Afprøvning af reaktiv jernvæg til grundvandsrensning

1 Indledning

1.1 Baggrund for afværgeprojektet
1.2 Formål

I perioden 1976-96 udførte Vapokon Petrokemisk Industri A/S genindvinding af opløsningsmidler ud fra brugte væsker, malerrester mm. Som følge af aktiviteterne på lokaliteten er der sket en kraftig forurening af jord- og grundvand med aromatiske og chlorerede opløsningsmidler. Vapokongrunden er beliggende Snavevej 25, matr.nr. 24 c, Søndersø By, Søndersø.

Fra 1989 er der udført en række undersøgelser /1/, /2/, /3/, og i 1998 er der udført et skitseprojekt for afværgetiltag /5/. På baggrund af skitseprojektet, der har belyst mulighederne for oprensning af den konstaterede forurening, samt på baggrund af miljømæssige og økonomiske vurderinger, er det valgt at etablere et "Funnel & Gate"-system med en reaktiv væg suppleret med opgravning af hot-spot. Denne løsning forhindrer yderligere spredning af forureningen. I den reaktive væg, der består af jernspåner, nedbrydes en række chlorerede produkter ved anaerob jernkorrosion, der medfører en reduktiv dechlorering.

Fyns Amt har anmodet RAMBØLL om at gennemføre afværgeprojektet, der omfatter afværgeforanstaltninger overfor jord- og grundvandsforureningen, samt efterfølgende monitering.

Nærværende rapport omhandler afværgeprojektet og dets resultater.

1.1 Baggrund for afværgeprojektet

Ejendommen Snavevej 25, Søndersø har i perioden 1976-1996 været anvendt til genindvindingsindustri for opløsningsmidler.

I forbindelse med Fyns Amts tilsyn med Vapokon Petrokemisk Industri A/S er der i 1989 gennemført en orienterende forureningsundersøgelse på Vapokon-grunden. Undersøgelsesresultaterne påviste en kraftig jordforurening, der vurderedes at udgøre en alvorlig trussel mod grundvandsressourcen. Som følge af dette blev der efterfølgende (1995-96) gennemført undersøgelser uden for og inden for Vapokon-grunden /1/ og /2/.

Fyns Amt påbød virksomheden at udføre oprensningsforanstaltninger. Påbudet blev imidlertid aldrig efterkommet, og Fyns Amt valgte derfor at følge påbudet op med en selvhjælpshandling.

Med udgangspunkt i de tidligere udførte undersøgelser og risikovurderinger er de mulige afværgeforanstaltninger overfor jord og grundvand skitseret i 1996 /3/.

På baggrund af de skitserede afværgeforanstaltninger indgik Fyns Amt og Miljøstyrelsen i 1998 en aftale om udarbejdelse af et skitseprojekt for etablering af reaktiv væg på Vapokon-grunden /5/. Skitseprojektet omfatter både et afværge- og et teknologiudviklingsprojekt.

Afværgeprojektet er et Teknologiudviklingsprojekt under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram for jord og grundvandsforurening.

1.2 Formål

Det specifikke formål med afværgeforanstaltningerne er at forhindre en fortsat forureningsspredning af chlorerede opløsningsmidler i grundvandet fra Vapokon-grunden for at sikre grundvandsressource og den fremtidige vandkvalitet i Holmebækken, der løber sydøst for lokaliteten. Afværge af allerede eksisterende grundvandsforurening udenfor Vapokon-grunden er ikke omfattet af projektet.

Det generelle formål for Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram er at effektivisere og billiggøre oprydninger på depotområdet, samt at afprøve nye oprensningsmetoder under danske forhold.

Formålet med det konkrete afværgeprojekt som et teknologiudviklingsprojekt er:
at afprøve og dimensionere en reaktiv væg til fjernelse af chlorerede opløsningsmidler
at opnå fuldskalaerfaring med reaktive vægge gennem detaljeret monitering af fjernelsesresultater og styrende faktorer
sammen med de andre planlagte projekter omhandlende reaktive vægge at danne grundlag for opstilling af retningslinier for brugen af reaktive barrierer under danske forhold.

Nærværende rapport omfatter ikke det sidste af ovenstående delformål.