Afprøvning af reaktiv jernvæg til grundvandsrensning

2 Opbygning af rapporten

Rapporten er disponeret, så den afspejler projektets kronologiske forløb. Der er i de enkelte afsnit lagt vægt på en beskrivelse af formålet med delprojekterne. Afsnittene er kort beskrevet i det følgende.

Til rapporten hører en række bilag, der indeholder supplerende eller særlige oplysninger til tekstdelen eller dokumentationsmaterialet.

I afsnit 3 beskrives baggrunden for afværgeprojektet. Baggrundsmaterialet omfatter en kort gennemgang af den tidligere arealanvendelse, geologiske og hydrogeologiske forhold, tidligere udførte forureningsundersøgelser og risikovurderinger, samt de relevante dele af det skitseprojekt, der danner baggrunden for den valgte afværgeløsning. Afsnittet indeholder altså data, der ligger forud for nærværende projekt.

I afsnit 4 beskrives de udførte forundersøgelser, der danner dels et opdateret, dels et supplerende grundlag for dimensionering af afværgeforanstaltningerne. Der er fokuseret på en beskrivelse af grundvandsforureningens udbredelse, sammensætning og bevægelse, samt tilklogning af den reaktive væg.

På baggrund af de geologiske, hydrogeologiske og kemiske data er der i afsnit 5 opstillet en numerisk model, der ud fra forskellige scenarier belyser strømningsforholdene og stoftransportforholdene før og efter iværksættelse af afværgeforanstaltninger. Beregning af tykkelsen af den reaktive væg og afprøvning af de dimensionerede afværgeforanstaltninger i en detailmodel findes også i dette afsnit.

Dernæst er dimensioneringsgrundlaget for etablering af Funnel & Gate samt dræn beskrevet i afsnit 6.

I afsnit 7 resumeres tilsynet under anlægsfasen, dvs. tilsyn med bortgravning af hot-spot og etablering af spunsvægge, den reaktive væg, drænet, samt moniteringsboringer.

I afsnit 8 beskrives driften af drænsystemet.

Til dokumentation for effektiviteten af afværgeforanstaltninger overfor jord- og grundvandsforureningen, samt med henblik på at overholde oprensnings- og udledningskriterier er der indtil videre udført monitering fra februar 2000 til december 2001. Desuden er den naturlige nedbrydning af grundvandsforureningen undersøgt nærmere. I afsnit 9 beskrives den efterfølgende monitering og resultater heraf.

Endelig er der i afsnit 10 givet en beskrivelse af projektøkonomien i forbindelse med afværgeforanstaltningerne. Der er lagt vægt på specielle økonomiske forhold vurderet i forbindelse med projektforløbet, bl.a. alternativ leverandør af jerngranulat. Formålet har været at minimere de samlede udgifter i forbindelse med afværgeforanstaltningerne.