Dampoprensning under en bygning

8 Oprensningsforløb og generelle erfaringer

8.1 Erfaringer fra projektet

8.1 Erfaringer fra projektet

I dette afsnit opsummeres en række af de væsentligste erfaringer fra projektet.

  • Den detaljerede temperaturmonitering såvel horisontalt som vertikalt viste sig yderst værdifuld i den løbende vurdering af anlæggets funktion og som grundlag for beslutninger om nyetablering af boringer, ændringer i injektions- og ekstraktionsstrategi og til sikring mod opvarmning af nærliggende ledninger og huse. Den detaljerede monitering over dybden i 6 boringer gav desuden meget værdifuld information om uventet stor indstrømning af grundvand over leren. Ved lignende oprensninger anbefales det, at der etableres et tilsvarende detaljeret moniteringsprogram til sikring af tilstrækkelig kontrol med og justering af driften.
     
  • Det er afgørende for oprensningseffekten ved dampstripning, at der opnås damptemperaturer i hele oprensningsområdet. Det er således tydeligt at de dele af kildeområdet, hvor der er efterladt nævneværdig restforurening er sammenfaldende med de områder, hvor det af forskellige årsager ikke har været muligt at opnå damptemperaturer. I lignende efterfølgende sager er det således afgørende, at det valgte design med størst mulig sikkerhed er tilstrækkeligt til, at damptemperaturer kan opnås i hele oprensningsområdet.
     
  • På den aktuelle sag er der ikke truffet tegn på en væsentlig vertikal spredning af forurening ned i det underliggende lerlag. På andre lokaliteter med mere opsprækkede eller sandede lerlag kan det dog ikke udelukkes, at en sådan spredning kan forekomme.
     
  • Detaljerede in situ trykmålinger i og omkring dampzonerne anses for at være vanskeligt gennemførlige, og det vurderes ikke umiddelbart realistisk at anvende de eksisterende sensorer, som der er kendskab til i Danmark.
     
  • Ud fra den udførte monitering af CO2 er der tegn på, at der ved dampinjektionen på den aktuelle lokalitet er pågået en vis vådoxidation af forureningen. Størrelsesordenen for den forureningsfjernelse, som er sket ved vådoxidation, kan ud fra overslagsberegninger være på niveau med den forureningsfjernelse, der er opnået ved ekstraktion af vand- og gasfase samt som fri fase.
     
  • Moniteringen af forureningsfjernelsen under den cykliske drift blev foretaget manuelt med en PID-måler to gange dagligt samt ved regelmæssige laboratorieanalyser. De manuelle PID-målinger i afkastluften var altafgørende for styringen af den cykliske drift af anlægget og udgjorde det eneste pålidelige grundlag for beslutninger om de enkelte fasers varighed.
       
  • Ud fra erfaringerne fra nærværende projekt vurderes der ikke umiddelbart at være kommercielt tilgængelige sensorer, som med sikkerhed kan anvendes til fugtighedsmålinger under forhold som i ekstraktionsstrengen på Østerbro.
     
  • Sikker hydraulisk kontrol med oprensningsområdet er meget vigtig. Eventuel uhindret indstrømning af grundvand kan markant forlænge driftstiden eller eventuelt hindre fuld oprensning. Anbefalingen er en bedre vertikal karakterisering af den vertikale ledningsevne i forhold til dette projekt.
     
  • Det varme, forurenede jord og grundvandsmiljø er ekstremt aggressivt overfor anlægskomponenterne. En speciel Grundfos dykpumpe med overdimensioneret motor og køleribber måtte installeres, ligesom en varmeveksler måtte udføres i rustfrit syrefast stål.
     
  • Korte driftsstop på ekstraktionsanlægget ved samtidig dampinjektion kan medføre en meget hurtig og utilsigtet temperaturudbredelse bort fra oprensningsområdet.
     
  • Opvarmning af jorden og specielt kloakker i og udenfor oprensningsområdet kan medføre væsentlige lugtgener primært ved lavtrykspassager, hvorved der forekommer udstrømning af poreluft til atmosfæren.
     
  • Dampinjektion meget terrænnært under bygninger kan medføre revnedannelser i gulve/vægge som følge af opvarmning, udtørring og/eller trykpåvirkninger.
     
  • Dampstripning kræver intensiv monitering, hyppige tilsyn og hurtig beslutningsgang for bygherre, rådgiver og entreprenør.
     
  • Dampoprensningen på Østerbro har i alt kostet ca. kr. 2.500.000,- incl. detailprojektering, anlæg, drift, monitering og tilsyn. Ovennævnte beløb er eksklusiv aktiviteter under Miljøstyrelsens Teknologiprogram. Oprensningen er den første af sin art i Danmark, hvorfor udgifterne givetvis har været højere, end hvad der kan forventes ved efterfølgende oprensninger. Endvidere har forureningens beliggenhed under bygninger vanskeliggjort og medført ekstra omkostninger til oprensningen. Det behandlede kildeområde har været ca. 1.200 m3, og mere end 99% af den tilstedeværende forurening vurderes at være fjernet ved oprensningen. Omkostningerne per m3 jord har således været ca. kr. 2.100,-, hvilket er relativt dyrt sammenlignet med andre oprensningsformer. Dette skyldes dels ovennævnte parametre, og dels at der er tale om en mindre lokalitet, hvor omkostningerne per m3 behandlet jord ofte er relativt dyrere end ved større områder, idet anlægsudgifterne ikke er tilsvarende lavere ved de mindre lokaliteter.