MTBE's spredning i grundvand

6 Konklusion og kommentarer til fase 1

6.1 Konklusion for fase 1
6.2 Kommentarer og uafklarede spørgsmål fra fase 1

6.1 Konklusion for fase 1

På baggrund af de udførte boringer er der opstillet en konceptuel geologisk model i form af 3 profilsnit. Geologien på lokaliteten er vurderet overordnet at bestå af sandet moræneler ned til ca. 10 m u.t., hvor der er truffet et vandførende lag af hhv. morænesand og groft, gruset sand. På baggrund af beregning af hydrauliske ledningsevner i toppen af magasinet i samtlige boringer samt i hele dybden i en enkelt boring vurderes sandlaget at være relativt ensartet på lokaliteten. På den nordvestlige del er der dog fundet lavere K-værdier end på resten af lokaliteten.

Strømningsretningen i det sekundære magasin vurderes at være nordøstlig med en overordnet porevandshastighed på 40 m/år.

Der er konstateret høje koncentrationer af forureningskomponenter i hot spot (B5), af såvel total kulbrinter, BTEX, MTBE samt nedbrydningsprodukter heraf. Der er endvidere fundet stærkt reducerede forhold i hot spot, hvilket vurderes at hidrøre fra omsætning af forureningskomponenter.

Der er fundet lave indhold af forureningskomponenter i samtlige øvrige boringer. Tilstedeværelsen af nedbrydningsprodukter af MTBE indikerer, at der foregår nedbrydning af MTBE i grundvandet på lokaliteten.

Der optræder endnu ikke på baggrund af de målte data en egentlig forureningsfane. Det vurderes på baggrund af forureningsbilledet og strømningsretningen, at en sådan fane må optræde på lokaliteten og at den sandsynligvis spredes i nordøstlig retning, mellem boring B6 og B8. Således vurderes B6 at være placeret i den vestlige kant af fanen.

En formodet faneudbredelse er skitseret i plan og snit, se figur 6.1.

Se her!

Figur 6.1
Fase 1: Formodet faneudbredelse. Snit 1 og snit 3 ses på figur 5.1.

På baggrund af resultaterne fra fase 1 anbefales det, at undersøgelsen fortsættes til fase 2 på den valgte lokalitet, idet sandlaget vurderes at have en tilstrækkelig udstrækning horisontalt og vertikalt, da der vurderes at optræde en fane af en sådan styrke, at den giver afsmitning til de øvrige boringer på lokaliteten samt idet der er klare indikationer af, at der foregår en væsentlig nedbrydning af MTBE i grundvandet.

6.2 Kommentarer og uafklarede spørgsmål fra fase 1

Hvilke overordnede konklusioner kan vi uddrage på baggrund af fase 1?
God korrespondance mellem metoder til vurdering af den hydrauliske ledningsevne (slugtests, pumpetest og estimering ud fra kornkurver).
Relativ stor lokal variabilitet i den hydrauliske ledningsevne over dybden.
God sammenhæng mellem jordprøvernes geologiske sammensætning og den beregnede hydrauliske ledningsevne for den aktuelle sektion.
Der kan udledes et generelt niveau for strømningshastigheden i toppen af magasinet på hovedparten af lokaliteten.
Grundvandets indhold af forureningskomponenter (BTEX og MTBE) indikerer, at der er dannet en fane i toppen af magasinet nedstrøms for kildeområdet.

På baggrund af resultaterne fra fase 1 fremstår en række uafklarede spørgsmål vedr. forureningssituationen på lokaliteten:
Løber fanen imellem B6 og B8?
Vertikal koncentrationsfordeling af forureningskomponenter? Gælder antagelsen om, at forureningsfanen findes i toppen af magasinet?
Strømningsretning på sydlig del af lokaliteten (forpladsen), hvor vandspejlet er fladt?
Hvad skyldes det tilsyneladende markante koncentrationsfald af forureningskomponenter (BTEX og MTBE) umiddelbart nedstrøms for kildeområdet?