Dampoprensning under en bygning

1 Indledning

Nærværende rapport tager udgangspunkt i en dampoprensning, som er foretaget på en tidligere renserigrund på Østerbro i Aalborg. Renseriet har frem til 1990 haft en driftsperiode på 54 år, og renseridriften har forårsaget en markant jord- og grundvandsforurening med terpentin og perchlorethylen (PCE).

I beboelsesejendomme nedstrøms det tidligere renseri er der konstateret forhøjede indeklimakoncentrationer af PCE og benzen som følge af afdampning fra den underliggende forurening. Formålet med oprensningen har været at sikre de nærliggende beboelsesejendomme mod uacceptable indeklimaåvirkninger.

Dampoprensningen er gennemført af NIRAS og Ove Arkil A/S for Nordjyllands Amt, og som led i oprensningen er der gennemført en række aktiviteter finansieret af Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram.

Dampoprensning er herhjemme en forholdsvis ny afværgeteknik og omfatter en række mekanismer og mulige driftsstrategier, som endnu ikke er fyldestgørende belyst. Den aktuelle dampoprensningen var oprindelig planlagt med det nødvendige minimum af monitering. Midler fra Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram har imidlertid muliggjort en mere detaljeret monitering, og dermed også en bedre dokumentation og forståelse af processerne i forbindelse med dampstripning.

De gennemførte aktiviteter under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram er følgende:

  • Udvidet temperaturmonitering
  • Monitering af vertikal trykfordeling
  • Fastlæggelse af jordparametre
  • Vurdering af omfanget af vådoxidation
  • Udvidet dokumentation af eventuel vertikal mobilisering af fri fase
  • Monitering af relativ fugtighed i afkastluft
  • Udvidet monitering under cyklisk drift.

Lokaliteten (Østerbro, Aalborg) præsenteres i kapitel 2, herunder kildehistorie, forureningstype, forureningsudbredelse, geologiske og hydrogeologiske forhold samt en risikovurdering af forureningen.

I kapitel 3 beskrives dampstripningsteknikken kortfattet, og ligeledes introduceres afværgeanlægget og driftsstrategien for den aktuelle lokalitet. Under oprensningen er der foretaget monitering, som er finansieret dels af Nordjyllands Amt og dels af Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram. I kapitel 4 beskrives aktiviteterne, som er foretaget for Nordjyllands Amt, og i kapitel 5 beskrives aktiviteterne under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram.

Driftsforløbet for oprensningen kommenteres i kapitel 6, og i kapitel 7 beskrives og vurderes de aktiviteter, som er foretaget under Miljøstyrelsens Teknologiudviklingsprogram.

Kapitel 8 indeholder en opsamling på oprensningsforløbet på lokaliteten, herunder en række anbefalinger til brug ved fremtidige dampoprensninger.