Strategi for begrænsning af vejtrafikstøj - Delrapport 3

1 Indledning

Regeringen har i maj 2002 nedsat en Vejstøjgruppe, der har fået til opgave at udarbejde et bredt funderet forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj. Vejstøjgruppen består af følgende medlemmer: Finansministeriet, Færdselsstyrelsen, Justitsministeriet, Landsplanafdelingen, Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Trafikministeriet, Vejdirektoratet og Økonomi- og Erhvervsministeriet. Miljøstyrelsen har varetaget formandskabet og sekretariatet for Vejstøjgruppen. Vejstøjgruppen har offentliggjort sit forslag til vejstøjstrategi i november 2003.

Delrapport 3, som omhandler virkemidler og samfundsøkonomiske beregninger, er en baggrundsrapport udarbejdet til brug for Vejstøjgruppens arbejde med udarbejdelse af en national vejstøjstrategi. Formålet med rapporten er at belyse de samfundsøkonomiske aspekter af anvendelse af virkemidler til reduktion af vejstøjbelastningen.

I rapporten opstilles indledningsvist en referenceudvikling for antallet af støjramte boliger for årene 2010 og 2020, hvor der med udgangspunkt i en kortlægning af dagens situation er korrigeret for den forventede trafikudvikling og allerede gennemførte tiltag af betydning for den fremtidige støjbelastning.

Herefter analyseres en række udvalgte virkemidler med hensyn til forventede effekter og samfundsøkonomiske omkostninger. For hvert virkemiddel beregnes ændringen i antallet af støjbelastede boliger, og der foretages en samfundsøkonomisk konsekvensvurdering. Dernæst sammenlignes virkemidlerne med hensyn til deres effekt sammenholdt med omkostningerne.

Herefter opstilles en række scenarier for den fremtidige udvikling i støjbelastningen, hvor forskellige kombinationer af virkemidler bringes i anvendelse, og de samfundsøkonomiske konsekvenser beregnes. Desuden vurderes det samlede finansieringsbehov.

Rapporten bygger primært på input fra:

  • Delrapport 1: "Tekniske aspekter" med hensyn til støjmæssige effekter af de enkelte virkemidler
  • Delrapport 2: "Sundhedsøkonomisk analyse af udvalgte virkemidler" og Miljøstyrelsens rapport: "Hvad koster støj?", miljøprojekt nr. 795, 2003 med hensyn til enhedsprisen for støj
  • Oplysninger om omkostninger vedrørende virkemidler fra Vejdirektoratet.

Beregningerne i rapporten bygger derudover på en lang række data samt skøn og antagelser. Der er nærmere redegjort for disse i rapporten.

 



Version 1.0 November 2003, © Miljøstyrelsen.