4.209 2,4 0,6
Bornholm F 255 47 3 0,7 1.108 11,4 2,9
S 463 23 1 0,2 4.197 2,0 0,5
Fyns F 4.910 737 54 13,8 1.482 11,1 2,8
S 14.629 728 30 7,3 4.692 2,0 0,5
Sønderjylland F 3.457 424 35 10,2 1.628 10,2 2,9
S 12.146 654 28 6,7 5.455 2,3 0,5
Ribe F 3.550 588 40 10,3 2.044 11,2 2,9
S 8.366 418 17 4,2 5.381 2,0 0,5
Vejle F 3.317 443 38 10 1.107 11,6 3,0
S 16.089 804 32 8 5.447 2,0 0,5
Ringkøbing F 2.053 347 23 5,1 1.442 11,2 2,5
S 17.128 856 34 9,2 6.464 2,0 0,5
Århus F 2.968 516 36 8,8 1.049 12,2 3,0
S 23.924 1.117 43 10,8 3.972 1,8 0,5
Viborg F 2.984 513 32 8,2 1.614 10,6 2,8
S 10.573 504 20 4,7 5.171 1,9 0,4
Nordjylland F 10.052 1.476 119 28 2.788 11,8 2,8
S 26.140 1.307 52 13,1 6.038 2,0 0,5
Københavns
Kommune
F 5.766 1.041 79 18,1 1.153 13,6 3,1
S 2.013 41 4 1 4.995 2,0 0,5
I alt F 51.880 8.076 606 151,1 1.575 11,7 2,9
S 198.753 9.543 400 99,2 5.164 2,0 0,5

Bilag 3.4
Amtsvis oversigt over fordelingen mellem overløb og udløb fra renseanlæg> 5000 PE, 2002

Amt Samlet udledning fra overløb
Vand
1000 m³
Total N
kg
Total P
kg
BI5(mod)
kg
COD
kg
Københavns Amt 3.785 35.746 13.467 66.874 604.359
Frederiksborg   29.844 7.380 96.431 434.216
Roskilde 381 2.626 765 8.403 42.014
Vestsjælland 905 11.130 2.887 2.912 84.291
Storstrøm 2.401 28.974 9.452 64.341 321.703
Bornholm 109 1.248 326 7.395 8.299
Fyn 4.421 49.458 12.719 141.462 676.970
Sønderjylland 677 12.884 2.047 8.791 43.965
Ribe 837 9.407 2.445 23.477 143.694
Vejle   23.162 6.085 146.468 267.117
Ringkjøbing 1.705 4.467 2.922 14.205 71.479
Århus 2.119 19.762 4.832 63.921 287.011
Viborg 2.431 26.328 6.882   427.232
Nordjylland 3.943 45.282 11.363 113.837 569.183
København K. 5.766 81.106 23.153   1.040.955
I alt 29.479 381.424 106.725 758.515 5.022.487


Amt Overløbenes andel af samlet belastning Fælles
kloak
Afløbs-
tal
Bassin
(mm)
Overløb i forhold til udl. fra renseanlæg
Vand N P BI5 COD       N P COD
KøbenhavnsAmt 5,9% 1,3% 1,2%   1,3% 23% 0,21 40,6 12% 21% 21%
Frederiksborg   1,7% 2,0% 1,3% 2,1% 46% 0,68 7,3 12% 32% 30%
Roskilde 1,2% 0,3% 0,3% 0,2% 0,3% 20% 0,72 11,3 2% 4% 4%
Vestsjælland 2,6% 0,9% 1,2%   0,4% 39%   3,4 7% 20% 5%
Storstrøm 6,1% 3,4% 4,8% 1,4% 2,6% 54% 0,39 1,0 13% 33% 22%
Bornholm 1,6% 0,6% 0,7% 0,6% 0,3% 59% 0,32 1,0 5% 13% 6%
Fyn 6,0% 2,3% 2,9% 1,0% 2,1% 51% 0,33 3,4 22% 77% 40%
Sønderjylland 2,1% 1,1% 0,7% 0,2% 0,3% 41% 0,26   7% 11% 5%
Ribe 2,6% 0,7% 1,1% 0,3% 0,6% 51%   1,6 6% 15% 15%
Vejle   1,1% 1,1% 1,0% 0,9% 42% 0,43   8% 25% 18%
Ringkjøbing 4,6% 0,3% 0,9% 0,1% 0,3% 27% 0,53 3,3 2% 25% 6%
Århus 2,9% 0,7% 0,7% 0,3% 0,7% 30% 0,50 3,4 5% 14% 13%
Viborg 7,2% 1,8% 2,6%   1,9% 46% 0,22 6,6 17% 54% 49%
Nordjylland 4,9% 1,6% 2,1% 0,6% 1,5% 50% 0,35 3,1 13% 37% 27%
København K. 5,5% 2,4% 3,4%   2,5% 94% 0,33 3,8 16% 28% 39%
Middel 4,1% 1,3% 1,7% 1,2% 1,2%       10% 27% 20%





Bilag 4

Indhold:

Bilag 4.1 Beregningsprincipper

Bilag 4.2 Antal Ejendomme, videngrundlag, rensemetoder og udledte mængder af næringsstoffer

Bilag 4.3 Antal ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan

Bilag 4.4 Antal ejendomme omfattet af en beslutning om forbedret rensning ifølge vedtaget spildevandsplan


Bilag 4.1 Beregningsprincipper

Til beregning af belastningen fra ejendomme uden for kloakopland anvendes følgende definitioner og betegnelser.

Ejendom i landsby. En ejendom er efter denne indberetning at betragte som beliggende i en landsby, når den udgør én ud af mindst 10 ejendomme, for hvilke det gælder, at der er mindre end 200 m til nærmeste ejendom. Ejendomme i den spredte bebyggelse er typisk landbrugsejendomme.

Kategorien “Andet”. I indberetning indgår en betegnelse "andet", som står for ejendomme med en atypisk husspildevandsbelastning sammenlignet med øvrige ejendomme. Betegnelsen dækker ejendomme som skoler, institutioner, kontorbygninger, restauranter, rastepladser o. lign.

Optælling af ejendomme. Selve opgørelsen til fastlæggelse af udledte stofmængder består i en viden om antallet af ejendomme, enten baseret på direkte optælling eller et skøn. Tilsvarende kræves en viden om anvendte rensemetoder, enten baseret på en konkret viden eller et skøn f.eks ved anvendelse af BBR. Ud fra denne viden opnås et grundlag til beregning af spildevandsbelastningen og -udledningen til vandområderne, som identificeres ved den hydrologiske reference.

Personbelastning. Spildevandsbelastningen er fundet ud fra antallet af personækvivalenter (PE) pr. ejendom og enhedstallene er 21,9 kg organisk stof i BI5/PE/år, 4,4 kg N/PE/år, 1,0 kg P/PE/år og 50 m3 spildevand/år.

Belastningsperioder. For sommerhus- og kolonihaveområderne er der overvejende anvendt 2,5 PE pr. ejendom med en spildevandsbelastning alene i 3 måneder om året. Ved den spredte bebyggelse og landsbyer er der som hovedregel anvendt en belastning på 2,8 PE pr. ejendom over hele året.

Videngrundlag A, B og C. Ved dataindberetningen er der stor variation på kvaliteten af de indkomne data, hvorfor der er opstillet tre niveauer for videngrundlag A, B og C:

A: Konkret viden om antal ejendomme samt det opnåede renseniveau af spildevandet på den enkelte ejendom, f.eks. opnået ved direkte optælling af ejendomme samt besøg på enkeltejendomme.

B: Konkret viden om antal ejendomme, f.eks. ved direkte optælling af ejendomme. Hvis renseniveauet er anført, er denne oplysning baseret på et skøn, f.eks. med udgangspunkt i BBR-registeret.

C: Oplysninger om antal ejendomme er baseret på et skøn, f.eks. ud fra oplysninger om antal ejendomme pr. arealenhed. Hvis renseniveauet er anført, er denne oplysning ligeledes baseret på et skøn, f.eks. med udgangspunkt i BBR-registeret.

Rensemetoder, rensegrader. Ved beregningen af udledningen fra spredt bebyggelse tages der udgangspunkt i en række forskellige rensemetoder med dertil hørende forudsatte renseniveauer. Rensemetoder og -niveauer fremgår af efterfølgende tabel.

Renseklasser og -metoder med tilhørende henholdsvis rensekrav og rensegrader. Reduktionen er angivet i % af den aktuelle stofbelastning.

Rensemetode% stofreduktion
Total-
N
Total-
P
BI5Vand-
føring
Nitrifi-
kation
A: SOP 30 90 95 0 90
1. Minirenseanlæg 30 90 95 0 90
2. Nedsivning med sivedræn 100 100 100 100  
3. Nedsivning uden sivedræn 100 100 100 100  
4. Samletank 100 100 100 100  
5. Samletank, toilet + nedsiv., gråt 100 100 100 100  
6. Samletank, toilet + rodzo.an., gråt 95 90 95 30  
7. Samletank, toilet + bio. sandf., gråt 95 90 95 30  
8. Afløbsfrit toilet + nedsiv., gråt 100 100 100 100  
9. Afløbsfrit toilet + rodzo.an., gråt 95 90 95 30  
10. Afløbsfrit toilet + bio. sandf., gråt 95 90 95 30  
11. Pileanlæg uden udledning 100 100 100 100  
12. Udledning til jordoverfladen 100 100 100 100  
13. Intet afløb 100 100 100 100  
B: SO 30 40 95 0 90
1. Biologisk sandfilter 50 50 95 0 90
2. Minirenseanlæg 30 40 95 0 90
C: OP 30 90 90 0  
1. Minirenseanlæg 30 90 90 0  
D: O 30 30 90 0  
1. Rodzoneanlæg 50 50 95 0  
2. Biologisk sandfilter 30 40 90 0  
3. Minirenseanlæg 30 30 90 0  
E: Øvrige       0  
1. Mekanisk 10 10 30 0  
2. Mekanisk biologisk 10 10 70 0  
3. Rodzoneanlæg 30 30 70 0  
4. Mek. + markdræn 55 55 65 50  
5. Mek. (toilet) + markdræn 55 55 55 50  
6. Nedsiv. (toilet) + markdræn (gråt) 95 85 70 65  
7. Nedsiv. (toilet) + mek.+ markdr. (gråt) 95 90 80 65  
8. Samletank (toilet) + mek. (gråt) 90 80 60 30  
9. Samletank (toilet) + markdræn (gråt) 95 85 70 65  
10. Samletk. (toilet) + mek.+markdr. (gråt) 95 90 80 65  
11. Samletank (toilet ) + urenset (gråt) 90 75 40 30  
12. Afløbsfrit toilet + mek. (gråt) 90 80 60 30  
13. Afløbsfrit toilet + markdræn (gråt) 95 85 70 65  
14. Afløbsfrit toilet + mek.+markdr. (gråt) 95 90 80 65  
15. Afløbsfrit toilet + urenset (gråt) 90 75 40 30  

Bilag 4.2
Antal ejendomme, vidensgrundlag, rensemetoder og udledte mængder af næringsstoffer opgjort på landsbasis og amtsvis.

Klik her for at se Bilag 4.2

Bilag 4.3 Antal ejendomme omfattet af en vedtaget regionplan

Alle amter har med udgangen af 2002 vedtaget en regionplan, hvori områder, hvor der skal ske en forbedret rensning, er udpeget.

Renseklasser:

SOP: Skærpet krav til reduktion af organisk stof og fosfor samt nitrifikation

SO: Skærpet krav til reduktion af organisk stof samt nitrifikation

P: Reduktion af total fosfor

O: Reduktion af organisk stof

Eksisterende: ejendommene skal ikke etablere forbedret rensning, men kan bevare de eksisterende spildevandsforhold.

Hele landet

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 458   7211 290 3 7962
SOP 2077 12 11702 2167 24 15982
SO 2416 112 33051 5930 93 41602
OP 217 20 9685 1522 29 11473
O 3862 19 17582 2691 84 24238
Eksisterende 103704 10559 126712 12290 764 254029
Sum 112734 107222 205943 24890 997 355286

Københavns Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP 35 1 241 1   278
SO 1   84     85
OP            
O     8 1   9
Eksisterende 330 8605 571 2 10 9518
Sum 366 8606 904 4 10 9890

Frederiksborg Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 233   34     267
SOP 51   508 81 7 647
SO 415   634 127 4 1180
OP 23   152 112 12 299
O 37   331 74   442
Eksisterende 10097 299 4207 1131 75 15809
Sum 10856 299 5866 1525 98 18644

Roskilde Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP 20   398 77 6 501
SO 2   599 87 4 692
OP 2   275 42 8 327
O     67 37   104
Eksisterende 366 1109 2542 130 53 1624
Sum 390 1109 3881 373 71 5824

Storstrøms Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP 25 11 1766 378 4 2184
SO 679 111 6813 2697 26 10326
OP 80 20 1678 366   2144
O 251 18 4397 1475 18 6159
Eksisterende 865 18 3595 1321 25 5824
Sum 1900 178 18249 6237 73 26637

Bornholms Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP            
SO            
OP            
O            
Eksisterende 1507   4017   7 5531
Sum 1507   4017   7 5531

Fyns Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 10   1156 34 1 1201
SOP 3   271 116 1 391
SO 316   11908 956 15 13195
OP            
O            
Eksisterende 1899 3 7764 892 52 10610
Sum 2228 3 21099 1998 69 25397

Sønderjyllands Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     345 27   372
SOP 1   189 27   217
SO 260 1 1859 609 15 2744
OP 89   1250 238 8 1585
O 358   543 90   991
Eksisterende 2173 3 4186 991 25 5909
Sum 2881 4 11949 4035 48 18917

Ribe Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     766     766
SOP            
SO     234     234
OP     343 22   365
O     2240 33   2273
Eksisterende 8969   9563 41   18944
Sum 8969   13146 467   22582

Vejle Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     1051     1051
SOP 2   992 220   1214
SO 1   836 158   995
OP 10   2674 226 1 2911
O 9   701 6 7 723
Eksisterende 1887 49 9166 9166 14 12387
Sum 1909 49 15420 15420 22 19281

Ringkjøbing Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning           0
SOP     1970     1970
SO     2880     2880
OP     340     340
O           0
Eksisterende 10994 60 14091 609 9 25763
Sum 10994 60 19281 609 9 30953

Århus Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 164   3575 162 2 3903
SOP 1884   1032 590 5 3511
SO     34   3 37
OP 6   861 175   1042
O 41 1 2270 503   2815
Eksisterende 9597 173 11468 911 104 22253
Sum 11692 174 19240 2341 114 33561

Viborg Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 51   284 67   402
SOP            
SO            
OP     1139 205   1344
O 10   1656 37   1703
Eksisterende 4662   17482 309 190 23290
Sum 4723   20561 956 190 26739

Nordjyllands Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP            
SO     103     103
OP     139     139
O     2323     2323
Eksisterende 19962 235 25703 1095 72 47067
Sum 19962 235 28268 1095 72 49632

Vestsjællands Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP 56   4335 677 1 5069
SO 742   7067 1296 26 9131
OP 7   834 136   977
O 3156   3046 435 59 6696
Eksisterende 30396 5 8913 516 128 39958
Sum 34357 5 24195 3060 214 61831

Bilag 4.4 Antal ejendomme i det åbne land, der er omfattet af en revideret spildevandsplan

I nedenstående tabeller er antallet af ejendomme i det åbne land, der er omfattet af en revideret spildevandsplan, opgjort. Opgørelsen er foretaget på amtsbasis og omfatter kun de ejendomme, der skal have forbedret spildevandsrensning.

Hele landet

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 195   6146 110 2 6453
SOP 1893   3980 794 18 6685
SO 107 1 10811 656 9 11584
OP 110   4994 399 18 5521
O 391   8428 173 14 9006
Kloakering 1258   2756 2673 13 6700
Sum 3954 1 37115 4805 74 45949

Frederiksborg Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP 1   329 42   372
SO 19   433 77 2 531
OP 1   228 37   266
O     76     78
Kloakering 960   404   2 1364
Sum 981   1470 156 4 2611

Storstrøms Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP 6   87   8 101
SO 41   1037   1 1079
OP 5   129   9 143
O 22   737   5 764
Kloakering 20   449 1088   1557
Sum 94   2439 1088 23 3644

Fyns Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 30   482 31 2 545
SOP     549 27   576
SO 40   6735 399 3 7177
OP            
O            
Kloakering 13   1267 465 1 1746
Sum 83   9033 922 6 10044

Sønderjyllands Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     333 31   364
SOP 1   177 15   193
SO 6 1 1493 62 3 1565
OP 89   1279 96 8 1472
O 358   521 41   920
Kloakering 254   269 746 12 1281
Sum 708 1 4072 991 23 5795

Ribe Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     749     749
SOP            
SO     128     128
OP     19     19
O     1374     1374
Kloakering     45 22   67
Sum 0 0 2315 22 0 2337

Vejle Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     503 10   513
SOP 2   1515 73   1590
SO 1   923 118   1042
OP 9   2366 91 1 2467
O 9   660 6 7 682
Kloakering 1   234 317   552
Sum 22   6201 615 8 6846

Århus Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning 165   4031 38   4234
SOP 1883   1323 637 10 3853
SO     34     34
OP 6   827 175   108
O 2   3190 104   3296
Kloakering     14 13   27
Sum 2056   9419 967 10 12452

Viborg Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning     48     48
SOP            
SO            
OP     126     126
O     425 22   447
Kloakering 10   29 22   61
Sum 10   628 44   682

Nordjyllands Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP            
SO     19     19
OP     20     20
O     1445     1445
Kloakering     45     45
Sum     1529     1529

Københavns Amt

Renseklasse Sommerhus Kolonihave Spredt Landsby Andet Sum
Nedsivning            
SOP            
SO     9     9
OP            
O            
Kloakering            
Sum     9     9





Bilag 5

Indhold:

Bilag 5.1 Belastningsopgørelse for organisk stof

Bilag 5.2 Belastningsopgørelse for kvælstof

Bilag 5.3 Belastningsopgørelse for fosfor

Bilag 5.4 Tilførsel af kvælstof, BI5 og fosfor til havet via vandløb


Bilag 5.1
Udledning af organisk stof målt som BI5 til farvandene fra samtlige punktkilder opdelt på inddirekte og direkte udledninger.

RecipientRenseanlægIndustri**Regnvandsbe-
tingede udløb
Spredt bebyg-
gelse mv.
Havbrug og
dambrug*, **
I alt
Udledning i ton pr. år direkte til farvandene
1.Nordsøen 63 14 38 0 57 173
2.Skagerrak 14 323 4 0 49 391
3.Kattegat 280 624 260 4 0 1.169
4.N. Bælt 85 27 36 9 313 470
5.Lillebælt 235 12 68 5 320 641
6.Storebælt 210 4.753 116 9 1.006 6.094
7.Øresund 483 89 251 1 0 823
8.S. Bælthav 8 0 2 0 0 10
9.Østersøen 58 30 19 0 0 106
Hele landet 1.436 5.873 795 28 1.745 9.878
Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene
1.Nordsøen 251 16 367 655 2.137 3.427
2.Skagerrak 32 0 36 64 33 164
3.Kattegat 423 9 666 1.019 881 2.999
4.N. Bælt 150 0 225 428 2 806
5.Lillebælt 95 9 196 396 223 919
6.Storebælt 191 5 191 856 0 1.243
7.Øresund 41 1 311 112 0 465
8.S. Bælthav 8 0 5 66 0 79
9.Østersøen 41 0 14 174 0 229
Hele landet 1.233 40 2.013 3.770 3.276 10.332
Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene
1.Nordsøen 314 30 406 655 2.194 3.600
2.Skagerrak 46 323 40 64 82 555
3.Kattegat 703 633 926 1.024 882 4.168
4.N. Bælt 235 27 262 437 315 1.276
5.Lillebælt 330 22 265 400 543 1.560
6.Storebælt 401 4.757 307 865 1.006 7.337
7.Øresund 524 90 563 113 0 1.289
8.S.Bælthav 16 0 7 66 0 89
9.Østersøen 99 30 32 174 0 336
Hele landet 2.669 5.913 2.808 3.798 5.022 20.210

* For den direkte udledning til farvandene er der alene tale om udledning fra saltvandsbaseret fiskeopdræt.
** Der er foretaget visse rettelser, således er tallene ikke overensstemmende med data i de enkelte afsnit

Bilag 5.2
Udledning af kvælstof til farvandene fra samtlige punktkilder, opdelt på indirekte og direkte udledninger.

RecipientRenseanlægIndustriRegnvandsbe-
tingede udløb
Spredt be-
byggelse mv.
Havbrug og
dambrug*,**
I alt
Udledning i ton pr. år direkte til farvandene
1.Nordsøen 100 22 13 0 37 171
2.Skagerrak 14 53 1 0 7 75
3.Kattegat 431 254 99 1 0 786
4.N. Bælt 167 165 12 2 47 393
5.Lillebælt 302 28 24 1 51 406
6.Storebælt 266 139 51 2 166 624
7.Øresund 912 41 92 0 0 1.046
8.S. Bælthav 12 0 1 0 0 13
9.Østersøen 63 7 8 0 0 77
Hele landet 2.267 709 302 7 307 3.591
Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene
1.Nordsøen 494 27 124 163 729 1.537
2.Skagerrak 52 1 18 16 9 96
3.Kattegat 761 4 221 265 353 1.604
4.N. Bælt 331 0 78 110 1 521
5.Lillebælt 173 7 73 102 87 442
6.Storebælt 277 2 73 216 0 568
7.Øresund 113 3 108 28 0 252
8.S. Bælthav 16 0 3 17 0 36
9.Østersøen 43 0 6 45 1 95
Hele landet 2.261 44 705 961 1.181 5.151
Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene
1.Nordsøen 594 49 137 163 766 1.709
2.Skagerrak 66 54 19 16 16 171
3.Kattegat 1.192 258 320 266 354 2.390
4.N. Bælt 498 165 91 112 48 914
5.Lillebælt 475 34 97 103 137 847
6.Storebælt 543 141 124 218 166 1.192
7.Øresund 1.026 44 200 28 0 1.299
8.S.Bælthav 28 0 3 17 0 48
9.Østersøen 106 7 14 45 1 172
Hele landet 4.528 753 1.006 968 1.488 8.743

Bilag 5.3
Udledning af fosfor til farvandene fra samtlige punktkilder opdelt på inddirekte og direkte udledninger.

RecipientRenseanlægIndustriRegnvandsbe-
tingede udløb
Spredt be-
byggelse mv.
Havbrug og
dambrug
I alt
Udledning i ton pr. år direkte til farvandene
1.Nordsøen 6 9 3 0 3 21
2.Skagerrak 2 5 0 0 1 9
3.Kattegat 40 8 23 0 0 71
4.N. Bælt 17 2 3 0 5 27
5.Lillebælt 35 3 6 0 5 50
6.Storebælt 36 15 13 0 18 83
7.Øresund 161 3 21 0 0 186
8.S. Bælthav 1 0 0 0 0 1
9.Østersøen 7 0 2 0 0 9
Hele landet 306 46 72 2 32 458
Udledning i ton pr. år inddirekte til farvandene
1.Nordsøen 50 3 32 37 58 180
2.Skagerrak 5 0 4 4 1 14
3.Kattegat 70 1 55 60 28 214
4.N. Bælt 22 0 20 25 0 66
5.Lillebælt 15 0 19 23 7 64
6.Storebælt 26 0 19 49 0 95
7.Øresund 9 0 27 6 0 42
8.S. Bælthav 2 0 1 4 0 7
9.Østersøen 6 0 2 10 0 18
Hele landet 205 4 178 219 94 699
Direkte og inddirekte udledning i ton pr. år til farvandene
1.Nordsøen 55 12 36 37 54 194
2.Skagerrak 8 5 5 4 4 25
3.Kattegat 111 9 78 60 27 285
4.N. Bælt 39 2 23 26 5 94
5.Lillebælt 50 4 25 23 9 111
6.Storebælt 62 16 32 50 17 176
7.Øresund 170 3 48 6 0 228
8.S.Bælthav 3 0 1 4 0 8
9.Østersøen 13 0 4 10 0 27
Hele landet 511 50 250 221 116 1147

Bilag 5.4
Tilførsel af kvælstof BI5 og fosfor til havet via vandløb (Danmarks Miljøundersøgelser, 2002)

Farvandsområde Tilførsel af kvælstof
ton/år
Tilførsel af BI5
ton pr. år
Tilførsel af fosfor
ton/år
1. Nordsøen 19.971 7.558 529
2. Skagerrak 2.464 984 90
3. Kattegat 32.684 11.466 837
4. Nordlige Bælthav 7.064 2.100 176
5. Lillebælt 7.721 2.346 247
6. Storebælt 12.060 2.694 254
7. Øresund 2.599 954 81
8. Sydlige Bælthav 1.241 124 22
9. Østersøen 2.722 471 55
Danmark 88.526 28.697 2.290





 



Version 1.0 November 2003 • © Miljøstyrelsen.
Udgivet af Miljøstyrelsen
Elektronisk publikation fremstillet efter Statens standard for elektronisk publicering