Dampoprensning under en bygning

Forord

Denne rapport beskriver en dampoprensning, som er gennemført på en tidligere renserigrund i Aalborg. Dampoprensningen er gennemført for Nordjyllands Amt af NIRAS Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S og Ove Arkil A/S.

Dampoprensning er i Danmark en forholdsvis ny afværgeteknik, og på nuværende tidspunkt er der således en række mekanismer, der endnu ikke er fyldestgørende belyst. Midler fra Miljøstyrelsens Teknologiprogram for Jord og Grundvand i forbindelse med nærværende oprensning har imidlertid muliggjort en mere detaljeret monitering end oprindelig planlagt, og dermed også en bedre dokumentation og forståelse af processerne ved dampoprensninger.

Jacob Gudbjerg fra Danmarks Tekniske Universitet (Miljø & Ressourcer) har været ansat af Miljøstyrelsen som faglig sekretær på projektet. Jacob Gudbjerg har deltaget i en løbende dialog gennem oprensningsperioden og er derudover forfatter til kapitel 7.3 og bilag 3 i nærværende rapport.

Den øvrige del af rapporten er udarbejdet af Tom Heron og Betina Haugaard Heron, NIRAS Rådgivende ingeniører og planlæggere A/S.