Redegørelse om jordforurening 2002

9 Amternes Videnscenter for Jordforurening

Amternes Videncenter for Jordforurening (AVJ) drives af Amtsrådsforeningen og Københavns og Frederiksberg Kommuner. Videncentret arbejder med at indsamle, bearbejde og formidle viden om jord- og grundvandsforurening.

En af hovedopgaverne for AVJ var i 2002 et projekt om oplæg til revision af Lov om forurenet jord. Videncentret hjalp i efteråret Amtsrådsforeningen, KL, Københavns og Frederiksberg Kommuner med at foretage en grundig gennemgang af de erfaringer de amtskommunale og kommunale myndigheder har gjort med administrationen af Lov om forurenet jord. Arbejdet resulterede i et fælles oplæg, som i 2003 skal danne grundlag for drøftelser med Miljøstyrelsen med henblik på at fremføre de amtskommunale myndigheders synspunkter for miljøministeren, inden ministeren i 2003 skal give Folketinget en redegørelse om lovens virkninger.

AVJ færdiggjorde i 2002 en database med kommenterede miljødomme med relation til Lov om forurenet jord.

I 2001 startede AVJ i samarbejde med Miljøstyrelsens Teknologipulje et projekt med det formål at belyse de barrierer, der kan være mod belåning af forurenede boliggrunde. Dette projekt fik sin foreløbige afslutning i 2002 med et notat, som sammenfatter de forskellige interessenters synspunkter og forslag til løsning af belåningsproblemerne. Konkret har projektet resulteret i, at realkreditinstitutterne nu udarbejder en fælles vejledning, som beskriver de særlige forhold, der gælder i forbindelse med ansøgninger om lån til forurenede boliggrunde. Derudover har realkreditinstitutterne tilkendegivet, at de ikke automatisk vil afvise at give lån til ejere af forurenede grunde, men er indstillet på at vurdere den konkrete sag.

Revisionen af amternes Projektlederhåndbog er en af de tilbagevendende opgaver for Videncentret, og i 2002 blev håndbogen opdateret med nye afsnit om tilbudsloven og EU's udbudsregler samt suppleret med en udredning om erstatningspraksis i amterne i forbindelse med indgreb efter Lov om forurenet jord.

Fyns Amt har arbejdet med et projekt om tidlig indsats over for de indeklimaproblemer, der ofte ses i forbindelse med forureninger fra renserier. Videncentret har støttet projektet og har sammen med Fyns Amt udgivet en informationsstrategi i forhold til de berørte boligejere og pressen. Der er også udarbejdet en pjece, som alle amter kan benytte til rådgivning i forbindelse med indeklimaproblemer fra renserier.

Projektet viste, at der er en række måletekniske problemer i forbindelse med indeklimasagerne, som alle amterne har en interesse i at finde løsninger på. AVJ og Fyns Amt lavede i efteråret 2002 en samlet vurdering af behovet for en udvikling på området, og AVJ har, med økonomisk støtte fra Miljøstyrelsens Teknologipulje, udbudt et projekt, der har til formål at få løst de tekniske problemer.

En samlet datamodel for jordforureningsområdet er en forudsætning for udveksling af data og et udvidet samarbejde mellem forvaltningerne i amterne. AVJ deltog i 2002 i færdiggørelsen af den fælles datamodel for jord- og grundvandsområdet, som skal bruges i Miljøportalen.

Kurser og temamøder for amternes medarbejdere indeholdt i 2002 bl.a. emner som chlorerede opløsningsmidler, oliekursus, kursus i EU-udbud, projektlederkursus, temamøde om rådgivningsvejledning mv.

 



Version 1.0 December 2003, © Miljøstyrelsen.