Substitution af overfladeaktive og bioakkumulerbare stoffer i vaskemidler

Forord

Projektet Substitution af overfladeaktive og bioakkumulerbare stoffer i vaskemidler til industrielle vaskerier er gennemført i et samarbejde mellem Henkel-Ecolab, Novadan og Teknologisk Institut, Tekstil og beklædning samt Miljø- og affaldsteknik.

Projektets mål har været at udvikle nye recepturer for industrielle vaskemidler, som er mindre miljøbelastende, og som samtidig kvalitetsmæssigt mindst er på højde med de erstattede midler.

Projektet har resulteret i udvikling og afprøvning af nye vaskemidler hos begge producenter, der både kvalitetsmæssigt og miljømæssigt må ses som en forbedring.

Der er blevet udviklet en vasketest for afprøvning af industrielle vaskemidler, da en sådan standardiseret test ikke fandtes.

Der er blevet gennemført en miljømæssig screening af en række kommercielt tilgængelige vaskeaktive stoffer og foretaget en revision af DTI-scoremodellen, bl.a. med henblik på en tilpasning til eksisterende miljømærkekriterier.

Projektet er blevet gennemført af en arbejdsgruppe bestående af:

Henkel-Ecolab A/S Svend Andersen Produktudvikling og afprøvning
Stefan Olsson Produktudvikling
     
Novadan A/S Lisbeth Corvinius Kjærsgaard Produktudvikling
Rene Larsen Afprøvning
     
Teknologisk Institut Johan Kaltoft Test for vaskeaktivitet
Ole Christian Hansen Miljøvurderinger
Kirsten Pommer Projektledelse


Til projektet var knyttet en følgegruppe, der bestod af Miljøstyrelsen og arbejdsgruppen. Miljøstyrelsens sagsbehandler var Lise Emmy Møller.

Projektet er gennemført med 70 % støtte fra Miljøstyrelsen, Program for renere produkter. Den resterende del af projektets af finansiering har Henkel-Ecolab, Novadan og Teknologisk Institut stået for.

Projektet er gennemført i perioden februar 2001 til august 2002.