Sorptionsmaterialer til on-site rensning af MTBE-forurenet grundvand - screening

Resumé

Formål

Formålet med det nærværende projekt er at afklare det tekniske og økonomiske potentiale for on-site rensning af MTBE-forurenet grundvand vha. forskellige kommercielt tilgængelige sorptionsmaterialer. Potentialet for de forskellige produkter afklares gennem en række sammenlignelige laboratorieforsøg under danske forhold.

15 produkter undersøgt

Der er undersøgt i alt 15 forskellige kommercielt tilgængelige produkter mht. sorptionskapaciteten af MTBE; 6 typer aktiv-kul, 7 syntetiske produkter og 2 naturfiberprodukter.

Forsøgsbetingelser

Screeningen er foretaget på intakte produkter i Aalborg hanevand ved 20 – 23°C. Den anvendte vandtype kan efter danske forhold betragtes som repræsentativ for vandtypen i ikke-forureningspåvirkede kalkmagasiner.

7 produkter teknisk uegnede

På baggrund af screeningen vurderes 7 af de screenede produkter at være teknisk uegnede til rensning af MTBE-forurenet grundvand; disse er 5 syntetiske produkter og de 2 naturfiberprodukter. De seks screenede typer aktiv-kul vurderes alle at være teknisk egnede til rensning af MTBE-forurenet grundvand.

2 syntetiske produkter teknisk bedre end aktiv-kul

De to resterende syntetiske produkter (Ambersorb® 563 og 572) vurderes at være de screenede typer af aktiv-kul teknisk overlegne. Disse syntetiske produkter er dog ikke længere kommercielt tilgængelige, da producenten samtidig med gennemførelsen af dette projekt har besluttet ikke længere at videreføre produktionen af produkterne.

Økonomisk sammenligning af teknisk egnede produkter

Der er foretaget en teknisk-økonomisk sammenligning af de 8 produkter, der er vurderet teknisk egnet til rensning af MTBE-forurenet grundvand. Sammenligningen bygger på en beregning af driftsomkostninger forbundet med udgifter til sorptionsmateriale og benyttes til en overordnet vurdering af hvilke produkter det er realistisk at benytte ved rensning af MTBE-forurenet grundvand.

Filtrasorb® 400 mest cost-effektivt

På baggrund af de teknisk-økonomiske analyser vurderes det, at aktiv-kul af typen Filtrasorb® 400 er det mest cost-effektive af de undersøgte teknisk egnede produkter (inklusiv Ambersorb® 563 og 572). Prisen for rensning af MTBE-forurenet grundvand ligger på mellem ca. 4,5 og 9,6 kr./m3 (ved hhv. 1 og 10 mg MTBE/L). Disse priser er udelukkende baseret på kulforbrug.

Yderligere undersøgelser af Filtrasorb® 400

I projektets anden fase udføres en række supplerende tekniske og økonomiske analyser for Filtrasorb® 400 (Miljøstyrelsen, 2002).