Dampoprensning under en bygning

4 Monitering finansieret af Nordjyllands Amt

I dette kapitel beskrives den monitering, som Nordjyllands Amt har foretaget i forbindelse med dampoprensningen med henblik på at dokumentere afværgeforanstaltningernes effekt og fastlægge af driftsstrategien.

Moniteringsprogrammet er inddelt i 3 faser: Før opstart, driftsperiode for dampinjektion og efter stop af dampinjektion. Moniteringsprogrammet er skitseret i tabel 4.1.

Tabel 4.1
Moniteringsprogrammet finasieret af Nordjyllands Amt

 

 

Før start

Under drift

Efter drift

Tidspunkt

 

 

Timeligt/ dagligt7)

Hver dag/ hver 2. dag

Hver 2. uge

Ved stop

Efter 1 mdr.

Efter 3 mdr.

Temperatur

14 mb3)

X

 

X8)

 

X

X

X

10 ib4)

X

 

X8)

 

X

X

X

2 eb5)

X

 

X8)

 

X

X

X

Luft og damp. Flow og tryk.

9 ib

 

X

 

 

 

 

 

2 eb

 

X

 

 

 

 

 

Før manifold1)

 

X

 

 

 

 

 

Efter sammenløb2)

 

X

 

 

 

 

 

Vand. Flow

2 eb

 

X

 

 

 

 

 

Vandforbrug

Stophane

 

X

 

 

 

 

 

Indløb til dampgenerator

 

X

 

 

 

 

 

Afledt vand

Vandur på afgang

 

X

 

 

 

 

 

Vandprøver

2 eb

X

 

 

X

X

X

 

6 mp

 

 

 

 

 

X

 

Udløb

 

 

 

X

 

 

 

Luftprøver

Sonder6)

X

 

 

 

X

X

 

2 eb og efter sammenløb2)

 

 

 

X

 

 

 

Afkast

 

 

 

X

 

 

 

Jordprøver

5 boringer

 

 

 

 

 

X

 

Opsamlet fri fase

Fri fase tank

 

 

X9)

 

 

 

 

  
mb: moniteringsboring
ib: injektionsboring
eb: ekstraktionsboring
1) Før manifold i dampinjektionsanlæg
2) Efter sammenløb og køling i behandlingsanlæg
3) I alt 112 målepunkter
4) I alt 58 målepunkter
5) I alt 18 målepunkter i eb og 4 målepunkter på oppumpet grundvand/poreluft. Herudover to målepunkter på hhv. luft og vand før kulfiltre
6) I alt 8 stk. poreluftsonder i oprensningsområdet
7) Ved ændring af driftsstrategien foretages aflæsning pr. time; ellers dagligt
8) Måles hver 2. dag
9) Aflæses dagligt


Som det fremgår af moniteringsprogrammet, er temperaturudviklingen i formationen fulgt i 14 stk. moniteringsboringer hver forsynet med 5 stk. termofølere samt i 10 stk. injektions- og 2 stk. ekstraktionsboringer forsynet med henholdsvis 9 og 10 termofølere.

Til monitering af forureningsniveauet i grundvandszonen er der udtaget vandprøver fra moniteringsboringer og ekstraktionsboringer. Ligeledes er der udtaget vandprøver efter behandlingsanlægget (efter kulfiltre) for eftervisning af, at udledningskriterierne til spildevandssystemet blev overholdt. Der er udtaget poreluftprøver i oprensningsområdet før og efter oprensning, og under oprensningen er der udført PID-måling samt udtaget prøver af afkastluften fra behandlingsanlægget.

Udover temperaturmålinger i moniterings-, injektions- og ekstraktionsboringer er der foretaget aflæsning af tryk i samtlige boringsafslutninger. Endvidere er der foretaget aflæsning af temperatur og flow for væskefasen samt temperatur og relativt flow for gasfasen fra ekstraktionsboringerne individuelt før behandlingsanlægget samt aflæsning af tryk, flow og temperatur på fællesstrengen for gasfasen efter behandlingsanlægget (umiddelbart før kulfiltrene). Målingerne er som udgangspunkt foretaget hver anden dag under den kontinuerte drift og ugentligt ved den cykliske drift og umiddelbart herefter.

På dampinjektionsanlægget er det samlede vandforbrug, den samlede injicerede dampmængde samt den injicerede mængde damp i hver boring registreret hver anden dag. Den samlede vandmængde udledt til spildevandssystemet er registreret, og det er forsøgt at foretage en detaljeret opgørelse af mængden af oppumpet fri fase forurening.

Bestemmelsen af fri fase forurening ved pejling af koalescensudskilleren viste sig dog at være behæftet med meget stor usikkerhed. Dette skyldes, at der få dage efter det første gennemslag af varmt kondensat til ekstraktionsboringerne kunne observeres ansamling af en slags emulsion på vandspejlet i udskilleren. Denne emulsion havde en hvidgul farve og bestod overvejende af fri fase forurening. Der blev ikke foretaget nærmere analyser af emulsionen, som dog umulig gjorde troværdige pejlinger af koalescensudskilleren.

Parallelt med ovenstående kontrolprogram har entreprenøren dagligt registreret vandforbruget for hele behandlingsanlægget og for dampgeneratoren samt produceret dampmængde. Ugentligt er forbruget af dielselolie for dampgeneratoren registreret.

Til dokumentation af oprensningsniveauet er der efter afslutning af oprensningen samt nedkøling af området udført 8 boringer og udtaget 9 stk. jordprøver (ekskl. 18 stk. jordprøver til dokumentation af eventuel vertikal forureningsspredning). Endvidere er der udtaget 2 stk. vandprøver samt udført poreluftmålinger i 14 stk. sonder. Målepunkterne til jord- luft og vandprøvetagning er alle placeret inden for oprensningsområdet - med fokus på de tidligere værst forurenede områder.

Resultaterne af den udførte monitering før, under og efter driften er præsenteret i (NIRAS 2002). Udvalgte resultater, herunder temperaturdata fra samtlige målepunkter er inddraget i datapræsentationen i nærværende rapport.